Suomen suurin matkablogiyhteisö

Gamla stanin salatut aarteet

Heippa!

Tukholman vanha kaupunki Gamla stan on varmasti jokaiselle kaupungissa käyneelle tuttu paikka. Gamla stan on siis se saari, jolle Tukholma joskus keskiajalla perustettiin. Keskiaikaisia taloja, kapeita kujia ja mukulakivikatuja riittää ihasteltavaksi, mutta valitettavasti kaupunginosasta löytyy pikkuisia turistikrääsäputiikkeja, luokattomia ravintoloita sekä valtava lauma turisteja. Keskivertotukholmalaisella ei olekaan paljon asiaa Gamla staniin, sillä vanha kaupunki on enemmänkin sellainen turistien kansoittama alue, jota paikalliset välttelevät viimeiseen asti. Kävely Gamla stanin pääkadulla Västerlånggatanilla saa kyllä ymmärtämään miksi. Oikeastaan on aika sääli, että yhdestä Tukholman upeimmista paikoista on tullut niin turistipaikka, että se on kadottanut kaiken omaleimaisuutensa. Vanhassa kaupungissa on helppo löytää kiskurihintainen ravintola, jossa saa sekä mikrossa lämmitettyä ruokaa että huonoa palvelua. Myös törkeän kalliin pimeän taksin tai Kiinassa valmistetun viikinkikypärän löytää varmasti Gamla stanista. Pienellä vaivalla vanha kaupunki voi toki tarjota hieman muunlaisiakin elämyksiä, kunhan vain tietää mistä etsiä. Tässäpä siis omat vinkkini siihen, miten Gamla stanin salatut helmet löytää.

Parasta vanhassa kaupungissa ovat tietysti kapeat kujat sekä upeat keskiaikaiset talot. Syrjäisemmillä pikkukujilla kierrellessä tuntuu, kuin palaisi jälleen keskiajalle ja turistivapaita katuja on yllättävän helppo löytää, kunhan vain valitsee sellaisia katuja, joilla ei ole kauppoja tai ravintoloita. Tukholman kapein katu, Mårten Trotzigs gränd, joka on vain 90 cm leveä, löytyy Västerlånggatanin ja Prästgatanin välistä, hieman ennen Järntorgetia.

Vanha kaupunki on myös pullollaan kirkkoja. Kuninkaan linnan vieressä olevan mahtipontisen Storkyrkanin lisäksi Gamla stanista löytyy myös hieman vaatimattomampi Suomalainen kirkko, sekin ihan linnan vierestä. Suomalaisen kirkon takana on muuten yksi Tukholman hieman tuntemattomampi nähtävyys, pikkuinen poikapatsas, Lilla Pojken. Se on oikeasti niin pieni, että ensimmäisen kerran kirkon takapihalla käydessäni kesti hetken ennen kuin edes näin koko patsasta. Kirkoista hienoin on kuitenkin Saksalainen kirkko, jonka suippo ja koristeellinen torni hallitsee Gamla stanin siluettia.

Kuninkaanlinnan lisäksi toinen Gamla stanin ei-niin-salainen nähtävyys on Stortorget, jonka söpöt moniväriset talot ovat ehkä Tukholman kuvatuimmat. Vaikka torilla parveileekin turisteja, niin se on silti ihanan idyllinen paikka, joka kannattaa käydä katsomassa. Huhu kertoo, että osa aukiolla olevista kahviloista on ihan tutustumisen arvoisia, mutta kalliit hinnat ovat aina käännyttäneet minut pois ovelta.

Gamla stanilta löytyy turistiravintoloiden lisäksi myös Tukholman hienoimpia ja kalleimpia ruokapaikkoja. Parhaimmat ravintolat, kuten arvostettu Den Gyldene Freden, löytyvät hiljaiselta Österlånggatanilta. Tuskin tarvii mainita, että itsellä jäi kuitenkin 300 kruunun alkupalat maistelematta, mutta sitä vastoin voin suositella erittäin ihanaa kahvila/ravintolaa ihan Kuninkaanlinnan lähistöllä. Under Kastanjen ei ole mikään halpa ravintola sekään, mutta ainakin lounasaikaan aterian voi saada jo ihan kohtuullisella hinnalla. Tai sitten voi käydä vain fikailemassa ja maistelemassa herkullisia kakkuja (suosittelen kookoskakkua). Ravintola sijaitsee Brända tomtenilla, joka on hurmaava pikkuinen aukio sivukujien kätköissä. Aukiolla kasvaa tietysti kastanjapuu, jonka alla voi luonnollisesti nauttia kahvilan tuotteista, tosin vain take away-versioina.

Gamla stanin laidalla oleva pikkuinen Riddarholmenin saari on sekin vierailun arvoinen. Kuninkaallisten hautakirkon Riddarholmskyrkanin lisäksi saarelle mahtuu muutama hallinnollinen rakennus, ja kokonaisuudessa saari on arkkitehtuuriltaan melko mahtipontinen. Evert Taubes Terass  saaren äärilaidalla tarjoaa huikeat näkymät niin Mälaren-järvelle kuin Stadshusetin ja Södermalmin suuntaan. Riddarholmen on muuten siitä erikoinen paikka, että kyseessä on täysin asumaton saari ihan keskellä Tukholman keskustaa.

Riddarholmenilta takaisin Gamla staniin kävellessä ei voi välttyä näkemästä Riddarhusetia, jonka sanotaan olevan Tukholman kaunein rakennus. Ritaritalon perimmäinen käyttötarkoitus jäi minulle hämärän peittoon, sillä taloon pääsee vierailemaan vain johonkin tiettyyn kellonaikaan. Mutta kaunis se talo on, sitä ei voi kieltää!

Vaikka Tukholman Gamla stan onkin aikamoinen turistirysä, niin suosittelen sitä silti jokaiselle Tukholman kävijälle. Kauniita vanhoja taloja ihastellessa ja sivukujia tallatessa voi lähes unohtaa sen, että samaan aikaan saarella parveilee muutama sata muutakin turistia aitojen viikinkikypärien perässä.

Tuli ehkä vähän ikävä Tukholmaa ja ikävä kesää näitä kuvia katsoessa… Vaikka kesään on vielä aikaa, niin onneksi Tukholmaan pääsen takaisin reilun kuukauden päästä, orkar inte vänta!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Tanja maanantai, lokakuu 20, 2014 at 23:00

    Nyt on ihan alkuun pakko rehellisesti todeta etten ole mikään Ruotsin ystävä, on kyse sitten kielestä taikka maasta 😀 Mielenkiinnolla olen kuitenkin lukenut sun postauksia Tukholmasta ja pakko todeta että jos oisin nähnyt pelkät kuvat niin en olisi arvannut Tukholmaksi! Olen kerran käynyt Tukholmassa, en edes muista kuinka kauan siitä on aikaa. Nämä kuvat nähtyäni ja postaukset luettuani voisin hyvin lähteä pariksi päiväksi Tukholmaan 🙂

    • Reply Hanna tiistai, lokakuu 21, 2014 at 13:10

      Kiva kuulla, että oot saanut Ruotsista vähän positiivisemman kuvan mun juttujen perusteella 🙂 Kannattaa ehdottomasti lähteä käymään ja yllättyä, upeita paikkoja voi löytyä yllättävän läheltä. Monet kauempaa tulevat turistit olivat aivan haltioissaan Tukholman kauneudesta, jota suomalaisten tuntuu olevan aika vaikea ymmärtää. Gamla stanin tapaista upeaa vanhaa kaupunkia ei taida missään Suomessa nähdä! 😀

    Leave a Reply