Suomen suurin matkablogiyhteisö

Asuntola-arkea Ranskassa

Moikka taas!

Oonkin jo jonkin verran kertonut, ettei asuntolaelämä Ranskassa ihan vastannut odotuksia, ja ajattelin nyt kertoa vähän lisää ihanasta Triolet’sta, jossa asustelin sen yhdeksän kuukautta.

Jokainen on varmasti käynyt joskus Ruotsinlaivalla ja muistaa millaisia ne hytit siellä ovat. No, mä asuin vuoden laivahytin kokoisessa komerossa, jonka vessa oli niin minimaalisen kokoinen, että justiin mahtui suihkussa kääntymään. Mikään hulppea kattohuoneisto siis ei ollut kyseessä, mutta ainakin vuokra oli halpa.

Triolet oli yksi CROUSin, eli paikallisen opiskelijajärjestön, asuntoloista. Siellä asui vaihtareiden lisäksi myös kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita ja jonkin verran myös ihan ranskalaisia, että aika monikulttuurista menoa oli. Harmi vain, että naapureiden kanssa kommunikointi jäi aika pitkälle siihen kohteliaaseen tervehtimiseen, minä kun olin odottanut, että nimenomaan asuntolassa asuessa tutustuisi hyvin muihin ihmisiin. Mutta jonkin verran saa myös katsoa peiliin, olisinhan minä voinut olla se aloitteellinen osapuoli ja mennä koputtelemaan naapureiden oville.

Triolet’n asuntola oli noin kolmen kilsan päästä keskustasta, mutta lähellä molempia koulujani onneksi. Asuntola-alue oli aidattu ja siellä oli 24/7 vartija portilla, vieraiden tuominen kello 22 jälkeen oli kiellettyä. Onneksi tätä ei valvottu mitenkään, ja kielloista piittaamatta majoitin Suomesta tulleita vieraita huoneessani. Mutta aika neuvostomeininkiä silti… Kävin pari kertaa muissa CROUSin asuntoloissa vaihtaribileissä, ja ne päättyivät aina siihen, että vartija tuli häätäämään bilekansan ulos kerroskeittiöstä metelöimästä. Tylsää…

Mutta tässäpä hieman kuvia hulppeasta huvilastani Etelä-Ranskassa:

Ei nyt mikään kamala ikäväkohtaus tule näitä kuvia katsellessa, tässä kuvassa oli jo loppusiivous ja -pakkaus menossa.

Vessa, jonka seinät irtoilivat, jos oli pidempään poissa kotoa. Onneksi ensimmäisen suihkussakäynnin jälkeen ne aina palautuivat normaaleiksi.

Tälle huone näytti elokuussa pienen Ikea-kierroksen jälkeen. Matolla ja kasvilla sai vain kummasti kodikkaamman tunnelman aikaan. Tosin tuollainen nukkamatto ei ollut ehkä paras ratkaisu, jos ei omista imuria. Oli ehkä hieman villakoiria matto täynnä keväällä.

Ainoa ajanviete kämpässä oli oikeastaan tietokone. Vaihtarielämän todellisuus oli se, että kaikki aika, mitä oli kämpillä, meni oikeastaan tietokoneella istumiseen. Jep, vuoden aikana musta tuli kunnon nörtti. Voi miten paljon aikaa siinä olisikaan ollut tälle blogin pitämiselle, olis pitäny vaan tajuta silloin.

Näin ihana oli talo, jossa asuin, Bâtiment B. Se hyvä puoli tuossa asuntolassa oli, että se oli kuitenki rakennettu melko hiljan, eikä joskus 1700-luvulla niin kuin talot Ranskassa yleensä. Eli siellä oli talvellakin lämmin sisällä. Ja ratikkalinjahan kulki ihan mun ikkunan alta, mutta kummasti siihenkin meluun vain tottui vuoden aikana. Muutenkin vuoden aikana tajusi, miten alkeellisissa olosuhteissa oikeasti pystyy elää, ja miten vähällä tavaramäärällä oikeasti pärjää. Mitään astioitahan tuolla ei ollut valmiina, mutta Ikea auttoi siihenkin ongelmaan.

Keittiössä ei tosiaan muuta varustelua ollut kuin kaksi keittolevyä ja lavuaaria. Kyllä siinä jonkin sortin lättyjäkin sain paistettua. Mutta uuni olis ollu ihan kiva lisä, tai roskis, koska nyt kaikki roskat piti aina kuljettaa huoneeseen. Muutenkin oli vähän ärsyttävää kantaa huoneesta kaikki mahdollinen aina, kun rupesi kokkaamaan. Ja lopuksi kantaa ruuat takaisin, ja sitten vielä kantaa tiskit tuonne ja takaisin syömisen jälkeen. Miten elämä Suomessa onkaan helppoa siihen verrattuna!

Ruokalistalla tässä kuvassa pastaa ja tomaattisoosia (jälleen kerran), huomatkaa muuten tyylikkäät Ikeasta ostetut sisätossut 😀

Ja keittiön puhtaustahan oli aina niin erinomaista, onneksi asuntolassa kävi siivooja, joka puunasi keittiönkin pari kertaa viikossa, koska aika nopeasti sen sottaantui. Omien jälkien siivoaminen oli ainakin meidän kerroksen pojilla vielä vähän hakusessa…

Asuntolan puistossa oli muutama lintu syksyllä…

Jos saisi uudestaan valita, niin harkitsisin aika vahvasti kimppakämppää, toisaalta CROUSin asuntola oli halpa ja helppo tapa hankkia asunto Ranskasta. Olisi varmasti jännittänyt paljon enemmän muuttaa vieraaseen maahan, jos ei olisi ollut asuntoa valmiina, vaan olisi pitänyt sieltä paikan päältä kattella. Että puolensa ja puolensa siis oli asuntolaelossa. Nyt osaan todellakin arvostaa tätä Tampereen asuntoani, jossa on keittiö ja kunnon kokoinen kylppäri. Varmasti on myös kaupunkikohtaista, millaisia nuo CROUSin asuntolat ovat, Montpellierissä oli aika paljon opiskelijoita, eli myös paljon asuntoloita, ja kaikki aika samaa tasoa. Aika maksimi tuo 9 kuukautta oli, mitä tuollaisessa kopperossa pystyy asumaan, vaikka positiivista oli tietysti se, ettei siivottavaa ollut paljoa.

Tämän luettuaan kaikki Ranskaan vaihtoon lähtevät odottavat varmaan ihan kauhuissaan, millainen huone siellä asuntolassa on vastassa. Kyllä suurin osa paikoista on varmasti ihan jees, ja omassa huoneessani oli ainakin plussaa oma vessa, suihku ja jääkaappi. (Joissain huoneissa oli yhteissuihku käytävällä, ei kiva!)

Sellainen oli siis vaihtoelämän vähemmän hohdokkaampi puoli, keskitytään taas seuraavalla kerralla johonkin positiivisempaan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Maija keskiviikko, tammikuu 14, 2015 at 09:57

  Moi!
  Olen itsekin lähdössä Montpellieriin vajaan viikon päästä vaihtoon. Pohdinkin tässä, että mahdatko tietää ovatko kaikki asunnot kalustettuja? Itselläni on nimittäin on kuulema jonkinäköinen 17m2 yksiöntapainen tiedossa ja missään ei ainakaan puhuttu kalusteista. Mietin vain, että otanko makuualustan tai vastaavan mukaan, että saan pari yötä nukuttua ennen kuin pääsen hankkimaan jotain mukavampaa ratkaisua… 😀 Ylipäänsä kaikki vinkit ovat erittäin tervetulleita!!

  • Reply Hanna keskiviikko, tammikuu 14, 2015 at 16:25

   Moi ja kiitos kommentista! Ja kiva kuulla, blogistani on ollut sulle hyötyä 🙂 Mulla on sellanen käsitys, että ainakin kaikki CROUSin tarjoamat opiskelija-asunnot olisi kalustettuja, ainakaan kukaan näissä asuntoloissa asuvista kavereistani ei muistaakseni kalusteita hankkinut. Mutta ihan varmaksi en mene vannomaan. Tietty sitten on muita opiskelija-asuntoloita ja ihan yksityisiltä vuokrattuja kämppiä, ja näissä saattaa sitten vaihdella, onko kalusteet vai ei. Mun asuntolassa oli siis sänky, patja, huono tyyny ja kiinteä pöytä/kaappisysteemi sekä yksi tuoli valmiina, niin ja jääkaappi tietty. Mutta esimerkiksi astiat ja siivousvälineet piti ostaa, ne tosin sai Ikeasta halvalla ja sitten vaihdon jälkeen sain kaiken myytyä. Ikeasta ostin myös peiton ja tyynyn, kun asuntolan omat oli ihan huonoja. Mutta jos sulla on noinkin iso kämppä (17 neliötä kuulostaa luksukselta omaan pikkuhuoneeseeni verrattuna :D), niin sitten se ei välttämättä ole CROUSin, vaikka taisi heilläkin jonkin verran yksiöitä olla (ainakin Boutonnet’ssa kaverillani oli ja siellä oli sänky valmiina). Usein tosin ajattelisi, että jos huone on kalustettu, niin se mainittaisiin (meublé). Ikeasta tosiaan saa kaikkea ostettua, mutta jos saavut illasta Montpellieriin niin sillon se ei vielä ekaksi yöksi auta… Muita vinkkejä on, että kannattaa ostaa opiskelijoille tarkotettu Pass Culture (pääsee halvalla leffoihin), ja jos aikoo paljon matkustella junalla niin SNCFn nuorisoalennuskortti oli aika ehdoton (carte jeune tai carte 12-25). Ja jos haet Ranskan asumistukea CAFia, niin kannattaa pyytää asuntolan toimistosta apua hakemuksen täyttämiseen, jos mahdollista. Jos ei ole paineita, mitä kursseja valitsee, niin Paul Valéryssahan voi lukea vaikka mitä kieliä, ja niistä alkeiskursseista saa helposti opintopisteitä. Eikä ylipäätään kannata haalia liikaa kursseja, koska tosiaan opetus ei tuolla kovin hyvätasoista ole ja vaihtovuotena on kiva ehtiä tehdä muutakin kuin opiskella. Toivottavasti tää pitkä ja sekava vastaus nyt vähän edes oli avuksi sulle, ja jos haluat tarkemmin kysellä, niin mulle voi laittaa vaikka sähköpostiakin (osoitteen löydät tuolta Contact-kohdasta). Mahtavaa vaihtovuotta sulle Montpellieriin, sulle tulee varmasti ikimuistoinen vuosi! 🙂

 • Reply Maija keskiviikko, tammikuu 14, 2015 at 10:11

  Ps. Muuten tosi kiva ollut lukea tätä sun blogia, kiva fiilistelä jo etukäteen ja nuo matkakohteet ovat hyviä vinkkejä! JA on myös hyvä tietää, ettei Paul Valeryssä tarvi liikaa stressata opiskelusta 😉

 • Leave a Reply