Suomen suurin matkablogiyhteisö

Instagram Travel Thursday: My biggest travel dream – La Tour Eiffel

Tittidii!

Vihdoinkin mulla on Instagram ja voin osallistua Instagram Travel Thursday -kampanjaan 😀 Lumialle ei ollutkaan ihan helpoin homma saada instaa ja aattelin pitkÀÀn, ettĂ€ en tuu ikinĂ€ onnistumaan. Latasin muun muassa jonkun #2instawithlove-sovelluksen, jolla pysty ottaa kuvia, joihin tuli kehys, jossa luki ton sovelluksen nimi. Ei puhettakaan, ettĂ€ voisi julkaista kuvat muualla kuin sovelluksen omassa kuvavirrassa ja mitÀÀn profiilia tai seuraajia ei tuon sovelluksen kautta saanut. Mutta nyt vihdoin tĂ€rppĂ€s. Oikea instahan on tullut joihinkin Lumioihin, mutta ei tĂ€hĂ€n mun versioon, mutta #2instawithmassivelove-sovellus toimii lĂ€hes kuin oikea Instagram, joten jihuu, en ole enÀÀ tekniikan suhteen jĂ€lkeenjÀÀnyt yksilö.

Koska tÀmÀ on aika Ranska-painotteinen blogi ja kirjoittaja on sen verran pahasti hurahtanut patonkimaahan, niin ajattelin, ettÀ eka Travel Thursday -postaus tÀytyy varmaan kirjoittaa jostain niinkin klassisesta ranskalaisuuden symbolista kuin Eiffel-tornista.

En tiedÀ, kuinka alunperin innostuin Ranskasta niin hirveÀsti. Muistan jo ala-asteella olleeni ihan varma, ettÀ heti kasiluokalla, kun pikkukylÀssÀmme pystyy valitsemaan ranskan valinnaiseksi kieleksi, niin otan ehdottamasti sen. Vaikka kaverit valitsivatkin köksÀÀ, kuvista ja muita helppoja valinnaisia, niin minÀ halusin oppia puhumaan rakkauden kieltÀ, sillÀkin uhalla, ettÀ jouduin tekemÀÀn enemmÀn lÀksyjÀ kuin muut. HirveÀn montaa muuta innokasta ranskanlukijaa ei ikÀluokastani löytynyt, onneksi kuitenkin aina sen verran, ettÀ vain lukion viimeisen kurssin jouduin tehdÀ itsenÀisesti. Oli kyllÀ kunnon yksityisopetusta, kun viimeisillÀ kurssilla meitÀ oli vain pari kolme opiskelijaa.

KielistÀ olen ollut hirveÀn innostunut aina, mutta ranskan kieli on silti ollut aina jotain enemmÀn. Lukiossa opettelin ihan kaiken, ja suorastaan ahmin kielioppisÀÀntöjÀ sekÀ uusia sanoja. Sain jopa ranskan opiskelujen aikana stipendikirjan sekÀ opettajalta Céline Dionin cd:n. Halusin oppia puhumaan tÀydellistÀ ranskaa, ja vielÀ yliopisto-opintojen alussa tavoitteeni oli valmistuttuani puhua ranskaa kuin aito ranskatar. Sittemmin on realiteetit iskeneet vastaan, ja olen tajunnut, ettei monotonista suomi-aksenttia niin vain korvatakaan soljuvilla ranskan ÀÀnteillÀ. Halu osata tÀydellistÀ ranskaa on ehkÀ hieman hiipunut, mutta tavoite on vielÀkin oppia puhumaan paremmin ja paremmin tuota unelmien kieltÀ.

Miten tÀmÀ kaikki sitten liittyy Eiffel-torniin? Jossain kohtaa opintoja tajusin, ettÀ ei taida tÀydellistÀ ranskaa oppia pelkÀstÀÀn tunnilla istumalla. Joten Ranskaanhan sitÀ oli suunnattava kieltÀ oppimaan. Ranskan oppikirjoissa seikkailtiin aika paljon Pariisissa, ja totta kai siinÀ vaiheessa Ranska oli itselle aika pitkÀlti yhtÀ kuin Pariisi. Haave matkasta Pariisiin alkoi kyteÀ mielessÀ enemmÀn ja enemmÀn. Ajattelin, ettÀ jos vain Pariisiin pÀÀsen ja nÀen Eiffel-tornin, niin olen tyytyvÀinen. MitÀÀn muuta en halunnut nÀhdÀ yhtÀ palavasti kuin tuon upean Gustave Eiffelin suunnitteleman rautahÀkkyrÀn.

Imin tietoa Pariisin nÀhtÀvyyksistÀ ja luin joka sanan Ranska-oppaani Pariisia kÀsitteleviltÀ sivuilta. Lopulta sain yhden kaverini lÀhtemÀÀn matkaseuraksi ja varattiin lennot Pariisiin abivuoden syyslomalla, vuosi oli 2009. KyseessÀ oli eka itsenÀinen ulkomaanmatka, jonka tein, aiemmin olin kÀynyt vain koulun jÀrjestÀmillÀ matkoilla, joten aika paljon jÀnnitti. EipÀ olleet vanhempanikaan kovin innoissaan, kun kaksi 18 v.-tyttöÀ lÀhtivÀt pÀinsÀ suureen kaupunkiin. Selvitinkin hirveÀsti kaikkea etukÀteen, ja laadin ohjelmaa, mitkÀ nÀhtÀvyydet kannattaa tsekata minÀkin pÀivÀnÀ. Olin niiin valmistaunut Pariisinvalloitukseen kuin vain voi olla.

Muistan vielĂ€kin sen fiiliksen, kun lentokenttĂ€junalla rumien lĂ€hiöiden halki kuljettuamme noustiin metrotunnelista kadulle. Nyt ollaan todellakin Pariisissa, ajattelin. Katu oikein henki pariisilaistunnelmaa. Seuraava wow-tunne tuli taas metrotunnelista noustessa Place de la Concordelle, sieltĂ€ nĂ€kyi jo Eiffelin huippukin puiden takaa. Olin ihan haltioissani ja taltioin kaukaisuudessa siintĂ€vĂ€n tornin kymmeniin kuviin. Kunnolla kĂ€ytiin Eiffelin luona ensimmĂ€isen kerran illalla, ja voi ettĂ€ oli makee iltavalaistus. Ja se valoshow, ihan henkeĂ€salpaavan upeaa. (Valitettavasti kuvamateriaali ei oikein ole henkeĂ€salpaavan upeaa…)

Mutta pakko oli myös myöntÀÀ pettymys. Mulla oli Pariisia kohtaan niin kovat odotukset, ettÀ lopulta oli pakko myöntÀÀ, ettei paikka ehkÀ ollutkaan pelkkÀ satukaupunki, kuten olin kuvitellut. Pariisissa on myös niitÀ rÀhjÀisiÀ alueita, ihmiset olivat monesti töykeitÀ eivÀtkÀ ymmÀrtÀneet, vaikka kuinka sönkötin ranskaa. Ja varsinkaan minÀ en ymmÀrtÀnyt heitÀ. Ensikosketus Pariisiin ei ollut siis pelkkÀÀ ruusuilla tanssimista, mutta seuraavilla vierailukerroilla olen löytÀnyt enemmÀn ja enemmÀn Pariisista sitÀ satumaisuutta, jota ekalla reissullani sieltÀ hain. Pariisi ei ota vieraita avosylin vastaan, eikÀ nÀytÀ parhaita puoliaan heti ensimmÀisillÀ treffeillÀ.

Mutta tulihan siinÀ yksi pitkÀaikainen unelma toteutettua, kun pitkÀn jonotuksen ja portaiden kapuamisen jÀlkeen nÀki kaupungin Eiffelin huipulta. Koko Pariisi oli jalkojen alla, ja sieltÀ ylÀilmoista pystyi bongaamaan monta kuuluisaa nÀhtÀvyyttÀ. Sanotaan, ettÀ aito pariisitar ei ole koskaan astunut jalallakaan Eiffel-torniin. SiinÀ he kyllÀ menettÀvÀt jotain upeaa.

Eiffel-torni on vielÀkin sellainen monumentti, jota ihailen aina, kun se Pariisin katukuvassa vilahtaa jostain talojen vÀlistÀ. Ja helpottaa myös suunnistusta huomattavasti kun synkronoi kartan Eiffelin kanssa samansuuntaisesti. Etenkin iltavalaistuna torni on niin upea, ettÀ jaksaa mykistÀÀ minut joka kerta.

Nuoruusvuosien haaveissa Eiffel-torni oli myös se THE maailman romanttisin paikka. Miten monta kertaa onkaan tullut haaveiltua, ettÀ unelmieni prinssi, ranskalainen aateliskreivi Jean-Pierre polvistuu eteeni timanttisormus kourassaan juurikin tÀmÀn tornin huipulla. TÀstÀ haavekuvasta jouduin valitettavasti luopumaan, koska ei ole Jean-PierreÀ nÀkynyt ja siksi, ettÀ romanttisuus on kaukana siitÀ, kun tornin huipun kapeilla kÀytÀvillÀ raivaa tietÀÀn japanilaisten turistien lÀpi.

Miksi en sitten mennyt vaihtoon Pariisiin, ja olisin saanut ihailla tuota upeaa rakennelmaa joka pÀivÀ? Koska jossain vaiheessa elÀmÀÀ tajusin, ettei Pariisi ole sama asia kuin Ranska. ElÀmÀÀ on Pariisin ulkopuolellakin, enkÀ missÀÀn vaiheessa ole haaveillut Pariisissa asumisesta. Niinkin upeasta kaupungista tulisi varmasti arkipÀivÀinen, jos siellÀ asuisi ja elÀisi arkea miljoonien muiden ihmisten kanssa samoissa metrotunneleissa. Pariisi on upea juuri siksi, ettÀ silloin kun siellÀ kÀy, on aikaa ihastella upeita rakennuksia ja pariisilaista tunnelmaa.

Vaikka pidÀnkin Pariisista valtavasti, niin upeampiakin paikkoja olen nÀhnyt ja lÀhtökohtaisesti viihdyn muissa Ranskan kaupungeissa enemmÀn. Unelma Eiffel-tornin nÀkemisestÀ on toteutettu, mutta huomasin, ettei se enÀÀ riitÀ. NÀlkÀ kasvaa syödessÀ, ja nykyÀÀn haaveilen koko maailman valloittamisesta. Eiffel-torni oli ensimmÀinen etappi matkalla kohti suurempia haaveita, enÀÀ avaruus on rajana (koska sinne mulla ei oo mitÀÀn mielenkiintoa pÀÀstÀ).

TietyllÀ tapaa Pariisinmatka myös avasi silmÀt. Pettymys siitÀ, ettÀ Ranska on myös jotain muuta kuin lukion oppikirjoissa esitettyÀ idylliÀ vaihtui realismiin. Ranska on vielÀkin mulle ensirakkaus, maa, joka ei ole vieras, mutta ei omakaan. NÀÀn Ranskassa paljon hyviÀ juttuja, mutta paljon myös huonoa. Mulle Ranska on nykyÀÀn paljon muuta kuin pelkkÀ Eiffel-torni. Se on myös kurjia lÀhiöitÀ, turvattomuutta iltaisin, kerjÀlÀisiÀ ja loputonta byrokratiaa. Vaikka viime vuoden jÀlkeen nÀen kolikon kÀÀntöpuolenkin ja sen, ettei elÀmÀ Ranskassa ole pelkkÀÀ unelmaa, on Ranska silti mulle erityinen paikka. Se on paikka, jonne haluan kaikesta huolimatta vielÀ palata, en ehkÀ asumaan, mutta kuitenkin.

Miten sitten kÀvi haaveelle oppia tÀydellistÀ ranskaa? YmmÀrsin viime vuonna sen, ettÀ pystyn selviytymÀÀn arkipÀivÀn tilanteista ja puhumaan sujuvasti, vaikka teenkin kielioppivirheitÀ ja ÀÀntÀmiseni ei ole tÀydellistÀ. Kielitaitoa voi ja pitÀÀ kehittÀÀ joka pÀivÀ, mutta ilman omaa Jean-PierreÀ tuskin natiivitasoisesti pystyn koskaan puhumaan. Mutta tarviiko olla tÀydellinen, jos on tarpeeksi hyvÀ? Ranskalaiset tulevat aina kuulemaan puheestani, ettÀ en ole yksi heistÀ, mutta mitÀ sitten?

Haaveet on tehty toteutettaviksi ja elÀmÀ elettÀvÀksi. Jos en olisi ikinÀ pÀÀssyt Eiffelin huipulle, niin olisin varmasti katunut sitÀ joka ikinen pÀivÀ. Uskon nimittÀin vahvasti siihen, ettÀ asiat, joita kadumme vanhana, eivÀt ole niitÀ, jotka teimme, vaan niitÀ, jotka jÀtimme tekemÀttÀ.

A dream come true. (Huomatkaa tyylikÀs MUMMOpipo:D)

Instagram Travel Thursday on viikottainen kokoelma blogipostauksia, ja tempauksen tarkoituksena on vahvistaa Instagramia matkainspiraation ja -tiedon levittÀmiskanavana, ja tuoda esille Instagramin matkailueksperttejÀ. Suomessa tempauksen jÀrjestÀjinÀ toimivat  bloggaajat blogien Running with Wild Horses (Veera), Kaukokaipuu (Nella) ja Destination Unknown (Satu) takana.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply maaritjohanna torstai, joulukuu 19, 2013 at 16:14

  Mieki oon ihan rakastunu tĂ€hĂ€n kamppikseen! KĂ€vĂ€ssyt olen kans kaksiki kertaa eiffelissĂ€, maisemat ihan mielettömĂ€t! VielĂ€ki komeampi paikka minusta Pariisissa kyllĂ€ Sacre Coeur 🙂 mukavaa ettĂ€ sait sen sovelluksen. Ite otan kuvat ipadilla eikĂ€ laatu ole todellakaan maailman paras. TĂ€ytyy varmaan kans lĂ€hteĂ€ puhelin kaupoille!

  • Reply Hanna torstai, joulukuu 19, 2013 at 21:32

   Oli kyl kiva vihdoinki saada toi insta, ennen oon vaan harmissani kironnu Nokian kun en oo voinu osallistua Travel Thursdayhin! 😀 EipĂ€ munkaan puhelimella huippukuvia saa, perusdigikameralla kuvaan yleensĂ€, se kulkee niin kĂ€tevĂ€sti joukossa. Ja maisemis ei oo tosiaan tuolla valittamista. Sacre-CoeurissĂ€ oon kĂ€yny vaan kerran ja sillon en ihan mykistyny samalla lailla ku muualla Pariisis, mutta ehkĂ€ tĂ€ytyis siellĂ€ki kĂ€ydĂ€ vielĂ€ toisen kerran! 😀

 • Reply katariina72000 torstai, joulukuu 19, 2013 at 17:43

  Mulla on Lumia1020 ja siinĂ€ se IG:n beta versio. Hitusen on vielĂ€ sÀÀtĂ€mistĂ€ sen kanssa 🙂

  • Reply Hanna torstai, joulukuu 19, 2013 at 21:34

   Joo oonki kuullu, ettÀ uusimpaan Lumiaan sais instan, mutta mulla on 800, nii ei oo vielÀ tÀhÀn tullu :/

 • Reply kaukokaipuu torstai, joulukuu 19, 2013 at 19:53

  Hienoja kuvia patonkimaasta, jossa mÀ en ole vielÀ koskaan pÀÀssyt reissaamaan! Toivottavasti kuitenkin pian, sillÀ kyllÀhÀn tuo Ranska, etenkin etelÀ, kiinnostaa kovasti.

  Ja huippua, ettÀ lÀhdit mukaan meidÀn tempaukseen!

  • Reply Hanna torstai, joulukuu 19, 2013 at 21:38

   Tosi kiva, ettĂ€ ootte kehitelly tĂ€n, matkakuume kasvaa ihan silmissĂ€! 😀 Ja Ranskaa kyllĂ€ suosittelen ehdottamasti matkakohteeksi, harva maa Euroopassa on yhtĂ€ monipuolinen. Ja tĂ€ytyy nyt ehkĂ€ hieman vetÀÀ kotiinpĂ€in, mutta onhan EtelĂ€-Ranska ehdottomasti upeinta Ranskaa 🙂

 • Reply satuvw torstai, joulukuu 19, 2013 at 22:22

  Hienoa ettĂ€ lĂ€hdit mukaan kampanjaan, jes!! 🙂

  Olin Pariisissa työharjoittelijana vaihtovuotenani ja siinÀ kyllÀ kanssa sai tutustua Pariisiin moniin eri puoliin. Asuin itse 18. alueen hujakoilla ja muutama ei-niin-mukava kokemus siinÀ tuli koettua, mutta kaikin puolin kyllÀ ihastuin kaupunkiin.

  Luulin jo hetken ettĂ€ mieheni myös kosisi minua EiffelissĂ€ kun Pariisiin vei, mutta sitten hĂ€n johdattikin Luxembourgin puistoon juuri ennen lentokoneeseen lĂ€htöÀ. 🙂

  Ens viikko muuten tosiaan lomaillaan IGTravelThursdayn kanssa, mutta heti uuden vuoden jĂ€lkeen ollaan taas linjoilla 🙂

  • Reply Hanna perjantai, joulukuu 20, 2013 at 10:30

   Pariisista kyllĂ€ löytyy tosiaan monta muutakin puolta kuin vain se turisteja kiinnostava osa, jossa kaikki on upeaa. Ja oi, Luxembourgin puisto kyllĂ€ kuulostaa ihanalle paikalle kosia! Se on lempipuistoni Pariisissa ja varmasti rauhallisempi paikka tuohon tarkoitukseen kuin Eiffel-torni:) Ja ensi vuodelle tĂ€ytyy siis ruveta kehittelemÀÀn kans Instagram Travel Thursday – postauksia 😀

 • Reply Veera Bianca sunnuntai, joulukuu 22, 2013 at 01:34

  Jee tervetuloa mukaan tĂ€hĂ€n kamppikseen, kivoilla kuvilla olet messissĂ€! 🙂 Eiffelin tapaaminen ensi kertaa on kyllĂ€ hieno fiilis ja Pariisi on ihan mahdottoman kaunis kaupunki!

  • Reply Hanna sunnuntai, joulukuu 22, 2013 at 16:05

   Kiitos! 🙂 Pariisissa on kyllĂ€ aivan oma tunnelmansa ja onhan tuo Eiffel-torniin kipuaminen sellanen juttu, joka kannattaa kerran elĂ€mĂ€ssÀÀn kokea!

  Leave a Reply