Suomen suurin matkablogiyhteisö

Muinaisten roomalaisten ja härkien jalanjäljillä Nîmes’ssä

Bonjour!

Ehdoton suosikkini Montpellierin lähistön pikkukaupungeista oli Nîmes, joka on noin puolen tunnin junamatkan päässä. Nîmes’ssä kävin vuoden aikana jopa kaksi kertaa, ensin vaihtarijärjestön kanssa feria-juhlassa, sitten toisen kerran vanhempieni kanssa.

Nîmes on viehättävä pikkukaupunki, jonka historia ulottuu jonnekin Rooman valtakunnan ajoille. Historiafriikeille siis riittää kiinnostavaa nähtävää. Näkyvin merkki roomalaisten oleskelusta kaupungissa on kuitenkin tuo amfiteatteri, Arènes de Nîmes. Samanlainen pytinki kuin Rooman Colosseum, mutta aika paljon pienempi tietysti. Nîmes’n amfiteatteri tosin on paremmin säilynyt kuin Colosseum, ja areena on vieläkin käytössä.

Siellä nimittäin järjestetään vieläkin härkätaisteluja! (Gladiaattoreiden syöttö leijonille tosin on jo lopetettu…) Areenan edessä onkin matadoripatsas muistuttamassa kyseisestä ”kansanhuvista”. Feria-juhla, jossa käytiin, on siis kansanjuhla, jossa pääosassa ovat härät, ja sen aikana tuolla areenalla järjestetään ihan oikea corrida, jossa siis matadorit lopulta tappavat härät. Tuota näytöstä olisi päässyt parillakympillä katsomaan, mutta minulle se olisi ollut liian raakaa katsottavaa, ja lisäksi eläinten tappaminen huvin vuoksi on mielestäni aika kyseenalaista toimintaa.

Silloin kun areenalla ei järjestetä härkätaisteluita, pääsee sinne sisälle kiertelemään noin 8€:n pääsymaksua vastaan. Hinta on mielestäni aika kallis, mutta perheeni kanssa käytiin sitten kuitenkin katsomassa paikka. Jos on käynyt Colosseumilla, niin ei tuo Nîmes’n amfiteatteri hirveästi eronnut, paitsi areena oli tuolla vielä ihan käyttökelpoinen, eikä raunioina kuten Colosseumilla.

Marraskuussa Arènes’n vieressä oli myös maailmanpyörä, jonka kyydistä näki jo aika hyvin sisälle ja muuallekin kaupungin ylle.

Tälle näytti sitten sisältä.

Nîmes’ssä on toki muutakin nähtävää kuin tuo Arènes. Kaupungin keskusta on aika pieni, joten kävellen näkee hyvin kaiken. Ranskalaiselle kaupungille epätyypilliseen tapaan keskusta on myös hyvin siisti ja viihtyisä.

Arènes’n vieressä on kiva puistoaukio, jolla oli ainakin joku kirkko.

Toinen roomalaisten ajalta hyvin säilynyt muisto keskustassa on roomalaisten temppeli, La Maison carrée. Siellä en käynyt sisällä, koska pääsymaksut olivat aika korkeat. (Olisi ollut mahdollista ostaa myös yhteislippu Arènes’iin ja tuonne temppeliin, mutten muista, paljonko se olisi maksanut.)

Keskustan katuja. Kummallakaan kerralla en hirveästi ehtinyt kierrellä kauppoja, mutta olettaisin, että shoppailumahdollisuudetkin ovat Nîmes’ssä ihan kohtuulliset.

Sitten Feria de Nîmes-juhlaan. Se pidettiin joskus syyskuun puolivälissä, ja taisipa olla niin, että keväisin on myös feria. Feria-juhliahan järjestetään Etelä-Ranskassa ja ilmeisesti myös Espanjassa, koska ne ovat sieltä levinneet Ranskan puolelle. Monella pikkukaupungilla on oma feriansa, joten en tiedä oliko Nîmes’n feria sitten suurin, mutta sellainen käsitys minulle jäi.

Täytyy tunnustaa, etten tiedä, oliko tuo feria yksi- vai useampipäiväinen juhla, me oltiin siellä vain lauantai-ilta. Päivällä olisi tosiaan ollut härkätaistelu, koska siis härkätaistelujuhlasta oli kyse. Kaduilla oli lisäksi kaikenmoista tapahtumaa, ja oikein karnevaalitunnelmaa.

Erilaisia kulkueita, paraateja ja musiikkiesityksiä oli joka puolella. Juoma- ja pikaruokakojuja oli myös ympäri keskustaa, ja pääkadun baarit olivat täynnä ihmisiä.

Härkätaistelun lisäksi juhlassa oli myös härkäjuoksua. Itselle oli tuttu vain espanjalainen versio, jossa ihmiset juoksevat kaduilla härkiä karkuun. Jotain sellaista odotin siis nytkin, kun järjestön vetäjät ilmoittivat, että mennään katsomaan härkäjuoksua porukalla.

Ekaa kertaa tutustuin sitten myös valkoisiin camarguenhevosiin, joita on tuolla Etelä-Ranskassa aika paljon. Niitä elää myös puolivilleinä Camarguen jokisuistoalueella, ja lisäksi kyseisiä heppoja käytetään myös härkien paimentamisessa. Ihailin sitten ohijuoksevia heppoja monta kertaa samalla ihmetellen, missä ne härät oikein viipyvät.

Kunnes tajusin, että musta pieni härkä juoksikin hevosten keskellä, ja uhkarohkeat miehet juoksivat härän perässä. Rohkein oli selvästikin se, joka uskalsi koskea härän takalistoon. Tällä lailla härkäjuoksu olikin turvallisempaa kuin olin luullut (en kyllä itse silti olisi mennyt mukaan juoksemaan). Ainut riski olisi ollut se, jos härkä jostain syystä olisi jäänyt hevosista jälkeen, ja päässyt kääntymään ihmisiin päin. Katsojat oli eristetty kadun varrelle metalliaidoilla, mutta putkien välistä mahtui kyllä hyvin vaikka kokonaan kadun puolelle. Ja monet sinne ujuttautuivatkin hyvien kuvien toivossa.

Illalla juhla jatkui keskustassa, jossa nähtävyydet oli upeasti valaistu ja musiikkia oli joka puolella.

Porukkaa oli aika paljon, joten oli vaikea olla eksymättä muista. Palattiin vielä samana iltana viimeisellä junalla Montpellieriin, mutta ihan tarpeeksi juhlahumua kerkesi kokea jo siinä ajassa. Feriaa voisi ehkä kuvailla sivistyneemmäksi versioksi vapusta, samanlainen karnevaalitunnelma ilman joka puolella örveltäviä teekkareita 😀

Nîmes’iin tutustumista voin siis suositella, varsinkin päiväretkikohteena Montpellieristä tai miksei Marseillestakin. Kaupungissa on jossain ilmeisesti myös kiva puisto, joka itseltä on jäänyt molemmilla kerroilla löytämättä. Lisäksi historiallisia kohteita on muitakin kuin amfiteatteri ja temppeli, mutta ne jäivät molemmilla kerroilla katsastamatta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Aurore torstai, lokakuu 17, 2013 at 20:25

    Nîmes on niin kaunis – sateellakin! Se syksyinen feria on miniversio kevään feriasta, joka kestää noin viikon. Paljon, paljon nähtävää ja hieno tunnelma. Toivottavasti pääset joskus käymään siellä puutarhassa, se on nätti, ja sinne löytää seuraamalla kanaalia.

    • Reply Hanna perjantai, lokakuu 18, 2013 at 11:58

      Samaa mieltä kyllä olen, Nîmes on upea kaupunki! Niin muistelinkin, että keväällä luin jostain, että Nîmes’ssä on silloinkin feria, mutta sitä en tiennyt, että se keväinen on suurempi. Kaikkea sitä oppii vielä vaihtovuoden jälkeenkin 🙂 Ja siitä puutarhasta näin kuvia muilla vaihtareilla, ja harmitti ku en ollut tajunnut sen olemassaoloa silloin, kun itse kävin Nîmes’ssä. Ehkä jonain päivänä käyn vielä siellä puutarhassakin!

    Leave a Reply