Suomen suurin matkablogiyhteisö

Nähtävää Marrakechissä

Hyvää alkanutta viikkoa!

Jatketaan Marokko-teemalla tällä kertaa, vuorossa olisi kuva- ja infopläjäys Marrakechin nähtävyyksistä. Marrakechistä teen ehkä vielä yleisen infopostauksen sitten erikseen, tosin pitkälle pääsee, kun muistaa ne 10 asiaa, joita ei kannata tehdä.

Marrakech on sijaitsee siis korkeiden Atlas-vuorten ympäröimällä tasangolla, ja upein näkymä kaupungista onkin kattojen yli lumihuippuisille vuorille. Marrakechin vanhakaupunki, medina, on muurien ympäröimä alue, jossa suurin osa tärkeimmistä nähtävyyksistä sijaitsee. Medinan kapeilla kaduilla ei joka paikasta mahdu autolla, joten kävellen pääsee paremmin liikkumaan, kunhan vain varoo aaseja, mopoja ja muita paikallisten kulkupelejä. Medinan ulkopuolella, Ville Nouvellessa, eli uudessakaupungissa kadut ovat leveitä bulevardeja, joten siellä taas kävelijän voi olla vaikea päästä tien yli. Kyseisellä alueella on paljon hienoja hotelleja, joissa on omat allasalueet ym. kun taas medinassa majoitutaan vaatimattomammin.

Random fact: Sinkkuelämää 2 -leffa on muuten kuvattu Marrakechissä, vaikka leffassa oikeasti seikkaillaan Abu Dhabissa. Ilmeisesti leffan paheellinen nimi oli liikaa vanhoillisille Arabiemiraateille.

Jemaa el-Fnan aukio:

Tuskin voisin aloittaa Marrakechin nähtävyyksien luettelointia kertomatta ensin Jemaa el-Fnan aukiosta. Joskus näkee myös eri kirjoitusasuja, kuten Djemaa el-Fna tai Jamaa el-Fna, mutta samasta paikasta on silti kyse. Aukio on aika iso, eikä mitenkään suorakulmion muotoinen alue, jossa riittää vilinää ja vilskettä aamusta iltaan. Torin tunnelmaa on vaikea sanoin kuvata, kuulen vieläkin korvissani sen itämäisen musiikin, joka siellä soi. Päiväsaikaan torille löytävät niin kuivattujen hedelmien kauppiaat, appelsiinimehun puristajat kärryineen, käärmeenlumoajat, tarinankertojat sekä tatuointimummot ja muut katutaiteilijat. Takseja löytää aukion laidalta rivistä, ja viereisessä puistossa on myös jono hevosvaunuja, jotka kuljettavat turisteja ympäriinsä (turistihinnalla).

Iltaisin aukiolle pystytetään kymmeniä ravintolakojuja, joista saa halvalla paikallista ruokaa. Marokkolainen naapurini Montpellieristä kuvailikin aukiota suureksi ulkoilmaravintolaksi. Ilmeisesti kyseisten katuravintoloiden hygieniataso on ihan kohtuullinen, mutta en herkkävatsaisena uskaltanut kokeilla. Aukion laidalla on myös ravintoloita (yleensä kalliita, eikä ruoka ole mitään erikoista), joiden kattoterasseilta aukeaa upea näkymä Jemaa el-Fnalle.

Souk:

Souk on marokkolainen basaari, jonka kapeat kujat alkavat heti Jemaa el-Fnan laidalta. Kujat ovat monin paikoin kapeita ja katettuja, ja myyntikojuista löytää kyllä kaikenlaista. Nahkalaukut, korut ja huivit ovat ainakin sellaisia tuotteita, joita löytyy sekä hyvälaatuisia ja huokeita, kojuissa myydään kuitenkin enimmäkseen paikallista käsityötä. Jonkin verran tosin löytyy piraattituotteitakin, mutta niitä ei kannata ostaa, sillä ne ovat aika huonoja laadultaan. Ostin kukkaron, jonka pankkikorttitaskut ovat niin ahtaita, ettei yksikään kortti sovi sinne. Teeastiastoja, kenkiä, vaatteita ja koriste-esineitä löytyy myös ja paljon, paljon muuta! Kannattaa kierrellä soukin kujilla, ja tutkia, mitä löytyy. Ja jos ja kun olet eksyksissä, niin kannattaa kysyä kauppiailta (heiltä saa yleensä rehellisen vastauksen), missä päin on Jemaa el-Fna (tai ranskaksi Grande place), niin selviät uloskin sokkelosta.

La Koutoubia:

La Koutoubian moskeija näkyy hyvin Jemaa el-Fnalle, mutta kannattaa kävellä puiston läpi lähemmäs ottamaan kuvia. Moskeijaan eivät pääse sisälle kuin muslimit, mutta kannattaa ihastella sitten sitäkin enemmän puistoa siinä ympärillä. Ja moskeijan vieressä on muuten kuuluisa hienostohotelli La Mamounia, jota voi käydä kurkkimassa tieltä käsin, jos budjetti ei anna myöten siellä yöpymiseen.

 

Medersa Ben Youssef:

Medersa Ben Youssef on entinen koraanikoulu, joka löytyy medinan sokkeloisilta kujilta. Sisälle rakennukseen piti maksaa pääsymaksu, joka taisi olla muutaman euron luokkaa. Mahdollista olisi ollut myös ostaa yhteislippu Medersaan ja viereiseen museoon. Koulu oli aika hieno arkkitehtuuriltaan, vaikka hirveästi muuta nähtävää siellä ei ollut.

Palais de la Bahia:

Marrakechissa on monia palatseja, me käytiin Bahian palatsissa, jonne maksoi sisälle pari euroa. Aika samanlainen paikka oli kuin tuo Medersa, upea arkkitehtuuri, mutta ei paljon muuta nähtävää. Toinen palatsi, jossa voisi vierailla on Dar Si Said.

Tanneries:

Kerroinkin jo viimeksi, miten saimme opastetun kierroksen erään nahkatehtaan, tannerien omistajalta, ja köyhdyimme kierroksen jälkeen kivasti. En tiedä pääseekö nahkatehtaille tutustumaan mitenkään ”rehellisesti”, mutta en nyt tiedä, voisinko hirveästi suositella kierrosta. Aika haisevia paikkoja nuo tehtaat nimittäin olivat, eikä sen kummempaa nähtävää ollut, ellei ole todella kiinnostunut nahan valmistusprosessista.

Jardin de la Majorelle:

Tämä puisto sijaitsi Ville Nouvellessa, ja matkattiin sinne taksilla. Majorelle-puisto on Yves Saint Laurent’n suunnittelema, ja hänen kädenjälkensä on aistittavissa elegantissa puistossa. Pääsymaksu tosin oli aika kallis Marrakechin tasolla, 5€, mutta puisto oli ihana hengähdyspaikka kaupungin muun vilinän keskellä. Paikoitellen tuli sellainen fiilis, kuin olisi ollut keskellä viidakkoa.

Jardin de la Menara: 

Menaran puisto taas oli enemmän marokkolainen, sinne ei tainnut olla pääsymaksua, ja se löytyy myös uuden kaupungin puolelta. Menarasta avautui upeat näköalat Atlas-vuorille, ja näkymä taisi ollakin kauniimpi kuin itse puisto. Tässä puistossa oli paljon kaupustelijoita, ja myös kamelilla pääsi ratsastamaan maksua vastaan. Hinnat olivat aika pilvissä, mutta tinkasin itselleni pienen kierroksen kohtuuhintaan. Oli aika jännää, kun kameli nousi ylös ja olin selässä, onneksi pysyin kyydissä kuitenkin.

Siinä oli luetteloa niistä paikoista, joissa me käytiin Marrakechissä, mutta tietysti muitakin nähtävyyksiä löytyy. Tässä tuli kuitenkin mielestäni ne tärkeimmät, mikäli haluaa enemmän kulttuuria niin museoita ja palatseja ym. löytyy kyllä.

Ja Marokko-teemaan on tulossa vielä jatkoa, à la prochaine!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply