Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tukholma on muutakin kuin turistirysää

Tjenare!

Kesän aikana tuli kyllä selväksi, että Tukholma on varsin suosittu turistikohde. Kaupungin upeimmat paikat menettivätkin hieman hohtoaan omissa silmissäni, koska ne olivat aina tupaten täynnä turisteja. Loppukesästä vietinkin yhden vapaapäivän käveleskellen Södermalmilla, Hornstullin alueella ja käväisin myös Långholmenin saaressa. Molemmissa paikoissa pääsi näkemään hieman enemmän sellaista paikallista elämää ja turistit loistivat suurimmaksi osaksi poissaolollaan. Tukholmassa tuli vähemmän harrastettua Ranskan ajoilta tuttua päämäärätöntä palloilua eri kaupunginosia tutkien, mutta tuona päivänä tuli käveltyä oikein urakalla!

Kävin aluksi Skinnarviksbergetillä, joka on Tukholman korkein luonnollinen kohta. Itse puistoalue ei mitenkään hirveän viihtyisä ollut, mutta korkeimmalta kalliolta avautui huikeat näkymät Mälaren-järvelle ja kaupunkiin. Jos ilma olisi yhtään ollut aurinkoisempi, niin tuolla olisi ollut mahtava istuskella piknikillä. Kävin Södermalmilla myös toisessa, isommassa Tantolundenin puistossa, ja sieltä löytyi myös kunnon uimaranta laitureineen! Tukholmassa pääsee kyllä hyvin lähellä keskustaakin uimaan, ja tuo Tantolundenin ranta oli juuri kunnostettu ja siisti.

Södermalmin alueeseen ihastuin kunnolla vasta viime viikkoina Tukholmassa, sillä aikaisemmin ajattelin, että se on lähinnä trendihipstereiden paikka. Mutta Södermalmilla on erittäin hyvä (ja keskustan hintoihin verrattuna kohtuuhintainen) ravintolatarjonta, paljon kauppoja ja erilaisia alueita. Hehkutetussa SoFon trendikorttelissa en päässyt käymään koko kesän aikana, mutta onpahan vielä jotain uuttakin tutkittavaa Tuhkholmassa. Hornstullin alue Södermalmin saaren länsipuolella osoittautui kivaksi alueeksi, jossa oli paljon hauskannäköisiä ravintoloita sekä uudenkarhea kauppakeskus. Aikaisemmin alue on ilmeisesti ollut tunnettu hieman pahamaineisena kolkkana, mutta viime aikoina Hornstull on kokenut kasvojenkohotuksen.

Päivän wau-hetket koin kuitenkin ylitettyäni sillan vehreälle Långholmenin saarelle. Rauhallisten saarta ympäröivien kanavien lisäksi Långholmenilta löytyi Tukholman idyllisin ranta. Hieman mielikuvitusta käyttämällä olisi voinut kuvitella olevansa jossain etelässä, sen verran hienoa hiekkaa oli rannalle kärrätty. Långholmen on oikeastaan kokonaan vehreää puistoaluetta, jonkin verran tosin löytyy rakennuksiakin ja saarella on myös vanha vankila, joka toimii nykyään hotellina. En ehkä ihan ekana haluaisi yöpyä siellä…

Långholmenilta pääsee Kungsholmenin puolelle pitkää Västerbron-siltaa pitkin, ja sillalta oli myöskin aika huikeat näköalat. Piti taas himmailla omaa kuvausintoa, sillä tuskin kahden metrin välein pysähtymällä saa kovin erilaisia kuvia otettua. Sillan toisessa päässä on Rålambshovsparken, jossa oltiin silloin työporukalla ulkoilmaleffassa. Puisto on soveltuu muuten erinomaisesti lentokonebongailuun, sillä Bromman lentokentälle laskeutuvat koneet lentävät tuossa kohdin aika matalalla. Itse hyppäsin bussiin Västerbronin toisessa päässä, sillä jalat oli päivän kävelyjen jälkeen aika puhki!

Oli kyllä ihana viettää yksi päivä kaukana turistimassoista ja suosittelenkin tutustumaan Tukholmassa myös keskustan ulkopuolisiin alueisiin. Meri on joka paikassa aina lähellä ja muuttaa maiseman kuin maiseman helposti aika nätiksi.

Kotiinpaluusta on muuten kulunut pian jo kolme viikkoa, pahin paluushokki on jo helpottanut, mutta vihannesten punnitseminen kaupassa tuntuu edelleen tuskastuttavalta. Onneksi näihin kolmeen viikkoon on mahtunut paljon kivaa tekemistä, kai tämä Suomikin on ihan okei 🙂 Seuraavaa reissua ei ole taloudellisista syistä vielä varattu (säästäminen maailmanympärimatkaa varten on kyllä jo hyvällä mallilla, ainakin teoriassa…), mutta kovin suuria reissuja ei taida tänä vuonna edes pystyä tekemään. Ensi maanantaina alkaa opetusharjoittelu, joka taitaa tarkoittaa sitä, että monen vuoden tauon jälkeen täytyy ehkä ruveta käymään koulussa myös perjantaisin, kauhistus! Hyvästi kolmipäiväiset viikonloput… Suunnitelmissa on kuitenkin pieni viikonloppumatka Tallinnaan ja haaveissa olisi päästä käymään myös Tukholman joulumarkkinoille sekä samalla kavereita moikkaamaan sinne.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply