Suomen suurin matkablogiyhteisö

San Sebastián – Surffaajia ja hyvää ruokaa

Heippa taas!

Kylläpäs aika kuluu nopeasti, justiinhan vasta kirjoitin tänne, ja siitä onkin jo viikko… Ajattelin tällä kertaa jatkaa Baskimaan reissusta kertomista, ihanaa Biarritziähän jo mainostin yhdeksi Ranskan upeimmista paikoista, joten otetaan nyt vuoroon Espanjan upein paikka! Täytyy tosin todeta, että Espanjassa ei varmaan niin paljon ole tullut vielä reissattua, jotta sieltä pystyisi valita upeinta kohdetta, koska aika monta paikkaa on vielä katsastamatta. Mutta San Sebastián on kyllä upea, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

San Sebastián löytyy siis ihan Pohjois-Espanjasta, Atlantin rannalta ja sinne tosiaan pääsee Ranskan rajalta, Hendayesta, Euskotrenillä (sivut on vaan espanjaksi ja baskiksi, mutta klikkaa ylhäältä Tren ja sitten Horarios y tarifos, niin saa haettua aikatauluja). Noita junia tuntui menevän aika usein, ja yleensä aikataulut sopi hyvin yhteen Ranskan valtion junien kanssa. San Sebastiánissa nämä junat saapuvat Amaran asemalle, joka on siis eri asema kuin se, jonne Espanjan VR:n, Renfen, junat tulevat.

San Sebastián on toinen Baskimaan isoista kaupungeista, mutta keskusta-alue on silti aika pieni, ja kävellen pääsi kätevästi liikkumaan. (Paitsi kaatosateessa katsoin parhaaksi ottaa bussin kilometrin matkaa varten.) Baskimaallahan on aika hurja maine, koska kyseinen alue haluaisi kovasti itsenäistyä Espanjasta, ja siellä on toiminut aika aktiivisesti terroristijärjestö Eta. Ehkä vähän etukäteen hirvitti siis lähteä yksin tuonne seikkailemaan, mutta ilmeisesti Eta on elänyt hiljaiseloa viime vuodet, ja turistit ovat alueella ihan turvassa. Itsenäistymispyrkimykset näkyivät ainostaan tuollaisina baskin kielellä kirjoitettuina julisteina kadulla, mitään suurempia mielenilmauksia ei ollut ainakaan sinä aikana, kun itse siellä kävin.

Baskimaallahan espanjan lisäksi toinen virallinen kieli on euskara, eli baski, joka ei ole sukua millekään muulle maailman kielelle (nippelitietoa by kielitieteilijä). Espanjalla pärjäsi kuitenkin ihan samaan tapaan kuin Barcelonassa, eli hyvin. Voi olla, etten erottanut tuota euskaraa espanjasta, mutta mielestäni en kuullut kenenkään kyseistä kieltä puhuvan, käsittämättömiä kylttitekstejä kylläkin näkyi.

San Sebastián on siis ihan merenrannalla ja siellä on kaksi rantaa: Zurriola on surffareiden suosiossa valtavien aaltojen takia, kun taas La Concha on enemmän auringonottoon. Tuo La Concha kuuluu kyllä upeimmat rannat ever -listalleni. Siitä on niin monta kuvaa eri kuvakulmista otettuna, että vähän oli vaikea valita tähän vain muutama kuva. Harmi vain, että koko sen ajan, kun olin San Sebastiánissa, niin satoi lähes kaatamalla. Hyödynsin pari aurinkoista tuntia sitten oikein kunnolla kameran kanssa pyörimiseen. Auringonotto ja Atlantissa pulahdus jäivät kuitenkin vain haaveeksi.

Hiekkaan kirjoittelu tuntui olevan suurta hupia.

Saapuessani San Sebastiániin ei vielä satanut, joten kiipesin heti tuolle Monte Urgull -vuorelle, joka on La Conchan vieressä. Huipulla oli linnoitus ja sieltä aukesi kyllä upeat näkymät alas kaupunkiin.

 

Tuolle saarelle ei ainakaan toukokuussa päässyt, mutta kesäaikaan sinne ehkä menee lauttoja.

 

San Sebastiánin vanhakaupunki, Parte Vieja, oli ihanan tunnelmallinen ja täynnä pieniä kujia. Sieltä löytyi myös runsaasti hyviä ruokapaikkoja. San Sebastiánhan on kulinaristien luvattu kaupunki, koska siellä on ilmeisesti melko monta Michelin-ravintolaa. Itse jätin ne väliin, mutta testailin sitä vastoin pintxos-baareja, joita oli ihan joka puolella. Pintxot ovat siis baskilaisia tapaksia, eli pieniä suolapaloja. Niitä oli yleensä joka baarin tiski täynnä, ja sieltä sai valita mieleiset, ja sitten lopuksi hammastikkujen lukumäärän perusteella laskutettiin. Monissa pintxoissa oli kalaa tai muita mereneläviä, ja ainakin itsellä se hieman rajoitti valikoimaa. Mutta kehitin sitten loistavan ällötysten välttely – taktiikan, ja kysyin aina baarimikoilta, mitkä tapakset ovat sin pescado, eli ilman kalaa. Usein niitä aina pari löytyi, mutta oli siinä vähän selittelemistä: Ei, en ole allerginen, enkä kasvissyöjä, en vain tykkää kalasta.

Ravintoloita oli kyllä joka lähtöön, ja oli vähän taitolaji erotella jyvät akanoista. Yhden paikan löysin, josta sai maailman parasta vuohenjuustosalaattia, harmi vain, ettei taaskaan mitään hajua nimestä, taikka sijainnista. Paikallisten ajanvietettä oli kiertää illalla baarista toiseen pintxoista nautiskellen, ja heitä seuraamalla varmasti löytää parhaimmat paikat. Yleensä hyvää ruokaa saa niistä paikoista, jotka ovat ihan tupaten täynnä ihmisiä.

Muita nähtävyyksiä San Sebastiánissa on vanha kalasatama, jossa oli myös joku akvaario, sekä Miramar-puisto vähän kauempana keskustasta. Rantaviivaa seuraamalla näkee varmaan kaiken oleellisen, itse tosin luovutin sateen takia puolessa välissä, enkä kävellyt La Conchaa päästä päähän. Vähän kauempana vuoren rinteellä olisi ilmeisesti myös joku huvipuisto, mutta sekin jäi itseltä katsastamatta.

Eräs paikka, jossa kävin, ja josta ainakin itse pidin, oli La Perlan kylpylä. Kylpylä oli myöskin rannalla, ja sieltä olisi ollut mahdollisuus juosta keväisen hyiseen Atlanttiin uimaan. Itse tyydyin vain lilluttelemaan lämpimissä altaissa, joiden erikoisuus oli se, että vesi oli suolavettä. Kylpylästä löytyi myös allas, josta löytyi kuntosalilaitteita, sekä kylmäallas, jonka veden lämpötila vastasi Suomen järvivesiä. Ai niin, ja oli siellä myös sauna, joka oli varustettu kyltillä: ”Veden heittäminen kiukaalle kielletty”. Ihan ei ollut espanjalaiset tajunnut saunan ideaa. Mutta tuo kylpyläreissu oli kyllä ihanaa rentoutumista kaiken sateessa rypemisen jälkeen, ja varmasti paras vaihtoehto, mitä sellaisella koiranilmalla pystyy edes tehdä. Pääsymaksu oli aika kallis, 20-30€, en ihan tarkkaan enää muista, mutta kyllä melkeen sanoisin, että oli sen rahan väärtti. (La Perla on siis tuo keltainen rakennus tuossa hiekalla.)

Sitä vastoin en lähtisi suosittelemaan hostellia, jossa olin yötä. Surf Packpackers oli varmasti majapaikka, joka jakoi mielipiteitä. Jos olet railakkaasta yöelämästä pitävä surffari, niin varmasti viihdyt, mutta minä en kyllä viihtynyt. Yleensä hostelleilla on aika hiljaista päivisin, kun kaikki ovat kaupungilla kiertelemässä, mutta täällä porukka vasta heräili siinä puolen päivän maissa. Huoneiden ovet olivat jatkuvasti auki ja iltaisin lähes koko hostelli suuntasi bilettämään. Oudointa oli kuitenkin kylppäri, joita oli tasan yksi koko hostellille, eikä ovessa ollut lukkoa. Vessakoppi oli sentään eristettu lukittavaksi, mutta ei se kovin kivaa ollut olla suihkussa (jonka lattialla oli kilo hiekkaa surffareiden jäljiltä), kun joku vaan tulee kylppäriin. Varmasti  siellä siis viihtyy, jos on supersosiaalinen, ja jaksaa joka ilta bilettää, mutta henkilökohtaisesti en lähtisi kyseistä puljua suosittelemaan.

Surffareita siis löytyi San Sebastiánistakin reilusti, ja varmasti kiinnostuneille olisi surffikurssejakin ym. Zurriolan rannalla aallot tosiaan olivat aika huikeet, vaikka ihan ei vetänyt vertoja Biarritzille. Mutta San Sebastián on kyllä varmasti hyvä rantakohde, ainut miinus tulee siitä, että Atlantin säät ovat aika oikukkaat, ja voi käydä niin kuin mulle, että koko ajan sataa.

Mutta Baskimaalle palaan varmasti vielä. Koko alue on ihanan vehreää, ja siellä olisi kiva vuokrata auto ja ajella ympäriinsä. Kaverini oli niin tehnyt, ja kertoi, että Baskimaalla on vaikka kuinka paljon upeita rantoja, joilla ei ole ketään muuta, koska ne ovat niin syrjäisiä. Kaiken kaikkiaan, kyseessä on kaunis alue, sen verran pystyn jo sanomaan ihan vain kahden kaupungin nähneenä. Että ei kannata pelästyä Baskimaan kyseenalaista mainetta tai epävakaata säätä, koska ihan järjettömän upeasta paikasta on kyse. (Ja tää blogi alkaa kohta toistaa itseään, joka paikka on hieno ja upea, olisikohan seuraavaksi aika kertoa jostain ei-niin-sykähdyttävästä paikasta!)

Lejé mi corazón en Donostia. (Saa korjata, jos on väärin ;D)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply