Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ei enää ikinä Aasiaan: reissun yhteenveto ja budjetti

Moikka!

Jouluna ei paljon konetta jaksanut avata sen jälkeen, kun viimeiset kouluhommat sai tehtyä, joten täällä blogissakin on taas vaihteeksi ollut hiljaisempaa. Eilen kuitenkin palasin taas Tampereelle ja ehkäpä täällä kerkeää hieman enemmän kirjoitella taas. Näin vuoden lopussa monessa blogissa on ollut koosteita reissuvuodesta, mutta koska oma reissuvuoteni on ollut aika köyhä, niin ajattelin julkaista vihdoinkin kesästä asti tekeillä olleen Malesian ja Singaporen reissukoosteen. Luvassa siis melkoinen kilometripostaus, joten nyt kannattaa joko ottaa mukava asento nojatuolissa tai keskittyä vain kuvien katseluun, niitäkin kun jokunen vielä löytyi.

Reissusta Malesiaan ja Singaporeen alkaa olla jo tovi, joten eiköhän olisi viimeinkin korkea aika tiivistää reissun fiilikset yhteen. Vajaan kahden viikon reissu osui lopulta kiireisimpään mahdolliseen saumaan viime kevään koulujuttujen osalta, ja vaikka toisaalta oli kiva hetkeksi jättää kandin väkertäminen sivuun, oli työmäärä takaisin tullessa sitten moninkertainen. Kulttuurishokilta ei tosiaan vältytty ja varsinkin reissun alussa päällimmäinen ajatus oli vain, ei enää ikinä Aasiaan. Joko meillä oli tajuton epäonni ruuan suhteen tai sitten aasialainen ruoka ei vain ole meitä varten, mutta mitään erikoisia makuelämyksiä ei osunut kohdalle. Ja uudessa kulttuurissa ruoka on nimenomaan se tekijä, joka alkaa itkettämään, jos se ei ole kunnossa.

Instagram-kuvista koostettu matkapäiväkirja reissusta löytyy tämän linkin takaa. 12 päivän aikana kerittiin seikkailla niin Singaporessa kuin Malesiassakin.

Matkamme vei meidät aluksi ihastelemaan Singaporen pilvenpiirtäjiä ja siisteyttä. Kolme päivää kaupungissa vietettyämme matka jatkui Tiomanin paratiisisaarelle Malesian itärannikolle. Siirtymiset hoidettiin bussilla ja Tiomaniin seilattiin Mersingistä laivalla.

Kolme päivää lekottelua Tiomanilla ja taas oli aika siirtyä eteenpäin. Viimeiset kolme päivää vietettiin Kuala Lumpurissa, jossa käytiin myös seuraamassa formuloiden aika-ajoja.

Aikataulu ei hirveästi jättänyt meille lepopäiviä, mutta yleensä aina reissua sunnitellessa innostun niin, että ängen mahdollisimman monta kohdetta samalle kerralle. Koska kun nyt noin kauas lennettiin, niin olihan sinne Singaporeenkin päästävä, vaikka alkuperäinen suunnitelma oli reissata vain Malesiassa. Pääsyy kohteelle ja ajankohdalle oli nimenomaan nuo formulakisat, ja syksyllä lentoja varatessa oltiin katsottu kisapäivät kalenterista. Talven aikana kalenteria oli sitten sen verran muutettu, että kisat oli siirretty viikolla eteenpäin niin, että kisa käytiin sinä sunnuntaina, jolloin meillä oli paluulento Singaporesta Suomeen. Niinpä ei päästy katsomaan kuin aika-ajot, ja tästä syystä olen kuulemma miehelle velkaa formulaliput.

Singapore

Singaporesta jäi päällimmäisenä mieleen Gardens by the Bayn puutarhat sekä keskustan upeat pilvenpiirtäjät. Harmillisesti monet asiat olivat Singaporessa lähes samoissa hinnoissa kuin Euroopassakin, ja me harmiteltiin, ettei tajuttu siirtää shoppailupäivää Singaporesta Kuala Lumpuriin, jossa hinnat olisi olleet paljon halvemmat. Singapore ei mitenkään erikoisesti meitä sykähdyttänyt, ja kuten aiemmin olen jo todennut, jäi monesta paikasta mieleen lähinnä turistien rahastus. Kaikkialla oli kuitenkin ihanan siistiä ja tosiaan mitä kummallisempia asioita oli kieltolistalla. Esimerkiksi durian-hedelmät olivat kiellettyjä metroissa, ja aika monesta muustakin asiasta sai tuntuvat sakot 😀

Julkinen liikenne kuljetti Singaporessa hyvin joka paikkaan, ja vaikka meidän hostelli hieman syrjässä olikin, niin metrolla sinne pääsi kätevästi. Busseilla mentiin pari kertaa, ja ne vaikuttivatkin sitten vähän haastavimmilta kulkuvälineiltä. Itselle ongelmia tuotti Singaporessa pikavauhtia rullaavat liukuportaat, joihin astuessa sai joka kerta olla tarkkana, mihin jalkansa laittoi. Lisäksi meitä huvitti kiinalaisten turistien valokuvausinto ja heidän selfie-keppinsä (jotka tuntuu kyllä yleistyvän jo kovaa vauhtia Euroopassakin). Jos kaikki muu olikin melko kallista, niin ruoka foodcourteissa oli onneksi halpaa ja viidellä dollarillakin saattoi saada annoksen joissain paikoissa.

Me vietettiin yksi päivä Sentosan saarella, joka oli kunnon turistirysämagneetti. Rannat eivät tuolla kovin paratiisirantoja olleet ja ulapalla näkyi iso kasa rahtialuksia kellumassa, joten vesi oli varmasti tooodella puhdasta… Singaporessa oltiin muuten puketumisen suhteen vapaamielisempia kuin Malesiassa ja shortseissa pystyi kulkemaan huoletta kaupungilla. Kevyttä huivia tosin kannatti kantaa mukanaan, koska sisätiloissa oli aina lähes poikkeuksetta kylmä tehokkaiden ilmastointien vuoksi. Malesia taas on muslimimaa, ja siellä paikalliset pukeutuvat peittävästi. Tosin en itse saanut mitään kummoisia paheksuvia katseita, kun kuljin shortseilla (varsinkaan Kuala Lumpurissa), sillä totesin, että peittäviksi vaatteiksi varaamissani sukkahousuissa olisin paahtunut elävältä niissä lämpöasteissa. Mutta jälleen kerran huivi osoittautui loistavaksi tavaksi peittää edes olkapäät. Kevyet hippihousut olisivat olleet ideaalivarustus tuonne, koska farkkujen jalkaan vetäminen ei käynyt edes pienessä mielessä. Saatiin kyllä todistaa muutamaa kunnon ukkosmyrskyä tuolla ja sitä, että ilma saattaa muuttua hyvin nopeastikin. Ja kun päiväntasaajalla sataa, niin ei puhuta mistään pikkukuuroista, vaan sitä vettä sitten sataa niin, että tuntuu. Onneksi kuurot eivät yleensä kestä kauaa ja kaupungeissa oli paljon paikkoja, joihin pääsi sateensuojaan. Mutta nopeasti kuivuvista kengistä ei haittaakaan ollut.

Budjetti Singaporessa

Oltiin vaihdettu jo Suomessa Singaporen dollareita ja Malesian ringittejä lähes koko reissun tarpeisiin. Singaporessa pystyi jonkin verran maksamaan myös kortilla ja lisäksi automaatista sai helposti nostettua lisää rahaa. Oltiin varattu hostelli Hostelworldin kautta kahdeksi yöksi ja maksettu varausmaksua yhteensä n. 5€ etukäteen. Vaikka Green Kiwi Backpackers Hostel ei kovin kummoinen majapaikka lopulta ollut, niin päätettiin ettei jakseta raahata rinkkoja uuteen majapaikkaan, vaan varattiin paikan päällä majoitus vielä kahdeksi lisäyöksi. Me nukuttiin dormissa ja kovin hyviä unia siellä ei kyllä saanut huonekavereiden kuorsauksesta johtuen. Kattovalojen puute, liian kylmällä oleva ilmastointi, käytävältä leijailleet maalikatkut sekä kohtuuällöt vessat laskivat paikan pisteitä omissa silmissäni, mutta hyvä aamupala,, toimiva wifi sekä pesulapalvelu taas olivat plussaa. Koska maksettiin huoneista kahdessa osassa ja oltiin maksettu jo varausmaksu Suomessa, niin tarkkaa hintaa huoneelle per yö en onnistunut laskemaan. Yhdeltä hengeltä majoitus neljäksi yöksi maksoi 73,8 S$ + se varausmaksu, joten hinnaksi per yö sain n. 18 S$ (n.10€). Singaporen hintatasolla siis aika halpa paikka.

Singaporessa rahaa kului yhteensä n. 380 S$ (225€). Majoituksen lisäksi rahaa meni liikkumiseen 25 dollaria, nähtävyyksiin 48 S$, ruokaan 107 S$, shoppailuun 85 S$ ja muita kuluja oli n. 40 dollaria. Ottaen huomioon, miten kallis kaupunki Singapore osaa olla, pärjättiin kuitenkin melko vähällä rahanmenolla. Nähtävyydet olivat tosiaan kalliita tuolla ja esimerkiksi lippu Gardens by the Bayn kasvihuoneille maksoi 28 dollaria (n.16€).

Postaukset Singaporesta:

Tiomanin saari

Paikasta toiseen liikkuminen ei tuolla sujunut niin kuin Strömsössä, ja matka Tiomanin paratiisisaarelle ja sieltä pois oli aika painajaismainen. Kannattaa varata paikasta toiseen siirtymiseen koko päivä ja varautua siihen, että siltikään ei pääse illaksi perille. Meillä oli kyllä ihan tajuton epäonni, sillä myöhästyttiin varmaan jokaisesta kulkuvälineestä tai sitten ne olivat täynnä ja jouduttiin odottaa seuraavaa monta tuntia. Me ei oltu varattu etukäteen mitään lippuja, ja se oli ehkä ihan hyvä ratkaisu, koska silloin yksi myöhästyminen ei vielä kaatanut koko hommaa. Meillä ei myöskään ollut mitään majoituksia varattuna matkaa seuraavalle yölle, mikä sekin oli ihan hyvä, niin ei ollut paineita keritä perille juuri tiettynä päivänä. Ja sen verran muiden kanssamatkustajien paniikkia seurasin, ettei todellakaan kannata varata lentolippuja matkapäivää seuraavalle päivälle.

Vaikka Tiomanille pääseminen olikin yhtä tuskaa ja hermojen menetystä, niin nämä paratiisirannat saivat kaikki koettelemukset unohtumaan. Varattiin majoitus Mersingistä samasta toimistosta kuin laivaliputkin ja oltiin erittäin tyytyväisiä Panuba Inn Resortiin. Lomakylä sijaitsi omassa rauhallisessa poukamassaan ja oma mökki (joskin melko alkeellisesti varustettu) merinäköalalla riitti meille vallan mainiosti. Mikään luksushotelli ei siis ollut kyseessä, mutta Singaporen hostellin jälkeen ajoi asiansa vallan mainiosti. Lisäksi tuolta Panuba Bayn lahdelta oli suhteellisen lyhyt tarpominen läheiseen ABC:n kylään, josta pääsi kävellen aina saaren pääkylään Tekekiin asti. Hotellilla oli oma ravintola ja sieltä sai myös vuokrata snorklausvälineet. Henkilökunnan palveluasenne ei ehkä paras mahdollinen ollut, mutta saaren rento ilmapiiri tarttui niin nopeasti, ettei se lopulta edes haitannut paljoa.

Tioman on juurikin rauhallista paratiisia kaipaavalle nappivalinta ja tuo neljä yötä oli aika sopiva aika siellä. Pitemmän päälle aika olisi voinut käydä pitkäksi, sillä snorklailua ja viidakkovaellusta lukuun ottamatta muita aktiviteettejä on melko vähän. Taivas oli tuolla lähes koko ajan pilvien peitossa, joten ruskettuminen jäi vain haaveeksi. Tiomanille matkatessa kannattaa muuten ottaa huomioon, että saaren maasto on niin vaikeakulkuista, että teitä on vain muutama ja liikkuminen maitse tapahtuu pitkälti mäkisiä viidakkopolkuja pitkin. Taksiveneillä pääsee myös kulkemaan, mutta hinnat huitelivat pilvissä.

Me tehtiin yksi muutaman kilometrin vaellus Monkey Bayn rannalle ja se riitti ainakin minulle eräjormailuksi. Matkaoppaani ei turhaan varoitellut maaston vaikeakulkuisuudesta ja yhtäkkisen monsuunisateen liukastuttamat polut eivät tehneet asiaa yhtään helpommaksi. Viidakkoon kannattaa oikeasti lähteä hyvät kengät jalassa, tarpeeksi vettä mukana ja tarpeeksi peittävissä vaatteissa. Saatiin nimittäin aika nopeasti kimppuumme parvi hyttysiä, joten hyttysmyrkkyä ei todellakaan kannata unohtaa. Oltiin ostettu jo Suomesta purkki vahvinta punkkimäkäräsuihketta, jota löytyi, mutta kannattaa kyllä suosia noita paikallisten myrkkyjä. Tuo Suomesta ostettu oli niin ärtsyä, että sitä sai laittaa vain kerran päivässä, eikä lähellekään naamaa. Singaporessa ostettiin paikallisesta marketista purkki hyvänhajuista hyttysvoidetta, jota sai huoletta levittää myös naamaan ja lisäillä monta kertaa päivässä. Ja hyttyset pysyivät oikeasti poissa pistoetäisyydeltä. Juuri hyttysten suhteen olin kyllä todella hysteerinen  koko matkan, ja näin jälkiviisaana olisi ehkä kannattanut ottaa se japaninaivokuumerokotus ihan oman mielenrauhan vuoksi. Lisäksi yllättävää oli, että Aasiassa hyttysiä oli myös kaupungeissa, joissa ei ehkä muistanut joka hetki suihkutella myrkkyjä. Singaporessa ilmeisesti oli juuri jonkinsortin denguekuume-epidemia, sillä varoitusjulisteita näkyi jonkin verran kadulla. Kannattaa siis muistaa tuo hyttysiltä suojautuminen kaupungeissakin. Me onneksi säästyttiin trooppisilta taudeilta, mutta koko matkan olin kyllä valppaana hyttysten varalta, mikä ehkä pitemmällä matkalla alkaisi käydä rasittavaksi.

Budjetti Tiomanilla:

Malesian osalta minulla ei ole eriteltynä tarkalleen, paljonko rahaa kului juuri Tiomanilla, mutta tuhlauskohteita saarella oli sen verran vähän, että majoituksen ja ruuan lisäksi rahaa kului hyvin vähän. Maksettiin majoituksesta yhteensä 500 ringittiä neljältä yöltä, eli yksi yö maksoi 125 RM (n. 30€). Malesian hintatasolla ei mikään halvin mahdollinen majoitus, mutta ilmastointi ja lämmin suihku olivat sellaisia asioita, joista haluttiin maksaa. Lisäksi halvemman hintaluokan huoneita ei kuulemma ollut jäljellä, joten se olisi ollut tämä tai sitten kaikista alkeellisin huonetyyppi. Laiva Tiomanille maksoi 70 RM (n.16€) + 15 ringitin luonnonsuojelumaksu per henki. Vesitaksilla kulkeminen oli kallista ja maksettiin lyhyestä matkasta Tekekistä takaisin Panubaan 50 ringittiä (n.12€). Ruoka Panubassa oli halpaa ja annoksien hinnat pyörivät 20 ringittin (n.4,5€) molemmin puolin. Varattiin hotellin kautta myös snorklausretki Korallisaarelle (suosittelen, ihan mahtava paikka!) ja se maksoi 85 RM/henki (n.20€). Eurohinnat on laskettu viime maaliskuun valuuttakurssilla, joten ne tuskin enää ihan täysin pitävät paikkaansa, mutta itse ainakin olen niin huono valuuttalaskujen kanssa, että tykkään siitä, jos matkablogeissa jaksetaan ilmoittaa hinnat myös euroina. Siksi tässäkin nyt nämä luvut suuntaa-antavina esimerkkeinä.

Postaukset Tiomanilta:

Kuala Lumpur

Reissun positiivinen yllättäjä oli Kuala Lumpur, josta olin etukäteen kuullut, ettei siellä olisi mitään nähtävää. Siksi päätettiin olla Kuala Lumpurissa vain kaksi kokonaista päivää, joista toinen menisi formuloiden aika-ajoissa. Eli kaupungin kiertelyyn jäi aikaa vain yksi päivä (josta meni aamu hukkaan, kun siirryttiin majapaikasta toiseen) sekä aamu ennen lennon lähtöä. Käytännössä kerittiin nähdä Kuala Lumpurista vain pieni vilaus, ja shoppailla ei keritty oikeastaan yhtään. Kuala Lumpurissa kesti hetken, ennen kuin siellä oppi liikkumaan, sillä jalankulkijoiden ei ollut usein tarkoituskaan kulkea siitä kohtaa, missä kartta näytti tien kulkevan, vaan ilmassa kulki kaikenlaisia katettuja putkia. Koko kaupunki olikin aika mielenkiintoisesti rakennettu ja esimerkiksi metrot kulkivat ilmassa kiskoja pitkin.

Kuala Lumpurissa aasialainen ruoka ei napostellut enää yhtään ja käytiin hyvällä ruokahalulla syömässä keskusaseman Burger Kingissä. Hostelli oltiin varattu etukäteen kahdeksi viimeiseksi yöksi, koska ajateltiin, että formuloiden aikaan huonetta ei helposti saa. Ensimmäinen yö nukuttiin bussiaseman kämäisessä mostellissa, jota en todellakaan suosittele kellekään. 70 ringittiä/yö (16€), eikä pienessä kopissa ollut tilaa edes kääntyä, sängystä puuttui lakanat ja vessassa sai käydä bussiaseman puolella. PODs The Backpackers Home KL Central -aseman lähellä sitä vastoin oli perussiisti hostelli, jossa iso makuusali oli jaettu pienempiin koppeihin. Sijainti keskusaseman lähellä oli meille nappivalinta, koska sieltä pääsi nopeasti julkisilla joka paikkaan, ja sieltä lähti bussi sekä formulakisoihin että lentokentälle.

Budjetti Kuala Lumpurissa ja Malesiassa:

Kuala Lumpur on selkeästi siis Singaporea halvempi kaupunki, mutta Tiomaniin verrattuna hinnat olivat siellä korkeammat. Maksettiin siis ekan yön majoituksesta 70 RM ja kaksi viimeistä yötä PODs-hostellissa 130 RM + 5€:n varausmaksu, joka oli maksettu etukäteen. Huone maksoi reilu 30 RM /yö per henki (n.7€). Metrolla kulkeminen Kuala Lumpurissa oli halpaa, ja yksi matka keskusta-alueella maksoi 1-2 RM (0,20-0,40€). Nähtävyydet Kuala Lumpurissa olivat taas hinnoiteltu pilviin ja pääsylippu Menara Toweriin maksoi 49 RM (11€). Ruoka-annokset ovat muistiinpanojeni mukaan maksaneet n. 14-16 ringittiä (n.3-4€) (mutta tarina ei kerro, ovatko kaikki nyt hampurilaisaterioita). Formulakisat aiheuttivat meille hiemna extrakustannuksia, vaikka Malesian gp onkin kaikista formulakisoista halvin. Otettiin halvimmat liput ei-katettuun mäkikatsomoon, 60 RM /kappale (14€) ja lisäksi bussi Sepangin radalle maksoi 30 RM (7€). Ja koska lennettiin AirAsialla Singaporeen, josta meillä oli lento Suomeen, maksoi bussi lentokentälle vielä 10 RM (2,30€).

Kaiken kaikkiaan Malesiassa rahaa kului 1335 ringittiä (n.310€), joka jakaantui seuraavasti: majoitus 350 RM, liikkuminen 203 RM (sisältää matkat Tiomaniin ja takaisin sekä liikkumisen Kuala Lumpurissa)  nähtävyydet 194 RM (sisältää myös snorklausretken ja formulaliput), ruoka 275 RM, shoppailu 280 RM (viimeisen päivän tuliaiset) ja muut menot 30 RM. Eläminen Malesiassa oli siis paljon halvempaa kuin Singaporessa, sillä oltiin siellä lähes tuplamäärä päiviä, mutta rahaa kului suunnilleen saman verran.

Postaukset Kuala Lumpurista (näitä olikin vaan yksi, ja formulapostauskin olisi vielä tekemättä, tosin en tiedä kiinnostaisiko sellainen ketään kuitenkaan :D):

Koko reissun budjetti

Lennot haukkasivat luonnollisesti suurimman osan budjetista ja laskujeni mukaan koko reissun hintalappu oli 1313€. Menopaluulennot Helsinki-Istanbul-Singapore maksoivat 630€ per nenä ja lisäksi lennettiin AirAsialla Kuala Lumpurista Singaporeen 27€/suunta. Junaliput Tampereelta Helsinkiin olivat parikymppiä ja ennen reissua ostin myös uuden rinkan, jonka laskin reissumenoihin. Aasian halpuus todellakin yllätti ja helppo kyllä ymmärtää, miksi monet pihistelevät reppureissaajat päätyvät kiertämään juuri Aasiaa.

Vaikka välillä kävikin mielessä, että tämän reissun jälkeen ei lähdetä enää ikinä Aasiaan, niin kyllä siellä vielä on paikkoja, joihin matkaaminen kiinnostaisi. Mikään palava kiinnostus juuri Kaakkois-Aasian maita kohtaan ei tällä reissulla herännyt, vaikka paratiisirannat olivatkin upeita ja suurkaupungit täynnä mielenkiintoista nähtävää. Minulla perimmäiset syyt kohteen valinnassa ovat upeiden maisemien lisäksi itseä kiinnostava paikallinen kulttuuri sekä kielitaidon harjoittaminen. Malesiassa tai Singaporessa paikallinen kulttuuri ei kiinnosta minua samalla tavalla kuin vaikka Ranskassa tai espanjankielisissä maissa, ja tällä reissulla kyllä huomasi, että pelkät upeat maisemat eivät vielä tee paikasta kiinnostavaa. Aasialaisten englantia oli myös paikoitellen niin haastava ymmärtää, että mielenkiinto vieraan kielen käyttämiseen katosi (lähtökohtaisesti en myöskään tykkää reissata paikoissa, joissa täytyy puhua englantia paikallisille, eikä heidän omaa kieltään). Siksi Ranska, Espanja ja Ruotsi onkin mun suosikkikohdemaita, vaikka vähemmän eksoottisia paikkoja ovatkin. Ja eurooppalaiseen tehokkuuteen tottuneena tuo paikallisten, ”don’t worry, have a seat” -asenne alkoi välillä jurppimaan. Pahimpia oli juurikin bussiasemat, joilla kymmenen eri tyyppiä yritti ohjata vuorotellen eri luukulle lippuja ostamaan ja kojua sai vaihtaa kymmenen kertaa ennen kuin onnistui ostamaan liput sinne, minne halusikin. Onneksi suurin osa ihmisistä oli kuitenkin hirveän ystävällisiä ja avuliaita, ja he neuvoivat mielellään eksyneet turistit oikeaan bussiin. Varmasti vielä ikinä mennään Aasiaan, mutta seuraavat reissut ovat suunnitteilla aivan toisille mantereille! 🙂

Muita mielipiteitä Singaporesta, Malesiasta tai Aasiasta ylipäätään? Mikä saa teidät lukijat reissaamaan Aasiaan? 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Katja maanantai, joulukuu 29, 2014 at 18:14

  Vähän samoja fiiliksiä kuin sinulla tuosta Kaakkois-Aasiasta. Malesian reissu pari talvea sitten oli kyllä mahtava ja unelma (Kuala Lumpur – Melaka – Langkawi) mutta ei jättänyt järkyttävää matkustushinkua Aasiaan. Ainoa, missä haluaisin pikimmiten käydä on juurikin tuo Singapore.

  Meksikosta taas jäi ihan eri fiilis. Haluaisin sinne takaisin juuri nyt ja heti. Rannat olivat paljon paremmat, kieli ymmärrettävää, paljon nähtävää ja se kulttuuri. Jos nyt siis täytyisi sanoa Länsi vai Itä niin sanoisin ehdottomasti länsi! 😀

  • Reply Hanna tiistai, joulukuu 30, 2014 at 11:47

   Mä oon kyllä sun kanssa ihan samoilla linjoilla, ehdottomasti länsi kiinnostaa enemmän ja juurikin lattarimaat! 🙂 Tuntuu, että Aasiassa on paljon upeita paikkoja, mutta väkisinkin tuollaiset pikkuiset paratiisisaaret muistuttavat toisiaan, joten varmasti riittää, että niitä näkee muutaman. Tosin Kiina kiinnostaisi vielä Aasian maista, samaten Dubaissa haluaisin käydä joskus, mutta esimerkiksi Thaimaahan mulla ei ole mikään suuri hinku päästä 🙂

 • Reply Journey Diary / Jenna maanantai, joulukuu 29, 2014 at 19:44

  Tosi hyödyllinen ja kattava postaus varsinkin nyt, kun juuri noille suunnille ollaan miehen kans suunnittelemassa reissua! Singaporea kaikki hehkuttaa, harmi vaan et siellä on sitten kalliimpaa, niin ei viitsi kovin montaa yötä olla. En oo edes kuullut tuosta Tiomanin saaresta, pitää ehdottomasti harkita sitäkin vaihtoehtoa meidän reitille 🙂 Vaikka aika iso miinus toi paikalle pääsemisen ja pois lähtemisen hankaluus..

  • Reply Hanna tiistai, joulukuu 30, 2014 at 11:52

   Kiva kuulla, että tästä oli hyötyä! 🙂 Jos Singaporessa haluaa pienellä budjetilla käydä, niin majoituksesta täytyy vähän tinkiä, mutta kyllä muutaman yön tuollaisessa ei-niin-hohdokkaassa hostellissakin sinnitteli 😀 Tiomania kyllä suosittelen, ihanan rauhallinen paikka! Vaikka onhan tuolla suunnalla muitakin upeita paratiisisaaria, esimerkiksi Perhentian-saaret olisivat olleet meille toinen vaihtoehto, mutta päädyttiin Tiomanille, koska se oli lähempänä Singaporea. Ja pääseehän noille saarille monesti myös lentäen, jos bussi/laiva-yhdistelmä ei nappaa 🙂

 • Reply Teemu keskiviikko, elokuu 3, 2016 at 16:07

  terhoguesthouse.esy.es

  Suomalainen majatalo aloittaa toimintansa joulukuussa Filippiinien Davaossa. Tervetuloa!

 • Leave a Reply