Suomen suurin matkablogiyhteisö

Nizzan parhaita paloja osa 1

Bonjour!

Ranskassa suosikkikaupunkini nro 2 (heti Bordeaux’n jälkeen) on tietysti Nizza, Rivieran helmi. Nizzaan tuli viime vuonna tehtyä useampikin reissu, koska Suomesta saapuneet vieraat lensivät aika usein sinne. Lokakuussa kävin kaupungissa kahteen otteeseen, ensin hakemassa poikaystäväni lentokentältä ja tekemässä pikapyrähdyksen Monacoon, ja sitten viikon päästä saattelin mieheni takaisin kentälle, ja jäin siitä sitten viikonlopuksi vielä itse Nizzaan. Pääsiäisviikko tuli myös vietettyä Rivieralla, kun perheeni ja kummini tulivat Nizzaan mua kattomaan, ja vuokrattiin kaupungista asunto muutamaksi päiväksi. Itse jäin taas Nizzaan vielä heidän lähdettyään ja tein reissuja ympäriinsä.

Nizzahan on siis Etelä-Ranskassa lähellä Italian rajaa. Tuo alue tunnetaan Suomessa paremmin nimella Ranskan Riviera, ja ranskaksi puhutaan Côte-D’Azur’sta. Vaikka kyseessä on yksi Ranskan turistirysäpaikoista, niin ymmärrän kyllä täysin, miksi niin monet turistit hinkuvat Nizzaan ja Rivieralle. Nimittäin aivan upea seutu on kyseessä! Vai mitä sanotte kirkkaan turkoosista vedestä, pienistä rantapoukamista, kirkkaanvärisistä rakennuksista ja jylhistä vuorista taustalla? Kun tähän lisätään vielä auringonpaiste, joka aika usein Nizzaa hellii, niin paljon parempaa matkakohdetta ei voisi toivoa. Ainakin minä olin ihan amoureuse heti ekana päivänä Nizzassa.

Nizza on myös kivan pieni kaupunki, keskusta on aika pienellä alueella ja kävellen pääsee hyvin joka paikkaan. Parasta on Rivieralla on ehdottomasti se, että lyhyen matkan päässä on monta upeaa paikkaa (Monaco, Èze, Villefrance-sur-Mer, Menton ja monta muuta, näistä paikoista tulossa sitten erillistä postausta myöhemmin) ja joka paikkaan pääsee paikallisbussilla edulliseen hintaan 1€/ suunta! Ei siis kannata koko lomaa viettää pelkästään Nizzassa, kun ihan kulman takana on myös kaikkea upeaa nähtävää!

Nizzaan pääsee Helsingistä suoralla lennolla, ainakin Norwegian liikennöi reitillä ja eiköhän myös Finnairilla ja SASilla pääse perille. Myös Lufthansalla pääsee perille, mutta silloin täytyy vaihtaa konetta jossain Saksan kentällä yleensä. Mutta ainakin Norwegianin hinnat on kohtuuhalvat, joten sillä varmasti halvimmin pääsee perille. Nizzan lentokenttä on aika lähellä keskustaa, joten lentokenttäbussilla pääsee nopeasti kentältä hotellille, muistaakseni parikymmentä minuuttia kesti matka. (Itse en ole siis ikinä lentänyt Nizzasta, mutta lentokentän saapuvien terminaalin odotusaula on tullut sitten sitäkin tutummaksi.) Keskustasta kentälle pääsee busseilla numerot 98 ja 99, ja tarkempaa infoa löytyy täältä. Bussi 99 lähtee rautatieasemalta (Gare SNCF) ja se ei matkan varrella pysähdy kovin monella pysäkillä. Bussi 98 sitä vastoin ajaa kentältä Promenade des Anglais’n rantakatuja ja jatkaa siitä keskustan läpi Riquier’iin kaupungin toiselle laidalle. Tuolta samalta Lignes d’Azur -bussifirman nettisivuilta löytyy myös tietoa paikallisbusseista, mutta ranskalaiseen tapaan mitenkään turhan selkeät nettisivut eivät ole.

Junalla pääsee Nizzaan siis myös. Nizzassa on useampikin juna-asema, mutta Nice Ville on päärautatieasema. Aseman ympäristö ei ehkä ole ihan kaupungin kauneinta aluetta, vaan ihan ydinkeskustaan on pieni kävelymatka. Asemanseutu on aika sellaista, kuin Ranskassa asemien ympäristöt yleensäkin, että ilta-aikaan yksin matkustavana naisena en ehkä kovin mielelläni siellä hengailisi. Vähän ehkä sellaista rähjäisempää seutua, mutta järki päässä siellä kyllä tohtii liikkua. Aseman lähistöllä on myös paljon kohtuuhintaisia hotelleja.

Nizza on siitä mahtava paikka, että siellä pystyy hyvin yhdistämään kaupunki- ja rantaloman. Baie des Anges’n lahti lainehtii ihan keskustan vieressä ja rantaviivaa on monta kilometria. Ihan kävelymatkan päässä rannalta sitten on Nizzan upea vanhakaupunki ja paljon shoppailumahdollisuuksia. Itse en ole koskaan osunut Nizzaan rantaloma-aikaan, vaikka tuolloin lokakuussa kyllä oli sen verran lämmin, että rohkeimmat varmasti olisi vielä tarjenneet mereenkin pulikoimaan. Nizzassa on vain tuo yksi ranta, mutta se on tosiaan sen verran pitkä, että tilaa riittää. Ranta on kiviranta, eli jos kaipaa hienompaa hiekkaa, niin täytyy matkustaa johonkin lähiseudun rannoista.

Taustalla kohoavat vuoret luo kyllä upeat puitteet rannalla loikoilulle.

Nizza on tosiaan kivan pieni kaupunki. Avenue Jean-Médecin on pitkä pääkatu, jota pitkin Nizzan ainut ratikkalinja kulkee. Pääkadulta löytyy kaikki tärkeimmät kaupat, ja se päättyy sitten Place Masséna’n aukiolle, jonka toiselta puolen alkaa Nizzan vanhakaupunki, Le Vieux Nice. Merenrantaa seurailee sitä vastoin kuuluisa rantabulevardi, Promenade des Anglais. Se on useamman kilometrin mittainen ja jatkuu aina lentokentän kulmille asti.

Promenade des Anglais’n varrella sijaitsee kaikki upeimmat kasinot ja hotellit, kuten alakuvan Hôtel Negresco. Että mikäli on pakka pännissä, niin kyseisellä osoitteella varustetuista majapaikoista löytää varmasti luksusta. Kävin tuolla Negrescossa sisällä ihmettelemässä, ja upea paikka oli kyllä! Ja kyllähän mekin yövyttiin talossa, jonka osoite oli Promenade des Anglais. Näköalat tosin oli sisäpihalle eikä ihan yhtä upea talo ollut kyseessä, mutta silti. Vuokrattiin siis asunto Interhomen kautta perheeni kanssa, ja oltiin kyllä ihan tyytyväisiä siihen. Mikäli isommalla porukalla on matkassa, niin tuo asunnon vuokraaminen voi tulla halvemmaksi. Interhomella oli myös upeita uima-altaalla varustettuja villoja, mutta ne sijaitsivat kaikki ylhäällä vuorilla, joten auton vuokraaminen olisi ollut aika välttämätöntä, jos sellaiseen olisi majoittunut.

Hyviä hotellivinkkejä Nizzaan löytyy myös. Hôtel Saint Gothard’ssa yövyttiin poikaystäväni kanssa, ja kyseessä oli todella siisti ja halpa hotelli. Maksettiin kahden hengen huoneesta muistaakseni 50€/yö ja kuten kuvasta näkyy, niin huoneessa ei ollut mitään valittamista. Ainut miinus tulee tosiaan hotellin sijainnista, koska se sijaitsi aseman lähellä, joten rantaan ja vanhaan kaupunkiin oli jo matkaa. Meille paikka oli täydellinen, koska siitä oli helppo lähteä heti aikaisin aamulla juna-asemalle.

Toinen yöpaikka, jota suosittelen vielä lämpimämmin on hostelli Villa Saint Exupery Beach. Majoituin siellä aina, kun yövyin Nizzassa yksin, ja paikka oli ihan mahtava! Sijainti on niin lähellä kaikkea kuin vain voi olla, hintakin kohtuullinen ja hintaan kuuluu vielä aamupala, joka on ranskalaisella asteikolla kattava. Nukuin aina dormissa, ensimmäisen kerran viiden hengen huoneessa, ja toisella kerralla 12 hengen, mutta korvatulpat korvissa sai ihan hyvin unta. Hostellissa tutustui helposti kanssareissaajiin, ja kun muuten oli yksin matkassa, niin oli kiva, että hostellilla oli juttuseuraa. Check-inin yhteydessä käteen lätkäistiin myös kattavat kartat ja infolappuset Nizzasta, lähiseuduista ja paikallisliikenteestä, joten pelkästään niiden ohjeiden perusteella pystyi hyvin suunnittelemaan reissuja.

Nizzassa kannattaa olla aamuvirkku, koska aamupäivisin (ainakin viikonloppuisin) vanhan Nizzan torit täyttyvät markkinoista, joilla on kiva kierrellä etsimässä löytöjä. Ihanimmat markinat löytyvät kuitenkin Cours Saleyalta, jossa järjestetään kaikkina muina päivinä paitsi maanantain legendaarinen Marché aux fleurs, kukkatori. Värikkäiden kukkakimppujen lisäksi torilla myydään hedelmiä ja vihanneksia, sekä kuivattuja hedelmiä, mausteita, marseillensaippuaa ynnä muita eteläranskalaisia tuotteita. Kannattaa kyllä pistäytyä torilla vaikka ohikulkiessa, yksi kivoimpia elämyksiä Nizzassa.

Markkinoiden lisäksi Nizzasta siis löytyy paljon muitakin shoppailumahdollisuuksia. Avenue Jean-Médecin on katu, jolta kannattaa aloittaa. Sieltä löytyy kaikki perusliikkeet, ja lisäksi Galéries Lafayetten tavaratalo Place Massénan vierestä.

Lisäksi Nizzasta löytää hienompiakin liikkeitä, ne tuntuivat olevan enemmän keskittynyt tuonne Promenade des Anglais’n poikkikaduille.

Nizzassa asuva kaverini vinkkasi myös ”turistishoppailukadusta”, Rue Massénasta, joka lähtee sekin Place Massénan kulmalta. Se on siis tuossa alakuvassa ja aika vilkas katu oli kyseessä, jolta löytyi ravintoloita, kahviloita sekä pikkuputiikkeja.

Kerrankin mulla on myös hyvä ravintolavinkki johonkin kaupunkiin, tästäkin kiitos kuuluu Nizzassa asuvalle kaverille. Nimittäin Attimi-nimisestä italialaisesta ravintolasta saa ihan mielettömän hyvää ruokaa. Ravintola on ihan vanhan kaupungin reunalla, Place Massénan vieressä sekin. Attimin pizzat ovat niitä aitoja ja oikeita italialaisia, tulee ihan vesi kielelle kun ajatteleekin.

Epätyypillisesti multa löytyi jopa kuva kyseisestä paikasta. Iltaisin ravintola oli aika täynnä, joten kannattaa olla ajoissa paikalla. Poikkeuksellisen paikasta tekee Ranskan mittapuulla myös se, että keittiössä ei vietetä iltapäivällä siestaa, vaan ruokaa saa jo ennen iltaseitsemää.

Muitakin kivoja ravintoloita Nizzasta löytyy. Vanhan kaupungin kaduilla on paljon kivoja paikkoja, ja harhailemalla voi sivukaduilla voi tehdä oikein löytöjä. Varsinkin aukioiden laidalla on paljon ravintoloita ja kivoja kahviloita, kannattaa erityisesti tsekata oikeustalon, Palais de Justicen ympäristö. Lisäksi ehkä enemmän turistipaikkoja löytää Cours Saleyan laidalta, ilta-aikaan näiden ravintoloiden vieressä kävellessä törmää myös aggressiivisiin sisäänheittäjiin, mutta onneksi tällaiset ravintolat tuntuivat aika hyvin keskittyvän siihen yhdelle kadulle.

Kannattaa siis suunnata Nizzaan, mikäli kaipaa rentoa rantalomaa kaupungin sykkeessä, haluaa nauttia eteläranskalaisesta tunnelmasta ja tehdä tutkimusmatkoja Ranskan Rivieralla. Kirjoittelen Nizzan nähtävyyksistä vielä erillisen postauksen, kun tästäkin tuli jo näin himopitkä.

Nice, je t’adore!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Laura / Laura's Itinerary maanantai, marraskuu 7, 2016 at 12:55

  Tässä tuli taas vahvistus matkavinkkien etsimiseen matkablogeista; mulla oli google auki, ja tarkoituksena etsiä tietoa miten Nizzan lentokentältä pääsee keskustaan julkisilla. Päätinkin, että ennen kuin syötän englanniksi hakusanat, kokeillaanpa hakea suomeksi. Ja tsädäm; sun postauksesta löytyy linkki bussilinjoille, jotka vie kentältä keskustaan! Kiitos avusta 🙂

  • Reply Hanna maanantai, marraskuu 7, 2016 at 23:25

   Kiva kuulla, että tästä oli hyötyä! 🙂 Itsekin tulee kyllä harvoin googlattua kohteesta tietoa suomeksi, mutta ihan totta, että monesta suomalaisestakin blogista jo varmasti löytyisi vinkkejä. Mukavaa matkaa Nizzaan, ja jos sulla on kaupungissa aikaa enemmän, niin suosittelen ehdottomasti käymään Èzen pikkukylässä, näköala sieltä on yksi Rivieran upeimmista 🙂

 • Reply Erika tiistai, toukokuu 2, 2017 at 17:33

  Olen menossa parhaan ystäväni kanssa Nizzaan juurikin lokakuussa, jolloin olet siellä itsekin ollut! 🙂 Millaiset säät siellä silloin yleensä on? Haluaisin vielä tietää Nizzan hintatasosta. Osataanko Nizzassa ja sen lähistöllä muuten miten hyvin enkkua? Itse puhun ranskaa jonkin verran (En mitenkään kovin hyvin.), mutta paras ystäväni ei, joten olisi kiva tietää, miten pärjäämme. 😀

  Laitoin tämän sivun muuten kirjanmerkkeihin, uskon, että tästä on paljon apua! 🙂

  • Reply Hanna keskiviikko, toukokuu 3, 2017 at 14:56

   Kiitos kommentista Erika! 🙂 Tuolloin pari vuotta sitten, kun itse olin Nizzassa lokakuussa oli siellä vielä todella kivat säät! Päivällä lämpötila nousi reippaasti yli parinkymmenen asteen ja ihmisiä oli vielä rannallakin. Toki säästä ei ikinä voi mennä takuuseen, mutta useimmiten lokakuu on Etelä-Ranskassa vielä mukavan lämmin, muttei paahtavan kuuma. Muistelisin, että hintataso Nizzassa ei ollut mikään superedullinen, koska se on niin suosittu kohde. Aika lailla samat hinnat toki on kaikkialla Ranskassa, mielestäni jonkin verran Suomea edullisempaa, mutta esimerkiksi Espanjaan verrattuna hinnat ovat Ranskassa korkeammat. Paikallisbussilla liikkuminen oli kuitenkin halpaa ja niillä pääsi kätevästi tutkimaan lähiseudun pikkukyliä (ja myös Monacoon). Nizza on ainut paikka Ranskassa, jossa minulle on ulkomaalaisena yritetty puhua englantia, matkailualalla työskentelevät osaavat sitä yleensä edes auttavasti. Mutta teille on varmasti paljon apua, että osaat jonkin verran ranskaa ja saatte todennäköisesti parempaa palvelua, kun yritätte kommunikoida ranskaksi 😉 Kannattaa opettaa kaverillesi ihan perusfraasit (merci, bonjour, au revoir ym.) ranskaksi, niin hänkin varmasti pärjää ihan hyvin! Mukavaa Nizzan matkaa teille 🙂

  Leave a Reply