Suomen suurin matkablogiyhteisö

Paluu keskiajalle Carcassonnessa

Heippa!

Oletkos koskaan pelannut Carcassonne-lautapeliä? Jos olet, niin näyttääkö alakuvan maisema tutulta?

Sen lisäksi, että Carcassonne on lautapeli, on se myös pieni kaupunki Etelä-Ranskassa (no missäs muuallakaan, jos mä oon siellä käynyt ;D). Itse pelasin Carcassonnea jouluna, ja pelin kannen kuva kyllä näytti aika tutulta, keskiaikaiset ritarit ja neidot vain puuttuvat tästä real life -versiosta.

Montpellieristä oli Carcassonneen muutaman tunnin junamatka ja liput olivat noin parikymppiä suunta. Itseäni hieman harmitti, etten päässytkään vaihtarijärjestön retkelle Carcassonneen, kun satuin olemaan just silloin flunssassa ja popsin ties mitä ihmeluontaistuoterohtoja, joita apteekistä lykättiin käteen. Marraskuussa otettiin sitten erään kaverini kanssa vahinko takaisin ja lähdettiin kahdestaan päiväretkelle Carcassonneen.

Carcassonne oli yllättävän pieni kaupunki ja jakaantui aika selkeästi kahteen osaan. Itse keskusta oli aika mitäänsanomaton ja viihtyisän torin sekä parin kävelykadun lisäksi siellä ei ollut kummempaa nähtävää. Aamulla torilla tosin oli markkinat, ja haettiin sieltä pussilliset kuivattuja hedelmiä matkaevääksi.

Juna-aseman vieressä kulki myös Canal du Midi, joka on Etelä-Ranskan kuuluisin kanava, ja virtaa monen kaupungin läpi. Haaveilin vuoden aikana siitä, että olisi vuokrannut jostain pyörän ja tehnyt retken kanavan varrella, mutta se reissu jäi toteuttamatta. Kanavan varrella tuli kuitenkin käveltyä Carcassonnen lisäksi myös Toulousessa, Agdessa ja Béziers’ssä ja junan ikkunastakin näkyi upeita kanavamaisemia varsinkin ennen Béziers’tä.

Carcassonnessa kuuluisin nähtävyys oli kuitenkin keskiaikainen linnoituskaupunki, La Cité, josta se lautapelikin on saanut innoituksensa. La Cité sijaitsi joen toisella puolella keskustasta tultaessa, kukkulan päällä. Mikäli menee joskus junalla Carcassonnen ohi, niin kannattaa pitää silmät auki aseman lähettyvillä, nimittäin linnoitus näkyy aika hyvin raiteillekin.

Kaupunki oli täysin muurien ympäröimä, ja sisään pääsi parin portin kautta. La Citéssä ei ilmeisesti kovin paljon ihmisiä oikeasti asustele, vaan se on enimmäkseen turisteille suunnattu paikka. Aika pieni tuo linnoitus on, että päivä riitti vallan mainiosti kiertelyyn.

Muurien sisäpuolella päänähtävyys oli linna, johon pääsi sisälle vierailemaan. Itse pääsin ilmaiseksi, mutta en enää muista, mitä korttia näyttämällä. Taisi olla ranskalainen opiskelijakortti tai sitten EU:n passi. Muuten sisäänpääsy maksoi muutaman euron. Suosittelen silti visiittiä, vaikka pitäisi maksaakin, koska tuo linna kuitenkin on koko Citén päänähtävyys.

Linnan sisäpihan puut olivat tuolloin marraskuussa upea näky!

Sisään linnaan pääsi ylittämällä vallihaudan siltaa pitkin. Sisällä sai sitten kierrellä ihan vapaasti, ja muureilta aukeutui aika upeat näköalat ympäröivään kaupunkiin ja maaseudulle.

Toinen Citén tärkeä nähtävyys oli Basilique de Saint-Nazaire, tähän kirkkoon pääsi ihan ilmaiseksi sisälle ihastelemaan lasimaalauksia.

Citén kadut olivat kapeita ja täynnä kaikkia turistikrääsää myyviä putiikkeja sekä (ylihinnoiteltuja) ravintoloita. Paljon oli myös keskiaikarekvisiittaa myynnissä, kuten erilaisia ritarikypäriä.

Parasta olivat kuitenkin lukuisat herkkukaupat, joista sai maistiaisia! Käytiin lähes jokaisessa sisällä maistiaisten toivossa… miten niin köyhät opiskelijat matkassa 😉

Kaikkien aikojen parhaita suklaakauppoja, joita Carcassonnen lisäksi löytyy myös monista muista Ranskan kaupungeista, ovat Real Chocolate -ketjun pinkit liikkeet. Niissä sai lähes poikkeuksetta aina maistiaisia, ja jos suklaan kilohinnat eivät olisi olleet niin kalliita niin olisin voinut ostaa vaikka kuinka paljon! Noista levyistä pilkottiin sitten sopivia paloja, ja niitä paloja pystyi keräämään vaikka lahjatötteröön. Lisäksi tuolla myytiin nougat’ta levyinä sekä kuivattuja hedelmiä. Nami, heittämällä yksi lempikauppoja Ranskassa. Kannattaa siis tarkkailla pinkkejä kylttejä, jos Ranskassa reissaa, tosin suuremmissa kaupungeissa en tainnut yhtään liikettä nähdä :/ Carcassonnessa myyjät jakoivat maistiaisia jopa kadulla, ja koska liikkeitä taisi olla ainakin kaksi, niin ilman suklaata ei ollut helppo jäädä.

Citéä ympäröi kaksi jämäkkää puolustusmuuria, ja niiden väliin pääsi kävelemään. Muurien päällekin pääsi helposti kiipeämään, vaikka kiipeily kielletty -kylttejä joka puolella olikin. Muurien toisella puolella aukeutui upea maalaismaisema kaikissa ruskan väreissä.

Carcassonnen must-turistikuva piti tietysti ottaa joen ylittävältä sillalta, niin että kuvassa näkyi sekä Cité että joen ylittävä vanha silta. Aika satumainen näky nuo linnoituksen tornit ja muurit tuolla mäen päällä oli, että Carcassonne on kyllä sellainen kaupunki, jossa kannattaa käydä, jos yhtään lähiseuduilla liikkuu.

Paluumatkalla asemalle löytyi erään suklaakaupan ikkunasta hauska kyltti. En olisi uskonut, että Ranskasta löytyy ruotsia osaavaa porukkaa, joten pakkohan se oli sitten marssia sisälle kauppaan praattaamaan svenskaa. Aika vähän kaupan omistaja sitä kyllä puhui, ja kuulemma opinnoista oli jo kerinnyt vierähtää tovi, joten kovin syvällisiä keskusteluja ei saatu ruotsiksi aikaan. Mutta ylipäätään oli hassua kuulla ruotsia jonkun ulkomaalaisen puhuvana, ranskalainen aksentti kuulostaa hauskalta melkeen mitä tahansa vierasta kieltä puhuttaessa. Törmäsin muuten vaihtovuoden aikana yhteen saksalaiseen poikaankin, joka oli jotain ruotsin alkeita opiskellut ja meillä oli kyllä jo melkoisia kommunikaatiovaikeuksia. Suomenruotsi tuntuu olevan aika vaikeaa ymmärtää sellaisille, jotka ovat riikinruotsia opiskelleet vieraana kielenä. (Ja kyllä ruotsalaisiltakin sai kuulla kuittailua muminsvenskasta…:D)

Kaiken kaikkiaan Carcassonne on siis tutustumisen arvoinen paikka, mutta päivää kauemmin siellä ei siis kannata suunnitella viettävänsä, koska nähtävää ei ole paljoa.

P.S. Mitäs mieltä muuten olette blogin uudesta ulkoasusta, onko jo liian pinkki? 😀 Rantapallon blogeissa on nyt muutenkin uudistus menossa, joten kännykällä tää blogi näkyy ainakin itselle aika huonosti, mutta asiaa koitetaan korjata parhaillaan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, tammikuu 5, 2014 at 16:51

    Olen pelannut!! Pari kaveria on käynyt ja kortinkin olen sieltä joskus saanut. En tiennyt että siellä on oikeastikin melkein samanlaista kuin pelissä. Tuollahan vois järkätä vaikka mitä keskiaikaisia markkinoita 😀

    • Reply Hanna sunnuntai, tammikuu 5, 2014 at 17:24

      En tiedä, onko ranskalaiset tajunnut, että tuo olisi täydellinen paikka keskiaikaisille markkinoille, mutta nyt kun sanot, niin siitä sais varmasti tosikivan tapahtuman! 🙂 Joo kyllä se peli aika hyvin on inspiroitunut tuosta paikasta, ne kaupungit, joita siinä rakennetaan muistuttaa ihan oikeesti tuota linnoitusta. Maantierosvoja en tosin kyllä Carcassonnen teillä enää nähnyt, mutta se oli varmaan vaan ihan hyvä juttu 😀

    Leave a Reply