Suomen suurin matkablogiyhteisö

About 50 places to see before I die

Heippa!

Tulipas karmiva otsikko, mutta lainasin vähän erään matkakirjan otsikkoa, 1000 places to see before you die, itsellä taisi olla nähtynä vain parikymmentä kohdetta, kun viimeksi laskin. Että vielä olisi nähtävää tässä maailmassa ennen vanhainkotiin siirtymistä. Oon kirjoitellu yhtä kaupunkiopasta, mutta koska kuvat ovat kaikki Tampereen koneellani, niin täytyy nyt kirjoitella täällä Pohjanmaalla jotain muuta ja tehdä reissupostaus valmiiksi ensi viikolla, jos vaan ehdin! (Ihana yhteiskunta-tentti kun vihdoin olisi edessä, joten aikaa pitäisi keritä viettämään myös yliopiston kirjastossa…)

Listailin tässä menneellä viikolla huvikseni paikkoja, joihin haluaisin vielä jonain päivänä matkustaa, ja ajattelin kirjoittaa listan ylös tännekin. Matkakuumetta kun taas vähän pukkaa….

Eurooppa:

Eurooppa on niin nähty… vaan kun ei ole! Edes Ranska ei ole vielä niin nähty, etten sinne enää ikinä haluaisi. Joten listasta tuli pitkä.

– Islantiin haluaisin ratsastusvaellukselle issikoilla, ja tietty kuumiin lähteisiin lilluttelemaan, ja muutenkin voisi olla aika mielenkiintoinen maa.

– Norjan vuonot ovat vielä näkemättä, samoin kuin Oslo.

Vuonomaisema

– Kööpenhaminassa en ole ikinä käynyt, Etelä-Ruotsissakin olisi kiva kierrellä ja Gotlanti on ihan ehdoton must-see -paikka.

– Saksa ei ole ikinä mitenkään hirveästi kiinnostanut matkailumaana, mutta kai Berliinissäkin pitäisi joskus käydä, ja se Prinsessa Ruususen satulinna jossain Münchenin (?) lähelläkin kuulemma olisi hieno.

– Alankomaista ainakin Amsterdam, Belgiasta Bryssel, mutta muitakin hienoja paikkoja taitaa löytyä. Luxembourgissa olen käynyt yhdessä eläintarhassa joskus pienempänä, mutta sielläkin pääkaupunki on vielä näkemättä.

Big Ben ja Thames-joki Lontoossa

– Iso-Britanniassa olisi kiva kierrellä vähän enemmänkin, ainakin Skotlannin ylängöillä. Niin ja Lontoossakaan en ole vielä käynyt…

– Irlanti on taas yksi heppamatkapaikka, haluan sinne vehreille nummille ratsastamaan.

– Ranskasta on AINAKIN pakko nähdä vielä Korsika, Bretagnen alue länsirannikolla, Loiren linnat, Strasbourg, Ranskan Alpit (Annecy, Chamonix…), mutta joo, Ranskassa voisin kierrellä vielä vaikka kuinka paljon.

– Espanjassakin riittää vielä kiinnostavaa nähtävää, Baskimaalla kävin jo kerran, mutta haluan sinne vielä uudestaan kiertelemään. Myös Galicia ja Andalucia ovat maakuntia, joihin haluaisin vielä tutustua. Ai niin ja Madrid.

– Portugalista Lissabon ainakin, ja Algarven alue etelässä.

– Maltan saari vois olla kans ihan jees.

– Italiaa haluaisin kierrellä vielä vaikka kuinka paljon, Venetsia, Garda-järvi, Firenze, Toscana, Pisa… kaikki vielä näkemättä!

Canal Grande

– Sveitsin alppimaisemat lumosivat minut jo ekalla vierailulla, sinne haluan vielä uudestaan. Zürich ja Interlaken nyt ainakin, mutta alppimaisemia olisi kiva ihailla myös ihan maaseudulta käsin.

– Wien, Praha, Budapest ja Bratislava, eli Itä-Euroopan suuret kaupungit. Bratislava on itse asiassa listalla ihan jo senkin takia, että siellä minulla asuu kaksi kaveria, ja olisi kiva päästä heitä moikkaamaan.

– Tahtoisin myös tehdä uuden reilireissun, tällä kertaa Itä-Eurooppaan. Samalla reissulla pääsisi näkemään vaihtarikavereitakin aika kätevästi. Reitin varrelle osuvia maita voisi olla esimerkiksi Latvia (Riika), Liettua, Puola, Romania (Bukarest), Bulgaria (Sofia), Serbia, Slovenia ja ainakin Kroatia, jossa ilmeisesti on useampikin upea paikka. Niin ja reissu olisi hyvä päättää Kreikkan aurinkoon, koska Ateenakin on vielä näkemättä.

– Pietariin olisi myös kiva päästä ihailemaan tsaarinaikaisia upeita rakennuksia.

Jäikö vielä joku maa mainitsematta??? Olisi varmaan ollut helpompi kirjoittaa, että haluan käydä lähes jokaisessa Euroopan maassa….

Amerikka: 

– New York on ihan ehdoton must, sinne on päästävä ja mieluusti pikaisestikin!

Viisi vinkkiä kesäiseen New Yorkiin

– Yhdysvalloissa olisi siistiä tehdä road trip, ja nähdä ainakin pakolliset Grand Canyon, Las Vegas ja Kalifornia. Myös Kalliovuoret ovat aina kiinnostaneet, sinne cowboyden kanssa ratsastelemaan siis.

– Kanada, varsinkin ranskankielinen Québec.

– Ai niin ja Havaiji totta kai, ja vaikka kaikki Karibian meren saaret. (Mutta jos pitäisi valita vaan yksi, niin mikä se olisi? Kuuba? Bahama? Martinique?)

– Väli-Amerikka taas ei itseä ole mitenkään erityisesti ikinä kiinnostanut, Meksikossa ehkä voisi käydä, vaikka vähän tietysti maan turvallisuustilanne huolettaakin…

– Etelä-Amerikka taas kiinnostaisi todella paljon, mutta ei sekään ihan turvallisimmasta päästä taida olla. Mutta ainakin Argentiina on nähtävä, ja ehkä myös Chile ja Peru. Niin ja Rio de Janeiro Brasiliassa.

Afrikka:

– Safarille Afrikkaan, se olis aika upeeta! Maalla ei niin väliä, kunhan näkee norsuja.

-Etelä-Afrikan Kapkaupunki ja Egyptin pyramidit, siinä taitaa olla Afrikan tärkeimmät omalla must-see -listallani. Vai olisikohan Afrikassa silti enemmän upeita paikkoja nähtävänä?

Kenia-1

Aasia: 

– Dubai, ihan ehdoton! Sinne haluan, ja aavikolle ratsastamaan kamelilla kuin suoraan tuhannen ja yhden yön sadusta.

– Kiinasta ainakin Peking, Kiinan muuri, Shanghai, Hongkong…

– Thaimaa ei ole listalla siksi, että haluan sinne örveltämään muiden turistien kanssa, vaan siksi, että siellä on upeat maisemat.

Palmuja Lankawilla

– Malesia, tänne saatan jopa lähteä aika piankin…;)

– Singapore on kuulemma upea!

– Taj Mahalin temppeli Intiassa olisi myös kiva joskus päästä näkemään ihan livenä.

Australia ja Oseania:

– Ausseihin aion vielä mennä joku päivä, siellä on niin paljon mahtavia paikkoja, jotka on pakko nähdä: Ayers Rock, Sydney, Iso Valliriutta… ainakin näin alkuun.

Kenguruja Australian erämaassa

– Uusi-Seelanti on vielä suurempi must-paikka kuin Australia, ne maisemat Taru Sormusten Herrasta -leffassa, voiko sellasta olla oikeasti olemassakaan?

– Tyynenmeren paratiisisaarille olisi myös kiva päästä ottamaan aurinkoa, ainakin Ranskalle kuuluva Tahiti on must-listalla.

Oli aika vaikea laskea montako paikkaa tässä nyt on nähtävänä, mutta ihan kiitettävästi silti. Huomaan, että olen selkeästi turisti, joka haluaa nähdä. Itse haluan aina reissuilla nähdä upeita rakennuksia, henkeäsalpaavia maisemia ja myös paikallista elämänmenoa. Moni muu turisti taas saattaa lähteä matkalle sen takia, että haluaa kokea jotain. Totta kai matkustus on aina myös kokemus, mutta itselle tuo näkeminen on aina tuntunut olevan pääosassa. Ja se näkyy varmaan sitten siinä, että yritän aina mahdollisimman tarkkaan tallentaa näkemäni kameran muistikortille.

Millaisia matkailijoita teidän lukijoiden joukosta löytyy? Ja, puuttuko must-see -listaltani joku ehdottomasti näkemisen/ kokemisen arvoinen kohde? Kaikki matkakuumetta entisestään kasvattavat kommentit ovat siis enemmän kuin tervetulleita 🙂

(Kaikki kuvat on täältä Rantapallon sivuilta napattuja)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Jyrki Suhonen keskiviikko, maaliskuu 5, 2014 at 20:39

  Uudesta-Seelannista sanoisin, että maa lienee kaikkien maailmanmatkaajien unelma. Vain muutamassa maassa luonto tarjoaa mahtavia vuoria ja .. rikkonaista rannikkoa, jotka ovat vuonojen, vuorten ja metsien peittämiä maailman ääripäissä. Norja ja Uusi-Seelanti vuonoineen ykkösinä. Uusi-Seelanti muutenkin hämmästyttävä maa. Eteläsaarta kutsutaan Etelä-Alpeiksi. Milford Sound on jatkuvasti maailman matkailukohteiden toiveiden ykkönen ja käyneiden mielestä myös ykkönen.
  Uudessa-Seelannissa on kaikkea. Vuonoja, vuoria, jäätikköjä, karua maata, trooppista maata (pohjoissaarella) ja geysirejä. Kuumia lähteitä.

  Sinne mä tahtoisin. Islannissa olen käynyt ja Strokkurin nähnyt. Thindavellir on myös vaikuttava, kun muistaa, että juuri siinä Amerikan laatta ja Euroopan laatta repii eroa toisiinsa ehkä sentin kaksi vuodessa.
  Sinne väliin on tunkenut tiensä aivan valloittava Öxarárfoss. 11 metrinen, mutta tarjoaa mitä upeimman romanttisen taustan mille tahansa tarinalle.

  Mun pitäis laittaa kuviani Googlen Maps joukkoon. Reykjavik, Blue Lagoon,Geysir alue ja monia Islannin muita kohteita tuli nähtyä. Reykjavikistä löytyi myös Suomi-talo, josta myös kuvia.

  • Reply Hanna torstai, maaliskuu 6, 2014 at 15:30

   Uutta-Seelantia on kyllä kehuttu jo niin paljon, että pakko päästä sinne lähivuosina! Täytyy tunnustaa, etten itse ole ihan hirveästi edes perehtynyt, mitä kaikkea maasta löytyy (joten kiitos listasta), mutta sinne on silti pakko päästä. Eivät kaikki paikkaa kehuneet voi väärässäkään olla.

   Islanti on varmasti myös kaikessa karuudessaan vaikuttava paikka. Kaveri on siellä nyt vaihdossa, ja olen kyllä kovasti ihaillut kuvia sieltä.Suomi-talosta tosin en ole kuullutkaan!

   • Reply JS2012 keskiviikko, maaliskuu 12, 2014 at 17:17

    Annan linkin Flickriin, johon olen laittanut joitakin kuvia sieltä täältä.
    Photosettien järjestely on vielä pahasti kesken ja valtava määrä kuvia puuttuu, kun en ole flickrin maksava jäsen, niin kuvien palvelintilassa on rajoituksia.
    Se Suomi-talo ei nyt varsinaisesti ole mikään Suomi-talo, vaan pikkupulju, jossa kaupataan muistaakseni kaikenlaista Suomi-rihkamaa ja vuokrataan polkupyöriä. En itse käynyt sisällä, mutta otin kuvan ulkoapäin. Laitan vielä pari lisää sen yhden lisäksi.

    http://www.flickr.com/photos/jyrkinkuvia/?donelayout=1

    • Reply Hanna perjantai, maaliskuu 14, 2014 at 10:25

     Kiitos! Nuo Islannin maisemat näyttivät kyllä upeilta!

     • JS2012 perjantai, maaliskuu 14, 2014 at 17:24

      Lisäsin kuvauksia kuvilleni ja pari uutta.
      Laitan lisää kuvia vielä. Otinhan noin 700 kuvaa matkaltani. Osa on toistoa, joista pitää valita paras ja osa epäonnistuneita otoksia, mutta ehkä 2-300 kelpaa julkiseen levitykseen 🙂

      Halgrimskirkjanin näköalatasanteelta otin varmaan 50 kuvaa ja 4-5 kuvaa kertoo jo kaiken. Se on siis se kirkko, joka hallitsee Reykjavikin kaupunkikuvaa.
      Taidan ne laittaa seuraavana. Siis ne 4-5 kuvaa sivuilleni.

  Leave a Reply