Suomen suurin matkablogiyhteisö

Buenot vinkit Barcelonaan osa 1

Hola!

Jotta tästä blogista ei tulisi ihan täysin Ranska-aiheinen, niin siirrytään välillä vaihtelun vuoksi Espanjan puolelle, nimittäin aattelin tehdä Barcelonasta samanlaisen kaupunkioppaan kuin Pariisista. Taidan hajauttaa nämäkin niin, että ekaan osaan käytännön jutut ja nähtävyyksistä kerron lisää sitten seuraavassa erässä.

Barcelonassa kävin vaihtoni aikana myöskin useampaan kertaan, ekan kerran vaihtarijärjestön järjestämällä (biletys)reissulla, jolla ei paljon nukkumaan keritty, ja toisen kerran poikaystäväni tuli Suomesta mua katsomaan ja kierreltiin muutama päivä Barcelonassa ja käytiin katsomassa Barçan futispeliä. Barcelona on siitä jännä paikka, että ensisilmäyksen perusteella olin hieman jopa pettynyt kaupunkiin, mutta päivä päivältä ja kerta kerralta rupesin tykkäämään siitä enemmän ja enemmän. Tosin Barcelona ei ole vielä näyttänyt parhaita puoliaan mulle, joka kerta kun olen siellä, niin sää on ollut ihan kamala, syyskuussa satoi ihan kaatamalla koko sen päivän, kun kiersimme nähtävyyksiä porukalla, sateenvarjo hajosi heti kättelyssä, ja ballerinat olivat tuota pikaa litimärät. (Sen opin, että jos ulkona on lämmin, mutta sataa kuin saavista kaatamalla, niin sandaalit ovat paras kenkävalinta: ne kuivuvat nopeasti, toisin kuin ballerinat, jotka olivat nihkeät vielä Montpellieriin palatessakin…) Helmikuussa taas sää oli aika hyytävän kylmä, ja olipa eräänä aamuna jopa luntakin maassa pieni kerros! Että jos Barcelonaan vielä menen, niin koitan ajoittaa sen niin, että siellä olisi lämmin.

Tuo vaihtarireissu oli muutenkin aikamoinen kokemus, se jäikin lopulta viimeiseksi Erasmus-järjestön reissuksi, jolle pääsin mukaan, koska Carcassonnen retki jäi multa väliin flunssan takia. Mutta joo, kuvitelkaa 50 ranskaa kuka milläkin aksentilla puhuvaa vaihtaria keskelle Barcelonaa kulkemaan ympäriinsä metrolla. Ei ihan nopeimmasta päästä ollut se homma, kun pari tyyppiä sähläs niitten lippujen kans siinä portilla ja laski yksitellen porukkaa sisälle, tähän meni noin 10 minuuttia. Sitten piti huolehtia vielä, että kaikki seuraavat mukana oikealle metrolaiturille, eikä kukaan hukkunut jonnekin ihmisvilinään. Ja että kaikki pääsevät oikeaan junaan, jäävät oikealla asemalla pois ja vielä löytävät takaisin maanpinnalle. Ja kun tämä sama rumba toistui monta kertaa päivässä, niin hohhoh! Kaduilla kulkiessa yleensä aina muutama eksyi letkasta tai jäi porukasta, ja niitä eksyneitä lampaita sitten yleensä aina odotteli sovitulla tapaamispaikalla missä milloinkin. Itsehän jäin porukasta vain kerran, mutta onneksi mukana oli eräs tyttö, joka osasi Barcelonassa suunnistaa, niin löydettiin ajoissa bussin lähtöpaikalle. Tälle se näytti, kun vallattiin Barcelonan kadut!

Nähtävyyksien kiertäminen sujuikin toisella kerralla paljon nopeammin, kun ei tarvinnut vartin välein pysähdellä oottamaan perässähiihtäjiä. Barcelonan nähtävyydet ovat aika hajallaan ympäri kaupunkia, joten metroa kannattaa kyllä hyödyntää liikkumiseen, oikeasti se on aika kätevä, ainakin vähän pienemmälle porukalle 😀 Metroon saa ostettua useamman eri päivän voimassa olevia Barcelona Transport Cardeja, niitä pystyi hankkimaan jo lentokentän turisti-infopisteeltä, mutta kannattaa olla tarkkana, ettei osta vahingossa puolet kalliimpaa Barcelona Cardia, jolla pääsee ilmaiseksi myös museoihin. Myös taksi on aika halpa kulkuväline Barcelonassa, tultiin aina porukalla sillä yöllä hotellille, ja maksoin muutaman kilometrin matkasta joku pari-kolme euroa. Öisin metrot eivät kulje kovin myöhälle, mutta takseja oli kaduilla joka puolella, joten sellaisen sai ihan hyvin Sinkkuelämää -tyyliin huidottua kadulta.

Lentokentältä pääsee keskustaan kätevästi Renfen junalla, joka lähtee kakkosterminaalin vierestä. Sinne lentää ainakin Norwegian, ns. ”paremmat” lentoyhtiöt lentävät uudempaan ykkösterminaaliin, jonne menee shuttle bus tuolta kakkosterminaalilta. Mikäli sattuu lentämään joskus Suomeen tuolta Barcelonan ykkösterminaalista, niin kannattaa varata aikaa shoppailuun! Lensin toukokuussa takaisin Suomeen sitä kautta, ja koko terminaali oli täynnä vaatekauppoja, Zaraa, Mangoa ym. merkkejä. Jos en olisi ollut niin poikki laukkujen raahaamisesta, niin olisin ehkä myöhästynyt lennolta, jos olisin mennyt sinne kiertelemään. Olis ollu kiva sellanen kuulutus: ”This is the absolutely final call to passanger Hanna, the gate is closing” just sillon ku olis ollu sovittamas jotain pakko-saada -mekkoa…

Shoppailupaikkoja löytyy Barcelonasta kyllä muualtakin. Keskustasta Plaça de Catalynyalta lähtevät kadut ovat täynnä perusvaatekauppoja, ja sataman lähistöltä pääkatu La Ramblan päästä löytyy kauppakeskus Rambla del Mar, jossa on myös paljon kauppoja. Barcelonan pääkatu on siis tuo La Rambla, ja siellä riittää vilinää aamusta iltaan. Kadun varrella on myös Mercat de la Boqueria, eli katettu kauppahalli, josta löytyy tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, lihaa, mereneläviä sekä tietysti herkkuja.

La Boquerian sisäänkäynti, ja alla vilinää La Ramblalla.

Ravintoloita Barcelonasta löytyy myös joka lähtöön, mukana on myös paljon ”turistipaikkoja”, jotka kauppaavat ei-niin-herkullista paellaa ryöstöhintaan. Sattumalta osuttiin poikakaverin kanssa yhteen hyvään tapaspaikkaan, josta sai jälkkäriksi herkullisia leivoksia, mutta ei kyllä mitään hajua, että missä kyseinen paikka oli. Turvallinen vaihtoehto Barcelonassa ovat FrescCo-ketjun buffetravintolat, joissa saa reilulla kympillä syödä niin paljon kuin jaksaa. Itse pääruoka ei ole ravintoloissa niin hyvää, mutta mulla onkin hyvä taktiikka paikassa syömiseen. Alkusalaattia niin paljon kuin lautaselle mahtuu (vaihtoehtoja on vaikka ja mitä!), sitten pari pizzanpalaa ja lopuksi jälkkäreitä niin paljon kuin vaan jaksaa syödä. Joskus olen istunut kyseisessä ravintolassa reilu kaksi tuntia sateen suojassa ja santsannut jätskiä noin viisi kertaa plus kaikki mahdolliset leivokset ja hedelmäsalaatit…:D

FrescCo vs. kämänen turistipaella…

Hotellisuosituksia ei Barcelonasta ole vielä löytynyt, vaihtariporukalla olimme HiHostelsin eli kansainvälisen Retkeilymajajärjestön hostellissa: sijainti oli hyvä, mutta paljon muuta hyvää ei ollutkaan, varsinkin huoneet olivat melko epäviihtyisiä. Toisella kerralla hostellimme kanssa oli ongelmia, ja meidät siirrettiin Pension Villanueva -nimiseen paikkaan, joka sijaitsi Plaça Reial -aukiolla. Sijainti oli taas aivan loistava, mutta huoneet paremmat päivänsä nähneitä, melko pieniä ja yhteiskylppäri oli aina viereisen huoneen ranskalaisten valtaamana.

Barcelona on harvoja kaupunkeja, jonka yöelämään on tullut tutustuttua, normaalisti en jaksa reissatessani hirveästi bilettää, mutta yllättäen vaihtarijärjestön reissulla tuli sitäkin harrastettua. Tosin Barcelonassa yleensä maksaa sisäänpääsyt aika paljon, ja porukka raahautuu paikalle vasta reilusti puolenyön jälkeen, eli silloin kun oma sisäinen kello on jo kauan aikaa käskenyt painumaan pehkuihin. Ei taas mitään hajua, minkä nimisessä yökerhossa oltiin, seurasin vaan joukon perässä. Toisena iltana oltiin kuitenkin jossain rannan lähellä, koska kotimatkalla koukattiin ihailemaan valtavia öisiä aaltoja.

Huonoista säistä johtuen en ole ikinä päässyt Barcelonassa rannalle, mutta tälle siellä näyttää. Rannat ovat aika lähellä keskustaa, joten metrollakin pääsee kätevästi siirtymään aurinkoa ottamaan, jos kävely ei innosta.

Helmikuussa ei ollut ruuhkaa 😀 Kyseinen rantahan oli nimeltään La Barceloneta, jos kartasta haluaa katsoa, mistä paikka löytyy.

All in all, Barcelona on aika kiva kaupunki- ja rantakohde, vaikka kaupunki on tunnettu pitkälti erikoisesta arkkitehtuuristaan, niin löytyy sieltä paljon muutakin. Barcelonassa ei myöskään voi olla törmäämättä punakeltaisiin Katalonian lippuihin, itsehallinnollinen alue haluaisi kovasti itsenäistyä Espanjasta, ja se näkyy. Barcelonassahan virallisesti vain yksi kieli, katalaani, ja esimerkiksi metroissa kuulutukset ovat katalaaniksi. Mutta espanjalla pärjää kyllä ihan hyvin, kaikki paikalliset ovat oikeastaan kaksikielisiä (kai). Tai sitten voi tehdä niin kuin mä, ja aloittaa opiskelemaan katalaania! Harmi vaan, että näitä vaihtovuoden aikana aloittettuja kieliopintoja ei oikein taida päästä Suomessa jatkamaan.

Sellasta tarinaa tällä kertaa, ja palaillaan lisää noista nähtävyyksistä joku toinen kerta. Buen viaje a Barcelona!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply