Suomen suurin matkablogiyhteisö

Saaristoristeily, Kuninkaan linna ja ruokafestarit

Hejsan!

Kylläpä kolmeen päivään mahtuukin taas paljon ohjelmaa. Huominen vapaapäivä tulee kyllä tarpeeseen, alkaa olla jalat aika poikki kaikesta kävelystä ja seisomisesta. Tosin suuntaan ehkä Skansenille juhlimaan Nationaldagenia Kaarle Kustaan ja muun kuningasperheen kanssa, että pelkkää lepäämistä tuskin tulee huominenkaan olemaan. Vaikka eiköhän ne kuninkaalliset istu siellä niin edessä, että ei toivoakaan, että näkis niistä vilaustakaan…:D Kuninkaallisen paraatin harjoitukset onneksi edes näin tänään työmatkalla, että ehkä se vähän lohduttaa, jos Estelleä en huomenna onnistu bongaamaan.

Tiistaina kävin pienellä risteilyllä Tukholman kauniissa saaristossa. Maisemat oli kauniit, mutta sää todella surkea. Kuvista tuli aika harmaita ja laivan kannella ei kovin kauaa tarjennut istua, että kauniina kesäpäivänä fiilikset olis voinut olla vähän paremmat. Totesin risteilyn aikana, että Ruotsinlaivan ikkunasta saa kyllä jo ihan hyvän käsityksen saaristomaisemista, että tällainen risteily oli siinä mielessä aika tarpeeton. Mutta kauniina kesäpäivänä aion vielä tehdä kunnon kokopäiväretken, niin että pääsee jalkautumaankin saaristoon. Tämä Lilla Skärgårdsturen, jonka tein, kesti vain reilu pari tuntia, että kovin ulkosaaristoon ei ehditty. Tukholmasta menee muuten todella paljon erilaisia laivoja saaristoon, ja sinne pääsee todella helposti ihan keskustastakin. Turistiristeilyjen lisäksi saaristoon liikennöi myös reittiliikennelaivat, joilla pääsee melkein mille saarelle vain.

Pikku vinkki muuten tänä viikonloppuna Tukholmassa liikkuville: keskustassa, Kungsträdgårdenissa on sunnuntaihin asti meneillään Smaka på Stockhol -ruokafestarit. Koko puisto on täynnä pop up -ravintoloita, joista saa ostaa pieniä ruoka-annoksia, jälkkäreitä ja juomia. Lisäksi alueella on lava, jossa esitetään kaikkea ohjelmaa. Puiston keskellä on sitten paljon pöytiä, jossa voi istuskella ja syödä eri kojujen herkkuja. Lisätietoa tapahtumasta täältä. Jag rekommenderar! Kävin tänään töiden jälkeen hakemassa ruokaa pastakojulta, ja jälkkäriksi valtavan jätskiannoksen.

Tänään kävin myös Kuninkaanlinnassa turistikierroksella. Olin käynyt siellä aikaisemminkin, ja silloin olin hieman pettynyt paikkaan. Sinne kuitenkin maksaa aika paljon, ja silloin pääsi näkemään vain yhden salin sekä pari huonetta. Ilmeisesti suurin osa linnasta on silloin ollut kiinni, koska tällä kertaa ihailtavaa oli paljon enemmän! Hienoja edustushuoneistoja (Representationsvåningarna) oli kaksi kerrosta, ja siellä siis kaikki viralliset valtiovierailut sun muut järjestetään. Paikka oli kyllä upea, että ehkä sittenkin voin suositella Kuninkaanlinnassa vierailua. Itse linnan lisäksi samalla lipulla (150 kr/aikuinen, 70 kr/opiskelija) pääsee Tre Kronor -museoon ja Skattkammareniin eli kuninkaalliseen aarrekammioon, jossa on esillä kruunuja ja muita kuninkaallisia asusteita. Näissä kävin silloin viime visiitillä, joten jätin ne nyt väliin tällä kertaa. Linnan yhteydestä löytyy myös Livrustkammaren, jossa on esillä kuninkaallista puvustoa, vaunuja ja taisteluvarusteita. Sinne tosin pitää maksaa erillinen 90 kruunun pääsymaksu, että ehkä ihan sen väärtti ei kyseinen museo ollut, vaikka esillä olevat puvut olivat kyllä hienoja.

Linnan sisällä oli valokuvaaminen kielletty, että se täytyy jokaisen mennä näkemään omin silmin. Tai sitten tyytyä tähän eteishallin portaikosta otettuun kuvaan.

Kerkesin myös käydä nopeasti tänään Nobel-museossa, jossa sielläkin olin käynyt jo muutama vuosi sitten. Nobel-museo löytyy myös Gamla Stanista, ja se on aika pieni museo. Enimmäkseen sieltä löytyy tietoa Nobel-voittajista ja Alfred Nobelista ja museo on todella interaktiivinen, joten siellä ei oikeastaan ole paljon muuta kuin erilaisia infotauluja. Opastetulla kierroksella paikasta saa varmasti enemmän irti. Nobel-museoon maksaa 100 kr/aikuinen ja 70 kr/opiskelija, että melko hintava se kyllä on.

Täbyn uimarantakin löyty kävelylenkillä, sinne suuntaan sitten aurinkoa ottamaan, kun vähän kelit paranee! Suurempaa kulttuurishokkia ei täällä kyllä ole tullut, kaikki muu on samanlaista kuin Suomessa paitsi kieli. (Ja itse asiassa sekin on oikeastaan sama, jos on Vaasan seudulta kotoisin :D) Tosin täällä busseille ei viitota, vaan ne pysähtyvät aina kun pysäkillä on väkeä. Ihmiset tuntuvat olevan jotenkin aurinkoisempia täällä kuin Suomessa, ja muutenkin elämänmeno on rennon ruotsalaista (paitsi aamuruuhkan aikaan on rentous kaukana… En tajua miten täällä voi olla niin paljon ihmisiä yhtä aikaa yhdessä paikassa, huhhuh). Huomenna tulee viikko Ruotsissa asumista täyteen, ja alan jo oppia periruotsalaisen kyllä-äänteen. Täällä nimittäin kukaan ei sano jåå, niin kuin suomenruotsalaiset, vaan ruotsalainen kyllä äännetään suunnilleen aa-a + oikea intonaatio ja hieman nenän kautta koko äänne. Enkelt? Aa-a.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maarit Johanna torstai, kesäkuu 5, 2014 at 21:44

    Estelleä pitäs joskus tulla moikkaamaan! Mie kyllä haluaisin tulla tutustumaan Tukholmaan paremmin! Just tuollaiset kaupungit joissa on vesi lähellä ja pääsee laivaretkille ja meren ääreen on rauhallisia ja rentouttavia.. 🙂

    • Reply Hanna torstai, kesäkuu 5, 2014 at 21:48

      Mä tunnustaudun kyllä kunnon Kungafamiljen-faniksi, että toivottavasti huomenna näkee edes jotain! Ja tästä Tukholmasta alkaa kyllä tulla mun lempikaupunki, just se että meri on lähellä ja on paljon kauniita rakennuksia ja paljon shoppailumahdollisuuksia myös! Jos eksyt tänne kesällä, niin tuu moikkaamaan! 🙂

    Leave a Reply