Suomen suurin matkablogiyhteisö

Näillä Suomi-faktoilla shokeeraat ulkomaalaisen ystäväsi

Moro!

Tu viens d’où?” eli mistä olet kotoisin oli varmaan yksi yleisempiä kysymyksiä, joita mulle esitettiin vaihtovuoden aikana. Vastaukseni, että olen Suomesta herätti aika monenlaisia reaktioita, yleisin oli se, että Suomessa on kylmä, non? Seuraavaksi yleisin reaktio taisi olla se, kun juttukaveri rupesi miettimään, että onkohan koskaan mahdollisesti kuullut tästä Finlande-nimisestä paikasta ja missäköhän se mahtaa sijaita. Ja tietysti tuo Suomen nimi ranskaksi äännettynä aiheutti jonkin verran väärinkäsityksiä, vastapuoli kuuli joskus ihan mitä sattuu: ”Irlande?”, ”Thaïlande?”, ”Hollande?”. Joo thaimaalaiseltahan mä näytänkin…

Eli siis Suomi-tietoisuus maailmalla (varsinkin Ranskassa, missä ihmisiä yleisesti todella suuresti kiinnosti elämä patonkimaan ulkopuolella :D) oli aika huteralla pohjalla. Toisaalta se oli ihan kivakin asia, koska monia tuntui oikeasti kiinnostavan elämä Suomessa ja suomalaiset tavat, kun maasta ei ole mitään hirveitä ennakko-odotuksia. Vai kuinka moni toteaa saksalaisen tai amerikkalaisen tavatessaan, että kerropas jotain, miten sun kotimaassa hoidetaan joku asia tai millaisia ihmiset siellä on? Ja suomalaiset tavathan muuten herättävät ihmetystä maailmalla, en ollut aiemmin edes ajatellut, että ollaan niin erilaisia jopa keskieurooppalaisiin verrattuna.

Joten tämä lista syntyikin sitten oikean elämän kokemuksien perusteella, nämä faktat kun latelee ulkomaalaiselle kaverille, niin voi olla varma, että Suomeen virtaa turisteja bussilasteittain näkemään, mikä on tämä kummallinen pohjoisen maa 😀

Suomessa on kylmä. Tämä fakta taitaa tosiaan olla yleisimmin tiedossa maailmalla, mutta kannattaa silti vielä mainita, ja korostaa, että lähes joka talvi mittarin lukemat laskevat aina -35 asteeseen asti, varsinkin Lapissa. Reaktio on takuuvarmasti: ”Wow, oikeesti vai??? Miten te voitte elää siellä, eihän noin kylmällä voi astua askeltakaan pihalle!!!” Ja tähän toteat, että totta kai voi, kunhan vaan pukee tarpeeksi päälle. Vastapainoksi voi tietysti mainita, että kesällä elohopea voi kivuta aina +35 asteeseen, niin suurissa lämpötilavaihteluissakin riittää hetkeksi ihmeteltävää. (Plus monet eivät välttämättä tiedä, että Suomessakaan ihan koko vuoden ei ole kylmää ja lumista…)

Talvella aurinko ei nouse ollenkaan, ja kesällä se ei laske ollenkaan. Tätä harva tietää, ja se lisää Suomen eksotiikkaa ulkomaalaisen silmissä. Ehkä voi olla hyvä selventää, että Etelä-Suomessa talvella on kuitenkin pari tuntia valoisaakin aikaa, ettei joku onneton turisti tule Helsinkiin ja pety siihen, että koko päivä ei olekaan yötä.

Nokia on Suomesta. Harva tietää tätäkään, eivät edes ne, joilla on Nokian puhelin. Verrataan taas tässä kohtaa Ikeaan, siellä käydessä ei voinut välttyä tiedolta, että kyseessä on ruotsalainen yritys, niitä Ruotsin lippuja tungettiin jopa lihapulla-annoksiin. Että olisikohan suomalaisyrityksillä pieni maabrändäyksen paikka?

Suomen koulujärjestelmä on yksi maailman parhaista, koulutus on ilmaista, ja kaikille opiskelijoille maksetaan vielä tukiakin. Yllättävän moni oli tietoinen siitä, miten hyvin Suomi on menestynyt kouluvertailuissa, mutta opintotuesta kertomalla sai taas suut auki ihmetyksestä. Vuoden Ranskan yliopistojärjestelmää seuranneena voin kyllä todeta, että meillä Suomessa asiat ovat paremmin kuin hyvin. Opetuksen taso on aivan eri maailmasta, ja kaikille suunnattu opintotuki on kyllä aika mahtava juttu. Ja se, ettei yhdestä kouluvuodesta tarvi maksaa montaa tuhatta euroa, niin kuin vaikka Iso-Britanniassa.

Suomessa päivällinen syödään joskus neljän-kuuden aikoihin. Etelä-Euroopassa syödään paljon myöhemmin, Ranskassa ravintoloista ei yleensä iltapäivisin saa ruokaa, vaan kokki palaa töihin vasta joskus seitsemän maissa. Ja espanjalaiset syövät vielä myöhemmin, iltayhdeksän jälkeen. Ranskalaiset kyselivätkin multa, eikö sitten tuu nälkä, jos syö jo noin aikaisin iltaruuan. Ei siis ikinä asuntolan keittiössä ollut ruuhkaa, kun siellä keittelin.

Suomessa juodaan ruokajuomana maitoa. Ranskalaisten kysymys tämän toteamuksen jälkeen: ”Siis miksi? Siksi, että se maistuu hyvältä jonkun ruuan kanssa vai?” Ilmeisesti maito ei heidän mielestään tuo ruuan makua samalla tavalla esiin kuin viini, mutta siinä ehkä onkin yksi suuri ero. Suomessa syödään siksi, ettei olisi nälkä, kun taas Ranskassa ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, ja sille varataan aikaa.

Suomessa alkoholia ei myydä kaupoissa iltayhdeksän jälkeen, ja vahvemmat juomat täytyy ostaa Alkosta. Alkoholin ja tupakan myynti ei varmaan, missään ole niin säädeltyä kuin Pohjoismaissa, ja monen turistin ihmetyksen aihe Suomessa varmasti onkin se, ettei viiniä voi ostaa ruokakaupasta, niin kuin monissa muissa Euroopan maissa. Ja myöskin tuo myyntirajoitus klo 21 jälkeen aiheutti ihmetystä, varsinkin kun maailmalla tuntuu olevan tiedossa se, että Suomessa juodaan paljon. Eräs kaverini kysyi, johtuuko se siitä, että täällä on aina niin kylmä ja pimeä ja ollaan masentuneita. Yksi poika, joka oli käynyt Suomessa, oli myös sitä mieltä, että viikonloppuiltaisin täällä oli aina ihan mahtavat bileet, kun kadut olivat täynnä bilekansaa.

Joulupukki asuu Suomessa. Eikä missään pohjoisnavalla, tämä maailmalla vallitseva virheellinen käsitys sietää kyllä tulla korjatuksi.

Yleinen harrastus Suomessa talvisin on käydä hangessa pyörimässä ja pulahtaa avantoon uimaan. Suomalaiset ovat ehkä hieman hullua kansaa muihin verrattuna, mutta hyvällä tavalla. Kylmyydestä järkyttyneitä ulkomaalaisia on hyvä shokeerata vielä vähän lisää kertomalla näistä meidän ”harrastuksista”. (Itsehän en ole ikinä käynyt avannossa, mutta sitä ei tarvi kenellekään kertoa :D) Myös eukonkantokisoilla sai aikamoiset naurut aikaan, ja samaan syssyyn voi sitten jatkaa kertomalla suofutiksesta, saappaanheiton MM-kisoista ynnä muista kummallisuuksista.

Suomessa voi nähdä revontulet. Itse en ole ikinä nähnyt, mutta suurin osa Suomeen matkaavista turisteista taitaa toivoa näkevänsä ne. Tämäkin fakta lisää Suomen kiinnostavuutta eksoottisena matkakohteena.

Suomessa EI ole jääkarhuja. Tämä on hyvä varmistaa siltä varalta, että joku niin luulee…

Suomessa on koskematonta luontoa, tuhansia järviä, miljoonia metsiä ja ainakin tsiljoona sääskeä. No jätä ne sääsket mainitsematta, mutta Suomen luonto on oikeasti upea ja ansaitsee hieman mainostusta maailmalla. Luonnonläheisyys ja hiljaisuus, siinä on kyllä pari asiaa, joita suomalaisena arvostan, ja jotka mielestäni ovat meille aikamoinen matkailuvaltti.

Nyt vaan sitten odotellaan, että Suomen matkailutoimisto palkkaa mut johonkin matkailunedistämistyöryhmään, kyllä näin kattavalla listalla jo pitäis päästä! 😀 Mutta sitä odotellessa, millaisilla Suomi-faktoilla te lukijat olette shokeeranneet ei-suomalaisia tuttujanne?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Pauliina perjantai, kesäkuu 21, 2013 at 01:28

  Aika samoja juttuja on tullut kerrottua suomesta:D eniten niitä on hämmentäny toi talven pimeys ja kesän valoisuus ja kylmyys! Yks australialainen oli lukenu kirjan suomalaisesta kulttuurista ja kysy multa esim että ”onko teillä sellanen että mies ei ole mies jossei se rakenna itse taloa?” ja ”vihaako kaikki suomalaiset ruotsalaisia?” haha

  • Reply Hanna perjantai, kesäkuu 21, 2013 at 08:20

   Haha toi talo-juttu on kyl ihan uus mulle 😀 Ja samanlaisia naapurisyndroomia ku meillä ja ruotsalaisilla taitaa löytyä muualtaki, ainaki yks mun slovakialainen kaveri sano, että kunhan Tsekki ei vaan voittais jääkiekos 😀 Mut kyllä toi kylmyys ja pimeys/valoisuus on se eniten ulkomaalaisia hämmästyttävä juttu.

 • Reply Hanna sunnuntai, joulukuu 29, 2013 at 19:56

  Nyt löysin sunkin blogiin, kun tota sun nimeä ei voi jostain syystä klikata kommenteista, niinku useiden blogien 😛 Oon siis kertonut ihan samoja juttuja täälläkin Suomesta! Italiassa (=Sisiliassa) kyllä ihmisiä kummastuttaa tosi paljon se, että sääntöjä pääosin noudatetaan esimerkiksi liikenteessä. Lisäksi melko tiukka tupakkalaki aiheuttaa ihmetystä, kun olen kertonut siitä, että tupakat ovat nykyisin kaupoissa tiskin alla piilossa ja ne pitää pyytää/painaa koneesta tietyllä numerolla kassalla… 😀

  • Reply Hanna tiistai, joulukuu 31, 2013 at 11:30

   Kiva, että löysit tänne! Voi olla, että oon sitten unohtanut kommentoidessa linkittää blogin tai jotain… Välillä kyllä toivon, ettei kaikkia ihan naurettavia sääntöjä Suomessa noudatettaisi ihan niin tiukasti, mutta toisaalta suurin osa säännöistä on ihan omaksi parhaaksemme. Tosin sen oon huomannu, että jalankulkijat menee Suomessakin aika usein punaisia päin, ainakin täällä Tampereella, joten ehkä ihan joka sääntöä ei täälläkään enää niin orjallisesti noudateta…:D Hahah, Etelä-Italian liikenne tosin varmasti eroaa aika paljon Suomen meiningistä! Tupakkalain suhteen olen toisaalta jopa iloinen, että se on täällä niin tiukka, koska itse en tykkää yhtään, jos ulkomailla ravintoloissa saa poltella. Mutta aika hauskalta tämä tupakat myydään tiskin alta -laki varmaan ulkomaalaisista silti tuntuu 😀

  Leave a Reply