Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sigtuna ja Skoklosters slott

Heippa!

Maanantaina käytiin perheeni kanssa Sigtunassa, joka on noin tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta. Sigtuna on ilmeisesti Ruotsin vanhin kaupunki, ainakin Wikipedian mukaan ja raunioita sekä riimukiviä löytyy runsaasti. Käytiin samalla reissulla myös Skoklosterin linnassa, jonne ajeli Sigtunasta vielä vajaa puoli tuntia. Tukholmasta käsin pääsee molempiin paikkoihin myös laivalla, mutta tällöin pitää valita, kummassa paikassa jää maihin, sillä molempia ei pysty näkemään samalla kertaa. Omalla autolla olikin ehkä kätevintä yhdistää molemmat vierailukohteet samalle päivälle, sillä bussit Sigtunaan kulkevat monen vaihdon kautta.

Sigtuna oli tosi pieni kaupunki, ja keskustassa oli yksi pääkatu, jonka varrella oli söpöjä pastellinvärisiä puutaloja. Aika nopeasti koko paikka tuli kierrettyä, tosin kaupungin pikkuinen museo jäi tällä kertaa väliin.

Torin laidalla oli hauska kirjakioski, josta olisi saanut lainata luettavaa, mikäli olisi jättänyt jonkun kirjan muille lainattavaksi. Itse olen tältä kesältä kovasti kaivannut hyvää kirjaa, jota voisi lukea pihalla auringossa, mutta paikallisten kirjakauppojen hintataso hirvittää sen verran, etten ole raaskinut ostaa mitään.

Sigtuna on Mälaren-järven rannalla ja maisemat muistutti hieman Tamperetta!

Riimukiviä tosiaan löytyy ihan keskustan laidalta, samoin kuin vanhojen kirkkojen raunioita. Turisti-infosta saatiin kartta, johon oli merkitty kaikki Sigtunan riimukivet, ja sen avulla sitten löydettiin pari kiveä.

Sigtunasta ajeltiin siis Skoklosterin linnalle, joka on rikkaan kreivin rakennuttama barokkilinna järven rannalla. Paikka sijaitsi aika keskellä ei-mitään, joten linnan lisäksi muuta nähtävää ei alueella ollut. Puistoaluekin ympärillä oli aika pelkistetty, joten sen ihailemiseen ei tarvinnut aikaa kuluttaa.

Sisälle linnaan maksoi 90 kruunua, ja opastettu kierros olisi ollut vielä 40 kruunua siihen päälle. Mä päätettiin tutustua linnaan omin päin, koska seurueen kaikkia jäseniä ei olisi tunnin historiaopastus ruotsiksi kiinnostanut 😀 Pienoinen pettymys oli, että linnassa pääsi vierailemaan oikeastaan vain yhteen kerrokseen, kun alimmasta kerroksesta iso osa oli kahvilan käytössä. Sisältä linna oli kyllä hieno ja koristeellinen, mutta hieman synkkä vaikutelma tuosta kyllä jäi.

Linnavisiitin jälkeen pysähdyttiin syömään alueella olevassa kahvilassa, jonka huoltoasematyyppinen ulkomuoto kätki sisäänsä viihtyisät sisätilat ja hyvää ruokaa, suosittelen siis sitä ruokapaikaksi ennemmin kuin linnan sisällä olevaa ylihinnoiteltua paikkaa!

Muuten elämästä täällä ei ole hirveästi raportoitavaa, työt vievät ison osan ajasta, mutta toisaalta se on hyväkin. Sosiaalinen elämä kun aika pitkälle rajoittuu työpaikalle. En voi kyllä kuin ihmetellä, miten nopeasti aika täällä on mennyt, ja nyt ollaan jo puolivälissä! Reissusuunnitelmat ovat vähän realististuneet, ja Kööpenhamina, Oslo sekä Göteborg taitavat jäädä toiseen kertaan ajan- ja rahanpuutteen vuoksi. Ajattelin nyt keskittyä kiertelemään Tukholmassa ja lähialueilla, unohtamatta tietenkään ihanaa saaristoa.

Joten vinkkejä otetaan vastaan, mitä päiväretkikohteita Tukholman lähellä te lukijat suosittelisitte?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply