Suomen suurin matkablogiyhteisö

Neljä eteläranskalaista pikkukaupunkia

Etelä-Ranskassa samalla alueella arkkitehtuuri ei juuri vaihtele kaupungista toiseen. Languedoc-Roussillonin alueella rakennukset olivat tyypillisesti vaalean hiekan värisestä kivestä rakennettuja ja vaihtovuoden aikana tuli vierailtua niin monessa pikkukaupungissa, että alkoi selkeästi huomata, miten samannäköistä kaikkialla oli. Tässä postauksessa ajattelin nyt esitellä neljä tällaista lähes identtistä pikkukaupunkia, jotka eivät niin erikoisia paikkoja ole, että ansaitsisivat oman postauksen. Perpignan, Narbonne, Béziers ja Avignon ovat kaikki sen verran pikkuisia, että päivä riittää keskustan kiertämiseen paremmin kuin hyvin. Itse tein päiväreissut näihin paikkoihin Montpellieristä käsin junalla, paitsi Perpignanissa vietin myös yhden yön sohvasurffaten matkalla takaisin Andorrasta. Kartasta hahmottaa vähän kaupunkien sijaintia Montpellieriin nähden.

Perpignan

Perpignan on viimeinen hieman suurempi kaupunki Ranskan puolella ennen Espanjan rajaa ja kaupunki onkin ranskalaisen Katalonian ”pääkaupunki”. Katalaania Perpignanin kaduilla tosin ei kovin paljon kuule, eikä katalonialaisuus siellä näy samalla tavoin kuin vaikka Barcelonassa. Kaupungilla on kuitenkin myös katalaaninkielinen nimi Perpinyà. Historian havinaa pääsee Perpignanissa haistelemaan myös Palais des Rois de Majorque’n palatsissa, eli Mallorcan kuninkaiden palatsissa. Sisään täytyi maksaa muutaman euron pääsymaksu, mutta palatsin huipulta avautui kiva näköala kaupunkiin. Tai olisi avautunut, jos ei oltaisi oltu liikkeellä kaatosadepäivänä… Glitterikumpparit oli taas päivän tarpeellisin asuste 😀 Muuta erikoista nähtävää Perpignanissa ei oikein ollut, keskusta oli sarjaa ihan kiva. Punainen Castillet’n linnoitus on myös toinen kaupungin kuuluisa maamerkki, me tosin ei selvitetty, olisiko sinne päässyt sisälle ja mitä siellä mahdollisesti olisi nähnyt.

Narbonne

Narbonne on hyvin pikkuinen kaupunki, joka ei kovin kummoista nähtävää tarjonnut. Kaupungin katedraali, Cathédrale Saint-Just Saint-Pasteur, on tärkein nähtävyys, lisäksi joen rannalla oli ihan kivoja taloja. Kauppahalli oli jo sulkenut ovensa, kun pääsin sinne, mutta ilmeisesti sekin olisi ollut näkemisen arvoinen.

Béziers

Tein retken Béziers’iin Narbonnen reissua seuraavana päivänä ja tykkäsin Béziers’stä enemmän. Kaupungissa oli paljon enemmän nähtävää, enkä kaikkea kerinnyt yhdessä päivässä edes kiertämään. Hieman keskustan ulkopuolella nimittäin olisi ollut Canal du Midin kuuluisat yhdeksän sulkua, Les 9 Ecluses. Sinne asti en kerinnyt, mutta keskustassa kukkulan päällä sijaitsevan Saint-Nazairen katedraalin kävin katsomassa. Katedraalin edustalta aukenikin huikea näköala alas jokilaaksoon. Kävin ottamassa kuvat myös kirkosta ja vanhasta kivisillasta jokirannasta käsin, kyseistä maisemaa oli nimittäin tullut jo monta kertaa junan ikkunasta ihailtua. Juna-aseman vieressä oli myös mukava puisto, jossa odottelin junaa takaisin Montpellieriin eväitä syöden.

Avignon

Avignon voi joillekin olla tuttu historian kirjoista, sillä kyseinen pikkukaupunki Rhône-joen suulla on 1300-luvulla toiminut katolisen kirkon pääpaikkana. Tältä ajalta muistona Avignonin keskustaa hallitsee massiivinen Paavien palatsi, Palais des Papes. Sisäänpääsy palatsiin olisi maksanut jotain kahdeksan euron luokkaa ja siinä kohtaa päätin pihistellä ja ihastelin rakennusta vain ulkoapäin. Näin jälkikäteen on vähän harmittanut tuo päätös, sillä palatsissa olisi kiva ollut käydä myös sisällä, eikä tuo 8 euroa loppujen lopuksi olisi budjettia kaatanut… Toinen Avignonin kuuluisa nähtävyys on vanha, puoliksi romahtanut silta, Pont d’Avignon, josta kerrotaan myös eräässä ranskalaisessa lastenlaulussa. Pihistelylinja jatkui, enkä lähtenyt maksamaan sillan päälle kiipeämisestä.

Kaikki neljä kaupunkia olivat siis ihan kivoja paikkoja, mutta mitään erikoista en olisi menettänyt, vaikka niissä en olisikaan käynyt. Avignonia ja Béziersiä ehkä suosittelisin hieman lämpimämmin vierailukohteeksi kuin Perpignania ja Narbonnea. Kaiken kaikkiaan siis Ranskassa ei tarvi yhden alueen kaupunkeja koluta kaikkia läpi, sillä ne alkavat aika nopeasti muistuttamaan toisiaan. Tosin tähän postaukseen nyt valikoitui kuvat vain kunkin kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, joten eivät nämä nyt niin identtisiltä näytä ehkä tässä. Mutta alakuvan katunäkymä voisi olla mistä kaupungista tahansa.

Viimeiset pari viikkoa on taas ollut hirveää paikasta toiseen juoksua yliopiston, kahden harjoittelupaikan, askartelukauppojen ja postin välillä. Laskin, että pelkästään maanantain ja tiistain aikana pyöräilin 24 kilometriä paikasta toiseen siirtyessäni! Päätin siis, että tällä viikolla oli ihan okei jättää jumpat väliin, vaikka muuten olenkin yrittänyt taas löytää aikaa liikunnallekin. Eilen lähdettiin aamuvarhaisella opiskeluporukalla Educa-messuille Helsinkiin ja päivän messuiltuamme suuntasin vielä Pohjanmaalle viikonlopuksi. Oli taas sellainen päivä, että ruokailu oli aika pitkälti erinäisten eväiden varassa. En myöskään ajatellut messuilla, että kaikki kerätyt esitteet ja kassit täytyi raahata junaan mukana, ja vähän alkoi hajottaa painavien pussukoiden mukana raahaaminen…

Häiden suhteen tällä hetkellä on kamala budjettiahdistus, tuntuu, että kaikkeen menee rahaa enemmän kuin olen ajatellut. Ihan järkkyä, miten paljon rahaa menee vain liimaan, kartonkeihin ja satiininauhoihin! 😮 Jos rahanmeno jatkuu samaa tahtia, niin ei taideta päästä häämatkalle Tallinnaa kauemmas ;D Itse en ole myöskään mikään kädentaitojen ihmelapsi ja yllättävän haastavaksi on noissa askarteluissa osoittautunut jo se, että saisi liimatut asiat myös pysymään kiinni siellä, missä pitäisi. Nimim. puolet kutsujen nauhoista on jo lähtenyt irti maanantaisten askartelujen jäljiltä… Täytyy varmaan liittää kutsujen mukaan näin-kasaat-irronneet-osaset-takaisin-paikoilleen -ohjeet vieraille :DD

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Journey Diary / Jenna lauantai, tammikuu 24, 2015 at 13:01

  Upeita kuvia! (: Kyllä Ranskaan vaan pitää päästä, harmi vaan kun se tuntuu olevan niin paljon kalliimpi kohde kuin muut Euroopan maat…

  • Reply Hanna lauantai, tammikuu 24, 2015 at 15:16

   Kiitti! 🙂 Joo ei Ranska mikään halpa matkakohde ole, mutta aika samat hinnat taitaa olla jo kaikissa Länsi-Euroopan maissa :/ Mutta on Ranskassa sentään vähän Suomea halvempaa yleensä! 😀

 • Reply Maarit Johanna lauantai, tammikuu 24, 2015 at 16:57

  Vau. Vitsi tuo arkkitehtuuri vain on tuollapäin niin omaa luokkaansa. Olis mahtava tehdä autoreissu vaikka Barcelonasta tuota Ranskan rannikkoa pitkin Roomaan. Näkis melkein kaikki nämä ja vielä vaikka mitä muuta hienoa. 🙂

  • Reply Hanna lauantai, tammikuu 24, 2015 at 21:05

   Tuohan on ihan mahtava idea, Välimeri-road trip! 😀 Siinä olis kyllä matkalla mm. Ranskan Riviera ja taitaapa Italiankin rannikolta pari upeaa paikkaa löytyä 🙂

  Leave a Reply