Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pikavisiitti saaristoluontoon

Moikka!

Viime viikon lauantai sain vapaapäivän kunniaksi herättyä niin aikaisin, että ehdin Finnhamniin menevän laivan kyytiin. Onneksi olin paikalla tuttuun tapaan taas puoli tuntia etuajassa, sillä muutama muukin oli matkalla samaan suuntaan ja mattimyöhäisille tarjolla oli vain seisomapaikkoja. Finnhamn sijaitsee jo aika ulkosaaristossa, ja maisemat siellä oli aika upeat! Laivamatka kesti pari tuntia, ja melko nopeasti aika kului eväitä syödessä ja maisemia ihastellessa.

Törmäsin laivalla myös pariin työkaveriin, jotka olivat kanssa matkalla samaan suuntaan, joten kierreltiin saarella yhdessä. Finnhamn on enimmäkseen luontosaari, jolta löytyy pari majataloa ja ravintolaa. Upeita rantakallioita ja niittyjä sitä vastoin on vaikka millä mitalla. Itse suosittelisin kyllä varustautumaan saarelle eväillä, sillä puitteet merenrantapiknikille ovat hulppeat ja ravintoloissa ei kovin ole valinnanvaraa.

Epäkäytännöllisten laiva-aikataulujen ja myöhästymisien takia meille jäi aikaa saaren tutkimiseen vain puolitoista tuntia, mikä oli aivan liian vähän. Kerettiin kiertää kävellen pieni lenkki, ja istua 10 minuuttia rantakalliolla piknikillä, joten mitenkään rentouttava retki ei ollut. Pikemminkin stressaava, kun koko ajan piti pitää kello mielessä, että keritään laivaan. Seuraava nopea veneyhteys olisi nimittäin lähtenyt vasta kahdeksalta illalla, tosin hitaampia paikallisliikenneveneitä olisi mennyt sitä ennen, mutta me haluttiin ehtiä pikaveneeseen.

Pieni seikkailukin saarella tuli tehtyä, sillä piknikiltä lähdettyämme ajateltiin, että rantaa seuraamalla päästään jossain kohtaa takaisin satamaan. Jonkun matkaa kallioilla kiipeiltyämme alkoi kyllä suuntavaisto sanoa, että nyt mennään ihan väärään suuntaan ja koko ajan poispäin satamasta. Koska veneen lähtöön oli vain puoli tuntia aikaa, ja me oltiin eksyksissä keskellä metsää, niin pieni hätähän siinä tuli. Lähdettiin sitten painelemaan takaisin tulosuuntaan metsäpolkuja pitkin. Siinä kohtaa kävi selväksi, että valkoiset ballerinat ei ollut ihan nappivalinta tälle retkelle. Muurahaisia oli paikoitellen niin paljon, että jalat oli mustanaan niitä, ja loppumatka mentiinkin puolijuoksua. Onneksi polku johti lopulta tutulle tielle, josta osattiin reitti takaisin satamaan, ja kerittiin vielä ostaa jätskitkin laivaa odotellessa.

Vähän siis jäi harmittamaan, että Finnhamniin ei keritty ihan kunnolla tutustua ja kallioilla auringonotto jäi välistä. Finnhamn oli kyllä upea kohde, ja täytyy ehkä joku päivä palata takaisin teltan (!) kanssa ja tutustua saareen paremmalla aikaa. En muuten tiedä, mikä mielenhäiriö on iskenyt, kun suunnittelen täällä ihan innoissani telttareissuja. On vissiin päässyt unohtumaan, kuinka paljon inhoan kaikkea eräjormailua… Ei sillä, että telttaretkistä kovin suurta kokemusta edes olisi…

Sunnuntaina laiskottikin sen verran, etten saanut raahattua itseäni pientä kävelylenkkiä pitemmälle, mutta välillä on hyvä vain levätäkin! Reilun viikon päästä edessä onkin jo viikonloppuvisiitti Suomeen pikkuveljen rippijuhliin. Saa nähdä, miten outoa on yhtäkkiä ollakin Suomessa. Toisin kuin Ranskassa, ei täällä Ruotsissa ole vielä tullut mieleen mitään, jota kaipaisin Suomesta. Päinvastoin, luulen että aika montaa asiaa täältä tulee ikävä syksyllä, kun palaan takaisin Tampereelle. Ruotsalainen tunnbröd-leipä on löytänyt tiensä vatsan kautta sydämeeni ja myös Sandwich-jätskejä jään täältä varmasti kaipaamaan… Hassua, miten ruoka on aina se juttu, jota tulee ikävä. Ranska-vuoden ajalta jäi valtaisa kaiho pain au chocolat -suklaapullien perään ja nyt tuntuu, etten voi elää enää ilman tunnbrödiä. Onko muilla omituisia ruokaikäviä ulkomaanmatkojen jälkeen? 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maarit Johanna torstai, heinäkuu 17, 2014 at 09:11

    Kuvissa on ihana valo! Tuollaista paattia kelpais kokeilla 🙂

    • Reply Hanna torstai, heinäkuu 17, 2014 at 10:46

      Kiitti! 🙂 Joo veneily saaristossa ois kyllä varmastu mahtava kokemus! Oon miettinyt, että täytyis varmaan löytää joku kaveri, jolla olis oma vene, kun itse tulee tuskin koskaan sellaista ostettua 😀

    Leave a Reply