Suomen suurin matkablogiyhteisö

Turistiksi Montpellieriin?

Moikka!

Vaihtovuoteni kului siis Montpellierissä, joka on suurin piirtein Tampereen kokoinen kaupunki Etelä-Ranskassa, Languedoc-Roussillonin maakunnassa. Monelle suomalaiselle kaupunki on varmasti aika tuntematon, koska se ei ole mikään perinteinen turistikohde Välimeren rannalla, niin kuin vaikka Nizza. Lisäisin tähän kartan kaupungin sijainnista, jos osaisin. Mutta koska en osaa, niin tyydyn kertomaan, että  Montpellier löytyy Marseillesta reilu sata kilometriä länteenpäin, Välimeren rannan tuntumasta.

Itse kaupungissa ei ole hirveästi merkittäviä nähtävyyksiä, kuvassa oleva Place de la Comédien aukio on varmaan se tärkein. Siellä riittää vilinää ja aukion laidalla voi istuskella jonkin ravintolan terassilla nauttien eteläranskalaisesta tunnelmasta. Aukiolta löytyy vanha oopperatalo, Opéra de la Comédie, joka taitaa olla Montpellierin tunnetuin nähtävyys.

Oma lempipaikkani Montpellierissä on vanha kaupunki, joka löytyy ihan Comédien vierestä. Vanhan kaupungin kapeiden kujien sokkelosta löytyy vaikka millä mitalla ihania pikkuputiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Parhain tapa tutustua vanhaan kaupunkiin on vain kierrellä katuja ja katsella, mitä sattuu löytymään. Kartta osoittautui noilla kaduilla aika hyödyttömäksi kapistukseksi, koska siellä eksyi kuitenkin.

No, kyllä mä onneksi aika nopeasti opin sielläkin suunnistamaan, parin käännöksen jälkeen yleensä löysi jonkun tutun paikan, josta osasi taas suunnistaa ulos kujalabyrintistä. Tosin tehtävää vaikeutti se, että vanha kaupunki on ihan erinäköinen pimeällä kuin päivänvalossa. Iltaisin kaikki pienet pubit ja kuppilat avasivat ovensa, ja kadut olivat täynnä nuoria.

Turistien must-nähtävyys on myös vanhan kaupungin laidalta löytyvä Place de Peyroun puistoesplanadi. Sieltä taitaa olla parhaimmat näköalat Montpellieriin, sillä puisto sijaitsee kaupungin korkeimmalla kohdalla. Läheltä puistoa löytyy myös Riemukaari, tosin hieman pienemmässä mittakaavassa kuin Pariisista. Ja myös Montpellierin kasvitieteellinen puutarha on ihan Peyroun vieressä.

Uudempia rakennuksia löytyy modernista Antigonen kaupunginosasta, joka tosin mun silmään on ehkä liian mahtipontinen. Kyseessä on Montpellierin visiönääripormestarin rakentamaa aluetta, ja kyseisen miehen viehtymys Antiikin Kreikkaan näkyy kyllä ainakin patsaissa. (Tosin tämä samainen pormestari on pystyttänyt kaupunkiin myös Lenin-patsaan…)

Tämän rakennuksen käyttötarkoitus ei ikinä selvinnyt mulle, mutta taisi olla joku virastotalo. Mutta mahtipontista on, kuten sanoin.

Tälle näytti Montpellierin kaupungintalo, aikamoinen pytinki sekin.

Shoppailumahdollisuudet olivat vähän liiankin hyvät, kukkaro ei kovin tykännyt. Keskustasta löytyi iso Polygone-kauppakeskus, ja kaupungin ulkopuolella oli myös Odysseumin viihde- ja kauppakompleksi. Se oli tosiaan sellainen ulkoilmakauppakeskus, josta löytyi myös luistinrataa, akvaariota, kartingia, leffateatteria ja vaikka miten paljon kauppoja sekä ravintoloita. Vähän sellainen Liisa Ihmemaassa -meininki siellä oli, että jos Montpellieriin matkustaa, niin Odysseumilla kannattaa käydä, sinne pääsee kätevästi ratikallakin. (Ja sieltä löytyy myös Ikea, jos tulee ikävä lihapullia. Oma Ikean lihapullakiintiö taitaa tosin olla hetkeksi täynnä, aika usein siellä tuli käytyä syömässä :D)

Siinä nyt jo jotain turistivinkkejä Montpellieriin, mielestäni päivässä parissa kerkeää hyvin näkemään oleellisen, tosin shoppaillessa saa kyllä kulumaan myös hyvin muutaman päivän. Montpellier on muuten aika nuorekas kaupunki, ja iso osa montpellieriläisistä on opiskelijoita, sillä kaupungista löytyy kolme suurta yliopistoa ja muutama muukin korkeakoulu. Että en ollut ainoa vaihtari siellä, ja muutenkin meininki on aika kansainvälistä (ei tosin tarkoita sitä, että paikalliset osaisivat enkkua yhtään sen paremmin kuin muuallakaan Ranskassa…)

Ratikalla pääsee kaupungissa hyvin liikkumaan ympäriinsä, ja Montpellierin ratikat varmaan ovat hienoimpia koko Ranskassa. Vai mitä mieltä olette? Joka linjalla on vielä oma kuosinsa, joten ei tarvi arpoa juoksiko kiireessä oikean linjan ratikkaan.

Montpellier ei ole ehkä ihan tyypillisin ranskalainen kaupunki, ihan jo tuon modernin arkkitehtuurin takia, eikä se välttämättä myöskään ole Ranskan kaunein kaupunki (kerron myöhemmin mikä on!). Mutta jos sielläpäin sattuu liikkumaan, niin kannattaa silti poiketa. Tosin miinuspuolena on se, että rannat sijaitsevat 10 kilometrin päässä keskustasta ja julkisella liikenteellä matka sinne kestää tuhottoman kauan. Mutta rannoista lisää joku toinen kerta, eiköhän tässä taas ollut tekstiä enemmän kuin tarpeeksi.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Taina Köykkä keskiviikko, lokakuu 3, 2018 at 15:04

    Kiitos, avartava ja hieno kirjoitus. Parhaillaan Montpellieriin päin ajelemassa ?

    • Reply Hanna tiistai, lokakuu 9, 2018 at 18:30

      Oi, ihanaa reissua Montpellieriin! 🙂

    Leave a Reply