Suomen suurin matkablogiyhteisö

Skansen – Ruotsi pienoiskoossa

Hej!

Täällä blogissa olenkin jo ohimennet maininnut ihastuneeni totaalisesti erääseen paikkaan Tukholmassa, nimittäin Skanseniin! Skansen on ulkoilmamuseo/eläintarha/elämyspuisto, ja todellakin vierailunarvoinen paikka! Sisäänpääsymaksu tosin on aika suolainen, 160 kruunua näin sesonkiaikaan, mutta sanoisin silti, että paras hinta-laatusuhde Tukholman nähtävyyksistä. Skansen on aika iso alue, että kiertelyyn kannattaa varata ainakin puoli päivää, ja varustautua piknikeväillä, sillä kivoja piknikpaikkoja löytyy ympäri puistoa. Skansen löytyy Djurgårdenin saarelta, ja sinne pääsee helposti Sergelin torilta ratikalla.

Skanseniin on siirretty vanhoja taloja eri puolilta Ruotsia, ja yhden päivän aikana pääseekin hyppäämään 1800-luvun maatiloilta 1930-luvun kaupunkikotiin. Taloja on todella paljon, ja suurimpaan osaan pääsee sisälle vierailemaan. Monissa taloissa on myös kansallispukuun pukeutunut opas kertomassa talon historiasta ja elämästä kyseisenä aikakautena. Oppailta kannattaa kyllä kysellä, jos entisajan elämä kiinnostaa. Skansen-vierailun jälkeen tiedän esimerkiksi, että Etelä-Ruotsin maalaistalot ovat pieniä sen takia, että etelässä ei ole ollut niin paljon metsiä kuin pohjoisessa, ja siten rakennusaineista on ollut pulaa.

Yhdessä nurkassa on myös pikkuinen kaupunki, Stadskvarteren, jossa pääsee ihailemaan eri käsityöläisten taidonnäytteitä. Lasinpuhalluksen ja puusepän lisäksi yhdestä talosta löytyy leipomo, josta voi ostaa uunituoreita kanelipullia! Itse kävin leipomon tiskillä jokaisella Skansen-vierailulla, sen verran houkuttelevat tuoksut sieltä aina leijaili…

Nuo vanhat maalaistalon pihapiirit, joita Skansenilta löytyy useampia, olivat kyllä upeita. Ja kiva oli myös päästä vertaamaan, miten eri puolilla Ruotsia on asuttu ja erityisesti, miten talot ovat muuttuneet vuosisatojen aikana. Vanhimmat talot olivat pimeitä ja pieniä pirttejä, kun taas uusimmista löytyi jopa tapetit seinästä.

Yläkuvassa suomalaistilan rakennukset jostain Pohjois-Ruotsista. Tuo pikkupirtti oli aika siisti, sillä sieltä ei ollut ollenkaan savupiippua pihalle, vaan savulla lämmitettiin taloa, jolloin se jäi katonrajaan leijumaan harmaaksi pilveksi. En tiedä, mitä nykyajan rakennustarkastajat tykkäis tollasesta lämmitysjärjestelmästä…

Skansenilla kannattaa kyllä käydä kesäaikaan, koska talvella tuo puistoalue tuskin on yhtä nätti kuin nyt, ja ulkoalueilla kiertely pakkasessa ei välttämättä ole mitään mukavinta hommaa. Alueella kulkee myös paljon eläimiä vapaana, päästiin seuraamaan niin hanhien poikasten taaperrusta kuin kukkojen tappeluakin. Ja jätskikiskan ympärillä päivystää monia riikinkukkoja, jotka nappaa pudonneet jätskinmuruset nopeasti parempiin suihin.

Skansenilta löytyy myös yksi herraskartano, jonka ympärillä on upea puutarha. Pääsin sinne sisälle vasta kolmannella vierailukerralla, koska suurin osa noista taloista menee kiinni jo viiden-kuuden aikaan, ja olin aina liian myöhään kartanon ovella. Kannattaakin ehkä suunnata Skansenille jo aamupäivästä, ellei halua kierrellä pelkkiä pihoja illalla.

Skansen on myös eläintarha, jossa pääsee tutustumaan Pohjolan eläimiin. Lapsille oli oma eläintarha, Lill-Skansen, jossa oli  pääsi ihailemaan hiiriä, käärmeitä, pupuja ja muita pikkueläimiä. Isommat eläimet löytyy puiston perimmäisesta nurkasta, ja Skansenilla on sekä kotieläimiä että villieläimiä. Itseä ei eläintarha hirveästi kiinnostanut, kun karhut ja hirvet on kyllä nähty aikaisemminkin. Mutta ehkä porot ja muut eksoottiset eläimet tarjoavat enemmän ihmeteltävää ulkomaalaisille vierailijoille. Me tosin satuttiin paikalle norppien ruokinta-aikaan, ja sitä oli hauska seurata. Paikalle osui myös ahne lokki, joka onnistui nappaamaan yhden kalan ilmasta norppien nenän edestä.

Skansenilta aukeaa myös upeat näköalat alas kaupunkiin, sillä paikka on suurimmaksi osaksi korkean kukkulan päällä. Ihan kelvolliset piknikmaisemat siis löytyi!

Nyt allihopa Skansenille! Vaikka paikka onkin täydellinen retkikohde lapsiperheille, niin kyllä siellä tällaiset vähän isommatkin lapset saa ajan kulumaan!

Nyt nautin vihdoinkin vapaapäivästä ilman mitään suunnitelmia. Huomenna tulee neljä viikkoa Ruotsissa oleskelua täyteen, ja vielä yhtään päivää en ole kerinnyt vain lepäämään ja olemaan, joten seuraavat kaksi päivää en aio tehdä yhtään mitään. Varsinkaan mitään nähtävyyksien kiertelyyn liittyvää.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply