Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kun kaikki pitäisi nähdä kerralla – suunnitelmia Etelä-Amerikkaan

Matkasuunnitelmien teko etenee omalla kohdallani aina samalla kaavalla. Aluksi kiinnostun jostain maasta tai paikasta ja päätän ruveta suunnittelemaan reissua sinne. Koska nälkä kasvaa syödessä tutkin mahdollisuuksia myös upeista nähtävyyksistä lähialueilla ja kohta ollaankin tilanteessa, jossa reissua varten tarvittaisiin vähintäänkin kuukauden loma ja pohjaton matkakassa. Koska kun nyt kerran lähelle menee, niin täytyyhän kaikki mahdollinen sadan kilometrin säteellä nähdä samalla kertaa. Tätä ajatusta pönkittää myös se, että mieluusti en samaan paikkaan matkaa uudelleen, vaan haluan joka reissulla nähdä jotain uutta. Esimerkiksi Singapore tuli mukaan reittisuunnitelmaan tällä tavoin, kun rupesin suunnittelemaan matkaa Malesiaan. Tarkempi selvittely yleensä paljastaa, ettei kaikkea saa mahtumaan samaan reissuun millään, sillä siirtymisiin menee aikaa ja monesta paikasta ei pääsekään kätevästi siirtymään haluttuun kohteeseen. Karsimisvaiheessa matkasuunnitelmista yleensä tipahtaa pois ne kohteet, joihin ei ole ihan pakko juuri nyt päästä tai joihin reissaaminen osoittaui hankalaksi/ kalliiksi/ aikaavieväksi. Tässä kohtaa jäljellä on yleensä alkuperäisen kohteen lisäksi pari tarkasti harkittua paikkaa, jotka ehdottomasti haluaa nähdä.

Maailmanympärimatkaa olen mielessäni ja kartan kanssa hahmotellut jo jonkin aikaa, ja aika selkeä visio minulle on muodostunut siitä, miten reitti kulkee. Nyt otin kuitenkin kynän käteen ja aloin etsimään netistä järjestelmällisesti tietoa siitä, miten kohteesta toiseen pääsee. Koska Etelä-Amerikan pätkä itseä kiinnostaa tällä hetkellä eniten, aloitin suunnittelun siitä. Liikkuminen Australiassa ja Uudessa-Seelannissa tulee todennäköisesti olemaan vaivattomampaa, mikäli päädytään vuokraamaan auto. Etelä-Amerikassa taas olisi tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon busseja sekä lentää joitain pidempiä pätkiä. Googlettelinkin busseja paikasta A paikkaan B, ja Tripadvisorin keskusteluista löysin yleensä linkin jollekin bussifirman sivulle, josta ongin tiedon matkan kestosta ja hinnasta, jonka muutin vielä euroiksi valuuttamuuntimella. Santiagosta Patagoniaan edetessä törmäsin kuitenkin tenkkapoohon. Bussiyhteyksiä haluamieni kaupunkien välille ei löytynyt ja loputtoman googlettelun tuloksena löysin lopulta vaihdollisia yhteyksiä, jotka kuitenkin kulkivat siksakkia edestakaisin, mikä ei kovin järkevältä etenemistavalta tuntunut. Aina, kun sain jonkin järkevän yhteyden kahden paikan välille selville paikkojen x ja y kautta, törmäsin ongelmaan seuraavan yhteyden kanssa, joka kulkisi taas samojen paikkojen x ja y kautta. Lopulta olin tilanteessa, jossa olin vaivalla suunnitellut etenemisen useasta eri kaupungista toiseen ja seuraavan yhteysvälin selvitys vei reitin kaikkien näiden jo kohdelistalla olevien kaupunkien läpi.

Tässä kohtaa avuksi tulikin ihan mahtava nettisivu rome2rio. Sivusto ehdottaa eri reittivaihtoehtoja kahden paikan välille ilmoittaen selkeästi matkaan käytettävät kulkuneuvot, ajan sekä hinta-arvion. Tässä vaiheessa, kun matkareitti vasta muotoutuu, oli tuosta sivustosta ihan huikea apu! Sen sijaan, että googlasi jokaisen pätkän erikseen, sai tuonne vain syöttää lähtö- ja saapumispaikan ja sivusto tarjosi eri reittejä laittaen ne vielä järjestykseen sen mukaan, mikä olisi hinta-aika-suhteelta järkevin. Eri reittivaihtoehtojen tutkailu oli siis hyvin helppoa, ja esimerkiksi Patagoniaan löytyi myös hyvin reittejä, vaikka se on eniten ollut suunnitelmissa kysymysmerkkinä, kun tietoa tuntuu olevan hankala löytää. Tein myös pikaisen testin ja hain reittiä Tampereelta kotipaikkakunnalleni. Aika hyvin sivusto olikin kartalla, että juna on näppärin kulkupeli sinne mentäessä ja hintakin näytti olevan ihan oikea. Tietysti reitit kannattaa tsekata vielä lähempänä eri yhtiöiden sivustolta, mutta rome2rion selailu auttoi hahmottamaan, missä järjestyksessä kaikki must see -paikat saisi kätevimmin kierrettyä 🙂 Ja tämä ei muuten ollut mikään maksettu mielipide, vaan ihan vilpitön kehu mahtavaa sivustoa kohtaan. Onko muilla kokemusta kyseisestä nettisivustosta?

Miltäs se reissureitti sitten tällä hetkellä näyttää? Nyt ollaan vaiheessa, jossa karsintaa ei ole vielä kovin paljoa tehty, mutta todennäköisesti kaikkea tätä ei saada pariin kuukauteen mahtumaan. Ihan ehdottomat kohteet, jotka ovat pitkälti muovanneet reittiä tällaiseksi, ovat Macchu Picchu, Atacaman aavikko, Patagonia, Buenos Aires, Iguazún putoukset sekä Rio de Janeiro. Kaikki aika kaukana toisistaan, joten kilometrejä kertyy väkisin aika reippaasti. Olen tosin myös harkinnut, että Rion ja Iguazun voisi jättää seuraavaankin kertaan, sillä sinne on aika ajoin halpoja lentoja. Yksi mahdollisuus olisi myös jättää Patagonia pois, koska siellä paikasta toiseen liikkuminen tuntuu olevan hidasta ja vaikeaa. Jotenkin haluaisin kuitenkin saada tuon eksoottisen alueen mukaan suunnitelmiin ja mieluummin joustan sitten muista kohteista. Myös Macchu Picchun voisi säästää tuleville reissuille ja lentää suoraan Santiagoon, mutta silloin jäisi myös Atacama pois listalta.

  

Koska Google Mapsissa ei voinut lisätä välimatkapisteitä loputtomasti, on reitti pilkottu osiin ja Rio on jätetty kartasta pois (koska oletettavasti suurin osa tietää sen sijainnin eikä se mahtunut kuvaan kivasti). Meidän tarkoitus olisi myös jatkaa ihan tuonne eteläkärkeen asti, mutta Google ei löytänyt sinne reittiä, kun välissä on meri.

Näillä näkymin lennettäisiin kuitenkin Limaan, josta pääsisi näppärästi jatkamaan Cuzcoon ja Macchu Picchulle. Todennäköisti tämäkin väli taittuisi lentäen ajan säästämiseksi, mutta myös bussiyhteys on vielä harkinnassa. Cuzcosta jatkettaisiin Chilen puolelle ja matkalla pysähdyttäisiin ehkä Titicaca-järvelle ja johonkin merenrantakaupungeista Arequipa, Arica tai Iquique, josta matka jatkuisi San Pedro de Atacaman kaupunkiin aavikolle. San Pedron ympäristössä olisi ilmeisesti paljon eri aktiviteettejä tarjolla ja se toimisi meille Salar de Uynin suola-aavikon korvikkeena. Pohdinnassa on vielä, onko Titicaca-järvi stopin arvoinen kohde vai kannattaisiko sieltä jatkaa suoraan Chileen. Bussi Cuzcosta menee joka tapauksessa siitä ohi, joten sinällään pysähdys voisi olla ihan järkevä. Jonkin verran olen myös pohdiskellut Bolivian lisäämistä reitille, sillä tuo Uyni olisi varmasti upea paikka nähdä. Mutta Lonely Planet -oppaani ei kertonut kovin mairittelevasti maan turvallisuustilanteesta ja lisäksi Uynin suolatasangoille olisi ilmeisesti järkevin ottaa useamman päivän retki, joka taas olisi aika kallista (ja aikaavievää) lystiä. Toki San Pedrostakin pääsisi maasturiretkelle Bolivian puolelle ja mikäli päätetään tinkiä muista kohteista, voisi se ajallisesti olla jopa mahdollista.

Kelluva saari Titicaca-järvellä: Flickr/ Alceu Costa
San Pedro de Atacama: Flickr/ Jim Trodel

San Pedrosta suuntana olisi Chilen pääkaupunki Santiago ja sen satamakaupunki Valparaíso. Bussi tuonne kestäisi kivat 24 tuntia, joten harkinnassa olisi taas lentovaihtoehto. Etelä-Amerikassa myös maiden sisäiset lennot vaan pyörivät ihan mahdottomissa hinnoissa, ja siksi bussi olisikin meidän budjettiin paremmin sopiva ratkaisu. Täytyy ehkä tutkailla vielä tarkemmin jotain lentopassiratkaisuja, jos sellaisen kautta saisi hieman halvemmalla noita lentoja. Kun aikataulu kuitenkin on tämän verran tiukka, niin lentäminen säästäisi reippaasti aikaa. (Enkä odota vuorokauden mittaista bussissa istumista mitenkään innolla…:D) Santiagon ympäristössä olisi kiva keritä tutustua myös viinitiloihin, mutta saa nähdä, miten käy. Seuraava etappi onkin se eniten päänvaivaa aiheuttanut. Chilen ja Argentiinan rajalla oleva järvialue kiinnostaisi kovasti, ja alueella olisi varmasti monta näkemisen arvoista kohdetta. Suunnittelemani reitti Barilochesta Chiloén saarelle ja siitä alaspäin Patagoniaan ei kuitenkaan ole teknisesti toteutettavissa, joten tällä hetkellä mahdollisia vaihtoehtoja on kaksi. Santiagosta suoraan Argentiinan puolelle San Martín de los Andesin kaupunkiin ja siitä edelleen Barilocheen. Tässä vaihtoehdossa Chilen järvialue ja Chiloén saari jäisi näkemättä, mutta en ole varma, menettäisikö siinä mitään oleellista. Toinen reitti kulkisi Puerto Monttiin, josta pääsisi tuonne Chiloélle näppärästi, mutta sieltä täytyisi tulla takaisin Puerto Monttiin, josta matka jatkuisi joko Osornon kautta bussilla Barilocheen tai mahdollisesti järviristeilyllä (joka tosin on törkykallis).

Valparaíso: Flickr/ Mariano Mantel
Chiloé: Flickr/ Aldo Tapia
Bariloche: Flickr/ Grace Oda

Bariloche olisi kuitenkin piste, josta lähdettäisiin etenemään etelään päin. Bussilla pääsisi El Chalténin ja El Calafaten kaupunkeihin, joiden lähellä sijaitsee muun muassa yksi Patagonian must-kohde Perito Morenon jäätikkö. Bussimatka kestäisi taas vajaan vuorokauden, joten lentäminenkin houkuttelisi. Tuolta matka jatkuisi taas Chilen puolelle Torres del Painen luonnonpuistoon, jonne haluan ehdottomasti päästä. Luonnonpuistossa olisi ilmeisesti mahdollista ainakin tehdä vaellusretki, mutta en ole vielä tarkemmin selvitellyt vaihtoehtoja. Aivan Etelä-Amerikan eteläkärjessä sijaitseva Tulimaa kiinnostaisi myös kohteena, ja sinne pääsisi bussilla joko Punta Arenasin tai Puerto Natalesin kautta. Ushuaian kaupunki Argentiinan puolella olisi reissun eteläisin stoppi, koska rahat tuskin koskaan tulevat riittämään Antarktiksen risteilylle (mutta miten siistiä se silti olisi!). Ushuaiasta järkevin tapa jatkaa matkaa on varmasti lentäminen Buenos Airesiin, koska välillä ei ole erityisesti mitään, joka meitä kiinnostaisi. Buenos Airesin lähellä haluaisin käydä myös (ratsastus)retkellä Etelä-Amerikan preerialla, pampalla ja San Antonio de Arecon kaupunki lyhyen matkan päässä voisi olla hyvä valinta retkikohteeksi.

Perito Moreno: Flickr/ Myben.be
Torres del Paine: Flickr/ Claudio Sepúlveda Geoffroy
Flickr: Eduardo Amorim (En tiedä, miksi sain hakutulokseksi vain näitä heppakuvia, kun etsin kuvaa Buenos Airesista, mutta ehkä tämäkin sopii reissusuunnitelmiin)

Buenos Airesista pääsisi kätevästi lautalla Uruguayn puolelle Colonia del Sacramenton kaupunkiin. Ja samalla olisi kiva käydä sekä Montevideossa että Punta del Esten hiekkarannoilla… Mikäli matka jatkuisi tästä vielä Iguazún putouksille, olisi järkevin tapa siirtyä sinne lentäen Buenos Airesista. Ja Iguazústa Rioon pääsisi myös lentämällä, sillä 20 tunnin bussimatkat pyörivät lähes samoissa hinnoissa lentolippujen kanssa. Ja miten siistiä olisi vielä osua Rioon karnevaalien aikaan, mutta ehkä kaikkea ei voi saada 🙂 Paljon olisi siis suunnitteilla ja aikaa reissuun tarvittaisiin varmasti tuplasti enemmän. Me tykätään kuitenkin miehen kanssa liikkua aika rivakasti paikasta toiseen ja aikaisemmilla reissuilla ollaan huomattu, että yleensä samassa paikassa ei jaksa neljää päivää kauempaa olla. Tosin Etelä-Amerikan pitkät välimatkat tuovat hieman lisähaastetta aikatauluttamiseen ja kaupungista toiseen siirtymiseen täytyy kyllä varata reippaasti aikaa.

Punta del Este: Flickr/ Patrícia Soransso
Iguazún putoukset: Flickr/ Claudio.Ar

Sellaiset ovat siis tämän hetken suunnitelmat, melko varmasti ne tulevat muuttumaan vielä paljon, kun matkaa aletaan todenteolla suunnittella. Esimerkiksi Andeille ei taida olla paras aika matkustaa tuolloin tammi-helmikuussa, kun me ollaan menossa, ja myös Buenos Airesissa ja Riossa on noin kesäaikaan kuumaa. Mutta Patagoniaan taas on järkevintä suunnata paikallisen kesän aikaan, ja sen mukaan ollaan reitin ajoitusta lähdetty miettimään. Joku saattaa ihmetellä, miksi suunnittelen tätä reissua jo nyt, kun mitään matkaan liittyvää ei ole vielä löyty lukkoon ja kaikki vaihtoehdot ovat vielä auki (myös se, lähdetäänkö reissuun jo ensi talvena vai sittenkin vasta myöhemmin). Oikeastaan juuri siksi päätinkin aloittaa suunnittelun jo nyt. Haluan saada selville, millaisella budjetilla tämä reissu olisi toteutettavissa ja paljonko aikaa matkaan oikeasti olisi hyvä varata. Kirjoittelinkin jo ylös hostelliöiden hintoja eri kaupungeissa ja bussimatkojen kuluja, jotta jotain osviittaa budjettia varten saisi selville. Kun matkakassaan tarvittavan summan saa suunnilleen selville, pystyy paremmin hahmottamaan, kuinka ahkerasti säästöpossuun täytyykään niitä pennosia säästellä. Täytyy myös sanoa, että harkitsin tämän postauksen julkaisemista hieman pitempään kuin normaalisti. Koska onhan se noloa hehkuttaa tulevaa matkaa näin julkisesti, jos ei sitten reissu jostain syystä toteutuisikaan. Mutta kaikki nämä kohteet ovat kuitenkin paikkoja, joissa haluan enemmin tai myöhemmin käydä, joten miksi ei kirjoittaisi suunnitelmia ylös jo tulevaakin varten? Mikäli meidän reissulta osa kohteista tippuu syystä tai toisesta pois, on sitten ainakin suunnitelmat selvillä toista reissua varten samoille seuduille.

Olisiko teillä lukijoilla vinkkejä Etelä-Amerikkaan? Mitä ehdottomasti kannattaisi nähdä ja kokea sinne reissatessa ja minkä voi jättää väliin? Linkkivinkit ovat myös erittäin tervetulleita, sillä suomalaisilla sivustoilla tuntuu olevan aika rajallisesti juttuja Etelä-Amerikasta. Ja löytyykö ruudun takaa muita, joilla tuppaa matkasuunnitelmat lähteä lapasesta? 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jenna / Journey Diary tiistai, maaliskuu 10, 2015 at 10:17

  Oi vitsi mikä suunnitelma! (: Toivottavasti kaikki menee niinkun oot aatellutkin!

  • Reply Hanna tiistai, maaliskuu 10, 2015 at 11:26

   Jep, suunnitelmana kuulostaa kyllä mahtavalta! Toivon kyllä, että päästään käymään mahdollisimman monessa paikoista 🙂

 • Reply Miila tiistai, maaliskuu 10, 2015 at 12:53

  Kuulostaapa tutulta tuo valinnanvaikeus 😛 Mutta ihanan kuuloisia reissu suunnitelmia! Itselleni täysin vierasta aluetta tuo Etelä-Amerikka, mutta ehkä joskus vielä tie vie sinnekin päin maailmaa.

  • Reply Hanna tiistai, maaliskuu 10, 2015 at 14:09

   Valinnanvaikeus taitaa olla ikuinen reissujen suunnittelukaveri, ainakin mulla 😀 Mäkään en ole aikaisemmin käynyt Etelä-Amerikassa, mutta opintojen puolesta ainakin alueen historia ja yhteiskunnallinen tilanne on jo tullut tutuksi 🙂

  Leave a Reply