Suomen suurin matkablogiyhteisö

Turistina Tampereella – Amurin työläismuseokortteli

Heippa!

Viime viikonloppuna Tampereella vietettiin tosiaan Tampereen päivää, ja sen kunniaksi pääsi moniin museoihin ilmaiseksi. Vaikka olen asunut Tampereella jo lähes neljä vuotta, niin yhdessäkään museossa en ole ikinä käynyt täällä. Tuo Amurin työläismuseokortteli on kuitenkin kiinnostanut jo pitemmän aikaa, joten päätinkin nyt hyödyntää ilmaisen sisäänpääsyn ja leikkiä turistia kotikaupungissa.

Aika moni muukin oli tehnyt saman ratkaisun kuin minä, ja paikoitellen oli aikamoinen ruuhka. Amurissa on siis säästetty kokonainen työläisten asuinkortteli ja pihapiirin eri asunnot on entisöity eri vuosikymmenien mukaisesti. Juuri tällaisistä museoista itse tykkään, joissa näkee miten ihmiset oikeasti ovat asuneet. Museon pihapiiri oli muutenkin todella idyllinen, ja nähtävää oli tarpeeksi, mutta ei liikaa. Aluksi ihmettelin, että eihän ennen ole ollenkaa ahtaasti asuttu, kunnes tajusin, että yksi asunto kätki sisäänsä yhteiskeittiön lisäksi neljän perheen huoneet. Käytännössä siis neljän – viiden hengen perheillä oli käytössä yksi pieni kamari, jossa kaikki nukkuivat. Kyllä se siis varmasti aika ahdasta asumista on ollut!

Korttelista löytyi myös pikkuinen kauppa sekä sauna. Tuo sauna olikin aika erikoinen, sillä lauteet ovat katonrajassa ja pesutilat alhaalla. Samanlaiseen vanhan ajan saunaan pääsee muuten saunomaan Rajaportin saunalla Pispalassa. Museoalueelta löytyy myös kahvila Amurin helmi, joka ainakin jonon pituudesta päätellen oli aika suosittu. Itse en edes jaksanut jäädä jonottamaan. Amurin työläismuseokorttelissa kannattaa kyllä käydä joskus, museo on tosin auki vain kesäisin. Sisäänpääsy aikuisilta kustantaa 7€ ja opiskelijoille näytti olevan vain 3€.

Oli kyllä leppoisaa viettää iltapäivä turistina Tampereella, museokierroksen jälkeen käveleskelin vielä ympäriinsä keskustassa ja otin kuvia Hämeenpuiston ruskan peittämistä puista. Aina ei tarvi lähteä kauas turisteilemaan.

Viime viikko onkin ollut aika kiireinen. Sen lisäksi, että olen ollut koululla monena päivänä kasista viiteen, ovat myös illat olleet täynnä ohjelmaa. Jo kuukauden jatkunut flunssa kuitenkin vähän hidastaa menoa, ja viime päivät ovatkin sitten sujuneet pakkolevossa sängyn pohjalla. Onneksi seuraava matka on nyt varattuna, sillä marraskuun lopussa suuntana on mikäs muu kuin Tukholma ja joulumarkkinat! Tosin vierailu jää aika lyhyeksi tällä kertaa, sillä mennään vain päivä Tukholmassa -risteilylle. Mutta innolla jo odotan, että pääsee taas Ruotsiin! 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Maria perjantai, lokakuu 10, 2014 at 12:16

  Tuo onkin kivan näköinen paikka! Täytyy lisätä listaan minne mennä seuraavaa Tampereen vierailua ajatellen 🙂

  • Reply Hanna perjantai, lokakuu 10, 2014 at 14:19

   Ehdottomasti kannattaa! Ensin tutustuu vähän Tampereen historiaan ja sitten herkuttelee kahvilassa 😀

 • Reply maripui perjantai, lokakuu 10, 2014 at 12:57

  Onpa ihanan näkönen paikka!

  Mulla olis hirveä hinku Tampereelle, kun tuttu esitteli sieltä ihanan näköisen kahvilan, johon on ihan pakko päästä! Käy kurkkaa täällä: http://www.lily.fi/blogit/mun-elama-milloin-siita-tuli-nain-ihana/mimibo-cafe-puutarhakadulla
  Onneks ei bussi maksa ihan hirveitä täältä pk-seudulta 🙂

  • Reply Hanna perjantai, lokakuu 10, 2014 at 14:21

   Kiitos vinkistä, oli mulle ihan tuntematon kahvilatuttavuus! 🙂 Välillä tuntuu, että oon ihan kaavoihin kangistunut ja käyn aina vaan samoissa paikoissa syömässä Tampereella. Katoin hiljan Onnibussin lippuja Helsinkiin ja ei ollut kyllä hinnalla pilattu niitä.

 • Reply Kahvikissa torstai, marraskuu 13, 2014 at 13:16

  Vaikka Amurin työläismuseokortteli onkin talvilevolla, voi kesän 2014 tunnelmiin päästä mukaan virtuaalisesti täältä: https://www.virtualtampere.com/amurin-tyolaismuseokortteli
  Voit seikkailla korttelin läpi kotisohvalta käsin!

  • Reply Hanna lauantai, marraskuu 15, 2014 at 10:04

   Tuollaisesta sivustosta en tiennytkään, kiitos linkistä! 🙂 Hauska idea seikkailla Tampereella virtuaalisesti, kesäiset kuvat tuovat vähän piristystä tähän marraskuun harmauteen!

 • Reply -A- tiistai, tammikuu 6, 2015 at 01:32

  No vähänpä olet Tampereesta nähnyt, jos 4 vuotta olet täällä asunut, etkä ole missään museoissa käynyt. Sitä ollaan niin ”matkailijaa ” että… Tai ettei edes Amurin Helmi ole tuttu, jokainen itseään kunnioittava tamperelainen on siellä käynyt, ja erityisesti aamiaisella. Paskin ja ällöttävin kippola, jonne täällä voi ihminen eksyä, on tuo paska-Mimibo. Tosin jos haluat pelkkää ituhipin raakaruokaa eli hirveää paskaa mättää kitusiin, niin be my guest. Itse erehdyin tasan kerran ja toista ei tule.

  • Reply Hanna tiistai, tammikuu 6, 2015 at 11:23

   Kiitos mielipiteestäsi! 🙂 Mukava, että tuollainen itseään kunnioittava tamperelainen kokee sydämenasiakseen kertoa minulle, mitä minun täytyy täällä kotikaupungissani tehdä ja missä syödä. Ihanaa päivänjatkoa sinulle -A- ja roppakaupalla positiivista mieltä elämääsi 🙂

  Leave a Reply