Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kulttuuriton viikonloppu Euroopan kulttuuripääkaupungissa

Heippa taas!

Käsi ylös kuka tietää, mikä kaupunki on tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunki? Viiden pisteen vihje, se ei ole Turku… Ja neljän pisteen vihje, löytyy tietysti Ranskasta (enhän mä muuten siitä kirjoittaisikaan :D) Kyseessähän on tietysti Ranskan toiseksi suurin kaupunki Marseille, joka löytyy Välimeren rannalta parisataa kilsaa Montpellierin naapurista.

Marseillessa kävin vaihtoni aikana useampaankin kertaan, kuitenkin lähes aina olin vain ohikulkumatkalla, ja kerkesin tutustua vain juna-asemaan, lentokenttään ja aseman viereiseen hostelliin. Huhtikuussa kuitenkin viimeinkin pääsin tutustumaan kaupunkiin ihan kunnolla kokonaisen viikonlopun verran. Kevään ensimmäinen helleviikko osui juuri siihen kohtaan, joten etukäteissuunnitelmista huolimatta kulttuuripääkaupungin tarjonnan katsastaminen jäi. Kaikki näyttelyt sun muut olisivat kuitenkin olleet sisätiloissa, ja kuka hullu nyt haluaa viettää aikaa neljän seinän sisällä, kun vaihtoehtona on kevään ensimmäisten rusketusrajojen hankkiminen (ja kauan kesti, että sain legginssien rajat polvista haalistumaan, nimim. ei sinne mitää shortseja kannata ottaa mukaan, huhtikuussa on vielä kylmä…).

Mutta vaikka rusketus hieman epäonnistuikin, niin muuten reissu oli onnistunut, ja Marseille yllätti positiivisesti. Kaupunkihan on lähinnä tunnettu Ranskan vaarallisimpana paikkana, mutta kyllä ainakin keskustassa liikkuessa ihan normaalilla varovaisuudella pärjäsi. Tosin niihin kurjimpiin lähiöihin en välttämättä suosittelisi menemään, eikä yöllä kannata liikkua pimeillä kujilla yksin, mutta tuskin tällainen nyt kenellekään tulisi edes mieleen. Tietysti joissain paikoissa on hieman likaisemman ja rähjäisemmän näköistä (muun muassa vanhassa kaupungissa oli hirveitä roskakasoja, silloin kun olin Marseillessa, koska roskakuskit lakkoilivat kulttuuripääkaupunkia vastaan), eikä Marseille nyt sellainen kaupunki ole, jossa haluaisin asua, mutta ihan tutustumisen arvoinen matkakohde se on. Tuo kulttuuripääkaupunkijuttukin jonkin verran näkyi ihan katukuvassa, ainakin kaikenlaisia nykytaidejutskia oli pystytetty keskustaan. (Ja kuulemma kaupungin turvajärjestelyjä oli tiukennettu…)

 Ei mitään parasta mainosta kulttuuripääkaupunkille ollut tuo roskakuskien lakko…

Vanha satama, Le Vieux Port, on Marseillen keskipiste, tuolla oli joka aamupäivä aina paikallisia kalastajia myymässä saalistaan, ja noita rantakatuja oli aika leppoisa käveleskellä veneitä ihaillen. Satamasta myös lähti turisteille suunnattuja risteilyjä rannan tuntumassa oleville saarille, Île d’If ja Îles du Frioul, toisella saarella oli ainakin jokin vanha linna. Itse en saariristeilyllä käynyt, vaan mentiin mieluummin risteilylle, joka kulki rannikkoa pitkin ihaillen kalkkikivimuodostumia, calanques’ja (ja mikäköhän tämä sana olis suomeksi, kalkkikivimuodostelma on varmaan ainoa, minkä keksin.) Tuolla calanque-risteilyllä kuljettiin kyllä niin upeissa maisemissa, että kirjoitan siitä vielä oman postauksen joku kerta, näitä Marseille-kuviakin on jo ihan riittävästi.

Île d’If -saaren linna.

Sataman läheltä löytyi myös paljon ruokapaikkoja, tosin osa paikoista oli ylihinnoiteltuja laatuun nähden, joten kannattaa olla tarkkana ravintolaa valitessa. Ja aika kalapitoista ruokaa tuolta sai, että aika haastavaa oli välillä mulle löytää jotain syötävää. Viimeisenä iltana löytyi sitten hyviä ravintoloita sataman ”uudelta” rannalta (Quai Rive Neuve), tuolla oli myös muun muassa intialainen ravintola, että tarjonta oli vähän laajempaa. Ja kun meni pari katua poispäin rantabulevardilta, niin tuli myös hieman halvempia paikkoja vastaan. Marseillen erikoisuus on siis bouillabaisse-kalakeitto, josta onkin kuva jo edellisessä postauksessa, sitä kannattaa maistaa, jos uskaltaa. Toinen marseillelainen juttu on juoma nimeltä pastis, joka on anislikööriä, aika hirvittävän makuista oli mun makunystyröille.

Tämä taisi olla yksi niistä kulttuuripääkaupunkijutuista, jotka meiltä jäi väliin.

Marseillen pääkatu on nimeltään La Canebière, sieltä löytyi kauppoja, jos shoppailu kiinnostaa. Me ei viikonlopun aikana oikeastaan keritty kauppoja kiertämään, mutta kaikki perusvaateliikkeet tuntui löytyvän. Yksi tuliainen, jota kannattaa Marseillesta tuoda on savon de Marseille, eli Marseillen saippua. Niistä löytyi kaikkia mahdollisia tuoksuvaihtoehtoja (normaalin ruusun ja laventelin lisäksi muun muassa oopium!), ja niitä myytiin usein ihan katumarkkinoilla sekä matkamuistokaupoissa.

Le Panier-niminen alue on Marseillen vanhaa kaupunkia, sieltä löytyi kapeita ja sokkeloisia kujia sekä kahviloita ja ravintoloita. Ja jos joku on joskus seurannut ranskalaista hömppäsaippuaa Mistralin tuulet, niin sekin kuvauspaikka löytyi tuolta vanhasta kaupungista. Mietin aluksi vain, että oudon tutulle näytti yksi kahvila ennen kuin sytytti, että olin nähnyt sen siinä ohjelmassa joskus vuonna kivi ja kirves.

Marseillen ehdoton must-see kohde oli kyllä Notre-Dame-de-la-Garden katedraali ylhäällä kukkulalla. Upeat näköalat kaupunkiin, ja yksi hienoimpia kirkkoja, joihin törmäsin Ranskassa. Ihan pikku vinkkinä tosin, kannattaa ehkä mennä bussilla huipulle, koska aikamoinen kiipeäminen sinne olisi ollut muuten. Satamasta lähti paikallisbussi, joka meni ihan kirkon viereen. Alaspäin sieltä oli sitten paljon helpompi tulla kävellen.

Marseillessa rantakin on kävelymatkan päässä. Keskustaa lähin on Plage des Catalans’n pieni ranta, jonne mekin suunnattiin aurinkoa ottamaan hellepäivän kunniaksi (ja hankkimaan niitä ihania legginssirusketusrajoja, koska bikineitäkään en ollut tajunnut napata mukaan). Voisin kuvitella, että kesäisin tuo ranta on aika täpösen täynnä, mutta vähän kauempaakin pitäisi joitain rantoja löytyä.

La Major’in katedraali oli toinen upea kirkko Marseillessa, ei siis ollut valittamista hotellihuoneen näköalassa.

Upea paikka hieman kauempana keskustasta oli myös Longchampin palatsi, vaikka siellä olikin remontti menossa, kun siellä kävimme.

Sataman molemmin puolin oli myös vanhat linnoitukset, jotka tosin taisivat olla armeijan käytössä, joten turisteilla ei ollut sisäpuolelle mitään asiaa. Tämä kuva on otettu Palais du Pharon puistosta, joka sijaitsi hienolla paikalla kukkulalla sataman suulla.

Sitten vielä pari käytännön vinkkiä Marseilleen. Suomesta ei taida enää olla suoria lentoja kaupunkiin, ainakin Blue1:n lento, jolla lensin viime elokuussa Marseilleen, on lakkautettu. Mutta Nizzasta pääsee ainakin junalla kätevästi Marseilleen, samoin kuin luotijunalla Pariisista. Jos löytää kohtuuhintaiset lennot suoraan Marseilleen niin, lentokenttä on aika kaukana keskustasta, mutta sinne lähtee bussi juna-asemalta. Tuo juna-asema on myös ihan näkemisen arvoinen paikka, siellä on kuuluisat portaat, joiden huipulta avautuu myöskin hienot näköalat kaupungin ylle. Noihin portaisiin törmäsin heti ekana iltana Ranskassa, kun hostellia etsiessäni raahasin miljoona laukkua niitä alas 30 asteen helteessä.

Marseillesta on löytynyt aina hyvä majapaikka (jos ei lasketa sitä kertaa, kun nukuin lentokentällä tammikuisena hyisen kylmänä yönä ja koin järkytyksen hetkiä naistenvessassa, jossa oven avatessani seisoi pöllämystynyt vanhempi mieshenkilö). Vertigo Centre -hostellissa olen yöpynyt kaksi kertaa, ja siisti paikka on ollut ja ihan aseman vieressä:  http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Vertigo-Centre/Marseille/20103?dateFrom=25+Jul+2013&dateTo=28+Jul+2013&sc_sau=avdc&sc_pos=17 Hintoja näyttivät tosin nostaneen näin kesäkaudeksi, tammikuussa maksoin neljän hengen dormista muistaakseni vain vähän päälle 20€.

Viikonloppureissulle löysimme ihan täydellisen ihanan majapaikan, Guesthouse Chapitre (http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Guesthouse-Chapitre/Marseille/61791?dateFrom=20+Sep+2013&dateTo=21+Sep+2013&sc_sau=avdc&sc_pos=8) oli saksalaisen pariskunnan hotelliksi remontoima asunto, joten siellä oli vain pari huonetta. Se oli aika hyvällä paikalla ihan sataman vieressä vanhassa kaupungissa rauhallisella alueella, joten voin ehdottomasti suositella paikkaa, eikä hinta kahden hengen huoneelle ollut todellakaan päätähuimaava.

Marseillessa on myös metro ja ratikoita, mutta kävellen pääsi kyllä ihan kätevästi liikkumaan paikasta toiseen. Tietysti nopeammin olisi vähän kauempana oleviin nähtävyyksiin päässyt julkisilla, mutta kävellessä näki hyvin kaupunkia. Ja jos haluaa viettää Ranskassa hieman kauemmin aikaa, niin hyviä päiväretkikohteita Marseillen ympäristöstä löytyy muitakin kuin vain ne calanques’t, nimittäin lyhyen junamatkan päässä on ihana Aix-en-Provencen kaupunki, josta tulen kertomaan varmasti lisää vielä jossain kohtaa.

Marseillen huonoa mainetta ei siis kannata pelästyä, vaan kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti paikkaan. Marseille on aika erilainen ranskalainen kaupunki, ehkä myöskin siksi, että siellä on paljon maahanmuuttajia, jotka ovat tuoneet jotain mukanaan omista kulttuureistaan kaupungin vilinään. Ranska-opaskirjassani Marseillea tituleerataan Välimeren sulatusuuniksi, ja sitä se kyllä onkin. Varsinkin silloin viime elokuussa, kun niitä laukkuja siellä helteessä raahasin hikipäissä, harmi ettei siitä ole kuvamateriaalia…

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply kaisajii keskiviikko, heinäkuu 24, 2013 at 21:19

  Voi ei, Plus belle la vie! Pitääpä tehdä pieni nostalgiatrippi ja katsella joku pätkä youtubesta… 😀

  • Reply Hanna perjantai, heinäkuu 26, 2013 at 21:10

   Hauska kyllä, ku siitä on aika kauan ku oon tota sarjaa kattonu, enkä sillonkaa seurannu mitenkää ahkerasti, mut silti kuvauspaikka tuntu heti tutulta 😀 Haha joo vois kans itteki koittaa löytää niitä jaksoja youtubesta 😀

 • Reply Aurore torstai, heinäkuu 25, 2013 at 12:08

  Kivoja kuvia! Olen samaa mieltä, että Marseille on mainettaan paljon parempi paikka, tosi kiva ja eläväinen kaupunki. Se Ifin saaren linna on muuten vankila, josta Monte Cristo pakeni… Mielenkiintoinen paikka!

  • Reply Hanna perjantai, heinäkuu 26, 2013 at 21:08

   Kiitos! Joo kyllä Marseillen maine taitaa vähän liioiteltu olla, myös muualla asuvat ranskalaiset tuntu pitävän sitä aika pahana paikkana, joten kyllä ennakkoon vähän hirvitti mitä kahden tytön liikkumisesta siellä tulee. Ja niin muuten taisi jossain lukeakin, että tuo linna oli vanha vankila, kiitos lisätiedosta 🙂 Siinä on vielä mun seuraavalle Marseillen reissulle yks kohde!

  Leave a Reply