Suomen suurin matkablogiyhteisö

Instagram Travel Thursday – 6 syytä rakastaa saaristoa

Heippa!

Instagram Travel Thursday on täällä taas ja joku onkin voinut jo huomata, että kesän aikana oma instatilini on päivittynyt paljolti kuvilla Tukholman upeasta saaristosta. Skärgården kaikkine 30 000 saarineen onkin ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka ja Tukholmasta käsin saaristoon on helppo tehdä päiväretkiä. Saaristo tarjoaa jokaiselle jotakin, ja majapaikkojakin löytyy telttapaikoista hotelleihin. Aina ei välttämättä tarvi edes hypätä laivaan, vaan joillekin saarille pääsee kätevästi bussilla.

Mutta miksi Tukholman saaristo sitten on niin ihana paikka?

1. Meri

Omasta mielestä vesielementit tekevät paikasta kuin paikasta kauniin ja saaristossa meri on aina lähellä. Virkistävä merituuli ja suolainen tuoksu saavat kyllä aina rennon lomafiiliksen aikaan.

2. Satamat

Jostain kumman syystä sataman pikkuisine veneineen ovat mielestäni myös todella kuvauksellisia ja kivoja paikkoja. Yleensä sataman läheltä löytyy myös punaisia pikkumökkejä ja viihtyisiä ravintoloita.

3. Luonto

Kesän aikana on kyllä tullut selväksi, että kaupungit ei ole mun juttu, vaan luontomaisemissa mieli lepää. Saaristosta luontoa löytyy joka saarelta. Patikoinnin lisäksi saaristossa voi myös pyöräillä, meloa ja ratsastaa, joten jokaiselle varmasti löytyy sopiva ulkoilma-aktiviteetti.

4. Rannat

Ihan jokaisella saarella ei hiekkarantaa ole, mutta uimaan pääsee silti kallioiltakin. Esimerkiksi Sandhamnissa on kuitenkin ihan mahtava hiekkaranta (josta ei ole yhtään kunnollista kuvaa kännykässä). Itse en ole vielä saaristossa päässyt uimaan, sillä levätilanne on ollut aika ikävä myös täällä Ruotsin puolella näin loppukesästä.

5. Rantakalliot

Ehdoton suosikkini on kuitenkin upeat loivat rantakalliot, varsinkin ne, jotka ovat vähän korkeammalla. Ihan täydellisiä piknik- ja auringonottopaikkoja! Maisemat kun usein ovat niin hienot, että niitä voisi katsella vaikka koko päivän. Plussana vielä virkistävä merituuli ja aaltojen pauhu taustamusiikkina. Eikä ole joka paikka hiekassa toisin kuin hiekkarannalla makoillessa.

6. Maisemat

Härligt. Siinäpä adjektiivi joka kuvaa hyvin saaristomaisemia. Laivan kyydistä ja maasta käsin aukeavat vähän erilaiset maisemat, mutta molemmat yhtä upeita. Tässä kohtaa kuva varmasti kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Pikaopas Tukholman saaristoon:

 • Waxholmsbolaget on saariston oma metro, eli kattava verkko laivareittejä suurimmalle osalle isoimmista saarista. Hidas, mutta halpa tapa liikkua saaristossa. Yhtiön laivoihin on myös mahdollista ostaa 5 päivän Båtluffarkort, joka mahdollistaa saarihyppelyreissun.
 • Cinderellabåtarna on nopea yhteys muutamalle tärkeimmistä saarista, erityisen kätevä yhteys, jos matkustaa Sandhamniin. Laivoja ei kuitenkaan mene kovin montaa vuoroa päivässä ja ne ovat selkeästi kalliimpia.
 • Moneen saaristokohteeseen pääsee kuitenkin myös Tukholman paikallisliikenteen, SL:n bussilla. Normaalit päiväliput käyvät yleensä myös näihin kohteisiin, kunhan et matkusta Uppsalan läänin alueelle. Itse tykkään enemmän busseista, koska niitä menee useammin kuin laivoja, ja yleensä ne ovat vähän nopeampi kulkuväline.
 • Isoimmilta saarilta löytyy jonkin verran ravintoloita ja majoitusvaihtoehtoja. Itse olen aina kantanut myös piknikeväitä mukana, sillä saaristopiknikit on vaan ihan parhaita! Ja ravintolat kalliita…
 • Päiväreissua Tukholmasta käsin tehdessä ei kannata ahnehtia, vaan yksi saari/ per päivä on mielestäni hyvä nyrkkisääntö. Se, mikä saari kannattaa valita on ihan makukysymys, ja jokaisella saarella on hieman omat erityispiirteensä. Pääsääntöisesti maisemat kyllä ovat aika samankaltaiset missä päin saaristoa tahansa, tosin mielestäni kannattaa ehkä suunnata hieman Vaxholmia kauemmas, jotta pääsee kunnolla saaristofiilistelemään.

Löytyykös lukijoista saaristofiilistelijöitä? 🙂

Instagram Travel Thursday on viikoittainen kokoelma blogipostauksia, joilla halutaan tuoda esiin Instagramia matkailun tietolähteenä ja inspiroijana. Tempauksen Suomessa järjestävät matkabloggaajat Satu (Destination Unknown), Nella (Kaukokaipuu) ja Veera (Wanderlust Expert), ja järjestäjien blogeista voi lukea tarkemmat osallistumisohjeet. Mun saaristokuvia löytyy Instagramista nimimerkillä @hannareves.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Kaukokaipuun Nella torstai, elokuu 7, 2014 at 22:32

  Rannikoille pitäisi päästä matkustamaan useammin, aivan ihania kuvia!

  • Reply Hanna perjantai, elokuu 8, 2014 at 10:17

   Kiitos! Niinpä, onneksi Tukholmaan on Suomesta lyhyt matka 🙂

 • Reply Katja perjantai, elokuu 8, 2014 at 08:18

  Mä en tiedä oonko koskaan käynyt saaristossa. 😀 Täältä Oulusta ei oikein löydy tollasta tunnelmallista saaristoa, mutta kelpais kyllä! Kalliot ja paatit ja kaikki on myös mun mieleen.
  Kunpa SAS halventais suoria lentoja Tukholmaan niin olisin heti varaamassa pitkää viikonloppua.

  • Reply Hanna perjantai, elokuu 8, 2014 at 10:19

   Onhan Oulussa Hailuoto, eiköhän sekin lasketa saaristoksi 😀 Nyt vaan tarjouksia kyttäämään, ehkä sieltä löytyis halvat lennot myös Tukholmaan 🙂

 • Reply satuvw lauantai, elokuu 9, 2014 at 00:13

  Saaristo ei olisi varmaan ollenkaan huonompi paikka minullekaan, mutta eipä sitä ole tullut hirveästi vietettyä meren äärellä aikaa. Ihania kuvia, onneksi täällä Irlannissa saa nyt ainakin viiden viikon ajan kunnolla annoksen meri-ilmaa 🙂

  • Reply Hanna lauantai, elokuu 9, 2014 at 11:07

   Mäkään en ole aikaisemmin ollu mikään meri-intoilija, mutta täällä olen kyllä alkanut tykätä merimaisemista. Tosin kesäinen merituuli varmasti on leppoisampi kuin hyytävän kylmä viima talvella 😀 Joo Irlanti varmasti on hyvä paikka haistella raikkaita merituulia Atlantilta, pyöräillessä tosin varmasti toivoo, että ne tuulet eivät tulisi suoraan edestäpäin 😀

 • Reply Veera Bianca maanantai, elokuu 11, 2014 at 14:23

  Enpä olekaan Tukholmassa juuri saaristomatkaillut, mutta näyttää varsin kauniilta ja kokemisen arvoiselta <3

  • Reply Hanna maanantai, elokuu 11, 2014 at 22:27

   En ollut mäkään ennen tätä kesää! Usein Tukholmassa on tullut oltua niin lyhyt aika, ettei ole kerinnyt kiertää edes keskustan nähtävyyksiä, saaristosta puhumattakaan! 🙂

  Leave a Reply