Suomen suurin matkablogiyhteisö

Instagram Travel Thursday: Lempipaikat maailmalla top 8

Hellurei!

Instagram Travel Thursdayn kunniaksi päätin tehdä top5-listauksen lempimatkakohteistani, mutta koska upeita paikkoja on niin paljon, osoittautui viiden parhaimman valinta ylivoimaiseksi ja otin mukaan kahdeksan paikkaa.

1. Côte-D’Azur

Etelä-Ranskan helmi, Riviera, on niin tajuttoman upeaa aluetta kokonaisuudessaan, että sieltä en pystynyt valitsemaan vain yhtä kaupunkia tähän listalle. Nyt ykkössijalle pääsee niin Nizza, Monaco, Èze, Villefrance-sur-Mer sekä monet muut ihanat pikkukaupungit ja ennen kaikkea upeat maisemat. Värikkäitä kaupunkeja, turkoosia vettä, hiekkarantoja, taustalla kohoavat vuoret ja leppoisa eteläranskalainen tunnelma, siinä vain osa syistä, miksi Riviera on listallani ykköspaikalla.

2. Sveitsi

Muutaman vuoden takaisen reilireissun ehdoton kohokohta oli Sveitsi. Koko maa on niin upea, että pelkästään yhden kaupungin laittaminen tähän listalle ei tekisi oikeutta upeille Alppimaisemille. Erityisesti Bern jäi mieleen idyllistä vanhaa kaupunkia ympäröivistä vehreistä vuoristomaisemista. Sveitsi on myös ihanan siisti maa, ja siellä ollessa tuli sellainen olo, että täällähän voisi vaikka asua!

3. Istanbul

Istanbul oli todella positiivinen yllätys. Tehtiin lukion ekalla sinne reissu, ja etukäteen olin vähän kauhuissani paikan suhteen. Tuskin olisin Istanbuliin ikinä lähtenyt, jos ei tuolloin olisi ollut mahdollisuutta, ja hyvä, että lähdin! Istanbul on sekoitus vanhaa ja uutta, länsimaista ja itämaista sekä Eurooppaa ja Aasiaa, ja aivan tajuttoman upea kaupunki. Istanbulin historiallinen alue on täynnä upeita palatseja ja moskeijoita, mutta keskustasta löytyy paljon myös moderneja kauppakeskuksia (tuolloin 17-vuotiaana ne oli ihan ykkösjuttu:D). Bosporinsalmi jakaa kaupungin Eurooppaan ja Aasiaan, joten teknisesti ottaen olen vieraillut myös Aasiassa (tosin visiitti sinne kesti vain pari tuntia, mutta kuitenkin). Parhaat muistot Istanbulista jäivät tietenkin basaarista, jonka sokkeloisilla kujilla tuli vietetty lähes kaikki mahdollinen vapaa-aika edullisista Versacen kelloista tingaten.

4. Baskimaa

Pienellä kikkailulla sain tähän nelossijallekin kaksi upeaa kaupunkia: Espanjan San Sebastiánin sekä Ranskan Biarritzin. Molemmat löytyvät Baskimaalta, joka on kyllä alueena sekin todella upea. Vehreitä kukkuloita, valtavia aaltoja, surffareita sekä upeita rantoja. Vaikka sää Atlantin rannikolla voikin olla aika oikukas, niin Baskimaahan kannattaa ehdottomasti tutustua. Kaverini kertoman mukaan syrjäisemmiltä seuduilta löytyy vielä upeampia paikkoja sekä hiljaisia rantoja, joilla riittää tilaa ottaa aurinkoa. Biarritz on vanha kuninkaallisten lomanviettopaikka, ja katuja reunustavat toinen toistaan upeammat palatsimaiset talot. San Sebastiánissa tunnelma taas oli espanjalaisittain rennompaa, ja tuo yläkuvan ranta on varmasti yksi kauneimmista, jotka olen nähnyt. San Sebastiánissa ei muuten tarvi nähdä nälkää, sillä vanhan kaupungin kuppiloista löytyy herkullisia baskilaisia tapaksia, pintxoja.

5. Bordeaux

Bordeaux’ta olenkin ehtinyt jo hehkuttaa Ranskan kauneimmaksi kaupungiksi. Upeita rakennuksia, ystävällisiä ihmisiä, leveä joenrantabulevardi sekä vehreitä puistoalueita. Bordeaux on kuin Pariisi pienoiskoossa, mutta tunnelma on rennompi ja paikalliset ovat epäranskalaisen mukavia myös turisteille.

6. Pariisi

Täytyyhän mun top-listalta myös Pariisi löytyä. Pariisi on aina Pariisi, ja siksi tämä listaus olikin niin vaikeaa, koska paljon on upeita paikkoja, mutta onhan Pariisi nyt kuitenkin aivan omaa luokkaansa. Kaupunki voisi olla korkeammallakin tällä listalla, jos siellä ei olisi pariisilaisia, tai jos henkilökohtaisesti olisin suurkaupungien ylin ystävä. Pidän kuitenkin enemmän pienemmistä kaupungeista ja upeasta luonnosta, joten Pariisissa ollessa kaupungin jatkuva kiire alkaa aika nopeasti ahdistaa. Mutta siitä ei pääse yli eikä ympäri, että Pariisissa on niin paljon upeita paikkoja, että se ansaitsee paikkansa tällä listalla.

7. Tukholma

Vaikka juuri pääsinkin sanomasta, etten ole mikään suurien kaupunkien ystävä, niin Tukholma on poikkeus, joka vahvistaa säännön. Innolla jo odotankin ensi kesää, ja asumista Tukholmassa, jolloin pääsee oikeen kunnolla tutustumaan kaupunkiin. Kesäinen Tukholma on ihan mielettömän kaunis kaikkine saarineen. Ja tottakai Gamla Stan on pohjoismaisella mittapuulla upea vanha kaupunki.

8. Andorra

Andorra on se pieni läntti kartassa Ranskan ja Espanjan välissä, ja tuon läntin alueelta löytyy upeat vuoristomaisemat. Andorraan reissaaminen on aika haastavaa, koska koko maassa ei ole lentokenttää tai juna-asemaa, mutta ehdottomasti paikka on kyllä bussimatkan arvoinen. Andorran pääkaupunki, Andorra-la-Vella, on mukava pikkukaupunki vuorten ympäröimässä laaksossa (muistan myös kuulleeni, että se olisi korkeimmalla sijaitseva Euroopan pääkaupunki, mutta en löytänyt Wikipediasta varmistusta tälle tiedolle). Andorra on veroparatiisi, josta ranskalaiset ja espanjalaiset käyvät ostamassa halpaa alkoholia ja tupakkaa (ai niin ja lääkkeitä ja kosmetiikkaa). Andorrassa tupakkalaki ei myöskään ole kovin tiukka, koska ravintoloissa sai vielä poltella sisällä! Siitä tuleekin suuri miinus paikalle, koska itse viihdyn enemmän ravintoloissa, joissa ei tarvi haistella tupakankäryä naapuripöydästä. Talviaikaan Andorran laskettelukeskukset avaavat ovensa, ja silloin tämä piskuinen ruhtinaskunta täyttyy lasketteluturisteista. Lokakuussa oli kuitenkin vielä ihanan rauhallista ja pienissä vuoristokylissä ei paljon muita turisteja näkynyt.

Miltä näyttää teidän top-lista? 🙂

Instagram Travel Thursday -tempauksen järjestävät Suomessa Satu (Destination Unknown), Nella (Kaukokaipuu) ja Veera (Running with Wild Horses). Tempauksen tarkoituksena on vahvistaa Instagramia matkainspiraation ja -tiedon levittämiskanavana, ja tuoda esille Instagramin matkailueksperttejä viikottaisella kokoelmalla blogipostauksia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Maarit Johanna torstai, tammikuu 23, 2014 at 10:37

  Andorraan halajan! Suunniteltiin joulureissua syksyllä Barcelonaan ja Andorraan. Tuli rahaongelmia joten se menee ehkä tälle vuodelle. Pitääkin tutkia blogiasi tarkemmin taaksepäin, oot käyny mahtavissa paikoissa! Itse en pystyisi arvottamaan käymiäni paikkoja, kaikki on olleet erityisiä jollain tavalla 🙂 Mutta Pariisi oli minun ehdoton suosikki teininä, sen voin tunnustaa :p

  • Reply Hanna torstai, tammikuu 23, 2014 at 10:48

   Andorrassa kannattaa kyllä käydä, Suomesta sinne on helpoin mennäkin juuri Barcelonan kautta! Ihan kaikista paikoista ei täältä blogista vielä löydy juttuja edes, oon jotenkin aika laiska käymään noita miljoonia reissukuvia aina läpi…:D Juuri tuo olikin vaikeaa, että miten sen paremmuusjärjestyksen määrittelee, koska jostain paikasta on voinut jäädä hyvät muistot vain siksi, että reissu oli onnistunut, vaikka itse paikka ei erikoinen ollutkaan. Sitten taas on niitä paikkoja, jotka ovat upeita, mutta jotka syystä tai toisesta eivät kuitenkaan kolahtaneet, kuten esimerkiksi Marokko minulle. Mutta Pariisi tosiaan on ihan oma lukunsa 🙂

 • Reply Teea - Curious Feet torstai, tammikuu 23, 2014 at 11:01

  Mun on pitänyt aina käydä Andorrassa Barcelonassa ollessani, mutta en lopulta ole mennyt. Argh! Ja nyt olemme taas menossa Barcelonaan helmikuun alussa, mutta koska olen taas liikkeellä ihmisen kanssa, joka ei siellä ole aiemmin ollut, niin voipi olla, että kaikki aika menee Barcelonassa, joka tosin on yksi mun lempparikaupungeista.

  Mutta Sveitsi! Sinne oon alkanut haluta mennä. Joku kuukausi Sveitsissä olis unelma :).

  Kivoja paikkoja sulla tässä kyllä listalla, vaikken itse nostaisi esim. Pariisia tai Istanbulia parhaimpien listalle. Mutta tosiaan näihin mielipiteisiin vaikuttavat aina niin monet asiat, niin onhan se listaus hankalaa, vaikkakin kivaa :).

  • Reply Hanna torstai, tammikuu 23, 2014 at 13:16

   Andorraa kyllä suosittelen, toivottavasti sinne vielä joku kerta pääset!
   Paikkojen paremmuusjärjestykseen asettamisessa kyllä tosiaan on haastetta. Luulen, että Istanbul on listallani suureksi osaksi jo siksi, että kyseessä oli yksi ekoista ulkomaanmatkoistani (aiemmin olin käynyt Ruotsissa ja Saksassa). Lisäksi nuo koulusta tehdyt reissut yleensä tuppaavat olemaan niitä ikimuistoisimpia, ja meillä oli vielä onnea, kun opettajan Istanbulista kotoisin oleva mies oli oppaana. Joten vaikka kuinka objektiivisesti yrittäisi tarkastella eri paikkoja, niin väkisinkin matkasta jääneet kokemukset vaikuttavat 🙂
   Sitä olen myös vähän miettinyt, että miksi Barcelona ei ole listallani, vaikka kaupungista tykkäänkin. Jotenkin se ei vain ole kolahtanut ihan samalla tavalla kuin muut paikat, mutta johtuisikohan sekin osittain siitä, että aina siellä ollessani säät ovat olleet aika kurjat.

 • Reply Annika / Travellover torstai, tammikuu 23, 2014 at 15:14

  Minusta on aina mielenkiintoista tietää muiden lempikohteita ja verrata niitä omiin. Istanbulin ja Sveitsin ottaisin hyvinkin omalle listalleni, sen sijaan Ranska ja Espanja eivät ole sytyttäneet, mutta ehkä vain olen ollut väärissä paikoissa. Valinta on vaikea. Italiasta Venetsia, toisaalta Sisiliakin. Euroopan ulkopuolella myös vakavasti otettavia kilpailijoita.

  • Reply Hanna torstai, tammikuu 23, 2014 at 15:49

   Hauska on kyllä ollut huomata, miten samat paikat tuntuvat jakavan mielipiteitä eri ihmisten kesken. Täytyy kyllä tunnustaa, että Ranskan suhteen saatan olla hieman puolueellinen 🙂 Ja kyllä sekin listalla näkyy, että Ranskassa olen reissannut eniten, ja sieltä löytyy sitten eniten näitä lempipaikkoja. Ja totta, että Euroopan ulkopuolella on vielä tuplasti enemmän ehdokkaita top-listalle. Täytyy varmaan tehdä uusi lista sitten, kun on kiertänyt maapallon kaikki mantereet!

 • Reply kaukokaipuu torstai, tammikuu 23, 2014 at 19:10

  Ihana tuo sun aloitus! Kahdeksan paikkaa on mainio määrä, ja mulle on nyt niin moni suositellut Istanbulia, että kohta otan ja lähden sinne. Myös Sveitsi on vienyt mun sydämen! (:

  • Reply Hanna perjantai, tammikuu 24, 2014 at 08:43

   Haha kiitos! Joo Istanbulia kyllä suosittelen minäkin, se on aika erilainen paikka mihinkään muuhun verrattuna. Ja Sveitsi, et taida olla ainut sille sydämensä menettänyt 🙂

 • Reply Kea lauantai, tammikuu 25, 2014 at 00:21

  Andorrassa tuli käytyä muutamia kertoja kun asuin Barcelonassa – vuoret on parhaita! Mutta pakko myöntää myös että lähdin myös nollaodotuksilla Istanbuliin ja se kaupunki todell yllätti. Ihan mahtavia ihmisiä siellä!

  • Reply Hanna lauantai, tammikuu 25, 2014 at 18:22

   Vuoret on kyllä vaan niin upeita 🙂 Ja hauska kuulla, ettei Istanbul ole ollut positiivinen yllätys pelkästään mulle!

 • Reply satuvw sunnuntai, tammikuu 26, 2014 at 20:55

  Andorraan haluan myös minä, ja Sveitsi on yksi lempikohteista. Omalta top-listaltani löytyvät myös Slovenia, Englannin Devon, Norja tietty kun siellä myös asumme ja Italian vuorialueet. Uusi-Seelanti taitaa myös pian löytyä listalta, kunhan ensin kotiudumme tänne pitkän matkan jälkeen! 🙂

  • Reply Hanna maanantai, tammikuu 27, 2014 at 15:22

   Uusi-Seelanti toivon mukaan löytyy munkin listalta jonain päivänä. Sloveniasta mulla ei oo oikeastaan mitään mielikuvaa, ehkä täytyy lisätä se matkasuunnitelmalistalle. Ja täytyy myös tunnustaa, että Norjassa en ole vielä päässyt käymään, vaikka se tässä lähellä onkin 🙂

  Leave a Reply