Suomen suurin matkablogiyhteisö

Shoppailuopas, eli miten rahat tuhlataan Ranskassa

Heippa!

VAROITUS! Teksti saattaa aiheuttaa ylitsepääsemättömän halun lähteä shoppailemaan, joten jokainen lukekoot omalla vastuulla. Lisäksi jutusta tuli hiukan pitkähkönpuoleinen, voi olla, että nyt liikutaan yhdessä mun lempiaiheessa…

Vaihtobudjettia laskiessa iski tosiaan järkytys shoppailuun kuluneen rahasumman takia. Yleensä olen aika säästäväinen ihminen, mutta Ranskan ihanat kaupat yhdistyttänä liikaan vapaa-aikaan oli kukkarolle aika tuhoisa yhdistelmä. Mutta perustelin asian niin, että Ranskassa on paljon kauppoja, joita ei ole Suomessa ja siksi voinkin ostaa hyvillä mielin vaatteita vähän niin kuin varastoon.

Montpellierissä shoppailumahdollisuudet olivat vähän liiankin hyvät. Keskustan ulkopuolella on ihana Odysséum-kauppakeskus, jonne pääsee kätevästi sinisellä ratikalla. Paikka on varmaan lempikauppakeskukseni ikinä, koska jotenkin tuollainen ulkoilmakauppakeskus teki shoppailusta paljon miellyttävämpää. Suomessa vastaava tuskin toimisi, sillä liukuportaat ulkona, kun lunta sataa talvella se puoli metriä, ei välttämättä ole mikään paras idea. Odysséumilla oli paljon ketjuliikkeitä ja kauppojen lisäksi oli ties mitä muuta aktiviteettiä luistinradasta seinäkiipeilyyn. Lisäki Odysséumilla oli useampikin kauppa, jossa myytiin vähän kaikkea maan ja taivaan väliltä (Little Extra ja Oxygen löytyi googlettamalla nimiksi). Ostin kyseisistä putiikeista muun muassa suklaisen iPhonen veljelle joululahjaksi sekä kuivattuja drinkkiaineksia kavereille… Niistä löytyi kaikkea mahdollista tilpehööriä, ruoka-aineksia, karkkia, teetä, you name it. Ihan parhaita paikkoja siinä kohtaa, kun joululahjojen ja tuliaisten ostaminen tuli ajankohtaiseksi.

Montpellierin keskustassa oli myös iso Polygone-kauppakeskus, jossa oli paljon perusliikkeitä. Mutta keskustan parasta antia shoppailun suhteen oli ehdottomasti vanhan kaupungin pikkuputiikit. Monista muistakin kaupungeista löytyi sattumalta tuollaisia kivoja pikkuputiikkeja, mutta eniten tietysti tuli Montpellierin vanhassa kaupungissa pyörittyä ja siksi osaan niistä kertoa enemmän. Grand Rue Jean Moulin -kadulla oli paljon halpoja kenkäkauppoja, joissa korkeita kenkälaatikkoja oli ahdettu vieri viereen, niin että ruuhka-aikaan kaupoissa hädin tuskin pääsi liikkumaan. Maailman laadukkaimpia kenkiä ei tietenkään tuollaisista putiikeista kannata etsiä, mutta itse löysin esimerkiksi kolmella kympillä saappaat, jotka palvelivat hyvin sen yhden talven Ranskassa. Pariisissa vastaavia halpoja kenkäkauppoja löytyy muuten Rue Rambuteau’lta. Montpellierissä tuon kadun lähellä oli myös ihana laukkukauppa, jossa myytiin laadukkaita laukkuja huokeaan hintaan. Ulkoapäin kauppa näytti jo omalle kukkarolle liian hienolle, mutta yllätyin iloisesti, kun aloin tutkailla hintalappuja. Grand Rue Jean Moulinilla on myös monta halpaa kosmetiikkakauppaa, erityisesti pikkuinen putiikki nimeltä Saga kannattaa käydä katsomassa.

Yksi Montpellierin ihanimmista kaupoista oli korttikauppa, jossa kapealla kadulla myytiin toinen toistaan upeampia kortteja. Liikkeen sisällä oli vielä vaikka mitä muuta ihanaa, ja tuolta tuli useammatkin synttärikortit ostettua Suomeen. Ja aina vanhassa kaupungissa käydessäni tuolla oli kiva käydä ihastelemassa valikoimia. Toinen suosikkiputiikki vanhassa kaupungissa oli Bain des Gourmandises, jossa myytiin kuppikakkukosmetiikka ja muita syötävän hyvännäköisiä saippuoita. Jännä fiilis olla kaupassa, jossa kaikki tuotteet näyttävältä siltä, että ne voisi syödä, vaikka oikeasti kyseessä on vain taidokkaasti tehtyä saippuaa tai kylpyjuttuja. Yksi vanhan kaupungin helmi oli myös halpa kirjakauppa, Gibert Joseph, joka löytyy samalta aukiolta La Préfecturen kanssa. Ja Musée Fabren vieressä oli matkamuistokauppa, josta sai tajuttoman hyviä käsityönä tehtyjä hilloja, makuina muun muassa ruusu!

Mutta tämän postauksen oli tarkoitus kertoa shoppailusta Ranskassa, ei lempikaupoistani Montpellierissä. Innostuin vaan, kun aloin muistelemaan kaikkia ihania kauppoja, joissa tuli vuoden aikana vierailtua useasti. Listasin nyt tähän lempikauppojani Ranskassa, vaikka itse asiassa monet taitavat olla ihan kansainvälisiä ketjuliikkeitä. Kyseisten ketjujen putiikkeja löytyy suurimmasta osasta Ranskan kaupunkeja ja tosiaan monista muistakin maista. Mikäli muuten on samalla reissulla menossa sekä Ranskaan että Espanjaan, kannattaa suurshoppailut ehdottomasti hoitaa Espanjan puolella. Varsinkin espanjalaisilla muotiketjuilla on halvemmat hinnat, jotka on liimattu peruseurohintojen päälle (shoppailun jälkeen voikin laskea, paljonko tuli säästettyä, kun raaputtaa normihinnat esille hintalapuista…). Ainakin Bershkalla ja Pull and Bearilla Espanja-hinnat ovat muutamaa euroa halvemmat, ja kalliimmissa ostoksissa ero voi olla jo ihan tuntuva. Koska itse olen tällainen pihistelijä, niin mitään kalliita kauppoja tässä listalla ei luonnollisestikaan ole mukana.

Stradivarius: Espanjalainen ketjuliike, josta saa kivoja ja ihan laadukkaan oloisia perusvaatteita. Ostin sieltä vuoden aikana ainakin talvitakin, ballerinat, kukkaron (Joka tosin on aiheuttaunut päänvaivaa Suomessa shoppaillessa, koska kukkaroon on jäänyt pieni varashäly sisälle, joka alkaa kaikista herkimmissä hälyttimissä piippaamaan. Pariin kertaan olen myyjille saanut selittää, että taitaa olla taas mun kukkaro, joka aiheutti varashälytyksen…).

Pull and Bear: Toinen espanjalainen ikisuosikkiketju, jossa myydään myös miesten vaatteita. Pull and Bearilta löytyi muun muassa ihanan täydellinen turkoosi maksimekko (johon onnistuin silittämään reiän viime kesänä, ei taida olla mitään tehtävissä sen pelastamiseksi…).

Bershka: Bershkaan ihastuin jo ekalla reissullani Pariisiin. Halpoja vaatteita ja sieltä ostetut farkut kestivät käyttöä monta vuotta.

New Look: Ihania laukkuja, ihania kenkiä, ihania vaatteita! New Lookia ei valitettavasti (tosin kukkaro kiittää) ollut Montpellierissä, mutta vierailut liikkeeseen Pariisissa ja Bordeaux’ssa osoittautuivat aika kohtalokkaiksi. Opiskelijat saavat New Lookiin alennuskortin, jolla saa -10% alennusta ihan kaikesta. Kortti oli helppo tehdä kassalla ostosten yhteydessä ja jos seuraavalla kerralla sen unohti kotiin, pystyi kassalla tekemään taas uuden.

Pimkie: Tämä taisi olla ihan ranskalainen halpisketju, johon tutustuin jo yläasteikäisenä ihan ekalla Ranska vierailullani (kohde oli muuten Thionvillen kaupunki Saksan rajalla). Ihan hirveästi en täältä ostellut mitään, vaikka vaatteet olivat kyllä kivoja.

Jennyfer: Jossain kohtaa vuotta päätin jo, etten voi mennä Jennyferiin ostoksille enää kertaakaan. Sovituskopissa joutui yleensä sellaisen ongelman eteen, että kaikki sovittamani mekot olivat niin kivoja, että olisin voinut ostaa vaikka kaikki. Mutta koska yksi ihminen ei tarvi kymmentä mekkoa (ainakaan kerralla ostettuna kaikkien kymmenien jo löytyvien lisäksi), niin jonkinlaista karsintaa oli täytyi tehdä. Nimenomaan mekot ja neuleet oli tuolla Jennyferissä todella ihania, ja aika monta tuli silti ostettua. Loppuvuodesta käytiin parin Suomesta tulleen kaverin kanssa siellä ostoksilla ja heitä nauratti, kun joka toisen mekon kohdalla sanoin, että mulla on tuo ja joka toista olin vähintäänkin sovittanut. Vaihtuvuus vaatteiden suhteen ei ihan hirveän suurta ollut, ja samaa mekkoa myytiin kyllä monta kuukautta.

Zara: Ei varmaan paljon esittelyjä kaipaa… Ulkomailla en yleensä käy kaupoissa, jotka löytyvät Suomesta (kuten H&M, ranskalaisittain äännettynä AschetEm), mutta Zara on aina poikkeus, koska sitä ei ole Tampereella.

Eram: Kenkäkauppa, jossa myydään suht laadukkaita, mutta myös kalliihkoja kenkiä. Kannattaa hyödyntää kaikki kolme paria kahden hinnalla -tarjoukset.

Nature et Découvertes: Absurdein kauppa, jossa olen käynyt. Luontoteema on aika vahvasti läsnä tässä kaupassa, jossa soitetaan rauhoittavaa musiikkia ja yleensä jotain laineiden liplatusta. Erätavaroiden lisäksi kaupasta löytää vaikka mitä, suitsukkeita, leluja, upeita matkakirjoja. Vaikka ostettavaa putiikista ei aina löydä, niin kannattaa käydä ihan vaan elämyksen takia.

Décathlon: Tajuttoman iso urheilukauppa, josta löytää urheiluvarusteita todella halvalla! Montpellierissä tämä löytyi Odysseumin kauppakeskuksesta ja yleensä nämä ovat sen verran kookkaita puljuja, ettei ihan kaupunkien keskustoista löydä. Yleensä Suomessa en ikinä osta urheiluvarusteita, koska ne ovat niin törkeän kalliita, mutta Décathlonista löysin paljon peruslenkkivaatteita edullisesti.

FNAC: Suuri kirja-, elokuva- ja levykauppa. Valitettavasti FNAC on aika kallis, ja varsinkin leffat ovat selkeästi kalliimpia kuin Suomessa. Mutta kirjakaupoissa on aina kiva käydä vain selailemassa ihania kirjoja (yleensä niitä matkakirjoja, joissa on kivoja kuvia).

Galéries Lafayette: Ranskan versio Stockasta. Pariisistahan löytyy todella hulppea LaFayette, jossa myydään kaikkia luksusmerkkejä. Pienimmissä kaupungeissa LaFayetten muistuttavat ehkä enemmän Sokosta, ja Montpellierin versio tavaratalosta oli aika kaukana pariisilaisesta isoveljestään. Itse en hirveästi LaFayettelta ole mitään ostanut, mutta nimenomaan Pariisissa siellä kannattaa käydä ihan vain ihailemassa upeaa rakennusta. Pariisissa ja ainakin Nizzassa siellä myydään myös herkullisia Pierre Hermén macaronseja.

L’Occitane en Provence: L’Occitanen kosmetiikka on todella laadukasta, mutta myös ikävän kallista. Ostin sieltä siskolle joululahjan ja samalla liityin johonkin heidän kanta-asiakasohjelmaansa, jonka puitteissa sain aina ilmaisia pieniä näytepurkkeja. Mikäli Ranskassa asuu pidemmän aikaan ja omat synttärit osuu sille ajalle, kannattaa kyllä liittyä jäseneksi, niin saa ilmaisen synttärilahjan. (Tosin jäsenyyden peruminen taitaa olla aika hankalaa, itse en ainakaan ole saanut sähköpostiin tulevaa uutiskirjettä lakkaamaan.)

Jeff de Bruges: Sitten päästäänkin lempiaiheeseeni, eli herkkukauppoihin. Listasin nyt tähän vain kaikista parhaimmat, sillä suklaaputiikkeja kyllä löytyy vaikka millä mitalla. Jeff de Brugs myy suklaakonvehteja, ja heillä on liikkeitä todella monessa kaupungissa. Carcassonnesta löytyi yksi liike, jossa sai palvelua myös ruotsiksi, jättefint! Lisäksi he myivät ihanaa pehmisjäätelöä.

Real Chocolat: Ehdoton lempisuklaakauppani, jossa maistiaiset olivat yleensä aina enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Isoista suklaalevyistä myyjä pilkkoi juuri itselle sopivan kokoisia paloja ja kokosi niistä sellaisen suklaalajitelman. Tuolla kaupassa, jos vähän innostui, niin loppusumma saattoi kohota aika suuriin lukemiin… Real Chocolat’n myymälöitä on yleensä turistipaikoissa, kuten Carcassonnessa ja Biarritzissä.

Paul: Ranskan parhaat macaronsit. Pikkuisia Paulin leipomokojuja löytyy varmasti joka asemalta sekä eri puolilta kaupunkia ja macaronsien lisäksi sieltä saa myös pain au chocolat’ja, täytettyjä patonkia ja muita herkullisia leipomotuotteita. Junamatkaevääksi piti aina hakea Paulista jotain hyvää.

Amorino: Hyvää (ja kallista) italialaista jätskiä. Eri makuja sai valita niin monta kuin haluaa, ja tuutit taiteiltiin kukan muotoon. Jäätelö oli ihan tajuttoman hyvää ja makuvaihtoja piisasi!

Siinäpä ”pari” täsmävinkkiä Ranskassa (tai Montpellierissä) shoppailuun. Muutaman shoppailuvinkin Pariisiin olen muuten listannut aikoinani tähän postaukseen.

Löytyykö muita, joille shoppailu on yksi reissun kohokohdista (ainakin jos matkakohteen hintataso on kohtuuedullinen)? Ja tietääkö joku muita ihania kauppoja Ranskassa, saa vinkata! 😀

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maarit Johanna maanantai, syyskuu 29, 2014 at 14:22

    L´Occitane on minun ehdoton lempimerkki ollut hius- ja ihotuotteissa vuoden 2010 joulusta alkaen. Bangkokissa vietettiin joulua ja hotellissa tuotiin huoneeseen siivouksen yhteydessä Verbena-sarjan tuotteita. Rakastuin. Puolasta löysin niitä reissulla kerran halvalla ja sen jälkeen löysin putiikin Helsingistäkin. Minusta ne jakavat näytteitä kaikille asiakkaille vaikka ei kantis olisikaan. Jäsenyys minullakin toki on ja kesällä sain 30€ arvoisen paketin matkakokoisia ihanuuksia ilmaiseksi 🙂 Laatuhan maksaa ja olen jo niin koukussa etten pystyisi merkkiä enää vaihtamaan.
    Ranskassa lihoisin varmasti. Nuo macaronit näyttää ylisöpöiltä ja superhyviltä!

  • Reply Hanna maanantai, syyskuu 29, 2014 at 16:29

    L’Occitane on kyllä todella laadukas merkki, yritän aina tehdä ulkomailla vertailua, onko tietyt tuotteet siellä halvempia, mutta ei ole ollut vielä missään :/ Mun kukkarolle nuo alkaa olla sen verran tyyriitä, etten raaski ostaa, vaikka laatuhan maksaa… Mutta en tiennytkään, että niillä on tuo kantisohjelma myös Suomessa, täytyy ehkä selvittää saanko mun ranskalaisen jäsenyyden siirrettyä tänne! Hyvä, että vinkkasit 🙂 Ja tuo Ranska+lihominen ei kyllä ole mikään tuulesta temmattu arvio, eihän noita kaikkia herkkuja vaan voi sivuuttaa! 😀

  • Leave a Reply