Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lähdössä vaihtoon?

Hellurei!

Koska asia saattaa jollekin tätä blogia lukevalle olla ajankohtainen, niin ajattelin hieman kertoilla, mitä etukäteisjärjestelyjä tein viime vuonna jo Suomessa ennen vaihtoonlähtöä. Ja, loppuun lisään vielä vähän vinkkejä siihen, miten pakataan vuoden kestävälle reissulle! (Ja kuinka ne tavarat saa ikinä raahattua takaisin, koska se on suurempi ongelma.)

Tulossa ei siis ole kaikenkattavaa vaihtoonlähdön muistilistaa, kertoilen vaan, mitä itse tein ennen lähtöä, ja mitä erityisesti Ranskaan lähtevän kannattaa ottaa huomioon. Ja jätän pois ne tylsät yliopiston kanssa hoidettavat paperiasiat, koska niistä varmaan jokainen vaihtoonlähtevä saa ihan tarpeeksi tietoa muutenkin.

Itse ilmoittauduin yliopistolle poissaolevaksi koko vuodeksi, näin ei tarvinnut maksaa lukukausimaksua, ja sain lisäaikaa tutkinnon kokonaissuoritusaikaan. Mutta opiskelija-alennuksia en sitten Suomessa saakaan tänä vuonna, joten hommasin VR:n opiskelijakortin, että pääsen edes junalla opiskelijahintaan. (Ja kyseinen korttihan kannattaa muuten jättää Ranskaan sitten, kun tulee Suomeen vierailulle, niin saa kuitenkin maksaa sen aikuisen hinnan…) Ranskasta sain sitten ranskalaisen opiskelijakortin, jolla sain siellä alennuksia, ja sain ranskalaiseen pankkikorttiini myös kansainvälisen ISIC-opiskelijakortin, josta tosin ei suurempaa hyötyä ollut vuoden aikana.

Osoitteenmuutosta en tehnyt Ranskaan, koska en halunnut sinne Suomesta postia. En tiedä, olisiko johonkin maistraattiin tai vastaavaan paikkaan pitänyt ilmoittaa ulkomaille muutosta, mutta itse en ilmoittanut, kun Suomen osoite oli kuitenkin voimassa koko vuoden ajan. 

Ranskassa tarvii muuten passikuvan ihan jokaiseen korttiin, asuntolan siivoustarkastuslapusta lähtien, joten kävin ottamassa kuvat vielä ennen lähtöä. Tosin Ranskassa on vähän joka paikassa sellaisia automaatteja, joissa voi käydä ottamassa passikuvat, ja se maksoi vain 5€, joten se olisi saattanut tulla halvemmaksi. Tosin siinä automaatissa täytyy osata katsoa oikeaan suuntaan, ettei silmät osoita ihan muualle kuvassa, nimim. en osannut ja maksoin viisi euroa käyttökelvottomista kuvista.

Avasin tosiaan ranskalaisen pankkitilin, niin pystyin nostamaan rahaa ilman välitysmaksuja. Paikallinen pankkikortti kyllä jonkin verran helpotti elämää kaupassa asioidessa, vaikka suomalainenkin toimi ihan hyvin, välillä vaan hieman hitaammin. Luottokortti kannattaa muuten hommata ennen vaihtoonlähtöä, niin saa kätevästi varattua hotelleja, lentoja ja junamatkoja netistä. Ja Suomen pankkiin kannattaa jättää valtakirja jollekin perheenjäsenelle, niin saa sitten pankkiasiat Suomessa kätevästi hoidettua, esimerkiksi jos onnistuu saamaan nettipankin jumiin…

Yksi juttu, jonka hoksasin vasta puolivälissä vuotta, oli SAS:in Eurobonus-kortin hankkiminen. Vaihtovuoden aikana tulee kuitenki jonkin verran lennettyä, ainakin vaihtomaahan ja takaisin, ja ehkä myös jouluna Suomeen, joten miksei samantien keräisi niistä lennoista bonuspisteitä, joilla voi sitten joskus myöhemmin maksaa osan lennoista. Vastaavia bonuskortteja löytyy kyllä joka lentoyhtiöltä, Finnair Plus ym. Ja jos lentää Norwegianilla, niin niilläkin on Reward-ohjelma, tosin sitä kautta ei ihan huimia alennuksia saa. Idea tähän bonuspisteiden keräämiseen tuli Maailman ympäri lentopisteillä -blogista: http://www.pistepirkko.fi/, kannattaa katsoa!

Mutta sitten siihen pakkaamiseen. Miten pakkaat vuodeksi kaiken tarvittavan, ja vielä niin, että saat ne otettua mukaan lentokoneeseen, ja raahattua perille ulkomaan asuntoosi asti?

No sen ainakin opin, että turha on pakata liikaa tavaraa, koska lähes kaiken voi ostaa paikan päältä. Esimerkiksi on ihan turha ottaa mukaan tänä kesänä ostettuja muotihepeniä, koska ne eivät ole enää kauaa muodissa, ja on ihan turha raahata niitä mukaan vain parin käyttökerran takia. Niitä muotihepeneitä voi ostaa sitten sieltä paikan päältä. Kuitenkin ostaisit niitä joka tapauksessa ison kasan, joten miksi viedä Suomesta mukana edelliskesän juttuja, jotka vain vievät laukusta tilaa uusilta ostoksilta? Eli kannattaa pakata mukaan ihan perusvaatteita, farkkuja, paitoja ym. Ja ottaa huomioon se, että ulkomailta tulee varmasti osteltua enemmän uusia vaatteita. Ainakin itse shoppailin viime vuoden aikana enemmän kun koko elämäni aikana! (Ainakin melkein…)

Kenkiä kannattaa ottaa mukaan mahdollisimman vähän, samasta syystä. Niitä tulee kuitenkin ostettua lisää. Itse otin mukaan vain tennarit, lenkkarit ja kahdet lempikorkkarini, ja ostin kaikki kesäkengät, talvisaappaat ym. Ranskasta. Ja ne korkkaritkin olisi ihan hyvin voinut jättää kotiin, koska niitäkin voi sitten ostaa sieltä, ja ne vievät aika paljon tilaa laukusta. Suomessa käytän aika paljon korkoja, mutta ainakin Montpellierissä korkkareita näkyi katukuvassa yllättävän vähän, joten en sitten viitsinyt olla aina ainoa korkkareilla hoippuva. Plus että kävelin kouluun, joten korkkarit eivät ihan kaikista käytännöllisimmät kengät olleet siinä hommassa.

Positiivista tosiaan olisi jos laukku mahtuisi kiinni, tältä näytti ensimmäinen pakkausyritykseni.

Sama sääntö pätee siis kaikkeen pakkaamiseen: Älä ota mukaan kuin ihan välttämätön, koska ostat kuitenkin paikan päältä vaikka mitä! Esimerkiksi talvivaatteet, urheiluvaatteet, laukut, kosmetiikka ym. ym. Erityisesti kannattaa selvittää jos jokin asia on huomattavasti halvempaa siellä, mihin olet menossa. Esimerkiksi Ranskassa urheiluvaatteet, meikit ja lääkkeet ovat aika paljon halvempia kuin Suomessa, joten kannattaa miettiä voisiko ne ostaa vasta sitten perillä. Itse ostin lähes kaikki kosmetiikkatuotteet vasta Ranskasta, samoin kuin kunnon juoksuvaatteet.

Miten sitten saa kaiken mahtumaan laukkuun? Itse otin mukaan kaksi ruumaan menevää laukkua, ison rinkan ja ison matkalaukun, ja pakkasin ne aika täyteen molemmat. Käsimatkatavaraksi otin niin ison vetolaukun, kuin koneeseen sai ottaa sekä lisäksi pienen käsilaukun. Onneksi ainakaan SAS:illa käsimatkatavaralaukkua ei punnittu, koska kyllä se varmaan hieman enemmän painoi kuin olisi saanut. Maksimimäärän tavaroita sai otettua joukkoon, kun tunki kannettavan tietokoneen täpötäyden vetolaukun sisälle, jonne ei olisi mahtunut enää käsilaukkua, ja kuljetti käsilaukkua erikseen. Mutta koska kannettava pitää laittaa turvatarkastuksessa erikseen hihnalle, niin ta-daa, vetolaukussasi on juuri käsilaukun kokoinen kolo! Koska oikeastihan käsimatkatavaroita saa viedä koneeseen vain yhden. Ja siinä olikin sitten salaisin, ja käytännöllisin pakkausvinkkini 😀 (Toinen vinkki on laittaa eniten tilaa vievät kengät jalkaan turvatarkastukseen, ja vaihtaa ne sitten tennareihin sen jälkeen. Tosin kesähelteillä voi olla hieman epämiellyttävää hikoilla kumpparit jalassa…)

Mutta ei tuo tavaroiden raahaaminen Ranskaan ollut vielä mitään siihen verrattuna, että ne piti tuoda vielä takaisin Suomeenkin, plus kaikki ne vuoden aikana ostetut tavarat! Paras keino tähän ovat perheenjäsenet ja kaverit, jotka tulevat kylään kuukausi, pari ennen Suomeen paluutasi. Itse ostin uuden ison matkalaukun ja ängin sinne kaikki talvitakit, villapaidat ja talvisaappaat, ja laitoin koko laukun perheeni mukana Suomeen maaliskuun lopussa. Myös jouluna vein käsimatkatavaralaukullisen tarpeettomiksi osoittautuneita vaatteita ja kenkiä (ne korkkarit…), ja sitten tungin poikaystävän mukaan jotain tavaroita. Ja koska kävin vappuna Suomessa, niin sain myös siinä yhden laukullisen raijattua tavaraa, joten lopulta minulle jäi vain rinkka ja käsimatkalaukku tuotavaksi viimeisellä kertaa.

Tavarat raahattu Marseillen lentokentälle asti viime elokuussa, voittajafiilis vaikka juna-aseman portaat ovat tuossa kohtaan vielä edessä. Ja huom. kaikki tavarat ei sentään oo mun!

Vaihtovuoden aikana piti myös ostaa paljon tarpeellisia tavaroita, kuten astiat, peitto, tyyny, pyykinkuivausteline ym. (Ikea oli taas ihan pelastus tässä tilanteessa, kannattaa valita vaihtokohteeksi sellanen kaupunki, josta löytyy Ikea, eiku…:D) Näitä kamoja nyt ei hirveän järkevää olisi ollut tuoda Suomeen, ja mihin se pyykkiteline nyt olisi edes mahtunut, mutta myöskään en olisi raaskinut heittää mitään pois. Onnistuinkin tosi hyvin myymään kaiken rahanarvoisen, laitoin vain ilmoituksen asuntolan seinälle ja kv-opiskelijoiden facebook-ryhmään, joten oikeastaan mitään käyttökelpoista ei tarvinnut heittää pois. Kaiken, josta en kehdannut rahaa pyytää (siivoussanko, hiuslakka, luentolehtiö, riisiä ym ym.) jätin asuntolan käytävään, ja laitoin lapun ”Ota tästä, jos tarvit”. Ja lähtiessäni jäljellä oli enää siivoussanko, joten kyllä kaikki mun epämääräisen näköiset purkitkin oli siitä kadonnut. Jonkin verran piti tietysti heittää jotain poiskin, esimerkiksi otin Suomesta mukaan vanhat lakanat ja pyyhkeen, jotka kyllä ihan joutivatkin lentää roskiin vuoden lopuksi. Vanha lakana osoittautui muuten käteväksi rantaviltiksi, ei tarvinnut sitäkään ostaa, ja tosiaan vuoden lopussa sai vain heittää pois.

Kysymyksiä vaihtoonlähtöön/ tavaroiden raahaamiseen/ pakkaamiseen liittyen saa esittää, jos vielä jäi jotai epäselväksi. Ja pahoittelut ehkä hieman ”tylsästä” postauksesta, mutta ajattelin, että ensi vuoden vaihtareille saattaa olla ihan hyödyllistä tietoa. Palaillaan seuraavan kerran sitten toivon mukaan vähän mielenkiintoisemmilla aiheilla! 🙂

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply