Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ranskalainen joulu

Heippa!

Junassa taas ollaan kotimatkalla, mutta kerron Oulun seikkailuista sitten, kun saan kuvat koneelle. Nyt ajattelin kuitenkin pakkaspäivän kunniaksi muistella ranskalaista joulua.

Todettakoon heti alkuun, ettei mulla oo hajuakaan, miten joulunpyhiä Ranskassa juhlitaan. Itse vietin kolmen viikon joululomani tukevasti Suomen kamaralla joulutorttujen ja pipareiden ääressä, joten ranskalaiset jouluperinteet jäivät kokematta. Tosin tuskin niitä olisinkaan asuntolassa kököttäen päässytkään kokemaan, joten ehkä parempi näin. Ranskassa jouluun kuitenkin valmistaudutaan jo hyvissä ajoin, joten joulukoristeita pääsin ihailemaan moneen kertaan. Montpellierin keskustassakin oli valtava kuusi jouluvaloineen, ja vaikka lunta ei ollutkaan, niin ihan kivasti se loi joulutunnelmaa. Joulu tuntui kyllä aika kaupalliselta juhlalta Ranskassa, ehkä jopa enemmän kuin Suomessa, tosin voi myös johtua siitä, että pääsin oikeastaan kokemaan vain sen joulun, joka kaupungin kaduilla ja ostoskeskuksissa näkyi.

Odysseumin kauppakeskuksen joulukuusi olikin sitten astetta modernimpi hökötys…

Parasta ranskalaisessa joulussa olivat kuitenkin joulumarkkinat, joilla paikalliset käsityöläiset myivät tuotteitaan sekä erilaisia jouluherkkuja. Markkinoilla sai tietysti maistiaisiakin, nam! Tuolta ostin aika paljon joululahjoja, tosin harmillisesti hinnat olivat aika korkeat.

Vin chaud’ta, eli ranskalaista versiota glögistä sai myös. Tosin kyseinen juoma taisi olla enemminkin hehkuviiniä kuin glögiä. Onneksi kunnon glögiä sai Ikeasta ja pääsi kyllä hyvin joulutunnelmaan, kun keitteli glögiä asuntolan keittiössä 😀

Joulumarkkinoita löytyi muualtakin kuin Montpellieristä. Vaihdettiin kerran junaa Tarasconin pikkukaupungissa, ja koska vaihtoaikaa oli tunti, niin päätettiin käydä pienellä kävelyllä kaupungissa, ja osuttiin suoraan paikallisille joulumarkkinoille! Tuolla oli puutkin saaneet lumipeitteen, ja herkkukojujen lisäksi paikalla oli myös ohjelmaa lapsille, muun muassa Disney-hahmojen ja tonttujen tanssiesitys.

Vaikka jouluvalot upeita olivatkin kaikkialla, niin Pariisin jouluvalot olivat kyllä omaa luokkaansa. Jos on joulun alla Pariisissa, niin kannattaa ehdottomasti käydä Galleries Lafayettella, koska siellä on kyllä niin överit joulukoristelut. Tuhkimon kurpitsavaunut löytyi heti eteisestä, ja keskellä tavarataloa on jättimäinen joulukuusi, joka on koristeltu aidoilla (luullakseni) Swarovski-kristalleilla.

Arvatkaa, onko harmittanut, kun en oo ennemmin saanu tätä kuvaa blogiin, kun on ollut liian iso tiedosto. Onneksi nykyään oon tekniikkavelho ja kaikki onnistuu! 😀

Champs-Élysées’llä oli myös upeat jouluvalot ja sen päässä Place de la Concordella jopa iso joulukuusi ja maailmanpyörä. Kylmyydestä huolimatta jouluinen Pariisi oli todella upea näky! Ja myös siellä oli joulumarkkinat, joilta sai ainakin ihania suklaaherkkuja.

Millaisiin jouluihin te lukijat olette maailmalla törmänneet?

EDIT: Perun puheeni tekniikkavelhoudesta, olin onnistunut eilen säätämään asetuksia niin, ettei kommentointi onnistunut, mutta nyt pitäisi taas toimia, kiitos Rantapallon oikeiden tekniikkavelhojen 😀

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply