Suomen suurin matkablogiyhteisö

Miten maailmanympärimatkaa varten säästetään?

Uskallan väittää olevani melkoisen hyvä säästämään. Meidän taloudessa ei ostella turhuuksia ja ruokakaupassa hintoja vertaillaan tarkkaan. Viime aikoina on alkanut tosin tultua siltä, että ollaankohan me superpihistelijät kuitenkin haukattu liian iso pala kakkua. Maailmanympärimatka ja häät samalle vuodelle tuntuu olevan aika ylivoimainen säästötavoite, varsinkaan kun itse en saa opintotuesta säästöön juuri mitään. Maailmanympärimatkaa varten tarvittavaa rahamäärää on myös erittäin vaikea arvioida vielä tässä kohtaa. Tarkoitus olisi tietysti tehdä mahdollisimman budjettireissu ja tinkiä kaikessa mahdollisessa, mutta tiedän myös sen, että mukavuudenhaluisena en joka yö jaksa teltassa nukkua. Reissureitti ei ole vielä tarkkaan muotoutunut, mutta tämän hetken suunnitelmissa on Australia – Uusi-Seelanti – joku Tyynenmeren saari – Peru – (Bolivia?) – Chile – Argentina – (Uruguay?) – Brasilia. Aikaa tällaiseen reissuun kuluisi ainakin se 3-4 kuukautta, riippuen miten tarkkaan kukin maa kierretään läpi. Itselle iskee aina suuruudenhulluus, ja haluaisin nähdä ihan jokaisen kolkan, kun nyt kerta siellä päin ollaan. Mutta eiköhän ne realiteetit iske taas vastaan ja joudutaan hieman karsimaan mielenkiintoisia kohteita. Uuden-Seelannin haluan koluta melko tarkkaan, samoin Chilen, jossa tarkoitus olisi reissata aina Tulimaahan asti.

(kuva: Flickr/ Loïc Lagarde)

Miten me ollaan reissua varten sitten tähän mennessä säästetty?

1.Säästötilit ja excel-taulukot

Excel-taulukoinnista tuli paras kaverini vaihtovuonna, ja sen jälkeen eläminen ilman tarkkaa menojen ja kulujen erittelyä ei ole enää sujunut. Välillä lasken budjettia hieman suuripiirteisemmin ja merkkaan vain suuret ostokset, mutta viime aikoina olen taas siirtynyt siihen, että jokainen suklaapatukka merkataan. Pienistä puroista syntyy suuri virta, ja budjettitaulukoiden avulla näkee selkeästi, mihin ne rahat oikein häviää. Homma on ehkä lähtenyt vähän lapasesta jo, kun nykyisin lasken budjettia kolmeen eri exceliin, jokaiselle tilille omansa… Me tehdään myös niin, että aina kuun alussa siirretään molemmat summa x säästötilille, ja loppusumma jää elämiseen. Monet tuntuvat tekemään niin päin, että kuun lopussa katsovat, paljonko ylimääräistä jäi ja siirtävät sitten sen säästöön. Itsellähän ei tällä systeemillä jäisi säästöön mitään. Nyt kun rahat siirtää heti alkuun säästötilille, on kynnys käydä siirtämässä niitä takaisin omalle tilille paljon suurempi. Eli nuukasti eläminen ei missään välissä pääse unohtumaan.

2. Harrastukset

En ole ikinä omistanut salikorttia, sillä rehellisesti en usko, että jaksaisin mitenkään raahautua salille niin usein, että kortin hankkiminen olisi kannattavaa. Lisäksi yliopistoliikunnan tarjonta on Tampereella niin kattavaa, että mielestäni ei olisi mitään järkeä käydä missään muualla, jossa kuukausikortti maksaisi yhtä paljon kuin yliopistoliikunnan vuosimaksu 65€. Ratsastusharrastuskin on ollut oikeastaan koko opiskeluajan tauolla, sillä mikään halpa harrastus se ei ole. Tosin tänä talvena olen nyt ”tuhlannut” ja käynyt muutaman kerran ratsastamassa, mutta ehkä se budjetti ei ole siihen kaatunut.

3. Matkat

Kaikista säästötoimenpiteistä varmasti se vaikein on ollut matkailun vähentäminen. Mitään pieniä viikonloppulomia Eurooppaan ei ole nyt järkeä tehdä, jos haluaa joskun pidemmän matkan toteuttaa. Siksipä kaikki muut matkasuunnitelmat ovat nyt aika jäissä ja ylipäätään matkailuinspiraatio on aika nollassa. Toisaalta maailmanympärimatkamme kohteet ovat sellaisia once in a lifetime -unelmapaikkoja, joiden takia jätän mieluusti lyhyemmät matkat tulevaisuuteen. Tosin pari pientä poikkeusta tähän vuoden kestävään matkustelemattomuuteen on ehkä tulossa vaihdossa olevien kavereiden vuoksi.

(kuva: Flickr/ Katrina Koger)

4. Shoppailu

”Tarvinko tämän oikeasti?” Kysymys, joka on syytä esittää jokaisen ostoksen yhteydessä. Melko usein vastaus on nimittäin ei. Tänä vuonna en ole oikeastaan juurikaan edes pyörinyt kaupoilla vain huvin vuoksi. Helpoin tapa vähentää shoppailua on yksinkertaisesti pysyä kaukana houkutuksista, eli siis mahdollisimman kaukana keskustan kaupoista. Ja jos kauppoihin eksyyn, niin mitään ei vahingossakaan kannata sovittaa. Koska ihanille mekoille on paljon helpompi sanoa ei niiden roikkuessa  vielä henkarissa. Jos vaatekaapissa on tarpeeksi käytännöllisiä perusvaatteita, ei uusille vaatteille edes ole niin tarvetta.

5. Viihde

Älä biletä, älä käy ulkona syömässä, äläkä leffoissa. Voi kuulostaa tylsältä, mutta säästyy aika pitkä penni. Ravintoloihin on myös välillä kaksi yhden hinnalla -tarjouksia, joita kannattaa hyödyntää, mikäli haluaa välillä syödä muutakin kuin omia kokkauksiaan. Leffoihin pääsee halvemmalla arkipäivisin tai kotimaisiin leffoihin tiistaisin Veikkaus-kortilla. Kaikki tarjoukset siis käyttöön, mikäli huvituksista ihan täysin ei halua luopua. Itse olen huomannut sen, että jos menee vaikka leffaan, niin lipun lisäksi aika suuret menot kertyy myös leffaeväistä.

6. Ruokakauppa

Ruokamenoista pystyy säästämään vain tiettyyn pisteeseen asti, sillä itse en kuitenkaan halua joka ruualla syödä pelkkää makaronia ja tonnikalaa. Ruokakaupassa on hyvä vertailla eri tuotteita ja ostaa halvimpia vaihtoehtoja, samoin tarjoukset kannattaa hyödyttää. Me käydään kaupassa vain kauppalistan kanssa, jolloin turhilta heräteostoksilta välttyy lähes joka kerta. Parhaiten ruokakuluissa säästääkin minimoimalla ruokahävikin ja suunnittelemalla viikon ruokia etukäteen. Kannattaa myös varautua eväillä pitkiin päiviin, jotta ei tarvi koulun kahvilasta ostaa kalliilla eväsleipiä.

P1014713

7. Herkut

Herkkujen kohdalla voi esittää saman kysymyksen kuin shoppailun kohdalla. ”Tarvinko tämän ihan oikeasti?” Herkut ovatkin mulle ainakin se heikko kohta, koska tunnustan olevani aikamoinen suklaaholisti. Totaalikieltäytyminen on osoittaunut tehokkaimmaksi keinoksi torjua suklaaöverit, kohtuus ja herkut eivät nimittäin samaan lauseeseen mun elämässä mahdu. Suklaaheräteostoksien välttämiseksi olen kokeillut muun muassa sitä, että puhelimen taustakuvana on ollut kuva Riosta ja aina, kun on tehnyt suklaata mieli, olen katsonut kuvaa ja ajatellut, että suklaapatukkaan menevät pari euroa voisi myös laittaa matkakassaan. Toimi hetken, mutta ei enää. Perusohje on myös se, että ikinä ei saa mennä väsyneenä tai nälkäisenä kauppaan. Koska silloin suklaahyllyä on aika mahdoton kiertää.

Muuttuja X: Häät

Meidän säästökampanjassa on myös muuttuja X, joka tekee matkaa varten säästämisen melko haastavaksi. Alkuperäinen ajatus oli, että pidetään pienen budjetin häät, jotta häämatkaa varten jää varmasti tarpeeksi. No, juhlapaikka vielä löytyy kohtuuhintaan, mutta väkisinkin ruoka vie aika ison siivun budjetista. Itse tekemällä olisi varmasti säästänyt, mutta en ehkä halua häitä edeltävää päivää viettää perunoita kuorien. Juhlapaikan varauksen jälkeen ajateltiin, että ei kai sitä rahaa enää muuhun niin paljon mene, mutta väärässä oltiin. Mun piti ostaa käytetty puku Facebook-kirpparilta, mutta löysinkin sitten ihanan puvun ihan liikkeestä. Kiinasta en olisi voinut edes ajatella tilaavani, koska niillä hinnoilla tuskin kovin laadukasta pukua saa. Ja puvusta en halunnut tinkiä. Mun puvun lisäksi budjetti on ylittynyt reippaasti joka asiassa, eikä budjettihäistä oikein voi enää puhua. Vieraslista on alunperinkin yritetty pitää pienenä, mutta koska molemmilla on suuret suvut, niin ihan niistä lähimmistäkin sukulaisista tulee aika monta henkeä. Ja sama kavereiden kohdalla. Säästöä ei siis silläkään saralla ole luvassa. Nyt olenkin jännässä tilanteessa, sillä vaikka elämässä olen aina tähän asti ollut haka säästämisessä, niin häiden suhteen en ole säästänyt vielä juuri missään. Vaikka ollaan kaikki yritetty tehdä itse, niin pelkät materiaalitkin jo maksaa. Kaikki vinkit hääkuluissa säästämiseen siis tervetulleita!

(kuva: Flickr/ Felipe Neves)

Tämänhetkinen säästämiseni on juurikin menoista karsimista, sillä tuloja ei juurikaan pysty lisäämään. Viime vuoden tein koulun ohella töitä, ja sen verran rankkaa se oli, että tänä vuonna haluan keskittyä täysillä kouluun. Opetusharjoitteluvuosi on myös kokonaisuudessaan työläs, että työnteko tässä samalla olisi aika hullua. Aikamoinen säästökampanja tässä saadaankin vielä tehdä, ennen kuin matkakassa saadaan kasaan, mutta onneksi tässä on vielä aikaa!

Löytyykö teiltä lukijoilta supersäästövinkkejä matkakassan kartuttamiseen? Ja vinkit maailmanympärimatkan kohteista ovat toki myös tervetulleita! 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Tanja sunnuntai, helmikuu 1, 2015 at 19:32

  Mulla on myös suunnitteilla maailmanympärimatka tässä sanotaanko ehkä 6-7 vuoden sisään. Hyvin ehdin aloittaa säästämisen kunhan vaan valmistun ja pääsen töihin 😀

  Tuli mieleen tosta ku kirjotit että haluaisit koluta Uuden-Seelannin läpi aika tarkkaan. Kävin ite siellä kolme vuotta sitten, vietin 2 kuukautta rinkka selässä kiertäen koko maan ympäri ja siltikin jäi paikkoja sellasia kiinnostavia paikkoja missä ei ehtinyt 2 kuukauden aikana käydä. Ei olisi heti alkuun uskonut että niin pienessä maassa on niin paljon nähtävää 😀

  Onnea häiden ja matkan suunnitteluun! 🙂

  • Reply Hanna sunnuntai, helmikuu 1, 2015 at 20:12

   Kiitos! 🙂 Hyvä tietää, että Uudessa-Seelannissa on noin paljon nähtävää, voipi siis olla, että ihan kaikkea ei keritä näkemään… Tässä vaiheessa oon ajateltu, että oltais siellä noin kolme viikkoa, joten ei se kovin perusteelliseen kiertelyyn taida riittää. Täytyy ehkä priorisoida sitten sielläkin tärkeimmät kohteet tälle reissulle ja palata sinne joku toinen kerta. Mies onkin jo ehdotellut, että olisko järkevää tehdä nämä reissut kahdessa osassa, mutta eihän se sitten olisi enää maailmanympärimatka 😀 Tsemppiä sulle säästämiseen, noin pitkässä ajassa kerkeää kyllä hyvin säästämään! 🙂 Mäkin toivon, että joskus valmistuisin, että sais kunnolla säästettyä reissuihin, mutta nyt täytyy vain pihistellä tällä opiskelijabudjetilla entisestään.

 • Reply Maarit Johanna sunnuntai, helmikuu 1, 2015 at 21:13

  Näitä suunnitelmia on ihan mahtavaa lukea! Toivottavasti julkaiset nuo excel-taulukot sitten aikanaan 🙂 Itse en pystyisi ihan sillä tavalla säästämään. Olin välivuoden töissä ja siirsin palkastani joka kuukausi 1000€ säästötilille (asuin porukoillani joten se oli mahdollista :D) ja elin sillä muutamalla satasella sitten sen aikaa. Työt loppuivat jouluksi, joten keväällä oli mahtavasti rahaa käyttää reissaamiseen. Olin suunnitellut pitkää Australian lomaa ja sen vuoksi säästänytkin, mutta sen kaaduttua teinkin monta pikkureissua samalla rahalla.
  Teidän reittisuunnitelma kuulostaa mielenkiintoiselta. Olen oikeastaan alkanut skipata tekstejä Kauko-Idästä, olen lukenut jo omasta mielestä vähän liikaa juttuja esim Vietnamista, Laosista jne, joten Etelä-Amerikka ja eritoten Chile ja Peru kuulostavat todella hyvältä! Tulimaa olisi äärimmäisen kiinnostava. Haluaisin itse käydä Ushuaiassa, josta laivat Antarktikselle lähtevät.
  Onnea suunnitelmiin, häiden järjestelyyn ja säästämiseen 🙂

  • Reply Hanna maanantai, helmikuu 2, 2015 at 14:31

   Kiitos! 🙂 Mäkin toivon, että löytyisi nyt kesäksi töitä, jotta saisi säästöön edes vähän enemmän. Totta muuten, että porukoilla asuessa jää paljon enemmän rahaa kuussa käteen, kun puolet palkasta ei hupene vuokraan ja muihin pakollisiin kuluihin. Mä palasin vielä ekan yliopistovuoden jälkeen kotipaikkakunnalle kesäksi töihin ja siltä kesältä sai ihan eri tavalla säästöön, kuin näiltä muilta, vaikka palkka ei päätähuimaavan suuri ollutkaan. Säästäminen on onneksi helpompaa, kun säästökohteet on selvillä 🙂
   Viime aikoina on kyllä ollut hirveästi juttuja Aasiasta monessa eri blogissa, kun taas juurikin Etelä-Amerikan maista on ollut vaikeampi löytää luettavaa. Tuo Ushuaia olis meille sopiva kääntöpiste, josta voisi jatkaa matkaa Argentiina rannikkoa sitten ylöspäin, näillä näkymin se siis vielä on reissusuunnitelmissa. Antarktiksella olis vaikka kuinka siistiä käydä, mutta nuo risteilyt taitaa olla sen verran tyyriitä, ettei mahdu meidän budjettiin millään :/

 • Reply Susanna89 sunnuntai, helmikuu 8, 2015 at 22:36

  Hyvät vinkit ja upeita kohteita joihin minäkin lähtisin 🙂

  • Reply Hanna maanantai, helmikuu 9, 2015 at 11:46

   Kiitos kommentista! 🙂 Kohteissa ei tosiaan ole mitään vikaa 😀 Valmismatkat saattavat olla joihinkin kohteisiin edullisempia, mutta meidän reissulla luultavasti varaillaan majoituksia paljon myös paikan päältä, koska halutaan pitää matkasuunnitelmat avoinna.

 • Reply Susanna89 sunnuntai, helmikuu 8, 2015 at 22:37

  vinkkeihin liittyen joskus valmismatkapaketti tulee jopa halvemmaksi kuin itse otetut lennot ja majoitukset, huomasin

 • Reply Susanna89 perjantai, helmikuu 20, 2015 at 22:06

  Piti myös mainita että maailman ympärimatka olis mahdollista toteuttaa myös laivamatkana esim. Englannista tai Saksasta 🙂 voisi jopa tulla halvemmaksi

  • Reply Hanna lauantai, helmikuu 21, 2015 at 13:39

   Jep, se on varmasti myös mahdollista. Tosin siinä tapauksessa matkaan käytettävä aika varmasti täytyisi triplata, valtameriä kun ei ylitetä laivoilla aivan yhtä nopeasti kuin lentäen 😀

  Leave a Reply