Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tioman – pala paratiisia

Moi!

Meidän Aasian reissun toinen etappi oli Tiomanin saari Malesian itärannikolla, ja siellä viihdyttiin neljä yötä. Tioman on äänestetty yhdeksi maailman kauneimmista saarista ja oli kyllä helppo uskoa miksi. Saari on hyvin vuoristoinen, joten kylästä kylään pääsee liikkumaan joko patikoimalla viidakon halki tai maksamalla itsensä kipeäksi taksivenekyydistä. Tiomanilla on kymmenkunta kylää, joista jokaisella on oma rantapoukama. Eri kylät ovat profiloituneet vähän eri tyyppisiä reissaajia varten ja saarelta löytyy majoitusta niin koruttomissa mökeissä kuin hulppeissa resorteissa.

Me varattiin majoitus Mersingin bussiaseman vieressä olevasta toimistosta ja oltiin kyllä tyytyväisiä majapaikkaamme Panuba Inniin. Kyseinen paikka mainosti itseään budjet resortina ja mökkejä löytyi kaikentasoisia. Halvimmat vaihtoehdot olivat vain 55 ringittiä, mutta näissä mökeissä ei ollut ilmastointia tai kuumaa vettä. Meidän mökki maksoi 125 ringittiä/ yö, ja ilmastoinnin ja lämpimän veden lisäksi meillä oli myös TV ja jääkaappi. Niille tosin ei hirveästi ollut käyttöä, että vähän turhasta maksettiin, mutta huonompitasoiset mökit pelkällä lämpimällä vedellä ja ilmastoinnilla oli varattu loppuun, ainakin varaustoimiston tyypin mukaan. Mutta merinäköalassa ja omassa parvekkeessa ei tosiaan ollut valittamista, vaikka mökki ei sisältä mikään luksustasoinen ollutkaan. Jos oltaisiin oltu 5 yötä, niin olisi saanut 20%:n alennuksen, mutta sitten ei olisi jäänyt yhtään aikaa Kuala Lumpuriin. Neljä yötä oli kuitenkin ihan sopiva aika Tiomanilla, koska ei siellä niin hirveästi tekemistä/näkemistä ollut.

Panuba Inn sijaitsi omassa rauhaisassa poukamassa ja resortilla oli myös oma pieni ranta. Hotelli olikin ihanan rauhallinen, ja me viihdyttiin mainiosti. Bilettäjien tosin kannattaa ehkä suunnataan muualle, sillä Panuballa oli iltaisin ihanan rauhallista. Hotellilla oli yksi ravintola, josta sai sekä aasialaista että länsimaista ruokaa, lisäksi oli pikkukauppa, josta sai vettä ja snacksejä. Neljän päivän jälkeen oli ravintolan ruokalista aikalailla käyty läpi, joten senkin puolesta oli hyvä jatkaa matkaa. Mutta elämä Tiomanilla oli ihanan leppoisaa, rannalla loikoilua, viidakossa patikointia, syömistä… Ainut miinus hotellissa oli, että henkilökunta ei ollut kaikista palvelualtteinta porukkaa, vaan esimerkiksi veneretkien perään jouduttiin kysellä monta kertaa. Monesti tuntui, että henkilökuntaa rasitti aivan kamalasti se, että joutuivat raahautua kassan ääreen silloin, kun haluttiin maksaa.

Panubasta lähimpään kylään, Air Batangiin eli ABC:lle pääsi vaeltamalla noin 10 minuuttia jyrkkää viidakkopolkua pitkin. Me suunnattiin sinne heti ekana päivänä ja lopulta käveltiin aina Tekekiin asti. ABC on erityisesti reppureissaajien suosima ranta, ja me oltiin kyllä tyytyväisiä, ettei oltu päädytty sinne majailemaan. Muuten paikassa ei ollut mitään vikaa, mutta ranta oli todella kivikkoinen eikä todellakaan mikään paratiisiranta. ABC:llä majoitustarjontaa oli enemmän ja varmasti iltaelämä olisi siellä ollut vilkkaampaa kuin Panubassa.

ABC:ltä jatkettiin vielä pikku pätkä viidakkopolkua erään paikallisen miehen suosituksesta, sillä polun toisessa päässä oli kuulemma jotain, mikä jokaisen turistin on nähtävä. Löydettiinkin sitten Marine Park eli meriluontokeskus, jonne oli ilmainen sisäänpääsy. Mitään kovin mielenkiintoista siellä ei ollut näytillä, vain kuvia kaloista ja tietoa alueen vesistöistä.

Marine Parkin kierrettyämme päätettiin sitten kävellä Tekekiin asti, kun kerta jo lähellä oltiin. Tekekissä menee ihan kunnon autotie jopa ja kylässä asuu enimmäkseen paikallisia. Tiomanin lentokenttä löytyy Tekekistä, samoin kuin vähän laajemman valikoiman omaavat pikkukaupat. Tekek ei ollut niin rauhaisa paikka kuin muu saari, ja siellä näkyi kyllä selvästi myös paratiisin kääntöpuoli. Roskia meinaan oli dumpattu joka puolelle ja tienvarret oli kyllä aika surullinen näky. Ja kuitenkin me turistit jouduttiin maksamaan luonnonsuojelumaksu saarelle päästäksemme, että olis kiva tietää mihin luonnonsuojeluun nämä rahat menevät, kun paikalliset ainakin tuntuivat viis veisaavan ympäristöasioista.

Patikointi oli siis pääasiallinen liikkumismuoto saarella, taksiveneitä totta kai oli myös, mutta reissu Tekekistä takaisin Panubaan maksoi 50 ringittiä, että aika kovissa hinnoissa taksat liikkui. Useimmat hotellit järjesti myös erilaisia retkiä, ja mekin päästiin monien mutkien kautta snorklausreissulle Korallisaarelle. Vähän harmitti, että retki Juaraan saaren toiselle puolelle ei toteutunut, koska se olisi varmasti ollut upea paikka. Mutta Korallisaari osoittautui lopulta kivaksi retkikohteeksi ja oli myös kiva päästä snorklaamaan. Sukellus ja snorklaus tosiaan oli pääaktiviteetteja tuolla saarella, ja snorkkeleita vuokrattiin varmasti joka hotellilla. Upeimmat korallit oli siis tuolla Korallisaarella, ja suosittelen kyllä tekemään jonain päivänä retken sinne. Veneet käyvät paluumatkalla myös Salangin kylässä, jossa on ruokatauko sekä Monkey Bayn lahdella, jossa voi snorklailla vielä lisää. Tuonne Monkey Bayhin pääsee muuten vaeltamalla reilun tunnin viidakon poikki, joten jos ei jaksa lähteä reippailemaan saaren poikki Juaraan, voi tehdä lyhyemmän patikkamatkan Monkey Baylle. Reitti tosin ei ole helpoimmasta päästä, ja meidän vaelluksesta voi lukea lisää täältä.

Korallisaari yläkuvassa, Monkey Bay alakuvassa.

Siinäpä pikaopas Tiomanin paratiisisaarelle, kannattaa myös ottaa huomioon, että pääsy paratiisin on hyvin rasittavan bussi-/lauttamatkan päässä (kannattaa lukea aikaisempi postaukseni aiheesta). Saarelle siirtymiseen kannattaa siis varata aikaa kokonainen päivä. Myös vuodenaika kannattaa valita tarkkaan, jos haluaa päästä nauttimaan auringosta, sillä sadekauden aikaan Tiomanille ei välttämättä kannata matkustaa. Me oltiin siis saarella maaliskuussa, jolloin mitään sadekautta ei osunut samaan aikaan, mutta silti lähes joka päivä satoi jonkin verran.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Maarit Johanna tiistai, heinäkuu 1, 2014 at 18:36

  Ei vitsi mikä paratiisi! Ja tuo veden väri.. Patikkaretket viidakossa kyllä kiinnostais!

  • Reply Hanna tiistai, heinäkuu 1, 2014 at 20:13

   Paratiisi on kyllä paras sana kuvaamaan tuota paikkaa! 🙂 Extrahaastetta viidakossa patikointiin toi kyllä ne valtavat korkeuserot tuolla ja sitten se tajuton kuumankostea ilma, mutta hauska kokemus oli kyllä 😀

 • Reply Teea / Curious Feet keskiviikko, heinäkuu 2, 2014 at 13:53

  Ah Tioman! Mitä kuvia, upeita!

  Kiva lukea kokemuksistasi! Me olimme reilu vuosi sitten Juaralla. Pidimme todella paljon kauniista rannasta, viidakosta, korkeuseroista ja siitä rauhallisuudesta. ABC ei myöskään tuntunut meidän paikalta. Tiomanille olisi kiva palata toistekin rentoutumaan ja kierrellä siellä niitä rantoja!

  • Reply Hanna keskiviikko, heinäkuu 2, 2014 at 16:30

   Kiitos!
   Samoista asioista mekin tykättiin Tiomanilla, plus snorklailu oli tosikiva kokemus! Jos Tiomanille vielä joskus lähdette, niin voin kyllä suositella tuota Panubaa majapaikkana 🙂 Itselle jäi vähän kaihertamaan, että Juara jäi näkemättä, joten siinä yksi syy palata takaisin jonain päivänä.

  Leave a Reply