Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ranskan ihanin kaupunki – oodi Bordeaux’lle

Bonjour!

Uskooko kukaan rakkauteen ensisilmäyksellä,  niin kliseistä kuin se onkin? Jos ei usko, niin suosittelen käymään Bordeaux’n kaupungissa Lounais-Ranskassa. Ihana, ihana ja vielä kerran ihana paikka. Nousi lempikaupungikseni koko Ranskassa. Bordeaux oli myös ainut paikka, jossa rupesi harmittamaan, miksen ollut valinnut vaihtokohteeksi Montpellierin sijaan tätä ihastuttavaa periranskalaista kaupunkia Garonne-joen rannalla.

Kuinka tämä rakkaustarina sitten sai alkunsa? Lähdettiin huhtikuussa viiden tytön vaihtariporukalla junalla Bordeaux’hon, koska se tuntui kaikkien mielestä vierailun arvoiselta paikalta. Jo ratikkamatka asemalta hotellille antoi esimakua siitä, että oltiin todellakin valittu hyvä matkakohde. Mutta lopullinen varmistus tuli sitten, kun jalkauduimme keskustaan ja aloimme etsiä ruokapaikkaa. ”Täällä on niin ihanaa!” ”Upea paikka!” ”Adorable.” Jos viisi tyttöä niin sanoo, niin rakkautta ensisilmäyksellä on todellakin olemassa.

Bordeaux on se kaupunki, jota ajattelee, kun miettii stereotyyppistä ranskalaiskaupunkia. Häivähdys Pariisia, mutta rennommalla tunnelmalla höystettynä. Ihania pikkuaukioita täynnä viihtyisiä ravintoloita, upeita rakennuksia ja monumenttejä, paljon vehreitä lehtipuita sekä leveä joenrantabulevardi. Ja kaiken tämän päälle ranskalaisella mittapuulla mukavia ihmisiä, jotka neuvoivat turisteille hyvän illanviettopaikan, auttoivat ranskan kielen aiheuttamissa pulmissa (”Mikä se on sana on ranskaksi, jos se on enkuksi sitä ja tätä?”) ja kertoivat innoissaan Suomi-tietämystään Aki Kaurismäestä ja Leningrad Cowboyseista.

Bordeaux on myös siitä kätevä kaupunki, että kaikki nähtävyydet ovat ihan kävelymatkan päässä toisistaan, ja keskusta oli muutenki todella viihtyisä kävelykatuineen. Meidän hotelli oli muutama kilometri keskustan ulkopuolella, koska halpoja yöpaikkoja oli todella vaikea löytää Bordeaux’sta, varsinkin näin suurelle joukolle. Lopulta löydettiin kuuden hengen perhehuone Hotel Alton -nimisestä paikasta, joka oli siisti ”bisnes”hotelli lähellä lentokenttää. Bordeaux’ssa on kattava ratikkaverkosto, ja sillä pääsi kätevästi liikkumaan. Ei me kuitenkaan joka välissä viittitty hotellilla ravata, vaan lauantainakin kuljettiin reilu kellonympärys putkeen kaupungilla.

Place de la Bourse on Bordeaux’n upein aukio ihan joen rannassa. Aukiolla oli ”vesipeili”, eli suorakaiteen muotoisella alueella oli ohut kerros vettä, josta viereisen aukion rakennukset peilaantuivat aika hienosti.

Sama aukio päivällä vähän eri vinkkelistä.

Bordeaux’n kuuluisa silta rantabulevardin vieressä.

Joenrantabulevardia pitkia oli mahtava kävellä ja ihailla upeita rakennuksia (ja taitavia rullaluistelijoita).

Vanhoja kaupungin portteja löytyi rannan tuntumasta useampia.

Place des Quinconces’n aukio oli upea puistoaukio, joka meidän suussa taipui Kingkong-puistoksi 😀

Monument aux Girondins on myöskin yksi Bordeaux’n tunnetuimpia nähtävyyksiä, ihan tuon Kingkong-aukion vieressä.

Bordeaux’n Grande Théâtre, eli iso teatteri. Turisti-info löytyi muuten kans tuolta.

Ravintoloita Bordeaux’ssa siis riitti. Hintataso oli ehkä hieman korkeampi kuin Ranskassa yleensä, tosin ihan Pariisin hinnoissa ei sentään liikuttu. Syötiin viikonlopun aikana niin meksikolaisessa kuin italialaisessakin ravintolassa, joten valinnanvaraakin oli. Löydettiin myös eräs kahvila, josta sai todella herkullisia quichejä, eli suolaisia piirakoita.

Tällaisia ravintola-aukioita löytyi siis joka puolelta.

Cathédrale Saint-Andrén katedraali oli upea, vanhoja kirkkoja oli Bordeaux’ssa myös muutama.

Bordeaux on tunnettua viinintuotantoaluetta, ja paikalliset bordeaux-viinit ovatkin tunnettuja ympäri maailmaa. Bordeaux’sta käsin voi myös tehdä retkiä lähialueen viinitiloille, ainakin turisti-info taisi järjestää jotain kierroksia. Muutenkin Bordeaux’n maakunta, Akvitania (Aquitaine) on upeaa seutua, ja haluan kyllä joskus vielä kierrellä siellä enemmänkin. Läheiseltä Arcachonin alueelta löytyy muun muassa Euroopan suurin hiekkadyyni, ja Landes’n alueen mäntymetsät tarjoavat paljon luontoretkeilykohteita. Ja Atlantin rannikko Akvitanian eteläosissa Espanjan rajan lähellä on aivan mielettömän kaunista. Itse kävin Biarritzissä, ja tulen kyllä kirjoittamaan siitä ihan oman hehkutuspostauksen jossain vaiheessa.

Kaiken kaikkiaan viikonloppumme Bordeaux’ssa oli hyvin onnistunut. Harkittiin jopa, että mitäs jos ilmoitettaisiin koulun Erasmus-koordinaattorille, että haluttaiski tehdä loppuvaihto Bordeaux’ssa. Tietysti lämpimät ilmat ja hyvä seura tekevät aina reissusta onnistuneemman, mutta silti, Bordeaux’n kaupungissa on sitä jotain. Suomesta ei varmaan suoria lentoja mene Bordeaux’hon, mutta ainakin Ryanairilla luulisi pääsevän vaihdon kautta perille. En ole ihan varma, mutta mielestäni SAS lentää ainakin kesäisin tuonne Biarritziin, ja sieltä pääsee sitten junalla aika helposti Bordeaux’honkin.

Tulipas taas hinku päästä takas tonne, kun katseli noita kuvia. Après trois mois, je suis toujours amoureuse de toi, Bordeux. Haha, ranskahan oli rakkauden kieli, eikö totta…?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Veera Bianca torstai, 11 heinäkuun, 2013 at 09:26

  Tänne haluan, tänne haluan välittömästi! 😀

  • Reply Hanna perjantai, 12 heinäkuun, 2013 at 19:10

   Suosittelen kyllä kovasti! 😀

 • Reply Aurore torstai, 17 lokakuun, 2013 at 20:36

  ”Häivähdys Pariisia, mutta rennommalla tunnelmalla höystettynä.”
  Aivan samaa mieltä 😀

  • Reply Hanna perjantai, 18 lokakuun, 2013 at 12:04

   Haha tout à fait 🙂

  Leave a Reply