Suomen suurin matkablogiyhteisö

Erasmus vol. 2

Tjenare!

Tässä sitä taas istutaan junassa matkalla kohti uutta seikkailua. Takana on kiireisin ja stressaavin kevät ikinä, edessä leppoisa kesä aurinkoisessa Tukholmassa. Tarkoitus on ollut kirjoitella näitä lähtövalmisteluja tänne blogiinkin, mutta Ruotsiin muutto on tehty aika helpoksi, eikä sen suurempaa tuskailua byrokratian kanssa vielä ole ilmennyt.

Lähden siis Tukholmaan taas Erasmus-ohjelman kautta, tällä kertaa tosin Erasmus-harjoitteluun. Harjoittelupaikka löytyi kyllä todella pienellä vaivalla, ja vähän olen ihmetellyt, voiko tämä olla näin helppoa. Olin siis päättänyt, että menen joka tapauksessa tänä kesänä Ruotsiin, koska pohjoismaisten kielten pakollinen kieliharjoittelu on vielä tekemättä. Kämppä löytyi kaverin kaverin kautta vaivattomasti (mikä Tukholman vaikeassa asuntotilanteessa on enemmän poikkeus kuin sääntö), ja ajattelin, että hengailen sitten sen pari kuukautta siellä, jos en muuta keksi. Lähetin kuitenkin pari hakemusta, jossa kyselin kesätöitä/ harjoittelupaikkaa, ja toisesta paikasta otettiinkin yhteyttä, että voisivat haastatella minua puhelimitse. Haastattelu ruotsiksi jännitti kyllä kovasti, vaikka kesätöissä Pohjanmaalla on ruotsia tullut käytettyä aika paljon. Muutaman päivän päästä sain sitten sähköpostia, että tervetuloa harjoitteluun yritykseemme, ja olin kyllä iloinen, että pääsin juuri kyseiseen työpaikkaan harjoitteluun, koska sinne kaikista eniten halusinkin päästä.

Erasmus-harjoitteluapurahaa hain vasta täydennyshaussa, kun paikka oli varmistunut, ja sitä hieman sai jännätä, että myönnetäänköhän sitä. Mutta onneksi myönnettiin, niin ei tarvi opintotukea nostaa kesältä. Vaihtovuoden jäljiltä tukikuukausia ei meinaan enää paljon ylimääräistä ole jäljellä. Vaikka eipä näillä harjoittelutuillakaan kovin leveästi elellä Tukholmassa. Järkytyin, kun tutkin metrokorttien hintoja, ja kolmen kuukauden kortti maksaa yhtä paljon kuin Montpellierissä koko vuoden kortti. En tosin ole varma, saako suomalaisella opiskelijakortilla opiskelija-alennuksen, toivottavasti saisi!

Harjoitteluapurahan hakuprosessi oli kyllä tehty helpoksi, ja muutaman paperin lähetin skannattuna Ruotsiin allekirjoitettavaksi, mutta muuten paperisotaa ei oikeastaan ollut. Suomalainen puhelinliittymäni ja nettitikkuni toimivat Ruotsissa samaan hintaan kuin Suomessa, joten sellaisia ei tarvitse miettiä. Myöskään pankkitiliä ei ole järkeä avata, koska olen Ruotsissa vain kolme kuukautta. (Ja Ranskan kokemuksista viisastuneena välttelen ulkomaisen pankkitilin avaamista kyllä viimeiseen asti, vaikka ehkä sekin prosessi voisi olla Ruotsissa piirun verran helpompi…)

Huvitti kyllä, kun selasin ennen vaihtoon lähtöä tekemääni to do -listaa, ja tein sen pohjalta listaa Ruotsiin. Ranskan lista oli kaksi sivua pitkä ja täynnä vaikka mitä hoidettavia asioita, kun taas Ruotsin listaan tuli tasan yksi kohta: hanki metrokortti. Tietysti jonkin verran helpottaa sekin, ettei Ruotsissa tarvi opiskella missään paikallisessa oppilaitoksessa, vaan riittää, että käy töissä. Muutenkin tämä lähtö on sujunut paljon kivuttomammin, sillä kolme kuukautta Ruotsissa luulisi sujuvan vaikka päällään seisoen sen jälkeen, kun on viettänyt vuoden Ranskassa. Mutta katsotaan, iskeekö kulttuurishokki sittenkin. Lähtemistä kyllä helpotti sekin, että poikaystävä tulee heti pian perästä kolmeksi viikoksi, ja suuremmilta jäähyväisiltä vältyttiin tässä kohtaa.

Veikkaisin, että tästä Erasmus-kokemuksesta tulee kyllä aika erilainen kuin edellisestä. Reissaaminen taitaa valitettavasti jäädä vähän vähemmälle, koska päivät kuluvat aika pitkälti töissä. (Ja tosiaan näillä apurahoilla ei niin juhlita…) Kööpenhaminassa haluaisin kyllä päästä käymään, ja ehkä Norjankin puolella. Mutta onneksi Pohjoismaat ovat niin lähellä, että siellä tulee varmasti reissattua vielä myöhemminkin, eikä nyt tarvikaan yrittää nähdä kaikkea. Villi ja huoleton vaihtarielämäkin taitaa olla vähän erilaista, kun aamulla täytyy jaksata herätä pirteänä töihin. Onneksi töiden lisäksi ei ole mitään koulujuttua, vaan viimeinenkin essee on nyt palautettu. Että ehkäpä tänne blogiinkin jaksaisi kirjoitella taas vähän useammin. Kesän aikana tulen varmaan kirjoittelemaan enemmän vain kuulumisia ja Tukholma-juttuja, mutta kertomuksia Malesiasta, Singaporesta ja Ranskastakin varmaan näkyy myöskin.

Nyt juna on pian Tikkurilassa ja täytyy lähteä raahaamaan laukkuja lentokentälle.

Vi hörs! 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply curious0girl maanantai, kesäkuu 2, 2014 at 14:59

  Kiva postaus taas kerran 🙂
  Mulla ois pari kysymystä sun vaihtovuodesta. Oon ite myös lähdössä vuodeksi vaihtoon ja oon vähän koittanu miettiä mitä sinne pitäis ottaa mukaan. Muistaakseni luin et sulla oli mukana matkalaukku ja rinkka ruumassa? Tuliko sulle jotain lisämaksua toisesta laukusta? Satutko yhtään muistamaan mikä tilavuus sun matkalaukussa oli? Mä oon harkinnu isomman ostamista, mutten oo vielä osanu päättää 😀

  • Reply Hanna maanantai, kesäkuu 2, 2014 at 20:30

   Joo mulla oli iso matkalaukku ja iso rinkka ruumassa ja sit vielä käsimatkatavarana sellanen pieni matkalaukku. Extralaukusta joutui ainakin SASilla maksamaan 30€. Matkalaukun tilavuutta en osaa kyllä sanoa, mutta aika iso se kyllä oli. Rinkka oli muistaakseni 75-litrainen. Mä ostin sitten Ranskasta vielä yhden ison matkalaukun, jonka laitoin perheen mukana Suomeen, kun ne oli pääsiäisenä kylässä. Sitten kävin itse Tampereella vappuna ja vein sillonkin yhden laukullisen tavaraa Suomeen, että lopulta mulla oli vaan rinkka ja pikkumatkalaukku kun tulin takasin. Jos Suomesta on tulossa vieraita, niin kannattaa tosiaan mahdollisuuksien mukaan laittaa niiden mukana laukkuja menemään 😀 Toivottavasti tästä oli apua ja hyvää vaihtovuotta sulle! 🙂

   • Reply curious0girl tiistai, kesäkuu 3, 2014 at 12:00

    Kiitos vastauksista! Oon aatellu et pitää saada äiti käymään pari kertaa niin voin sille antaa tavaraa mukaan 😀

    Satuitko muuten käymään Kuala Lumpurissa nyt keväällä ku olit siellä päin? Oon ite menossa sinne kuukauden päästä ja ois kiva kuulla millasta siellä oli 🙂

    • Reply Hanna tiistai, kesäkuu 3, 2014 at 13:19

     Joo kannattaa kyllä hyödyntää kaikki keinot saada tavaraa Suomeen. Postipaketin lähettäminenki voi olla järkevää, riippuu vähän kohteesta tosin. Ranskasta oli tosi kallista lähettää.

     Ja käytiin joo Kuala Lumpurissa ja tykkäsin siitä ehkä enemmän ku Singaporesta jopa. Se oli jotenkin paikkana aidompi ja harmitti, ettei keritty siellä hirveesti kierrellä, kun meillä meni päivä formuloita katsomassa. Nähtävyyksiä Kuala Lumpurissa ei varsinaisesti hirveästi oo, mutta shoppailumahdollisuuksia on sitten senkin edestä! Kirjotan kyllä Kuala Lumpuristakin vielä juttua, mutta en uskalla luvata että kuukauden sisään kerkeisin 😀 Mutta Malesiaan reissaaville voin suositella Suomalainen matkaopas Malesia -kirjaa, tosi informatiivinen opus, että kannattaa lainata vaikka kirjastosta ennen matkaa!

  Leave a Reply