Suomen suurin matkablogiyhteisö

Toulouse – punaisten kattojen kaupunki

Salut!

Pitkästä aikaa taas vuorossa Ranska-juttuja. Tällä kertaa ajattelin esitellä Midi-Pyrénées -alueen pääkaupungin Toulousen. Toulousessa käytiin lähes kaksi vuotta sitten (järkytys, onko siitä jo niin kauan!) yhden vaihtarikaverin kanssa. Kierreltiin päivä Toulousessa, ennen kuin jatkettiin bussilla matkaa Andorraan. Toulouse valikoituikin kohteeksi lähinnä siksi, että se oli ainut paikka Ranskan puolella, josta pääsi bussilla jatkamaan Andorraan. Ja koska haluttiin kuitenkin kierrellä tässä punatiilisistä rakennuksista kuuluisassa kaupungissa, niin lähdettiin matkaan jo aikaisin aamulla. Junan piti lähteä jo aamukuudelta, mutta lakon takia kyseinen vuoro olikin peruttu. Pieni hämmennys asemalla ja saatiin lopulta liput kasilta lähtevään junaan ykkösluokkaan, mikä ei lopulta sitten haitannut. Tosin turhaan tuli herättyä viideltä aamulla, kun asemalla jouduttiin kuitenkin hengailla pari tuntia.

Toulouse toi itselle mieleen lähinnä Englannin noiden punaisten tiilirakennusten vuoksi (ei sillä, että yhden kaupungin perusteella tietäisin, miltä tyypillinen englantilainen kaupunki näyttää…). Vaikka kuvista välittyykin aurinkoinen tunnelma, niin tuona päivänä oli ihan tajuttoman kylmä ja tuuli oli aivan järkyttävän purevaa viimaa. Samana iltana jouduttiin tosiaan lumimyrskyn kouriin ylhäällä Pyreneiden vuoristossa, ja samaan aikaa myös Montpellierissä kärsittiin myrskytuulista. Me kuitenkin kierreltiin reippaina koko päivä, ja rinkat saatiin onneksi säilöön aseman viereiseen hotelliin. (Ensiksi käveltiin rinkat selässä keskustaan turisti-infoon kysymään säilytyspaikkaa, ja sitten saatiin kävellä takaisin asemalle viemään ne laukut sinne säilöön. Matkailu Ranskassa olisi huomattavasti helpompaa, jos asemilla olisi säilytyslokeroita…) Turisti-infosta saatiin myös kartta, johon infon täti kiltisti ympyröi kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Ranskassa musta tuli loppua kohti niin laiska selvittämään asioita etukäteen, että aloitin aina päivävisiitin uuteen kaupunkiin käymällä hakemassa infosta kartan ja kysymällä must see -paikat.

Kierrettiin sitten Toulouse aika lailla läpi kartan avulla nähtävyyksiä tsekkaillen. Näin jälkikäteen kuvia katsellessa ei kyllä enää muistu mieleen, mikä paikka oli mikäkin. Toulousen nähtävyydet olivat aikalailla sarjaa kirkkoja ja kauniita rakennuksia. Googlettamalla onnistuin yhdistämään päiväkirjaan merkityt nimet ja kuvat oikein, mutta täytyy tunnustaa, että muistijäljet Toulousen nähtävyyksistä ovat kerinneet tässä vuosien aikana haperoitumaan. Sen jäätävän tuulen kyllä muistan edelleen elävästi, samoin tuskaisen rinkkojen raahaamisen… Ihmisen muisti on ilmeisesti aika valikoiva 😀 Toulousen tärkein nähtävyys on kuitenkin tuo upea punainen kaupungintalo, La Capitole, joka itselle oli tuttu jo ensimmäisen lukioranskan kurssin kirjoista.

Hôtel d’Assézatin upea rakennus on Googlen mukaan rikkaiden kaupunkiasunto. Ei taidettu käydä sisällä.

Basilique Saint-Serninin kirkko edusti jotain hienoa arkkitehtuurin suuntaa, romaanista, goottilaista, kuka muistaa historian tunnilta?

Toulousen halki virtaa yksi Ranskan isoimmista joista, La Garonne. Vanhin ja upein joen ylittävistä silloista on tämä, loogisesti Pont Neufiksi ristitty punatiilinen luomus. Jos Ranskassa muuten haluaa tietää, mikä on kaupungin vanhin silta, niin hyvin suurella todennäköisyydellä se on se, jonka nimessä esiintyy sana uusi…

Couvent des Jacobins, kirkko tai luostari varustettuna upealla sisäpihalla.

Cathédrale Saint-Étienne, tämäkin katedraali edustaa varmasti jotain hienoa muinaista tyylisuuntaa.

Musée des Augustins, tähän museoon oli varmasti edullinen sisäänpääsy, kun eksyttiin sisälle asti. Tai sitten kylmyys sai tekemään epätoivoisia tekoja 😀 Rakennus itsessään oli aika hieno sisältä, museokokoelmat taas taisivat olla sarjaa patsaita ja muuta taidetta.

Toulouse olisi ollut kuuluisa myös avaruuskeskuksestaan, mutta meitä sellainen ei kiinnostanut ja jätettiin se väliin. Muuten Toulouse oli kiva päiväretkikohde, pidemmäksi ajaksi tuskin olisi riittänyt nähtävää. Tuo tajuton kylmyys tosin vähän laski kaupunkiin tutustumisintoa, ja puistot jäivät näkemättä. Ravintolasuosituksiakaan ei ole antaa, sillä me päädyttiin syömään mikrossa lämmitettyjä uuniperunoita tarjoavaan pikkuravintolaan. Taisi olla taas sellainen, pakko saada ruokaa just nyt -hetki, jolloin yleensä aina päätyy syömään kadun karmeimpaan ravintolaan.

Onko kukaan muu käynyt Toulousessa?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply AnskuBCN maanantai, syyskuu 8, 2014 at 20:05

  Me olemme monta kertaa majailleet ihan Toulousen liepeillä, ihan viikkokausia, mutta koskaan en ole kaupunkiin asti ehtinyt. Pitäisi kyllä! Seudulla on vaan niin paljon näkemistä ja tekemistä, että jotenkin Toulouse on aina jäänyt ”seuraavaan kertaan” :). Kauniilta kyllä näyttää!

  • Reply Hanna maanantai, syyskuu 8, 2014 at 21:01

   Mulle taas on juuri tuo Midi-Pyrénées-alue hieman vieraampaa seutua, mutta junan ikkunasta nähtynä kyllä näytti aika upealta! Mutta kannattaa kyllä Toulousessakin pistäytyä, päivässäkin kerkeää jo hyvin kiertää kaupungin!

 • Reply Sunday bay maanantai, syyskuu 8, 2014 at 21:41

  En ole koskaan käynyt, mutta mielenkiinto nousi. Eikä auttanut postauksen lukeminen matkakuumeeseen 😀

  • Reply Hanna tiistai, syyskuu 9, 2014 at 13:19

   Joo matkakuumeisena ei kyllä kannata lueskella mitään matkajuttuja, oon huomannu saman ilmiön, että matkakuume vain kasvaa blogeja selatessa 😀 Mutta Etelä-Ranska on kyllä upeaa seutua, suosittelen!

  Leave a Reply