Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sandhamn – Helmi Tukholman saaristossa

Moikka!

Ootte varmaan kaikki jo lopenkyllästyneitä lukemaan mun saaristoretkistä, mutta ainakin vielä yksi tarina olisi tulossa. Nimittäin Sandhamnissa kävin pari viikkoa sitten ja ehdottomasti paras saaristokohde tähänastisista. Cinderellabåtarna-laiva vie sinne parissa tunnissa Tukholmasta tai vaihtoehtoisesti perille pääsee myös Waxholmsbolagetin yhteydellä Stavsnäsistä, jonne pääsee Tukholmasta bussilla. Itse menin tuolla pikavuorolla, ja vaikka oli tiistai, niin laiva oli ihan täpötäynnä.

Sandhamn on oikeasti vain Sandön-saaren sataman nimi, mutta Sandhamn-nimitystä käytetään yleisesti myös koko saaresta. Itse liityin heti perille päästyäni rannalle suuntavien ihmisten letkaan. Satamasta upeimmille hiekkarannoille saaren toiselle puolelle Trovilleen on parin kilsan kävelymatka. Sandön on nimensä mukaisesti hiekkainen saari, ja karussa maaperässä kasvaa vain mäntymetsää. Saaren ympäri menee myös patikkareittejä mäntymetsissä, mutta itse kävin vain kävelemässä pienen pätkän rauhallisemmalle rannalle ottamaan kuvia.

Trovillen rannat kannattaa kyllä käydä katsomassa, sillä varmasti upein ranta saaristossa mun näkemistä. Itse asiassa paikka muistutti etäisesti Porin Yyteriä. Hiekan lisäksi oli myös ihania rantakallioita, ja mä istuinkin yhdelle ihastelemaan kuohuvaa merta. Sandhamn on jo niin ulkosaaristossa, että sieltä näkee ihan avomerta ja voi, miten virkistävä tuulenhengäys mereltä kävikään! Bikinit olin unohtanut kotiin, että uiminen jäi väliin tällä kertaa, mutta auringonottopiknik lehteä lukien oli ihan täydellinen tapa viettää kesäpäivää!

Sandhamnin keskustassa on jonkin verran ravintoloita ja kävinkin syömässä lättyjä yhden kahvilan terassilla. Keskusta ei mitenkään erikoinen ollut, mutta hauskaa oli se, ettei Sandhamnilla ollut ollenkaan asfalttiteitä, eikä autojakaan näkynyt vaan paikalliset liikkuivat mopoilla ja mönkijöillä. (Tuli vähän Tioman mieleen jostain syystä.) Pieni ranta löytyi myös keskustan ulkopuolelta ja lisäksi upea korkea rantakallio, josta oli ihan tajuttoman mahtavat maisemat saaristoon!

Takaisin tullessa laiva oli taas ihan tupaten täynnä, jono oli laiturille oli jo useamman sadan metrin pituinen puoli tuntia ennen lähtöä. Säkällä onnistuin löytämään istumapaikan kannelta, vaikka jouduinkin aika jonon hännille. Nuo täpötäydet laivamatkat onkin sellainen asia, joka saaristoretkissä itseä ärsyttää. Ja mieluusti menisin perille asti bussilla, jos vain pääsisi. Mutta upeiden maisemien eteen täytyy ilmeisesti vähän kärsiä 😀

Nyt taitaa olla saaristoretket aikalailla ohi tämän kesän osalta, säätkin alkavat olla jo sen verran syksyiset, että viimeiset vapaapäivät tulee varmaan enemmän keskityttyä Tukholman viimeisten nähtävyyksien katseluun ja syysvaatteiden shoppailuun…

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Maarit Hyvärinen sunnuntai, syyskuu 6, 2020 at 10:12

    Ihanaa, että löytyi tällainen matkatarina! Ollaan nyt ihastuttu Murha Sandhamnissa-sarjaan ja sinne haluaisin ehdottomasti joskus päästä paikanpäälle. Jospa tilanne joskus siinä määrin helpottaa. Niin idyllisen näköistä 😍

  • Leave a Reply