Suomen suurin matkablogiyhteisö

Nizzan parhaita paloja osa 2

Bonjour!

Päivän teemana on tänääkin Nizza. Yleistä infoa kirjoittelinkin jo aiemmin, joten nyt ajattelin keskittyä nähtävyyksiin. Nizzassa on paljon museoitakin, mutta jätän ne nyt ulkopuolelle, kun en ole yhdessäkään käynyt. Pariisiin verrattuna Nizzassa on tietysti paljon vähemmän varsinaisia nähtävyyksiä, mutta kaupungin yleisilme ja rento tunnelma kyllä korvaavat tämän puutteen. Kätevää on, että kaikki on Nizzassa kävelymatkan päässä, ja liput ratikkaan ja busseihin maksavat vain euron, jos kävely ei jossain vaiheessa enää innosta!

Nizzan keskeinen paikka on Place Masséna, jonne pääkatu Avenue Jean-Médecin päättyy. Aukiota reinustavat upeat punaiset rakennukset, ja ilta-aikaan aukiolla voi ihastella väriä vaihtavia patsaita pylväiden nokassa.

Aukion toisella laidalla on näyttävä suihkulähde.

Nizzan kuuluisin katu on varmasti Promenade des Anglais, joka seuraa rantaviivaa usean kilometrin matkan aina lentokentälle asti. Rantabulevardin varrelta löytyy hienoimmat hotellit, joista kuuluisin on tietenkin Hôtel Negresco, josta kuvia alempana. Olisi varmasti ollut mahtavaa vuokrata pyörä, ja huristella bulevardin toiseen päähän ja takaisin, mutta se jäi seuraavaan kertaan. Myös rullaluistelijoita ja lenkkeilijöitä piisasi, mutta kyllä meitä käpsytteleviä turistejakin muutama oli.

Iltaisin rantakadun valot muodostavat upean rantaa seurailevan kaaren ja kun taustalla vielä pauhaavat Välimeren aallot, niin ihan kivan iltakävelyn tuolla saa tehtyä. Yksin matkustaville naisille muuten pieni varoituksen sana: varokaa gigoloita! Istuskelin nimittäin kerran yksikseni rantabulevardin penkeillä ja viereen istahti italialainen, noin nelikymppinen mies. Kehui ensiksi kovasti ranskan kielen taitojani, kyseli mistä olen, mitä teen Nizzassa ja seuraavaksi jo ehdottikin drinkeille lähtöä. Ja mainitsi vielä, että hänen veljellään on asunto ihan siinä lähellä, ja hän majailee nyt siellä. Siinä kohtaa totesin, että täytyy muuten lähteä. että kerkeän junaan (oikeasti ei kyllä ollut mihinkään kiire) ja toivotin tyypille Bonne journéet. Samanlaisen tarinan kuulin myös eräältä kaveriltani, joten lipevistä, vanhemmista italialaismiehistä kannattaa pysytellä kauempana!

Toinen kiva aukio Nizzassa on Place Garibaldi, jonka laidalta lähti myös bussit Monacoon. Kannattaa muuten katsoa tarkkaan noitten rakennusten ikkunoita, nuo valkoiset palkit on meinaan maalattu, vaikka näyttävät ihan aidoilta!

Kerran osuin aukiolle myös antiikkimarkkinoiden aikaan. Vaikka mitään ostettavaa tuollaisilta markkinoilta harvemmin löytyy, niin niillä on silti kiva kierrellä ja ihastella vanhoja esineitä.

Nizzassa käydessä ei kannata missata vanhaa kaupunkia. Le Vieux Nice on yksi Ranskan ihanimmista vanhoista kaupungeista, ja se löytyy tosiaan Place Massénan ja Colline de Châteun’n kukkulan välistä. Vanha Nizza on täynnä värikkäitä taloja, kapeita kujia ja pikkuisia ravintoloita. Aukioilta voi löytää kivoja markkinoita ja Cours Saleyan aamuinen kukkatori, Marché aux Fleurs, on ihan ehdottomasti nähtävä.

Kukkatorilta löytää kukkien lisäksi hedelmiä ja vihanneksia, kuivattuja hedelmiä, marseillensaippuaa sekä muita eteläranskalaisia tuotteita.

Nizza on siitä erikoinen ranskalainen kaupunki, että siellä ei ole mitään must-see -katedraalia, kuten lähes kaikkialla muualla. Yksi upea kirkko löytyy shoppailukadulta (!), Avenue Jean-Médecin’ltä.

Vanhan Nizzan lisäksi toinen vierailunarvoinen kohde on Colline de Château’n kukkula vanhan kaupungin toisella puolella. Ylös pääsee hissillä tai portaita pitkin. Hissi on aika pelottava, sinne kävellään ensiksi kolkkoa metrotunnelin tapaista käytävää pitkin. Olin hieman vainoharhainen, kun kävelin tunnelia yksikseni hissille, mutta hissikäytävän ovella on kyllä vartijakoppi ja paikassa taitaa olla kameravalvonta, että turhaan säikyin. Kukkula ei ole kamalan korkea, joten portaat ylös tuskin ovat nekään paha rasti.

Vehreän kukkulan parasta antia ovat tietysti näköalatasanteet eri korkeuksissa, joilta avautuu upeat maisemat Välimerelle ja kaupunkiin. Yllä näkyy Vanha Nizza kukkulalta nähtynä.

Ylhäällä on myös tämä vesiputous sekä pieni kahvila. Kukkulalla on ennen ollut linna, mutta nykyään siitä on jäljellä enää alakuvan rauniot.

Kukkula on siis kokonaan puistoaluetta ja polkuja pitkin pääsee mäen toiselle puolelle, josta näkyy Nizzan satamaan ja Mont Boronin vuorelle. Kiipesin kukkulalle molemmilla reissuillani, ja aina jaksoin ihastella näitä maisemia. Illalla kaupungit valot näyttäisivät varmasti aika henkeäsalpaavilta tuolta käsin, joten seuraavalla Nizzan reissulla täytyy ehkä tehdä vielä yksi visiitti kukkulalle.

Hôtel Negrescon mainitsinkin jo postauksen alussa, ja kyseessä on ainakin minun mielestäni Nizzan upein hotelli. Varmasti on myös yksi kalleimmista, joten siellä taitaa enimmäkseen vaan yöpyä henkilöitä, joiden pankkitilin saldossa on muutama (kymmenen) numeroa enemmän kuin mulla. Yleensä hotelliin ei taida tavalliset tallaajat päästä sisälle, ja ensimmäisen kerran kävin vain varovasti ulkopuolella kurkkimassa. Kuulin kuitenkin kaveriltani, että juuri sinä vuonna (2012), oli joku hotellin juhlavuosi, ja se olisi tiettyyn aikaan päivästä avoinna myös turisteille. Ei muuta kuin seuraavana päivänä uudestaan Negrescon edustalle pölläilemään ja aluksi kyllä meinasi mennä pupu pöksyyn. Enhän mä nyt voi turistihattuineni vaan kävellä tuonne ökyhotelliin sisälle!!?? Meinasinkin lähteä jo takaisin keskustaan, kun huomasin parin muunkin perusturistin näköisen tyypin menevän muina miehinä sisään. Päätin, että jos nuokin, niin sitten minäkin ja kysyin ovimiehiltä varovasti, että voinkohan tehdä kierroksen sisällä. Naureskellen he vastasivat, että bien sûr, ja muahan ei tarvinnut kahdesti kehottaa!

En ole mikään suuri luksuksen ystävä. Majoituksesta pystyn hyvin tinkimään, enkä kaipaa matkalta todellakaan mitään viiden tähden hotelleja. Mutta olihan tuo aivan upea paikka. Vähän oli sellainen olo kuin Tuhkimolla tanssiaisissa, ettei oikein kuulunut joukkoon, mutta monia muitakin turisteja oli kiertelemässä, joten varovasti uskalsin ottaa kuvia. Rikkaiden ja kuulusien elämän tirkisteleminen tuntuu olevan yleistä hupia nykyään, ja kyllähän tuolla tuli mieleen, että olisihan se mahtavaa, jos voisi yöpyä tällaisessa paikassa. Mutta, ilmankin pärjää. Raha ei tuo onnea ja sitä rataa…

Aika rajattu tuo alue oli, mihin turistit pääsi tutustumaan. Vastaanottoaulan lisäksi sen takana olevaa suurempaa aulaa sai kiertää, ja kurkkia aitojen takaa näihin upeisiin saleihin. Hotellin työntekijöillä tuntui olevan hauskaa seurailla meidän turistien toilailuja kameran kanssa…

Nizzan satamassa kävin myös kävellen, ja rantakatua pitkin on ihan kiva kävellä Colline de Château’n viertä.

Iltavalaistuna Nizza näyttää aivan erilaiselta kuin auringonvalossa ja iltaelämä Nizzassa on aika vilkasta. Ainakin rantabulevardin valoja kannattaa käydä ihailemassa pimeän laskeuduttua.

Johan tuli taas pitkä sepustus. Tuliko nyt varmasti selväksi, että Nizza on yksi lempikaupunkejani ja ehdottomasti visiitin arvoinen? 😀 Mutta ei kannata jäädä pelkästään Nizzaan, vaan käydä ainakin Monacossa, jos ei muualle kerkeä. Rivieralta löytyy vielä monta upeaa paikkaa, joista tulossa juttua myöhemmin! Tähän väliin kuitenkin pieni gallup: Onko nämä mun postaukset jo liian pitkiä? Jaksaako kukaan lukea loppuun asti? 😉 Itse tykkään, että kaikki info on samassa postauksessa, mutta toisaalta itse en aina jaksa lukea postauksia, joissa on hirveästi tekstiä ja miljoonia kuvia. Joten nyt saa vaikuttaa, jos on kyllästynyt lukemaan näitä romaaneja!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jenna tiistai, syyskuu 20, 2016 at 22:40

  Hei!

  Tosi kivoja matkavinkkejä, kiitos! 🙂 Minäkin olen menossa Nizzaan, ja hotelli on juna-aseman lähellä, onko se sama asema jonka lähellä lentokenttäbussi pysähtyy? Kuinka pitkä matka tältä seudulta on mm. vanhaan kaupunkiin ja rantaan, kannattaako kävellä vai liikutaanko jollain bussilla?
  Minua kiehtoo myös tuo Mont Boron vuori, onko sinne mahdollista päästä jollakin, ja onko sielläkin jotain nähtävää (tietysti vuori itsessäänkin on nähtävyys :D) ?
  Kiitos kovasti! 🙂

  • Reply Hanna torstai, syyskuu 22, 2016 at 19:27

   Moikka! 🙂 Nizzassa on useampi juna-asema, mutta pääasema on Nice Ville ja siinä pysähtyy myös lentokenttäbussi. Aseman seudulta vanhaan kaupunkiin kävelee joku 20 minuuttia, mutta jos kävely ei nappaa voi myös kulkea välin ratikalla 🙂 Mont Boronilla en itse käynyt, mutta kyllä sinne pitäisi bussilla päästä myöskin. Pikaisen googlettelun perusteella linjat 14 ja 30 kulkisivat sinne. Eikä se kovin kaukana ole kävellenkään. Ainakin näköalat ovat hienot vuorelta ja siellä taitaa olla myös puistoaluetta, muuten en tiedä onko siellä erikoista nähtävää. Mukavaa reissua Nizzaan ja toivottavasti vastauksista oli apua! 🙂

 • Reply Jenna tiistai, lokakuu 4, 2016 at 20:47

  Hei!

  Kiitos avusta, ylihuomenna olisi lähtö ja odotan innolla! 🙂

  • Reply Hanna keskiviikko, lokakuu 5, 2016 at 16:22

   Ihanaa matkaa sinulle Nizzaan 🙂

  Leave a Reply