Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vaihtovuoden hinta

Tjenare taas!

Moni vaihtoon lähtöä harkitseva varmasti miettii, että millä vuoden seikkailut ulkomailla rahoittaa, joten vuorossa hieman paljastuksia oman vaihtovuoden kuluista. Vähän kyllä hirvittää julkaista tällaisia lukuja, mutta ehkäpä jollekin tästä on apua. Rahan takia ei kyllä kannata jättää vaihtoa tekemättä, koska ainakin Erasmus-vaihtoon saa niin paljon tukea, että sillä kyllä pärjää. Korotetun opintotuen (josta 478,20€ jää käteen verojen jälkeen) lisäksi saa vielä Erasmus-apurahan, joka minulle oli 250€/kk, eli yhteensä rahaa sai kuukautta kohden reilusti yli 700€. Kyllä sillä jo hyvin pärjää siis, ja varmasti vaihtovuoden pystyy elämään säästeliäämminkin kuin minä. Itse reissasin paljon, joten liikkumisesta ja majoittumisesta tuli aika isot menot. Mutta mikäli ei ihan joka viikonloppu halua reissata, niin heti menot pienenee ja uskon kyllä, että pelkästään noilla tuilla pystyy kattamaan elämän ulkomailla, jos hiukan nuukailee.

Oman menoeränsä muodostivat sitten lennot Suomesta vaihtokohteeseen ja takaisin. Siinä kohtaa kannattaa kyllä miettiä, että miten helposti kyseiseen paikkaan pääsee Suomesta lentämällä, esimerkiksi Montpellier ei ollut ihan kätevin paikka siinä suhteessa, koska suoraan sinne lentäminen olisi ollut aika kallista puuhaa. Lottovoittohan on, jos vaihtokohteeseen pääsee Ryanairin tai Norwegianin halvoilla suorilla lennoilla. Toinen juttu on myös se, että miten monta kertaa vuoden aikana ylipäätään aikoo käydä Suomessa. MInä kävin kaksi kertaa, jouluna ja vappuna, ja siinä tuli sitten neljä ei-niin-pakollista lentomatkaa. Yhteensä siirtymisiin Montpellierin ja Suomen välillä kului vuoden aikana noin 1200€. Mukana on kaikki juna- ja bussimatkat, matkaeväät ja pari hotelliyötä, kun myöhäisten lentojen takia ei ollut toiveita päästä samana päivänä Montpellieriin. Pelkästään lennot maksoivat 710€, elokuussa lennot Helsinki-Marseille, jouluna Montpellier-Pariisi-Helsinki-Vaasa ja takaisin Vaasa-Helsinki-Pariisi (ja junalla Montpellieriin), vappuna Girona-Tampere ja takaisin Helsinki-Pariisi sekä poislähtiessä sitten Barcelona-Tukholma-Vaasa. Kaikki mahdolliset lentokombinaatiot taisi kyllä tulla vuoden aikana kokeiltua…

Vuokraa maksoin asuntolahuoneestani 231€/kk, ja siihen sisältyi vesi, sähkö ja netti. Asuntoa hakiessani olin ymmärtänyt ohjeet vähän väärin ja jouduin maksamaan puolen kuukauden vuokran myös kesäkuusta, jolloin en enää ollut Ranskassa, mutta olin kuitenkin tyhmyyksissäni varannut kämpän 15.6. asti. Sain muuten vuoden aikana myös ranskalaista asumistukea, Cafia. Oli kyllä sellaisen taistelun takana koko tuki, että huhhuh… Syksyltä sain 92€/kk ja keväältä 77€/kk, yritin kovasti keväällä taistella, että olisin saanut silloinkin 92€, mutta tyhmänä olin ilmoittanut tuloni hakupapereita täyttäessä, niin sen perusteella sain sitten vähemmän.

Mutta paljonko oli sitten koko vuoden hintalappu? 13 032,29€!

 Ja summa on aika tarkka, koska pidin koko vuoden excelillä kirjaa menoista, reissussakin kirjasin kaikki 0,50€:n postikorttiostokset paperilapulle ja kotona sitten tietokoneelle. Vaihdon alussa oli aika paljon pakollisia menoja, kun kämppään täytyi ostaa esimerkiksi kaikki astiat ja peitot ym. (Mutta niistä ison osan myin ennen lähtöäni pois). Lisäksi vuosikortti ratikkaan maksoi 250€ ja alennuskortti junaan 50€. Laskelmiin on otettu mukaan myös hepatiittirokotukset (150€), jotka otin ennen lähtöä, sekä uusi passi. Pienempiä summia meni sitten pakolliseen koulun tarjoamaan vakuutukseen (16€), kulttuuripassiin (9€), yliopiston liikuntamaksuun (15€) ja ranskalaisen prepaid-liittymän hommaamisenn (10€). Alussa kannattaa kyllä olla paljon rahaa tilillä, että saa kaikki pakolliset jutut hommattua, mutta ekan kuukauden jälkeen rahanmeno kyllä rauhoittuu.

 

Tyylikäs astiastoni à la Ikea! Aika vähäisellä astiaarsenaalilla sitä voikin halutessaan pärjätä.

Reissuihin meni yhteensä 5783,76€ ja siinä olisi varmasti monessa kohtaa pystynyt säästämään esimerkiksi suosimalla vielä enemmän sohvasurffausta tai jättämällä osan reissuista tekemättä. Tuossa summassa on mukana myös matkakulut Suomeen, mutta ilman niitä summa on 4934,82€ (paitsi tähän on nyt laskettu mukaan se vappuretki Tampereelle, kun olen laskenut sen ns. ”normaaliksi” reissuksi, kävin kuitenkin samalla kertaa myös Pariisissa). Reissumenot jakautuivat sitten suurin piirtein seuraavasti:

Matkakulut, eli juna- ja bussiliput sekä mahdolliset lennot (Marokko): 1649,62€

Majoitus: 682,46€

Paikallisliikenne, eli metro-, ratikka- tai bussiliput kohteessa tai niiden lähiseuduilla: 184,25€

Ostokset: 700,01€ ; Nähtävyydet: 158,45€ ; Ruoka: 1109,94€ ; Muut menot: 240,09€

Junalippuihin upposi kyllä vuoden aikana aika pitkä penni, junailu Ranskassa ei ole mitään halpaa hupia. Ruokakulujakin olisi varmasti pystynyt karsimaan, koska reissun päällä söin kuitenkin aika usein ravintolassa. Asuntolassa kokkaamisvaihtoehdot olivat niin rajalliset, ettei sitten reissussa paljon kiinnostanut keitellä samaa pastaa tomaattisoossissa kuin muutenkin. Ja hyvä ruoka, parempi mieli. Melkeen nimittäin maksoi pari euroa enemmän kunnon sapuskasta kuin meni johonkin kämäseen paikkaan, jossa ruoka oli valmista, kun mikro kilahti (niissäkin tuli kyllä käytyä ihan liikaa).

Tällaisiinkin juttuihin sitä taisi aika kivasti kulua rahaa viime vuonna… Tarpeellista ja terveellistä? 😉

Montpellierissä arkielämään kului rahaa seuraavasti:

Asuminen: 2256,50€ ; Ruoka: 1591,64€ ; Ostokset: 1671,60€ ; Muut: 892,72€

Eli yhteensä 6412,46€.

Kun laskin taulukkojen sarakkeiden yhteissummia vaihdosta palattuani, niin aika iso järkytys oli tuo ostokset-sarakkeen summa. Jos siihen lisää vielä reissushoppailut 700€, niin loppusumma on yhteensä melkeen 2400€! Oikeesti, shoppailuun!!?? Tietty siinä on mukana kaikki tuliaiset ja alun pakolliset ostokset, mutta aika iso summa silti. Kyllä tietysti itsekin huomasin, että Ranskassa tuli paljon enemmän osteltua kaikkea, kun oli paljon kivoja kauppoja, joita ei Suomessa oo ja kaupungilla tuli pyörittyä paljon enemmän. Mutta en ihan olisi arvannut, että loppusumma olisi jotain noin järkyttävää. Enkä voi todellakaan sanoa, että tarvin jokaista hellemekkoa, jotka tuli ostettua… Että viime kesän shoppailulakkoon oli kyllä ihan hyvä syy.

Sateisen reissupäivän tekeminen nro 1! 😀 Nyt kyllä mietityttää, että mikähän tuossa mekossa mahtoikaan olla vikana, kun se ei lähtenyt mukaan… Toisaalta budjetin kannalta ihan hyvä juttu 😀 Ja kengät ostin kuitenkin, niin ihan tyhjin käsin ei tarvinnut poistua kaupasta! (P.S. Lupaan, että tästä ei ole tulossa mikään teinipeilikuvablogi, mutta yksi poikkeushan vahvistaa säännön.)

Eli vaihtovuodesta on siis ihan mahdollista selvitä paljon pienemmällä rahasummalla, kunhan ei liikaa innostu Ranskan vaatekaupoissa. Noin 7300€ tuloista tuli siis erilaisista tuista ja apurahoista, että vaihto-opiskelu on melkeen kannattavampaa kuin opiskelu Suomessa. Tosin tämä koskee nyt nimenomaan Erasmus-vaihtoa, muihin vaihto-ohjelmiin ei ilmeisesti ihan yhtä hyviä apurahoja jaeta. Pointti on kuitenkin se, että ei kannata ainakaan rahan takia hylätä toiveita vaihtoonlähdöstä. Vaikka tuo reilut 13 000€ nyt aika hurjalta summalta kuulostaakin, niin kyllä vuoden asumiseen Suomessakin saisi ainakin puolet tuosta summasta uppoamaan kevyesti.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Maarit Johanna keskiviikko, tammikuu 8, 2014 at 18:16

  Mahtavaa että joku jaksaa tehdä kirjauksia menoistaan! Pitäis varmaan itsekin panostaa sellaiseen, kuitenkin liiketaloutta opiskelen. Melko kalliiksihan tuo sinkoilu paikasta toiseen tulee, mutta mitä kaikkea silläkin saa loppuelämäksi on kokonaan toinen juttu. 🙂 Haaveilin itse vaihtoonlähdöstä Sveitsiin mutta suunnitelmathan aina muuttuu… Toivoakseni valmistun nyt vuotta nopeammin kuin muut ja lähden SITTEN kunnolla! ^^

  • Reply Hanna keskiviikko, tammikuu 8, 2014 at 19:11

   Tuossa oli myös se hyvä puoli, että vaikka rahaa paljon menikin, niin budjetin pitämisen seurauksena sitä lopulta jäi myös reilusti yli siitä, mitä itse olin vuoden menoiksi budjetoinut! 😀 Sveitsi olisi varmasti ollut mahtava vaihtokohde, tosin kallis myös. Mutta ei kyllä kuulosta hullummalta sunkaan suunnitelma 🙂 Kyllähän tässä opintotuella sitkuttaessa miettii, että jos olisi töissä, niin rahaa matkusteluun olisi paljon enemmän. Toisaalta töissäkäyvänä ei välttämättä olisi niin paljon mahdollisuuksia lähteä mihinkään extempore-lomille, että onhan opiskelijaelämässä sitten hyvätkin puolensa 😀

 • Reply Katja keskiviikko, tammikuu 8, 2014 at 19:09

  Olipa mielenkiintoinen postaus! Jos ja kun saan koulupaikan hankittua haluan kyllä ehdottomasti vaihtoon! Ja tottakai sitä täytyy vaihtokohteesta matkustella, tuleehan se sieltä loppujen lopuksi kuitenkin halvemmaksi katsella lähiseutuja kuin että aina lentäisi Suomesta samoille seuduille 😉

  • Reply Hanna keskiviikko, tammikuu 8, 2014 at 19:52

   Kiva kuulla! 🙂 Joo ehdottomasti oon samaa mieltä, että halvemmaksihan se tulee, kun kiertelee niitä lähiseutuja kuin että lentää aina Suomesta. Suomesta on niin pitkä matka lähes joka paikkaan, että ei viittisi vain viikonlopuksi lentää esimerkiksi johonkin Euroopan kaupunkiin. Montpellieristä taas oli lyhyt matka moniin kiinnostaviin paikkoihin, joihin reissaaminen Suomesta käsin olisi tullut paljon kalliimmaksi. Suosittelen kyllä hyödyntämääm vaihtomahdollisuuksia, jos vain pystyy, koska helpompaa tapaa lähteä ulkomaille asumaan ei oo 🙂

 • Reply Lindamaria torstai, helmikuu 20, 2014 at 20:25

  Eikö sulla ollut ollenkaan matkavakuutusta? Ja ympäriämpäri uskalsit siitä huolimatta reissata.. En nyt haluu olla mikä pahanonnenlintu, mutta ajattele jos oisit joutunu jollain retkellä esim. Kolariin, ois tullu aivan järjetön Lasku. Itse sain vuoden vaihtoon kattavan matkavakuutuksen n. 400 eurolla, ja siihen tuli vielä alennuksia koska vanhemmat on pitkä aikaisia asiakkaita. Mut tosiaan vakuutuksen hinnan tohon joutuu vielä lisäämään.

  • Reply Hanna torstai, helmikuu 20, 2014 at 22:20

   Mulla on sellanen nuorisovakuutus, jossa on mukana myös jatkuva matkavakuutus, joten siksi sitä en oo erikseen tässä eritellyt. Siihen tosin täytyi ottaa jotain lisäkuukausia, kun matka kesti yli kolme kuukautta, mutta vanhemmat lupas sponssata ne, joten sen takia ei näy mun budjetissa 😀 Mutta hyvä pointti tosiaan tuo, että vakuutukset kannattaa myös ottaa budjetoinnissa huomioon. Ja en olisi kyllä ilman matkavakuutusta lähtenyt vuodeksi reissuun, juurikin koska ikinä ei tiedä, mitä reissussa sattuu. Tuosta matkavakuutuksesta oli ainakin se hyöty, että sain kaikki lääkärikulut korvattua, kun pari kertaa piti käydä Ranskassa lääkärissä. Koulun puolesta mun piti ottaa myös joku 16€:n vakuutus, joka olisi jotain korvannut myöskin.

 • Reply mollymay sunnuntai, helmikuu 22, 2015 at 15:37

  Ei ole ihan vielä ajankohtainen asia, mutta selvyyden vuoksi on pakko kysyä, tarkoitatko tuolla opintotuella myös opintolainaa? Eli että se sisältyy tuohon 478,20€? Vai onko tuo siis opintoraha? Saako vaihtoon Suomesta asumislisää vai onko se lisätty tuohon summaan? Oon aika pihalla näistä, joten on tosi hyvä postaus! 🙂

  • Reply Hanna maanantai, helmikuu 23, 2015 at 09:05

   Kiitos kommentista ja hyvä, kun kysyit 🙂 Tuo 478,20€ on opintoraha + asumislisä, vaihtoon lähtijät saavat myös siis asumislisän, joka oli vieläpä 10€ korkeampi kuin Suomessa 😀 Opintolaina tulisi tuohon vielä päälle, jos sellaisen ottaa. Itse en sitä kokenut tarpeelliseksi, koska asuminen Ranskan asuntolassa oli niin halpaa ja lisäksi sain jo tuota Erasmus-apurahaa, mikä aika kivasti kattoi kuluja 🙂

 • Reply mollymay tiistai, helmikuu 24, 2015 at 19:16

  No ajattelin kanssa, ettei opintolaina ole varmaan tuossa mukana ja hyvä niin. Jos saan kysyä, niin missä sun tavarat oli vaihdon ajan? Maksetaanko tuo apuraha suomalaiselle tilille ja maksetaanko se summa kerrallaan vai kuukausittain? Ihmettelen vain, kun tuohon ”otan vaihtopaikan vastaan” -papereihin tulee kirjoittaa tilinumero jo, kun eihän sitä vaihtokohteen tilinumeroa voi tietää. 😀
  Noh, olen huomenna menossa kv-toimistolle.

  • Reply Hanna keskiviikko, helmikuu 25, 2015 at 08:37

   Mun poikaystävä jäi asumaan meidän yhteiseen asuntoon, kun olin vaihdossa, joten suurin osa mun tavaroista jäi myös tänne. Tosin meidän kämpässä oli sen vuoden aikana putkiremontti, joten esimerkiksi vaatteet vein vanhempien luokse turvaan. Vaihdossa olleet kaverini ovat myös joko raijanneet tavaransa vanhemmilleen tai alivuokranneet asuntonsa vaihdon ajaksi, ja jättäneet tavaroitaan asuntoon. Apuraha maksetaan kahdessa erässä, ennen vaihtoa saa lähes koko summan kerralla ja vaihdon jälkeen saa viimeisen kuukauden tuen, kun palauttaa kaikki vaihtodokumentit, joista ilmenee vaihdon kesto. Tosin itse en tätä summaa saanut, koska mulle myönnettiin apuraha 10 kuukaudeksi ja lukuvuosi Ranskassa kestikin loppujen lopuksi vain 9 kuukautta. Eli viimeinen kuukausi maksetaan sen mukaan, kauanko vaihto oikeasti kesti, kun tuo apuraha myönnetään vaihtoon lähtiessä arvioidun vaihtoajan perusteella. (Yleensähän tosin tietää jo ennen vaihtoa, koska lukukausi loppuu, mutta mun vaihtoyliopistossa lukukausi oli merkitty kestävän kesäkuulle asti, mutta mun kurssit loppuikin jo toukokuussa.) Apuraha maksetaan suomalaiselle tilille, joten vaihtomaan tilinumeroa ei tarvi tietää. Mä tein Ranskan tilin suhteen niin, että siirsin sinne aina rahaa Suomen tililtä tarpeen mukaan, eli sinne ei tullut mitään maksuja muualta. Tsemppiä vaihtojuttujen järkkäämiseen! 🙂

 • Reply Tiia/reisereise perjantai, maaliskuu 6, 2015 at 15:23

  Kiitos paljon taas vastauksista ja tuosta pankkitilivinkistä!
  Mulla valitettavasti ei asu sukulaisia tai poikaystävää samalla paikkakunnalla, mutta täytyy nyt kattoa ja laskeskella mikä tulee halvimmaksi. 🙂

  • Reply Hanna perjantai, maaliskuu 6, 2015 at 16:54

   Kiva, että vastauksista oli hyötyä! 🙂 Toivottavasti saat tavaroiden sijoittamisenkin ratkeamaan, yksi tuttu ainakin on vuokrannut jonkun häkkivaraston vaihdon ajaksi, mutta en tiedä, minkä hintaisia ne on. Munkaan vanhemmat ei tosin ihan tässä lähellä asu, mutta heillä on sen verran suuri talo, että sinne saa hyvin aina pökättyä kaikki ylimääräiset tavarat 😀

  Leave a Reply