Suomen suurin matkablogiyhteisö

Nationaldagen på Skansen

Heippa!

Viime perjantaina käytin siis viikon ainokaisen vapaapäivän juhlimalla Nationaldagenia Skansenilla. Tuo Skansen nousi kyllä heti lempipaikakseni koko Tukholmasta ja tällä viikolla aion mennä sinne vielä uudestaan, jos vaikka ihmisiä olisi vähän vähemmän. Skansenista siis juttua luvassa myöhemmin!

Kansallispäivän kunniaksi Skansenilla oli illalla koko Ruotsin viralliset juhlallisuudet koko kuningasperheen läsnäollessa. Olin paikalla lavan tuntumassa jo tuntia ennen ohjelman alkua, mutta parhaat paikat oli jo viety ja väkeä tuli koko ajan lisää. Kuningasperhe saapui paikalle hevosvaunuilla ja ihmiset heilutteli pieniä Ruotsin lippuja. Tilaisuudessa oli puheita sekä kuuluisia ruotsalaisartisteja (kuten Darin ja Euroviisuvoittaja Loreen) esiintymässä. Pikkuprinsessoja ei tilaisuudessa näkynyt, mutta kameran zoomilla sai näin mahtavia kuvia kuninkaallisten takaraivoista 😀

Lähdin pois vähän ennen ohjelman loppua, kun halusin välttää pahimmat ruuhkat ja kyllä kannatti! Nimittäin ratikkapysäkillä odotellessa kuninkaallinen autosaattue meni metrin päästä ohi ja löysin itseni vilkuttamasta kuningattarelle muiden pysäkillä seisovien ruotsalaisten kanssa 🙂 Siinä kohtaa ei kerinnyt edes kameraa kaivaa esille, että olis nyt esittää todistusaineistoa…

Muuten päivät onkin kulunut tiiviisti töissä ja löysän yliopistoelämän jälkeen kahdeksan tunnin työpäivät on kyllä tuntunut aika rankoilta. Varsinkin jalat huutaa lepoa, kun ensiksi seisoo kahdeksan tuntia töissä, ravaa työmatkoilla metron rappuja ja käytäviä ylös alas ja sit vielä käyttää vapaapäivät kaupungilla kiertelyyn. Työmatkat kyllä alkaa vähän ärsyttää, en ymmärrä miten nämä tukholmalaiset jaksaa pendelöidä töihin jostain esikaupungeista vuosia tai vuosikymmeniä! Mulle riittää varmasti tää kolme kuukautta ja vartin pyörämatkat yliopistolle tuntuu syksyllä jo luksukselta! Täytyy kyllä joku vapaapäivä yrittää ottaa vain rennosti ja hengailla kotona.

Muuten elämä Tukholmassa on lähtenyt helposti käyntiin. En jaksa kuin ihmetellä, miten täällä voi kaikki olla niin helppoa. Ranskassa meni pari kuukautta vain siihen, että tottui elämään siellä ja siltikin hyvin usein kaikki pienet asiat alkoi ärsyttää. Ruotsissa mikään ei ole vielä ärsyttänyt (jos ei lasketa niitä metron portaita…), täältä saa yksittäispakattuja jätskejä, herne-maissi-paprikaa, byrokratian kanssa takkuamiseen käytetty aika on pyöreät nolla minuuttia ja mikä parasta, asunnostani löytyy niin uuni kuin imurikin! Hehe, elämä on luksusta. Ruotsalaiset ovat jotenkin myös iloisempia ja heihin on yllättävän helppo tutustua (taas verrattuna Ranskaan). Vähän tuntuu, että on hypännyt mukaan Solsidanin kuvauksiin, aurinko paistaa ja elämä hymyilee.

Ranskaan verrattuna kielikin aiheuttaa paljon vähemmän ongelmia. Mulle ruotsi on kuitenkin suomen jälkeen se luonnollisin kieli puhua, sitä kun on Vaasassa tottunut kuulemaan joka paikassa. Myös se, että logiikka ja kulttuuri kielen takana on hyvin samanlainen kuin Suomessa helpottaa, ranskalaiset nimittäin ajattelevat lähes kaiken eri lailla kuin me, ihan menneen ajan aikamuodoista ruveten. Ruotsi on helppoa, sillä aina kun suomessa on imperfekti on ruotsissakin. Ei tarvi sen kummemmin miettiä. Ja onhan ruotsin ääntäminen aika paljon vaivattomampaa, vaikka välillä tulee kuittailua muminsvenskasta 😀

Sellaista siis täällä 🙂 Ha det så bra!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply