Suomen suurin matkablogiyhteisö

Rantajuttuja

Moikka taas!

Eipä paljoa kerinnyt viikonloppuna kirjoittelemaan, olin nimittäin Pohjanmaalla! (En tosin Provinssissa, vaan markkinoolla, mutta melkein sama asia, eikös :D)

Nyt olisi sitten luvassa jatkoa Montpellier-turisti-infoon rantapostauksen muodossa. Eli siis jos reissailee Montpellierin suunalla ja haluaisi käydä rannalla, niin minne mennä ja miten.

Ihan aluksi todettakoon, että ainakaan omasta mielestäni Montpellierin lähirannat eivät ole niitä kaikkein kauneimpia. Jos on käynyt Nizzassa, niin ihan yhtä kaunista ei Välimeren rannikko Montpellierissä päin ole. Mutta ihan hyvin silti soveltuu auringonottoon ja uimiseen, ja tilaakin on aina ollut ihan hyvin, kun itse olen käynyt (tosin heinäkuun turistikaudesta ei oikein ole kokemusta).

Ja toinen huomionarvoinen seikkahan on sitten se, että Montpellier EI sijaitse rannalla (niinkuin joku tyhmä vaihtari vielä viime vuonna vaihtokohteita valitessaan luuli…). Kaupungin keskustasta on rannalle joku 10 kilometriä, ja julkisilla liikkuessa aikaa matkoihin saa varata reilusti, varsinkin sunnuntaisin. Mulla meni asuntolasta (joka ei ollut keskustassa) yleensä aina joku 1,5 tuntia per suunta rannalle siirtymiseen. Että siinä syy, miksi mun turistirusketus ei ollut palatessa ihan täydellisen bueno, meinaan ihan joka päivä ei jaksanut rannalle asti raahautua… Itse asiassa laskeskelin, että kävin syksyllä rannalla ehkä neljä kertaa, ja keväällä varmaan saman verran, että vuosi on kyllä mennyt vähän muissa tunnelmissa kuin rantalomaillessa.

Mutta joo, missä on siis Montpellierin alueen paras ranta. Kaikki rannat ovat loppujen lopuksi aika samannäköisiä: ennen oikeaa merta löytyy suolajärviä (étang ranskaksi), ja näiden rämejärvien (jossa ei ui muut kuin linnut!) ja meren välissä on kapea rantakaistale, josta löytyy sitten turistiparatiisit. Eli siis loma-asuntoja ja pikkukaupunkeja, jotka ovat talvella kuolemanhiljaisia (kuten tuo Carnon alakuvassa).

Omasta mielestäni hienoin ranta, missä kävin, oli Villeneuve-lès-Maguelonen ranta, jossa käytiin ihan vaihdon alussa. Luultiin karttaa katsomalla, että se on lähin ranta, koska siinä vaiheessa ei ollut vielä mitään hajua noista suolajärvistä. Että se ihan bussilinjan viereinen ranta olikin sitten rämeistä suolaheinikkoa, ja oikealle rannalle saikin sitten kävellä pari kilometriä. Tuo ranta oli kyllä todella vaikeasti saavutettavissa, ja parkkipaikalta täytyi mennä vielä hyvän matkaa minituristijunalla, ennen kuin pääsi perille. Että toiste sinne ei tullut lähdettyä…

Ei oikein houkutellut uimaan…

…ja oikea ranta löytyikin sitten seuraamalla rannalle matkalla olevan näköisiä ihmisiä.

Löytyi!!!

Helpoin tapa päästä julkisilla keskustasta rannalle on mennä asemalta kolmoslinjan ratikalla päätepysäkille Perols-Étang d’Or ja jatkaa sieltä bussilla. Kesäisin päätepysäkiltä kulkee ilmainen navette-bussi (sukkulabussi suomeksi??? kääntäjän ala ei selvästikään oo mua varten…:D) Petit Travers’in rannalle, siellä taisinkin käydä eniten. Petit Traversille pääsee kätevästi myös, jos ottaa Hérault-transportin bussin numero 106 Odysseumin kauppakeskukselta ja jää pois kyseisen rannan kohdalla, tosin kyseiseenj bussiin ratikkakortti ei kelpaa, vaan yksi lippu maksaa 1,50€.

Petit Travers’n rannalla oli loppukesästä vielä melko täyttä, ja busseissakin oli aika hikinen tunnelma, kun 35 asteen helteessä sisään pakkautui niin paljon porukkaa, kun vain mahtuu. Bussilla 106 pääsee myös muille rannoille, jos vain jatkaa matkaa Petit Travers’n pysäkin jälkeen. Ja bussiaikatauluja löytyy täältä: http://www.herault-transport.fr/horaires_tarifs_hiver.php. Kyseessä siis koko maakunnan kattava bussiyhtiö, että noilla busseilla pääsee muuallekin (ja jos ottaa 10 kerran kortin, niin yhdelle matkalle tulee hintaa vain 1€). Mutta sivut taitaa tosin olla vain ranskaksi (ylläriylläri)…

Toinen suosittu ranta löytyy Palavas-Les-Flots’n turistikaupungista. Plussana se, että Palavasin keskusta on ihan vieressä, ja sieltä löytyy ravintoloita ja kahviloita, jos nälkä yllättää. Sinnekin pääsee bussilla (nro 131)kolmoslinjan päätepysäkiltä, aikatauluja löytyy kanssa tuolta Hérault-transportin sivuilta.

Palavasiin menee myös pyöräilyreitti keskustasta, haaveilin koko vuoden siitä, että vuokraan pyörän ja poljen joskus rannalle, arvatkaa vain tuliko ikinä jaksettua. Mutta siis TaM eli Montpellierin kaupunkiseudun liikenneyhtiö vuokraa myös pyöriä, osa vaihtareista vuokrasi tällaisen Velomagg-pyörän jopa koko vuodeksi. (Itsehän olin laiska ja kuljin ratikalla…:D)

Lokakuussa rannalla ei ollut enää kuin hullut suomalaiset, ja pari lokkia. Nämä kuvat ovat Carnonin rannalta, sinne pääsee myös kävellen Perols’n ratikkapysäkiltä, matka ei mitenkään ylivoimaisen pitkä ole. Tosiaan enää lokakuussa ei paljon ilmaisia biitsibusseja näkynyt. Aika aikaisin montpellieriläiset lopettivat rantakautensa kyllä, ihan lämmintähän vielä lokakuussa oli, ainakin mulle!

Montpellierin läheltä, tosin hieman kauempaa löytyy myös Sèten ja Agden kaupungit, joista löytyy rantaa. Agdessa on kuuluisa Cap d’Agden nudistikeskus, että jos rajaton rusketus kiinnostaa, niin sinne vaan 😀 (Jätin väliin…) Mutta niistä taidan kertoilla joku toinen kerta lisää (siis en nudistikeskuksista, vaan Sètestä ja Agdesta!).

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply