Suomen suurin matkablogiyhteisö

Turistista aidoksi pariisittareksi osa 2 – Eli must-see in Paris

Bonjour taas!

Pariisi-oppaan osa kaksi olisi luvassa tällä kertaa. Heti alkuun varoituksen sana: mikäli haluat käyttäytyä kuin aito parisienne, niin pysy kaukana niistä nähtävyyksistä, varsinkin siitä rumasta tornista! Mutta koska tuskin haluat noudattaa tätä ohjetta, niin ole vaan ihan suosiolla sitten taas kunnon turisti 😀

Lukioaikainen reissuni Pariisiin oli aikamoinen nähtävyyskierros, käytiin oikeastaan kaikissa tärkeimmissä, ja myös monissa ei-niin tunnetuissa paikoissa. Siitä huolimatta jäi tunne, että Pariisi ei ihan kokonaan tullut vielä nähtyä. Eikä se tunne ole parin lisäreissunkaan jälkeen hävinnyt, vaan edelleen on monia paikkoja, joita en ole kerinnyt nähdä, esimerkiksi Versailles’n linna.

Pariisin nähtävyydet eivät tosiaan ole kaikki ihan vieri vieressä, eivätkä varsinkaan kävelymatkan päässä. Tosin keväällä tuli todistettua, että kaiken oleellisen voi nähdä päivässä, jos kävelee reippaasti, ei turhia pysähtele syömään eikä mene sisälle mihinkään nähtävyyksiin. Sellainen oli siis pikaturistikierrokseni keväisessä Pariisissa toukokuussa. Olin reissussa yksin, koska palasin vapunvietosta Suomesta, ja voi olla, että tällainen himonähtävyyskierros ei olisi muuten onnistunutkaan. Nyt sai kävellä niin paljon kun jaksoi ja vielä enemmänkin. Jalat kyllä kiitti loppupäivästä, että suosittelen käyttämään Pariisin nähtävyyksien kiertämiseen vähän enemmän aikaa.

Paras tapa tutustua Pariisiin on ehkä juurikin se, että käveleskelee (rauhassa) ympäriinsä, ja ihailee upeita rakennuksia,  mahtipontisia bulevardeja, viihtyisiä puistoja sekä pariisilaista elämänmenoa. Ja istuutuu välillä johonkin kahvilaan vain seuraamaan kadun vilinää samalla kun herkuttelee ranskalaisilla leivoksilla.

Pariisissa on oikeasti aika paljon myös näkemisen arvoisia vierailukohteitakin, joten mihin sitten kannattaa mennä.

Eiffeli-torni on ehkä kliseinen, mutta kyllä siellä silti kannattaa kerran elämässään käydä. Huipulta on ihan kivat näköalat, vaikka yleensä saa jonottaa aika kauan. Kannattaakin ehkä mennä jo heti aamusta, niin välttyy pahimmilta ruuhkilta. Ja jos jaksaa, niin jonottamisessa (ja hinnassa) säästää kiipeämällä 2. kerrokseen asti portaita pitkin hissin sijaan. Siitä huolimatta voit olla varma, ettet ole ainoa turisti paikalla, joten ryysikseen kannattaa varautua, niin tornissa kuin sen ympäristössäkin. Tässä ehkä syy siihen, miksei aito pariisitar ikinä ole käynyt Eiffelin huipulla, Pariisissa asuessa kun varmasti saa yliannostuksen turisteista jo muuallakin. Eikä kannattaa odottaa saavansa tornista yhtä upeita kuvia kuin postikorteissa on, koska turistimassa Eiffelin ympärillä tallentuu kyllä varmasti ihan jokaiseen kuvaan. Eiffel-torni on muuten upeimmillaan iltavalaistuna (niin kuin koko Pariisi muutenkin), ja tasatunnein (ehkä) torni valaistaa upealla valoshow’lla, että kannattaa olla jossain näköetäisyyllä silloin.

Eiffel-tornin juurelta lähtee jokiristeilyjä, bateaux-mouches, Seine-joelle, ensimmäisellä Pariisin vierailulla käytiin sellaisella. Risteily oli kyllä oikein turisteille suunnattu, kuulokkeista sai selostuksen vaikka millä kielellä (ei suomeksi tosin), ja hintaakin taisi olla joku 8€. Toiste en varmaan tuollaiselle risteilylle enää mene, koska sieltä laivan kyydistä sai melko huonosti kuvia. Mutta ihan kiva oli nähdä Seine-joki vähän erilaisesta perspektiivistä. Mutta jokea voi myös ihailla kävellen sen rantoja pitkin, ja tästä kuvakulmasta saakin ehkä upeimmat näkymät Pariisista (jos ei siis lasketa näköalaa erinäisten tornien huipuilta).

Seine-joessa on myös kaksi saarta, Île-de-la-Cité sekä pienempi Île-de-Saint-Louis. Tuo Citén saari on se, jolle Pariisi on joskus aikoja sitten perustettu, ja sieltä löytyy aikamoinen keskittymä eri nähtävyksiä, tunnetuimpana Notre-Damen katedraali. Saint-Louis’n saaren löysin keväisen kävelykierrokseni yhteydessä, siellä ei ollut sen kummempaa nähtävää, mutta itse tykästyin paikkaan. Ja sieltä käsin näki myös Notre-Damen hieman eri vinkkelistä kuin yleensä. Notre-Damessa kannattaa kyllä käydä sisällä, sinne pääsee ihan ilmaiseksi. Myös torneihin pääsee kiipeämään maksua vastaan, mutta siellä en ole ikinä käynyt, koska jonot ovat aina olleet aikamoiset. Citén saarelta löytyy myös Conciergerien linna (yläkuva), joka on toiminut joskus vankilanakin, sieltä löytyi muun muassa Ranskan kuningattaren Marie-Antoinetten vankiselli. Linna oli ihan hieno sisältä, mutta olisi ehkä jäänyt väliin, jos olisi pitänyt maksaa (kannatti siis taas olla nuori). Toinen paikka, missä käytiin oli Sainte-Chapellen kappeli ihan siinä vieressä, se ei kyllä ollut mitenkään ihmeellinen paikka, ja sinne tuskin enää palaan Pariisissa vieraillessani.

Île-de-la-Cité’ltä on hyvä jatkaa joen yli latinalaiskortteliin, Quartier Latin’iin, joka on saanut nimensä sieltä löytyvien yliopistojen mukaan, joskus ennen vanhaanhan yliopistoissa opetettiin latinaksi. Latinalaiskortteli on tosiaan suosikkialuettani Pariisissa, siellä on paljon rennompi meno kuin ns. ”hienostokortteleissa”. Turistikrääsäkauppoja sekä halvempia ruokapaikkoja löytyy alueelta pilvin pimein, ja niitä crêpes– eli lättykojuja myös. Tärkein nähtävyys alueella on Pantheonin temppeli, se oli sisältä aika upea. Myös iso Jardin du Luxembourg’in puisto löytyy tältä alueelta, joka on samalla lempparipuistoni Pariisissa.

Pariisin must-kohde on tietysti Champs-Élysées -puistoavenue, joka taitaa olla koko Pariisin pääkatu (hei melkeen samanlainen ku Hämeenkatu siis). Kadun varrella on paljon kauppoja, ja se kannattaakin kävellä päästä päähän. Ja toisessa päässä on sitten se kuuluisa riemukaari, Arc de Triophe, jonka päälle pääsee alle 26-vuotiaat ilmaiseksi passia näyttämällä. Sinne kannattaa kiivetä, näköala on aika huikea, kun Eiffel näkyy ihan vieressä ja Élysées lähtee ihan siitä juurelta. Joulun aikana kiivettiin huipulle pimeällä, ja sieltä näki aika hyvin Pariisin jouluvalot.

Champs Élysées’n toisessa päässä on mahtipontinen Place de la Concorden aukio. Se oli ensimmäisiä paikkoja, jossa kävin Pariisissa, ja reaktio oli heti, että wau, enää ei selvästikään olla Suomessa. (Kuten kuvasta näkyy, olin nolo turisti jo silloin, vuosi on 2009…) Tältä aukiolta löytyy obeliski ja siitä voi sitten jatkaa matkaa Jardin des Tuileries’n puiston läpi Louvren museolle asti. Louvre on siis se the museo, josta löytyy Mona Lisa. Sieltä löytyy kyllä paljon muutakin, joten jos on kiinnostunut museoista ja taiteesta niin kannattaa varata kiertelyyn koko päivä. Itse en ole mikään hirmuinen museointoilija (yleensä jätän ne aina väliin), ja täytyy sanoa, että Louvressa kiertely alkoi kyllä jossain kohtaa puuduttaa. Rakennus on kyllä sisältäkin ihan hieno, että sen takiakin kannattaa jo käydä, mutta itse en jaksaisi ihan joka osastoa käydä läpi. Kannattaa siis vähän miettiä, mitä haluaa nähdä, ja katsoa kartasta, mistä kyseiset jutut löytää. Ja se Mona Lisa oli oikeasti pieni pettymys, se taulu oli todella pieni! Ja sijaitsi huoneessa, joka oli täynnä turisteja. Mielestäni hienoin paikka Louvressa oli Napoleon III:n entisöity asunto, joka löytyi jostain aika syrjästä. Myös kreikkalaiset patsaat olivat ihan kivoja, mutta ne ruukunpalaset, joita oli joka paikassa, eivät niinkään inspiroineet.

Museoitahan Pariisista löytyy vaikka millä mitalla, itse olen käynyt Louvren lisäksi vain Musée d’Orsay’ssa, joka on rakennettu vanhaan asemarakennukseen. Taaskin sama juttu siis, rakennus oli hieno, mutta itse museossa ei ollut mitään hirveän mielenkiintoista. Orsay taisi olla kuuluisa renessanssitaidenäyttelystään tai jostain, mutta minuun ei hirveän suurta vaikutusta tehnyt. Pompidou-keskus voisi olla yksi mielenkiintoinen paikka, jossa vielä voisi käydä, sekin on kuulemma aika erikoinen rakennus.

Jep, tältä näyttää kuuluisa Moulin Rouge… Ja siinä se, pieni pettymys siis.

Vaikka Pariisi on kaikin puolin ihana paikka, niin yksi must-see -paikka tuotti aikamoisen pettymyksen. Nimittäin Montmartren alue, jota on kehuttu idylliseksi, boheemiksi ja pikkukaupunkimaiseksi. No, mielestäni se oli vain rähjäinen. Montmartre sijaitsee hieman kauempana keskustasta, siellä on kuuluisa Sacré-Cœurin basilika, joka kyllä oli upea, mutta siinä olikin sitten kaikki positiivinen sanottava Montmartresta. Tuo basilika kannattaa kyllä käydä kerran katsomassa, se sijaitsee Pariisin korkeimmalla kohdalla, joten ihan kivat näköalat oli. Tietysti myös kuuluisa Moulin Rouge -kabaret sijaitsee Montmartressa, mutta se ei ollut ulkoapäin mitenkään ihmeellinen, ja sisällä en sitten olekaan käynyt. Tosin olen käynyt Montmartressa vain sen yhden kerran ihan ensimmäisen Pariisinreissuni aikana, että en tiedä olisiko mieli muuttunut tässä vuosien varrella. Mutta alueelta löytää aika toisenlaisen Pariisin kuin keskustan upeilta ja mahtipontisilta alueilta. Toiset tykkää, ja toiset ei.

Upein näköala Pariisiin löytyy ainakin mainospuheiden mukaan Tour Montparnassen pilvenpiirtäjän huipulta. Kävin siellä ensimmäistä kertaa nyt keväällä, ja vaikka sielläkin oli paljon turisteja, niin huomattavasti vähemmän kuin Eiffel-tornissa. Ja sieltä näki myös kauas. Harmi vain, että silloin oli sateinen ilma, kun olin siellä, muuten olisi varmaan nähnyt vielä kauemmas. Tornin sisäänpääsymaksu tosin oli melko kallis, opiskelijaltakin jotain 10€, onneksi ISIC-kortilla sain lipun 8€:lla.

Huhhuh, siinä oli aika paljon jo nähtävää Pariisista. Pienempiäkin nähtävyyksiä löytyy, muun muassa Napoleonin hautakirkko Les Invalides, ja Père-Lachaisen hautausmaa, jonne on haudattu monia kuuluisuuksia (aika karmiva vierailukohde tosin).

Katakombeissa en ole ikinä käynyt, en ole varma uskaltaisinko, mutta niihinkin ilmeisesti järjestetään opastettuja retkiä. Seuraavaa Pariisin vierailua varten näkemättä on vielä La Défense, joka on moderni kaupunginosa keskustan ulkopuolella, siellä on valtava ”uusi” riemukaari, La Grande Arche, joka on kyllä aika ruma (se näkyy kauas myös). Ja sinne Versailles’n linnaan menen ihan varmasti ensi kerralla, ja sitten olisi vielä kiva käydä Disneylandissa…

Siinä nyt aika paljon infoa Pariisista, kannattaa tosiaan varata ainakin muutama päivä kaupungin kiertämiseen, niin pystyy rauhassa katsella ja haistella menoa sielläpäin. Ja tärkein neuvo, ei kannata ottaa nokkiinsa pariisilaisten epäkohteliaisuutta, vaan nauttia kauniista kaupungista ja unohtaa koppavat parisiennet kokonaan.

Bonnes vacances à Paris! 

Ja nyt pakkaamaan, Jyväskylä täältä tullaan! 😀 Palaillaan siis ensi viikolla 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply