Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 asiaa, joita ei kannata tehdä Marokossa

Salut!

Taidan olla maailmanhistorian laiskin bloggaaja, mutta jotenkin vaan viikot kuluu ohi ihan huomaamatta, ja yhtäkkiä aina havahtuu, että jaa, en ole hetkeen tännekään kirjoitellut mitään….

Mutta, kuten joku on ehkä tuosta uudesta bannerikuvasta päätellyt, niin nyt olisi aika muistella viime tammikuista (siitä on muuten melkeen jo vuosi, hui!) reissua Marokkoon. Löydettiin Ryanairiltä halvat lennot Marseillesta Marrakechiin, ja koska tavoitteeni on käydä joka maanosassa, niin Afrikan valloitushan on hyvä aloittaa sitten Marokosta. Kertoilen vielä lisää matkakokemuksia ja listailen nähtävyyksiä, sitten kun taas kerkeän, mutta näin alkuun ajattelin listailla asioita, jotka eivät menneet ihan putkeen reissulla. Ehkäpä joku voi siis ottaa opiksi näistä omista virheistäni, jolloin Marokon reissusta tulee varmasti miellyttävämpi…

1. Matkustaa Marokkoon tammikuussa (tai varata hotelli, jossa ei ole lämmitystä). Vaikka Marokko on etelässä, niin se ei tarkoita, että siellä olisi ympäri vuoden lämmin. Marrakechin kaupunki, jossa yövyimme on sisämaassa, vuorten ympäröimällä tasangolla, ja siellä oli tammikuussa KYLMÄ. Tai no, suht lämmintä oli päivällä, jolloin aurinko paistoi, mutta heti kun aurinko laski, niin lämpötila laski varmaan kymmenen astetta tunnin sisällä. Että villapaita ei todellakaan ollut turhaa matkalaukun täytettä. Lisäksi pari sateista päivää takasi sen, että rusketutuminen tällä reissulla oli turha toive. Kesäkuukausina Marokossa onkin sitten tuskaisen kuuma, ja siksi taloissa oli paksut kiviseinät ja vähän ikkunoita, jotka pitivät tehokkaasti lämmön ulkona. Ja koska oltiin varattu kunnon budjettihotelli, niin huoneissa ei ollut tietoakaan mistään lämmityksestä. Yleensä huoneessa oli jopa kylmempi kuin ulkona. Joten illalla auringon laskiessa ainoa ajatus yleensä oli, että seuraavan kerran lämpöä on tiedossa vasta sitten, kun aurinko seuraavan kerran nousee. Kyllä tämän reissun jälkeen taas osasi arvostaa yhdeksän neliön LÄMMINTÄ asuntolahuonetta Ranskassa.

2. Varata majoitus etukäteen. Hotelli ilman lämmitystä on siis väärä säästökohde, jos reissaa Marokossa tammikuussa. Ja muutenkin Marrakechissä oli niin paljon erilaisia hotelleja, että suosittelen varaamaan majoituksen vasta paikan päältä, kun pääsee itse näkemään, millaisia huoneet ovat. Lisäksi huoneen voi saada halvemmalla ja hintaa vielä tingattua, jos varaa sen suoraan hotellilta. Marrakechin vanhan kaupungin torin, Jemaa el-Fnan ympärillä oli paljon pieniä majataloja, ja hienompia lomakeskuksia uima-altaineen oli enemmän sitten vanhan kaupungin ulkopuolella.

3. Olla tinkaamatta. Marokossa tinkaaminen on olennainen osa kaupankäyntiä. Itse olen aika huono tinkimään, ja lähtökohtaisesti ärsyttää se, että joka tuotteen hinta pitää erikseen neuvotella. Mutta tinkaaminen kyllä kannattaa, koska varsinkin Marrakechissä kaikessa on turistihinnat, joten reippaan tinkimisen jälkeenkin saatat maksaa tuotteesta enemmän kuin paikalliset. Tietysti supermarketeissa ja ravintoloissa, joissa on kiinteät hinnat, ei tinkiminen kuulu asiaan, mutta markkinoilla, soukissa, kannattaa ehdottomasti kävellä pois, jos myyjän ehdottama hinta ei miellytä. Koska monesti myyjät sitten juoksevat perään halvemman hinnan kanssa. Ei se ole tyhmä, joka pyytää, vaan se, joka maksaa, vai miten se meni? (Ja kannattaa aina laskea, että saa oikein takaisin vaihtorahasta…)

4. Ottaa kuvia käärmeenlumoojista ym. katutaiteilijoista. Jemaa el-Fnan torilla on vilinää aamusta iltaan, ja siellä on myös kaikenlaisia katutaiteilijoita, kuten käärmeenlumoojia, apinankesyttäjiä, tarinankertojia. Käärmeenlumoojien huilujen tahtiin tanssivat käärmeet näyttävät kyllä siisteiltä, mutta älä luulekaan, että voisit ottaa niistä kuvan ilmaiseksi (ellet ole valmistautunut juoksemaan nopeasti pois paikalta…). Monesti kuvan otettuasi käärmeenlumoojat tulevat aika agressiivisesti pyytämään maksua, ja he yleensä kyllä huomaavat, vaikka kuinka salaa yrittäisi ottaa kuvaa. (Onnistuin ottamaan salaa vain tämän yhden kuvan…)

5. Antaa tatuoijamummojen tehdä ilmainen hennatatuointi. Marrakechissä mikään ei ole turistille ilmaista. Joten jos Jemaa el-Fnalla joku monista tatuoijamummoista alkaa tekemään sinulle hennatatuointia, voit olla varma, että maksua pyydetään melko agressiivisesti heti, kun kuva on valmis. Joten kannattaa vain pudistella päätään mummoille, jotka yrittävät tarjota tatuointeja. Itse en onneksi joutunut ”uhriksi”, mutta sivusta tuli seurattua, miten harmistuneet turistit koittivat selittää muoreille, että eivät halua maksaa, kun maksusta ei kerta mitään aluksia sovittu. Sama juttu pätee lähes kaikkiin kaupustelijoihin ja apinankouluttajiin, jotka muka tarjoavat jotain ilmaiseksi, mutta vaativatkin maksua lopuksi.

6. Lähteä seuraamaan paikallisia (miehiä), jotka lupaavat viedä tutustumaan johonkin turistinähtävyyteen (nahkatehtaille/ berberimarkkinoille ym.) Jos en tatuoijien haaviin joutunut, niin paikalliset ”oppaat” saivat sitten minutkin lankaan. Marrakechin vanha kaupunki, medina, on kunnon sokkelo, ja siellä ei edes kartan avulla löydä sinne, mihin haluaisi päästä. Joten siellä kävellessä saattaa helposti näyttää eksyneeltä turistilta (vaikka ei edes olisi sitä). Ja siten on myös ”avuliaille” paikallisille (miehille) hyvä kohde. Ekan kerran törmättiin tällaiseen tapaukseen jo ekana päivänä, kun nuori poika mopolla alkoi neuvomaan meille, mihin kannattaisi mennä. Yhdessä kadunkulmassa paikalle ilmestyi pojan kaveri, joka oli ”hyvä tyyppi”, ja kuulemma menossa samaan suuntaan kuin me ja johdattaisi meidät paikkaan, jossa olisi paljon turisteja ja berberimarkkinat vain sinä päivänä. Hetken miestä seurattuamme rupesi epäilyttämään, ja käännyttiin takaisin. Tyyppi juoksi perään, ja yritti maanitella mukaan, mutta pidettiin päämme, ja päästiin livahtamaan tilanteesta pois.

Seuraavalla kerralla ei oltu yhtä viisaita, koska paikalliseen asuun pukeutunut mies, joka kertoi olevansa käsityöläinen ja töissä nahkatehtailla, tanneries (yläkuvassa ne kuuluisat nahkatehtaat nyt sitten on…), lupasi johdattaa meidät tutustumaan näihin tehtaisiin. Tanneries on ihan oikeasti nähtävyys Marrakechissä, ainakin oppaiden mukaan, ja koska meillä ei ollut mitään ohjelmaa seuraavaksi tiedossa, niin aateltiin, että miksikäs ei. Kyseinen käsityöläinen sitten veikin meidät tehtaille, jotka olivat medinan laidalla, ja tutustutti erään tehtaan omistajaan, joka kierrätti meitä alueella. (Haju oli ihan kuvottava, kamelinnahkoja oli joka puolella, että sieltä niitä aitoja nahkalaukkuja tulee.) Kierroksen lopussa pääsimme ”tehtaanmyymälään”, jossa olisi saanut ostaa laukkuja noin sadalla eurolla. Pitkän tinkaamisen jälkeen ei ostettu, ja luultiin jo, että selvittiin reissusta maksamatta. Mutta visiitin opas odottikin ulkona kadulla, ja totesi: ”Nyt voitte maksaa vierailusta”. Että niin meitä turisteja sitten huijattiin, ja köyhdyttiin jonkin verran, koko hintaa ei kyllä maksettu, mitä miehet aluksi pyysivät. Mutta tämä kertomus nyt sitten varoituksena tuleville Marrakechin matkailijoille, ei kannata olla sinisilmäinen, koska mikään ei ole ilmaista. (En tiedä, päteekö sama koko Marokossa, Marrakech kuitenkin on sen verran turistien suosima paikka, että siellä osa paikallisista tuntuu kehittäneen elinkeinokseen turistien vedätyksen.)

7. Näyttää siltä, että olet eksyksissä. Yllä olevan kertomuksen opettamana, kannattaa aina näyttää siltä, että tietää, mihin on menossa. Eksyneet turistit ovat aika helppo kohde kaiken maailman huijareille.

8. Ajaa ylinopeutta poliisin tutkaan. Jos näin kuitenkin käy, niin poliisien kanssa voi aina yrittää tinkiä hinnasta. Meillä auttoi, kun osan summasta pystyi maksamaan euroina…

9. Lähteä kävellen Marrakechin vanhan kaupungin, medinan, ulkopuolelle. Marrakech ei ole mikään jalankulkijan unelmakaupunki. Medinassa saa jo olla tarkkana ja väistellä aaseja sekä mopoja, mutta vanhan kaupungin muurien ulkopuolella vallitsevat villin lännen säännöt. Jos haluat tien yli, niin ei auta kuin mennä. Liikennevaloja ei jalankulkijoille ole, eikä hirveästi suojateitäkään. Uudemman kaupungin leveitä katuja vaan ei kovin kiva ole lähteä kävellen ylittämään toivoen samalla, että autot väistävät. Voi olla, että pari kertaa odotin sopivaa rakoa tienylittämiseen useamman minuutin (paitsi sama homma on kyllä, kun yritän koulumatkalla päästä kiireisten työmatkalaisten ruuhkauttaman kadun yli suojatietä pitkin täällä Tampereella). Mutta taksit ovat halpoja, joten kannattaa mieluummin liikkua niillä keskusta ulkopuolella.

10. Omistaa vaaleat hiukset, varsinkaan jos olet nuori nainen. Missään en ole ollut niin iloinen tummista hiuksistani kuin Marokossa. Vaaleahiuksiset nuoret naiset joutuvat nimittäin aikamoisen huutelun kohteeksi. ”Hey Shakira! Lady Gaga! Hannah Montana!” Että helpommalla pääsin, kun sain seurata sivusta ja naureskella paikallisten miesten englannin sanavarastolle. Kyllä vaaleahiuksisenakin totta kai uskaltaa matkustaa Marokkoon, mutta kannattaa varautua kestämään huutelua. Ja jos alkaa ärsyttää, niin aina voi koittaa verhoutua huiveilla paikallisten naisten tapaan (ehkä hieman tyylikkäämmin kuin minä kuitenkin…)

+1 asia, jota ei kannata tehdä matkalla Marokkoon: Nukkua Marseillen lentokentällä Etelä-Ranskan talven kylmimpänä yönä. Ryanair ei ole tunnettu siitä, että lennot lähtisivät järkeviin aikoihin, joten koska tarpeeksi aikaista junaa Montpellieristä Marseilleen ei ollut, niin päätettiin säästää ja yöpyä Marseillen lentokentällä. Tammikuussa ei välttämättä paras idea, kyseinen yö oli ihan hyytävän kylmä Ranskassa, pakkasta taisi olla -10 astetta höystettynä purevan kylmällä viimalla. Lentokentän penkeillä nukkuessa olikin ihan järkyttävän kylmä! Plus lisäksi Marseillen lentokenttä ei ollut mikään mukavin nukkumapaikka. Jonkin verran muita yöpyjiäkin siellä oli, mutta aika miesvoittoisesti. Yksin en ehkä olisi tohtinut nukkua kentällä. Yöllä koin nimittäin kauhunhetkiä, kun naistenvessassa törmäsin erittäin hämärään papparaiseen. Avasin vessan oven, ja mies vain seisoi siinä lavuaarien edessä, naistenvessassa! Ei varmaan tarvi sanoa, että käännyin heti kannoiltani ja pakotin kaverini vessaseuraksi toiselle puolelle terminaalia. Paluumatkalla oli tarkoitus viettää myös yö kentällä, mutta kuuden kylmässä nukutun yön jälkeen hostelli vei voiton. Ja oli kyllä ihanaa nukkua lämpimässä huoneessa! Siinä kohtaa ei yhtään haitannut, että huonetoverit rymistelivät paikalle keskellä yötä.

Sellainen seikkailu oli Marokon matkani. Ja negatiivisia asioita listaamalla en nyt tarkoita, ettei Marokkoon kannattaisi matkustaa, koska siellä oli myös todella upeita paikkoja. Kannattaa vain olla varautunut tiettyihin asioihin, sillä loppujen lopuksi kulttuurierot Suomeen ja jopa Ranskaan ovat aika suuret (Figuerolles’n arabimarkkinat eivät ihan vastaa autenttista Marokko-kokemusta sittenkään…). Reissuun kannattaa lähteä avoimin mielin, pitää hyvää huolta laukustaan toreilla liikkuessa, varoa huijareita ja pitää huolta, että saa nukkua yöt lämpimässä paikassa. Lisää juttuja Marrakechistä ja muista käymistäni paikoista kirjoittelen taas myöhemmin, pysykää kuulolla!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Teea lauantai, marraskuu 16, 2013 at 20:18

  Kiitos tästä, oli todella kiva lukea! Osa noista kohdista sopii moneen muuhunkin paikkaan, varsinkin turistoituneisiin matkakohteisiin.

  Naurahdin heti tuolle ensimmäiselle kohdalle – me kun olemme nyt Etelä-Espanjassa ja EHKÄ käymme Marokon puolella kääntymässä kun ei olla siellä ennen oltu. Ajankohta voisi hyvinkin osua tammikuulle :D. No lämpöä en sieltä lähdekään hakemaan, mutta hyvä kun mainitsit tuosta lämmityksestä, pitää muistaa se varmistaa mikäli matka toteutuu!

  Lukisin mielelläni lisääkin juttuja Marokosta! Mukavaa viikonloppua 🙂

  • Reply Hanna sunnuntai, marraskuu 17, 2013 at 11:04

   Kiva, että oli hyötyä 🙂 Ja joo, ei varmasti Marokko ole ainut paikka, jossa saa varoa huijareita ja pitää laukustaan huolta. Itse olin aiemmin reissaillut vain Euroopassa, joten siksi kontrasti varmaan oli aika suuri.

   Kannattaa kyllä pyörähtää Marokossa, kun noin lähellä olette. Gibraltarin ylihän pääsee ilmeisesti ihan lautallakin, että Afrikka on Espanjasta käsin aika lähellä. Haha, tammikuu oli toisaalta myös hyvä matkailuaika, koska hotelleissa oli hyvin tilaa, eikä ollut tukahduttavan kuuma. Mutta kannattaa kyllä varustautua villahousuilla kylmiin öihin. Tosin Marrakech oli sisämaassa, ja siksi siellä oli noin isot lämpötilanvaihtelut yön ja päivän välillä. Kuvittelisin, että rannikolla sää on jonkin verran lämpimämpi.

   Lisää juttuja on kyllä tulossa, tästä reissusta riittää vielä paljon kerrottavaa 🙂 Ja kiitos samoin sulle!

 • Reply Veera Bianca sunnuntai, marraskuu 17, 2013 at 18:34

  Tä oli ihan mahtava postaus! Juuri tällaisia pitäisi olla matkablogeissa lisää -ten points!

  • Reply Hanna sunnuntai, marraskuu 17, 2013 at 19:15

   Kiva kuulla, kiitos 🙂

 • Reply mamma ja tytär blondeja Marokossa 2x maanantai, kesäkuu 2, 2014 at 13:19

  Pakko kommentoida omalla kokemuksellamme myöskin. Näin meillekin kävi tän opas jutun kaa ja sitten tingattiin Marrakesissa..saatiin jopa haukut, kun ei ostettu älyttömän kallista huivia sieltä…heh
  Me kävelimme medinasta ulos ja seikkailtiin uudella puolen, oli liikennevalot ja suojatiet, lämpöä +37 ja me likat vaan lampsittiin tutkinn paikkoja…tosin tultiin hevoskuljetuksella takaisin majoituspaikan lähelle 🙂
  Eikä me huuteluja saatu, likalle ehkä vislasivat ja tarjosipa joku 1000 kamelia likasta, söpöjä berberi poikia, kohteliaita nuoria miehiä, jopa naiset alkoivat tervehtimään…sekä mielenkiintoisia keskusteluja paikallisten kanssa.
  Silti en pidä Marrakesista niin paljon kuin Rabatista, joka on hallintokaupunki, eikä niin turismin pilaama. Samoin Agadirin jätän väliin, Essauoira on niin ja näin… Totta on, että kannattaa tarkistaa millainen majapaikka on todellisuudessa, sen koimme juuri Essauoirassa tammikuussa..huh, olihan eriasia mainos kuin todellisuus…
  Joulu oltiin Mirleftissä, ja talvitakki oli paikallaan mukana iltaisin, päivällä aurinko lämmitti ihanasti. Olimme huoneistossa joka oli 5 hengelle, edullinen ja aivan mahtava isäntä! Suosittelen sitä paikkaa.
  Mahtavaa oli matkata linja-autolla Tiznitistä rannikkoa pitkin Rabattiin, mitä maisemia- mä olisin voinut jääda jo samalla reissulla asumaan…Temarassa vietimme viimeiset päivät ja suru sydämessä nousimme Casablancasta koneeseen…(mikä lentoasema ja palvelu, kiitos)..
  Tärkeää on Marokossakin asiallinen pukeutuminen ja tottakai, ei kannata leikkiä kohtalolla mennen iltaisin hämäriin paikkoihin, ja toki on huolehdittava passista ja varoista- kuten muuallakin maailmassa.
  Syksylle kolmatta matkaa suunnitellaan, jopa muuttoa terkuin ne ”kissanaiset” Suomesta 😀

  • Reply Hanna maanantai, kesäkuu 2, 2014 at 20:33

   Kiva kuulla muidenkin Marokko-kokemuksia! Juuri noinhan se menee, että järki päässä niin ihan hyvin selviää ja varuillaan kannattaa olla. Tuo on kyllä valitettavaa, että turismin mukana tulee kaikkia ikäviä lieveilmiöitä ja uskon, että Marokkokin on kovin toisenlainen pahimpien turistirysien ulkopuolella. Rabat ja Casablanca meiltä jäi vielä näkemättä, että ehkä ensi kerralla sitten! 🙂

 • Reply katjabloigu torstai, syyskuu 4, 2014 at 21:32

  Kiitos rehellisestä kokemuksesta. Kaikki mitä olen lukenut Marrakeshistä vahvistavat sitä, että minun ei kannata mennä sinne lomaani pilaamaan. Epäilen vähän koko Marokkoa. Kaoottinen ja epävarma ja huijarit ovat kauimpana siitä, mitä kaipaan. Pidän paikoista joita kuvaavat sanat rento ja organisoitunut. Tämä toteutuu parhaiten Turkissa.

  • Reply Hanna perjantai, syyskuu 5, 2014 at 13:39

   Marokko ei tosiaan ole mikään helpoin kohde, mutta Marrakechin ulkopuolella meno oli onneksi vähän erilaista ja kävellä sai suhteellisen rauhassa. En siis sano, että ei ikinä kannata Marokkoon matkustaa, lähinnä vain, että sinne mennessä kannattaa olla varautunut tiettyihin asioihin, esimerkiksi juuri näihin huijareihin. Valitettavasti kaikissa isoissa turistipaikoissa huijareita liikkuu, joten sinällään ongelma ei ole pelkästään tuolla Marokossa. Toisaalta tuo Marokon reissu oli itselle sellainen ikimuistoinen kokemus, jolle on jo oppinut nauramaan ajan kanssa. Loppujen lopuksi meidän loma ei siis mennyt pilalle kokonaan, vaikka joitain epämiellyttäviä asioita koettiinkin. Marokko on kuitenkin myös upea maa ja Marrakech on upea kaupunki, joten yksiselitteisen huono matkakohde se ei todellakaan ole.

  • Reply Jihane torstai, joulukuu 7, 2017 at 20:00

   Marokko on kyllä maailman paras paikka!??? suosittelen kaikille ehdottomasti!!
   Ja niitä huijareita on missä vain??? suomessakin niitä on?

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas torstai, lokakuu 12, 2017 at 22:37

  Tultiin päivä sitten Marokosta. Juuri tuo nahkatehdas huijaus koettiin myös….uskomatonta!

  • Reply Hanna keskiviikko, lokakuu 18, 2017 at 10:17

   Ilmeisesti aika yleinen huijaus tuolla, kun meidänkin kohdalle osui kahdesti! Olisi kiva tietää, järjestetäänkö nahkatehtaille muita kuin huijausvierailuja 😀

 • Reply Pekka Pehkonen sunnuntai, kesäkuu 17, 2018 at 14:34

  Vakiotavaraa… Aina ei terve järki riitä, etenkin jos on rutinoitunut röyhkeä pikkukonna asialla. Suomalaiset eivät osaa sanoa ajoissa seis! Kun olet uskottavasti esiintyvä kaikissa olosuhteissa, selviät paremmin.

 • Reply Jyri-Matti torstai, elokuu 23, 2018 at 12:25

  Kiitos Hanna ! Ollaan lähdössä Marokkoon ekaa kertaa. Annoit hyviä vinkkejä.
  T: Matti ja Kirsti.

  • Reply Hanna lauantai, syyskuu 8, 2018 at 15:04

   Hei! Kiva kuulla, että vinkeistä oli hyötyä. Mukavaa matkaa teille 🙂

 • Reply Hannele Möttö keskiviikko, marraskuu 7, 2018 at 15:20

  Oltiin aikanaan interraililla, käytiin myös Marokossa. Viikko piti olla, mutta venähti 16 päiväksi! Minulla tosin asui paikallinen ystävä Rabatissa, asuttiin hänen perheessään, joten oli turvallista liikkua, kierrettiin mm. Meknes, Fes, Vilubilis jne. ystävien opastamana, majoituttiin heidän sukulaisissaan, nähtiin hienosti perheiden normaalielämää. Kerran livahdettiin basaarialueelle kaksi blondia itsekseen, eikä mitään uhkaavaa koettu. Takaisin palattuamme saatiin kyllä nuhteet omin päin lähdöstä, koko kaveripiiri oli hälytetty meitä etsimään. Rabat oli ainakin silloin turvallinen, siisti ja riittävästi nähtävää, sattui vielä ramadanin aika, jolloin tietyt asiat piti lisäksi ottaa huomioon. Kovasti pitää aina tinkiä, että pääsee edes lähellekään paikallisten hintoja, loukkaantuvat, ellet tingi.
  Nyt tekisi mieli lähteä kiertämään Marokkoa, osin tietysti samoja kohteita, koska matkakumppani ei ole maassa käynyt. Toivottavasti matka toteutuu ja pääsisi tapaamaan ystäviäkin ko. kaupungeissa.
  Nyt olisi haaveena l

  • Reply Hanna lauantai, marraskuu 10, 2018 at 08:47

   Kiva kuulla kokemuksiasi Marokosta! Paikalliseen elämään tutustumalla saa varmasti eniten irti reissusta ja paikallisen kanssa varmasti mukavempi liikkua eri paikoissa. Olen kuullut, että muualla Marokossa meno on vähän erilaista kuin tuolla Marrakechissä, jossa me oltiin. Siellä käy niin paljon turisteja, että kaupustelijoita ja huutelijoita riittää. Mekin saatiin olla rauhasss, kun käytiin retkellä Essaouiran pikkukaupungissa 🙂

 • Reply Emmi keskiviikko, tammikuu 9, 2019 at 17:53

  Agadir on kiva! Rauhallinen näin tammikuussa. Rannsn isojen hotellien nurkilla oli rasittavia kauppamiehiä, mutta muuten saatiin käppäillä rauhassa. Suosittelen aurinkoa kaipaaville.

 • Leave a Reply