Suomen suurin matkablogiyhteisö

Couchsurfing – Miksi majoittua ventovieraan kodissa?

Couchsurfing eli sohvasurffaus on varmasti monelle matkaajalle ainakin teorian tasolla tuttu käsite. Couchsurfing on oikeastaan netissä toimiva yhteisö, jonka jäsenet sekä majoittavat reissaajia koteihinsa että majoittuvat maailmalla muiden vieraanvaraisten sohvasurffaajien luona. Ajatus ventovieraan luona nukkumisesta vieraassa maassa ei välttämättä kaikkien korvaan kuulosta unelmalta, ja toki sohvasurffaukseenkin liittyy aina se riski, että toisella osapuolella ei olekaan puhtaat jauhot pussissa. Toisaalta majapaikan saa aina itse valita, ja oudolta vaikuttavien tyyppien luo ei ole pakko mennä.

Omat kokemukseni sohvasurffaamisesta ovat pelkästään positiivisia. Ranskassa reissatessa ei jokaisessa kaupungissa huvittanut maksaa kalliita majoituksia ja sohvasurffaaminen oli ennen kaikkea budjetin kannalta toimiva vaihtoehto. Ensimmäisen kerran sohvasurffasin erään vaihtarikaverini kanssa Andorrassa ja samalla reissulla vietettiin myös yksi yö Perpignanissa erään pariskunnan ullakolla remontin keskellä. Ehdottomasti paras sohvasurffauskokemus on kuitenkin reissulta Grenobleen, jonne ei meinattu millään saada majoitusta järjestymään. Lopulta hurmaava eläkeläispariskunta toivotti meidät tervetulleiksi kotiinsa ja miten mukavan viikonlopun vietimmekään heidän vierainaan. Molempina iltoina nautittiin periranskalainen kolmen ruokalajin illallinen, jonka seurauksena maha räjähtämispisteessä kömmittiin meille varattuun huoneeseen nukkumaan. Pariskunnan poika vei meidät ensimmäisenä iltana myös baariin tapaamaan ystäviään, koska olisi ollut surullista, että kaksi nuorta tyttöä viettää perjantai-iltaan vanhusten kanssa tv:tä katsellen 😀 Lisäksi saimme kyydin vuorille hiihtämään ja he tulivat vielä auttamaan meitä suksien vuokrauksessa. Hiihto ei alunperin edes kuulunut suunnitelmiimme, mutta kun he ystävällisesti tarjoutuivat kuskeiksi, niin pakkohan siinä oli suostua. Tuosta viikonlopusta jäi kyllä täydellisen hyvä mieli. Miten ihana tavata noin vieraanvaraisia ihmisiä, jotka avosylin toivottivat meidät tervetulleiksi kotiinsa.

Lähes kaikissa sohvasurffauspaikoissa olen siis saanut ilmaisen majoituksen lisäksi myös ilmaisen ruuan. Illalliset isäntäväen kanssa reissuista ja kulttuurieroista jutellen ovatkin olleet oikeastaan jopa koko vaihtovuoden parhaimpia hetkiä. On ollut myös kiva päästä näkemään vierailemansa kaupunki vähän eri vinkkelistä ja nähdä, millaista paikallisten elämä siellä on. Ne reissut, joilla olen majoittunut sohvasurffaamalla, ovatkin jääneet parhaimpina mieleen, vaikka vieraillut kaupungit itsessään eivät niin upeita olisikaan olleet. Sohvasurffaus onkin ehkä parasta juuri tuollaisissa pienemmissä paikoissa, joissa nähtävää ei ole niin paljoa, ja kerkeää hyvin viettää aikaa majoittajiensa kanssa. Sitä vastoin parin päivän intensiiviselle kaupunkilomalle en ehkä sohvasurffausta harkitsisi, sillä homma vaatii kuitenkin sen verran ilmaa suunnitelmiin, että pystyy elämään arkea isäntien tahtiin. Majoittajat ovat myös erilaisia, ja jotkut haluavat viettää reissaajien kanssa paljon aikaa ja esitellä kotikaupunkinsa kaikki upeat paikat. Osa taas kertoo mielellään vinkkejä, mutta antaa reissaajien kierrellä omin nokkinensa. Avoimin mielin kannattaa siis lähteä toisen kotiin majoittumaan, ja olla valmis muuttamaan suunnitelmiaan. Voi olla myös hyvä etukäteen hieman kertoa, mitä on tulossa kaupunkiin tekemään, että majoittajakin on kärryillä, mitä odotat matkaltasi. Esimerkiksi ettei hän suunnittele parin päivän nähtävyyskierrosta, jos oletkin kaupungissa vaikka etsimässä töitä.

Kiitokseksi vieraanvaraisuudesta olen yleensä vienyt majoittajille jotain tuliaisia, joko salmiakkia tai Pågenin korvapuusteja, joita sai ostettua Ranskastakin (tosin Ruotsin lipulla varustettuna…). Mielestäni tämä on vähintäänkin kohtelias vaihtokauppa ilmaisesta majapaikasta, ja yleensä olen varautunut myös omilla eväillä, koska mikään oletus ei ole, että joka paikassa saisi ilmaiset ruuatkin eteensä. Ruokailuun liittyy myös toinen kohteliaisuussääntö: syö hyvillä mielin sitä, mitä tarjotaan. Osa lukijoista varmaan tietääkin, että olen todella nirso ruuan suhteen ja esimerkiksi kalasta en pidä yhtään. Kuitenkin jos joku sen lisäksi, että majoittaa minut ilmaiseksi vielä tarjoaa ilmaisen aterian, niin en kehtaa ruveta nirsoilemaan. Niinpä söinkin sohvasurffatessa myös sitä kalaa ja hymy huulilla nieleskelin alas anjoviksetkin. Tietysti osa majoittajista myös kysyy etukäteen rajoituksia syömisten suhteen ja silloin on vielä ihan ok sanoa, että mieluusti ei sitä kalaa. Mihinkään erikoisempiin ruokalajeihin en onneksi ole törmännyt, en tiedä, mitä olisin tehnyt, jos eteen olisi kannettu jotain todella ällöttävää, kuten sisälmysmakkaraa…:D

Sohvasurffatessa täytyy olla siis avoimin mielin matkassa ja muistaa se, ettei ilmainen majoitus oikeuta nenän nyrpistelyyn. Kaikissa majapaikoissa ei puitteet ole olleet ihan hotelliluokkaa, eikä omaa huonetta ole kaikilla tarjota sohvasurffaajien käyttöön. (Tosin omalle kohdalleni on osunut myös paikkoja, joissa oltavat on tuplasti paremmin hotelliin verrattuna.) Eksoottisinta oli yöpyä Perpignanissa remontin keskellä, kun vessa oli tehty parvekkeelle, eikä katto ollut vielä vesitiivis, valosta nyt puhumattakaan. Mutta maassa maan tavalla, ja hienoa oli ylipäätään, että meille tarjottiin majapaikkaa remontista huolimatta. Joistain kaupungeista sohvasurffauspaikan löytäminen oli haastavampaa kuin toisista, ja varasuunnitelmana on hyvä olla aina halpa hostelli katseltuna valmiiksi. Ainakin, jos majapaikkoja selvittelee vasta reissun päällä. Mikäli yksittäisille ihmisille lähetetyt pyynnöt eivät tuota tulosta, voi jättää myös ilmoituksen kaikille kaupungin isännille, että tarvisi majapaikkaa aikavälillä x. Joskus tätä kautta tärppää, ja esimerkiksi majapaikka Gironaan varmistui vasta päivää ennen kaupunkiin saapumista tällaisen ilmoituksen kautta.

Mistä sitten tietää, uskaltaako jonkun tyypin luona nukkua? Couchsurfingissä on itse asiassa aika monta tapaa varmistua henkiln luotettavuudesta. Jokainen sivuston jäsen luo itselleen profiilin, ja profiileja selaamalla erottaa kyllä aika helposti jyvät akanoista. Ne, keillä on pitkiä esittelytekstejä ja kuvia profiilissaan, ovat yleensä ihan luotettavia, koska tuskin kukaan jaksaa huijausmielessä luoda kovin kattavaa profiilia itselleen. Lisäksi kannattaa katsoa kyseisen tyypin suositukset. Sohvasurffaus perustuu luottamukseen ja yksi mittari on juuri nuo muilta saadut suositukset. Kannattaa valita tyyppi, jolla on paljon positiivisia suosituksia eri ihmisiltä. Kannattaa myös lukea suositukset tarkasti, sillä niistä saa yleensä aika hyvän käsityksen, millaiseen paikkaan on menossa yöksi. Kannattaa myös katsoa, miten paljon kavereita tyypillä on Couchsurfing-verkostossa, aktiivisilla käyttäjillä niitäkin on reippaasti. Yksi keino varmistaa luotettava majapaikka on myös lähettää pyyntöjä ensisijaisesti varmistetuille (verified) käyttäjille. Tällaisten käyttäjien osoite on varmistettu Couchsurfingin toimesta ja koska verifiointi on maksullinen palvelu, eivät sitä viitsi tehdä kuin valveutuneet sohvasurffarit. Oma ohjenuorani on myös ollut, etten koskaan sohvasurffaa yksin, vaan aina kaverin kanssa. Lisäksi laitan ensisijaisesti majoituspyyntöjä naisille ja pariskunnille, en yksinäisille miehille. (Tosin Andorrassa majoituttiin erään espanjalaisen miehen luona, joten ihan mustavalkoista ei ole, että miehiä kannattaisi automaattisesti välttää.)

Kun on valinnut luotettavalta vaikuttavan tyypin, hänelle laitetaan majoituspyyntö. Pyyntöjä ei kannata kerralla laittaa kovin montaa, vaan odotella ensin vastauksia. Ensimmäistä couchsurfing-paikkaa hakiessa hommaa saattaa vaikeuttaa se, ettei itsellä ole vielä suosituksia. Itse vältin ongelman sillä, että ensimmäiset sohvasurffauspaikat hankki kaverini, joka oli jo palvelua käyttänyt. Hänen siivellään sain siis ekan suosituksen, ja sitä kautta majapaikkojen hakeminen helpottui huomattavasti. Mikäli ei sohvasurffanneita kavereita ole matkaseuraksi, voi kuitenkin lisätä palvelussa kavereikseen muita palvelua käyttäviä ystäviä. Ja kyllä monet ryhtyvät hostaamaan myös uusia sohvasurffareita, kunhan profiilissa on kattavasti tekstiä ja kuva.

Juuri vaihtovuonna sohvasurffaus oli sopiva majoitusmuoto, sillä muutenkin vaihtarina on avoimempi uusille kokemuksille kuin lyhyemmillä lomilla. Mikäli tekee paljon suunnitelmia matkaa varten ja haluaa ehdottomasti nähdä ja kokea juuri tietyt jutut, ei sohvasurffaus välttämättä ole juuri sille reissulle sopiva juttu. Isoissa kaupungeissa majapaikan sijainti on myös tärkeä valintakriteeri ja sohvasurffauspaikkaa valitessa ei siihen voi juurikaan vaikuttaa. Kaupungeissa myös yleensä on paremmin halpaa majoitusta tarjolla, joten tarve ilmaiselle majapaikalle ei ole niin akuutti. Mutta mikäli yhtään on kiiinnostunut uusista kokemuksista ja tutustuminen paikalliseen elämään houkuttelee, suosittelen kyllä ehdottomasti kokeilemaan sohvasurffausta! Itse en ole vielä ketään majoittanut, ja oman kodin ovien avaaminen ventovieraalle ehkä vielä vähän ajatuksena kauhistuttaa. Toisaalta eipä tänne Tampereelle tunnu olevan tunkua, sillä yhtään majoituspyyntöä en ole edes saanut täällä asuessa 😀

Onko teillä lukijoilla kokemusta sohvasurffaamisesta? Kuulostaako ajatus tuntemattoman kodissa majoittumisesta kiehtovalta vaiko kammottavalta idealta? 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Annika | Travelloverblogi perjantai, maaliskuu 13, 2015 at 19:09

    Sohvasurffaus on todella mielenkiintoinen matkustustapa, mutta en vain itse oikein kykenisi siihen. Uskon, ja tiedänkin, sitä kautta saaduista mahtavista kokemuksista, mutta ajatus toisen kotona olemisesta vain tuntuu aika vieraalta. Menen siis vastedeskin hotelliin…

    • Reply Hanna perjantai, maaliskuu 13, 2015 at 20:36

      Kiitos kommentista! Sohvasurffaus on varmasti sellainen asia, joka jakaa mielipiteitä. Vaihtovuoteen se sopi, kun oli ehkä muutenkin avoimemmin mielin matkassa kuin normaalisti. Lyhemmillä reissuilla itsekin ehkä suosin mieluummin hotellia. Sellaisissa maissa, joiden kulttuuri ja paikallisten tavat kiinnostavat (itsellä juurikin Ranska), tuo toisen kodissa majoittuminen taas hieman syvemmän ulottuvuuden reissuun 🙂

    Leave a Reply