Suomen suurin matkablogiyhteisö

Turistista aidoksi pariisittareksi, eli miten välttyä turistileimalta Pariisissa reissatessa (osa 1)

Heippa taas!

Nyt olisi sitten vihdoin ja viimein aika ruveta purkamaan tätä vuoden reissusaldoa oikein kunnolla. Suurin syy siihen, etten ole jaksanut aiemmin aloittaa on laiskuus, kuvia on koneella hieman enemmän kuin riittävästi, enkä ole jaksanut käydä niitä läpi ennen tätä.

Ajattelin aloittaa kertomalla vinkkejä ihanaan Pariisiin, onhan se sellainen kohde, joka jokaisen Ranskassa matkailevan turistin täytyy käydä katsomassa. Ja Pariisi on myöskin itselleni Euroopan kaupungeista tutuimpia, joten siitä on helppo aloittaa kirjoittaminen. Olin käynyt Pariisissa jo kerran ennen vaihtovuottani, syyslomareissulla abivuonna. Silloin tarkoitus oli kehittää kielitaitoa ylioppilaskirjoituksia varten, mutta ei siinä ihan ihmeitä vielä viikon turistireissulla tapahtunut. Vaihtovuonna kävin siis Pariisissa kahteen otteeseen, joulukuussa ja pikavisiitillä toukokuussa. Eli ainoastaan Pariisin kesä on enää kokematta!

Pariisin kevät oli kyllä ihana, ja melkein suosittelisin Pariisiin matkustamista huhti- kesäkuussa. Puistot ovat silloin varmasti kauneimmillaan, ja kaikkialla on muutenkin ihanan vehreää. Ilma on lämmin, muttei tukahduttavan kuuma, joten nähtävyyksiinkin jaksaa hyvin jonotella. Toisaalta olihan kaupunki upea myös syksyn väreissä, vaikka ihan niin lämmin ei enää lokakuussa ollutkaan. Ja joo, jouluinen Pariisi oli myös upea, joka paikassa oli mahtavat jouluvalot, Galeries Lafayetten tavaratalo oli todella upeasti koristeltu ja Champs Élysées’llä oli suuret joulumarkkinat. Mutta tuliaisina tältä joulumatkalta tulikin sitten kunnon flunssa, koska jouluinen Pariisi on myös todella kylmä! Vajaan tunnin jonotus Eiffel-torniin kylmässä viimassa ei ollut ehkä mikään mukavin kokemus, eikä kaupungin kauneudesta pystynyt ihan samalla tavoin nauttia, kun koko ajan oli vain kiire sisätiloihin lämpimään. Ja pisteenä iin päälle, pariisilaiset talot ovat aika kylmiä talvella, ja niin oli meidän hotellimmekin. Pipot ja villapaidat päällä siellä nukuttiin, mutta silti paleli, joten jos suuntaa Pariisiin talvella, niin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että hotellissa on toimiva lämmitys. (Ihan sama mihin Pohjoismaiden ulkopuolelle matkaa talvella, AINA kannattaa selvittää, onko hotellissa lämmitys! Ei meinaan muualla maailmalla todellakaan ole mikään itsestäänselvyys, ja suomalaisena usein ei edes käy mielessä, että sisätiloissa ei olisi lämmin…)

Tämä osa 1 käsittelee enemmän käytännön vinkkejä Pariisin matkaa varten, ja teen sitten myöhemmin ihan oman postauksen Pariisin nähtävyyksistä, joita voi tässä jo ihailla kuvien muodossa. Vinkkinä muuten, Pariisissa kannattaa käydä vielä, kun on nuori, koska alle 26-vuotiaat EU-kansalaiset pääsevät passia näyttämällä ilmaiseksi lähes kaikkiin nähtävyyksiin (paitsi Eiffel-torniin).

Suomesta halpoja lentoja Pariisiin löytyy ainakin Norwegianilta, plussana myös se, että Norwegian lentää pienemmälle Orlyn kentälle, joka on huomattavasti selkeämpi ja ihmisystävällisempi kuin Pariisin pääkenttä Charles de Gaulle. Tuo de Gaullen kenttä on ihan oikeasti kamalin, jossa olen käynyt, Ryanairin kämäinen terminaali Tampere-Pirkkalassa voittaa sen ihan mennen tullen! CDG:llä  on ihan hirmu monta terminaalia, ja koko kenttä on ihan sokkelo. Muistan vieläkin, kun tultiin kaverini kanssa silloin syyslomalla Pariisiin ja harhailtiin kentällä parin suomalaisen mummon kanssa, kun ei löydetty lähijuna-asemaa. Ja kaiken huippu oli se, että kotiin palatessa SAS:in lento lähti jostain terminaalin ihan toisesta laidasta, jossa ei ollut mahdollisuutta käydä edes vessassa turvatarkastuksen jälkeen. Niin, ja jos haluaa kadottaa laukkunsa kotiinpalatessa, niin kannattaa lentää kotiin de Gaullelta, koska todennäköisyys sille, että laukku ei tule samalla lennolla takaisin Suomeen, on varmasti suurempi kuin se, että kaikki sujuisi ongelmitta.

No ei tästä negatiivisesta mainoksesta Charles de Gaullen kenttää kohtaan kannata liikaa pelästyä, kyllä sinne voi silti lentää, mutta kannattaa olla varautunut harhailemaan kentällä jonkin aikaa, ainakin jos kenttä ei ole ennestään tuttu. Terminaalien välillä kulkee tosiaan ilmainen Airport Shuttle, jolla pääsee kätevästi siirtymään terminaalista toiseen (jos siis kyseisen ilmajunan jostain löytää…) Keskustaan CDG:ltä pääsee kätevästi RER-junan linjalla B, joka lähtee ainakin kakkosterminaalista. Lippu maksaa jotain kympin suunta, että ihan halpaa lystiä ei ole, mutta varmasti halvempi kuin taksi. Gare du Nordin tai Châtelet’n asemilla voi sitten vaihtaa metroon samalla lipulla. Tuo RER-juna kulkee aika köyhien lähiöden halki, joten turistit varmasti joutuvat varkaiden uhreiksi, jos eivät pidä varaansa. (Pariisissa kannattaa kyllä muutenkin varoa taskuvarkaita koko ajan, varsinkin metrossa!) Mutta ihan maalaisjärjellä pärjää, eikä minulta ole ikinä Pariisissa varastettu mitään.

Orlyn lentokentältä pääsee Orlyval-nimisellä ilmajunalla Antonyn metroasemalle, josta pääsee jatkamaan metrolla keskustaan päin. Tämä vaihtoehto on myös aika tyyris, päälle kympin, mutta Pariisi on Pariisi, eli kallis. Myös metroliput, varsinkin sellaiset monen päivän Paris Visite-kortin ovat aika kalliita, riippuen vielä kuinka monelle vyöhykkeelle kelpaavan kortin haluat. Suurin osa nähtävyyksistä sijaitsee 1-3 -vyöhykkeillä, joten sitä ihan kalleinta vaihtoehtoa ei välttämättä kannata ottaa. Ja kannattaa taas olla nuori, sillä alle 26-vuotialle myynnissä on Ticket Jeunes Weekend-päivälippu, jolla saa rajattoman määrän matkoja lauantaina tai sunnuntaina 1-3 -vyöhykkeillä hintaan 3,65€. Vertailun vuoksi yhden päivän Paris Visite-lippu keskusta-alueelle maksaa 10,55€. Mutta lisätietoa Pariisin julkisesta liikenteestä löytyy enkuksi täältä: http://www.ratp.fr/en/ratp/c_21879/tourists/

Metro on kyllä kätevin ja nopein tapa liikkua Pariisissa, koska metroverkko on todella kattava ja helppokäyttöinen, sitten kun se oppii. Pariisin metrokäytävillä kyllä tulee monesti tunne, että on turistina vain tiellä, kun pysähtelee välillä miettimään, mikä on oikea suunta. Paikallisilla on koko ajan ihan mielettömän kiire, varsinkin metrokäytäviä ja -portaita lähes juostaan, joten siinä voi onneton turisti jäädä jalkoihin. Mutta pariisittarien hoikkuuden salaisuus on ainakin selvitetty: joka-aamuisten metrokäytäväjuoksujen lisäksi he harrastavat metroportaiden kiipeämistä, Pariisin metroasemilta löytyy nimittäin erittäin vähän liukuportaita, joka paikassa on yleensä vain tavalliset portaat. Että raskaan laukun raahaaminen metrossa ei välttämättä ole kaikista mukavinta, varsinkaan kun pariisilaisilla ei ole aikaa jäädä auttamaan jokaista pulassa olevaa turistia!

Pariisista onkin sanottu, että se olisi ihana kaupunki, ilman pariisilaisia. Jos ranskalaiset ovat yleisesti aika töykeää porukkaa (näin yleistettynä, poikkeuksiakin on!), niin pariisilaiset ovat vielä kolme kertaa töykeämpiä. Varsinkin turisteille, jotka eivät osaa ranskaa, mutta myöskään muut ranskalaiset eivät pidä pariisilaisista. Pariisilaisten puolustukseksi täytyy kyllä todeta, että kaupungissa on jatkuvasti ihan mielettömän paljon turisteja, joten ei siinä ehkä ihan huumori kestä, jos jokainen turisti tulee kyselemään tietä silloin, kun on kiire töihin. Mutta, hymyilyhän ei paljon maksaisi… Turistien onneksi Pariisissa osataan paremmin englantia kuin muualla Ranskassa, ja ihmiset myös ”uhrautuvat” puhumaan tumpeloille turisteille enkkua mieluummin kuin muualla. Tosin itseäni tämä ärsytti ensimmäisen Pariisinvierailuni aikana, olisin kovasti halunnut treenata ranskan taitoani, mutta paikalliset puhuivat minulle vain englantia kuullessani, etten puhu hyvin ranskaa. Jos muuten haluat puhua ranskaa (ja osaat sitä), eivätkä paikalliset tajua sitä, vaan sönkkäävät vain englantia ihanalla rrranska-aksentillaan, niin älä vaihda kieltä. Kyllä ne tajuaa viimeistään siinä kohtaa, kun viidennen kerran vastaat ranskaksi niiden enkuksi esittämään kysymykseen, että ehkä tämä turisti puhuukin maailman kauneinta kieltä, eli heidän äidinkieltään. Tai sitten voi tehdä niin kuin mä, ja vastata ranskaksi, että valitettavasti en osaa enkkua…:D

Mutta palataan sitten taas Pariisiin. Kaupunki on jaettu 20 kaupunginosaan, arrondissementiin, ja jokaisella kaupunginosalla on hieman oma tunnelmansa. Itse olen yöpynyt aina Pariisissa ollessani 11. kaupunginosassa, se on aika rauhallista aluetta, eikä mikään turistirysä. 5. kaupunginosan latinalaiskortteli, Quartier latin, on kuitenkin ehkä se suosikkiarrondissementini, siellä on sellainen sopivan rento opiskelijailmapiiri, onhan kyseessä Pariisin vanha yliopistokaupunginosa. Suuret bulevardit ja luksusliikkeet löytää 8. kaupunginosasta, kun taas 18. arrondissement, eli Montmarte on hieman rähjäisempää ja pahamaineisempaa aluetta (josta myös löytää ne halvimmat hostellit…)

Halvan ja hyvän hotellin löytäminen ei tosiaan Pariisissa ole mikään helpoin tehtävä, koska melko kämäisilläkin hotelleilta on yleensä aika kovat hinnat. Keskusta-alueelta ja nähtävyyksien läheltä on siis turha unelmoidakaan löytävänsä kohtuuhintaista majapaikkaa. Kannattaa ehkä suosiolla katsella hieman syrjemmältä, koska jos lähellä vain on metroasema, niin ei haittaa, vaikka hotelli sijaitsisi vähän kauempana nähtävyyksistäkin.

Sama pätee ravintoloihinkin, halpaa ja hyvää ei Pariisista löydy, kalliita ja huonoja sitten sitäkin enemmän. Ihan Eiffel-tornin vierestä ei välttämättä edes kannata katsella ruokapaikkaa, koska niissä paikoissa hintoihin on lisätty reilut turistilisät. Rue de Rivolin lähistöltä olen löytänyt muutaman ihan kohtuuhintaisen paikan, ja latinalaiskorttelin kujilta löytyy ainakin crêpes-lättyjä valmistavia katukeittiöitä. (Molemmat paikat siis melko lähellä Notre-Damea, joen molemmin puolin.) Pariisin hintatasoa kuvaa se, että kalleimmillaan pullo vettä maksaa ravintolassa 7€! Että jos haluaa halvalla selvitä Pariisin reissusta, niin kannattaa suosiolla suunnata Mäkkäriin.

Yksi ehdoton Pariisin reissuun sisällytettävä reissu on tietysti shoppailukierros, ja kauppojahan riittää! Kalliimpaan makuun putiikkeja löytyy tietysti kuuluisalta puistokadulta, Champs Élysées’ltä, myös Bulevard Haussmann’illa on paljon merkkiliikkeitä sekä suuria tavarataloja. Kannattaa käydä Galleries Lafayetten tavaratalossa ihan vain katsomassa, paikka on sisältä aivan upea. Varsinkin jouluna, jolloin siellä oli valtava Swarowski-kristalleilla koristeltu joulukuusi. Lafayetten herkkupuodista voi myös hankkia Pariisin tuliaset, siellä on myynnissä kaikkea perinteistä ranskalaista ruokaa. Ja Lafayettella myydään myös Pierre Hermén kuuluisia macaron-leivoksia, niitä kannattaa maistaa ehdottomasti!

Mikäli ei ole varaa käydä kalleimmissa luksusliikkeissä ostoksilla, niin Rue de Rivolilta löytyy halvempien merkkien liikkeitä, kuten Bershkaa, Pull and Bearia ym. Rue Rambuteau-kadulta taas löytyy halpoja kenkäkauppoja (Pariisissa asuneen kaverini vinkki!) ja muutenkin kyseinen alue on mielestäni Pariisin parasta shoppailupaikkaa, lähistöltä löytyy myös Forum des Halles’n kauppakeskus, joka on ranskalaisittain melko sekava, mutta sieltä löytyy vaikka mitä kauppoja. Halles sijaitsee osittain maan alla, joten se on aika vaikea löytää, ja vielä vaikeampi on löytää ulos, mutta sortie-kylttejä seuraamalla löytää yleensä takaisin päivänvaloon (myös metrosta).

Ja miten sitten saadaan pyyhittyä valtava TURISTI-leima otsasta Pariisissa liikuttaessa? Varmasti täysin ei kuinkaan, mutta ei kannata näyttää siltä, että on ihan hukassa, koska sehän on kaikista varmin turistin merkki. Toisaalta mikäs minä olen neuvomaan, kun yleensä kuljen joka paikassa kamera toisessa ja kartta toisessa kädessä 😀 Että vyölaukku vaan messiin, jalkaan sukat ja sandaalit, päälle I<3Paris t-paita ja France-tekstillä varustettu lippis, niin kukaan ei varmasti arvaa, että oot turisti. Ja levitä vielä kartta joka kadunkulmassa ja tiiraile kadunnimiä, ota kuvia ihan koko ajan samalla törmäillen paikallisiin töihin kiiruhtaviin pariisilaisiin. Joskus on ihan kiva olla turistikin, ja Pariisissahan et ole ainoa sellainen, varmasti joku on vielä nolompi!

Ja muuten, kartanluvusta tuli mieleen, että Pariisissahan on aika helppo eksyä, varsinkin kun nousee metrotunnelista oudossa paikassa. Mutta helpoin tapa päästä kartalle on bongata Eiffel-torni jostain, ja kääntää sen avulla kartta oikein päin. Ja heti tiedät, koska olet menossa oikeaan suuntaan! Toinen juttu, jonka suhteen kannattaa olla tarkkana ovat juna-asemat. Niitä löytyy Pariisista useampia, joten kannattaa tarkistaa, että on varmasti oikealla asemalla. Yleensä samaan suuntaan lähtevät junat lähtevät samalta asemalta, esimerkiksi Montpellierin junat lähtevät aina Gare de Lyonin asemalta.

Siinä vähän infoa Pariisista, palaillaan myöhemmin sitten niitten nähtävyyksien osalta, au revoir hetkeksi!

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply