Suomen suurin matkablogiyhteisö

Etelä-Afrikan jylhän upea Kapkaupunki

Harva kaupunki on yhtä valokuvauksellinen kuin Etelä-Afrikan Kapkaupunki. Kaupunki levittäytyy Pöytävuoren ympärille ja melkeinpä minne tahansa kaupungissa kulkee, näkyy tuo upea vuori taustalla. Vastoin ennakko-odotuksia Kapkaupunki on edullinen kaupunki lomailla sekä ruokailun, liikkumisen että juomisen suhteen. Tosin Kapkaupungin keskusta-alue on niin kompakti, ettei siellä välttämättä tarvitse liikkumiseen muutakuin omat jalat.

Kapkaupunki sijaitsee Kapin niemimaan pohjoisreunalla ja sitä ympäröivät Pöytävuori sekä Lion’s Head, Devil’s Peak sekä Signal Hill. Kapkaupungissa asuu noin 450 000 asukasta ja koko metropolialueella noin 4 miljoonaa asukasta. Englanti on yksi Etelä-Afrikan yhdestätoista virallisesta kielestä ja ainakin Kapkaupungissa englannilla pärjää loistavasti. Kapkaupunki sijaitsee samalla aikavyöhykkeellä Suomen kanssa, joten aikaerorasituksesta ei ole haittaa kaupunkiin saapuessa.

Bo-Kaapin kaupunginosan väriloistoa

Kapkaupungin katumaisemia

Ennen reissuun lähtöä mielessä oli paljon kaupungin turvallisuustilanne. Kaupunki on keikkunut erilaisissa listauksissa turvallisuuden puolesta siellä huonommalla puolella. Tämä tiedostaen ei liikuttu enää pahemmin pimeän tulon jälkeen (aurinko laskee helmikuussa kahdeksan maissa) ulkona ja muutenkin oltiin vähän varoivaisempia liikenteessä. Näin jälkikäteen ajateltuna tämä oli vähän liioittelua ja kaupunki vaikutti monin osin turvalliselta paikalta lomailla. Eli en tämän takia jättäisi lähtemättä Kapkaupunkiin.

Cape Quarter Livingin olohuone

REISSUBUDJETTI

Etelä-Afrikkaan on mahdollista löytää suhteellisen edullisesti lentoja Suomesta ja itse maksoin Turkish Airlinesin menopaluulennoista 483 euroa. Tätäkin halvemmalla on lentoja näkynyt, varsinkin sen jälkeen kun itse ostin lennot. Turkish Airlinesilla voi ottaa veloituksetta matkalaukun mukaan ja hintaan sisältyy kaikilla lennoilla ruokailut sekä juomat koneessa.

Seitsemän yön lento+hotellipakettina reissu tuli maksamaan 933 euroa. Tosin Kapkaupungissa voi majoittua paljon edullisemmin mitä itse tein. Tämänkertaiset majapaikat eivät olleet mitään kovin budjettiystävällisiä paikkoja.

V&A Waterfront

VICTORIA & ALFRED WATERFRONT – STRESSITÖNTÄ LOMAILUA MEREN ÄÄRELLÄ

Kapkaupungin viihtyisintä aluetta on ehdottomasti Victoria & Alfred Waterfront, Kapkaupungin satama josta löytyy paljon nähtävää. Alue on täynnä ravintoloita, terasseja, kauppoja ja muuta tekemistä. V&A Waterfront tarjoaa lisäksi upeat näkymät Pöytävuorelle, tosin Pöytävuori näkyy katukuvassa melkeinpä missä päin tahansa Kapkaupunkia. V&A Waterfrontin maisemia hallitsee pöytävuoren lisäksi suuri Cape Wheel – maailmanpyörä, lukuisat terassit ja monet ostoskeskukset merta unohtamatta.

Cape Wheel V&A Waterfrontissa, taustalla Pöytävuori

V&A Waterfront

V&A Waterfront

V&A Waterfront

V&A Waterfront

V&A Waterfrontin alueella saa helposti kulutettua yhden lomapäivän ja mekin käytiin melkeinpä päivittäin alueella syömässä ja ottamassa lomabisset ylläolevalla terassilla jossa tuopin hinta (alle 2€) ei paljoa lompakkoa tyhjentänyt. Terassilla oli kiva istuskella auringonpaisteessa samalla seuraten ohilipuvia purjeveneitä vähän viilentävässä merituulessa. Alueelta löytyy myös monia museoita ja mm. Two Oceans Aquarium.

Mama Africa Long Streetilla

LONG STREET – KAPKAUPUNGIN VILKKAIN BAARIKATU

Vähän toisenlaisia maisemia tarjoaa Kapkaupungin vilkkain baarikatu Long Street. Long Street on yksi Kapkaupungin vanhimmista kaduista ja on täynnä toinen toistaan kauniimpia taloja, viihtyisiä pubeja ja ravintoloita sekä clubeja ja katu sijaitsee aivan Kapkaupungin ytimessä. Kadun varrelta löytyy myös monia hotelleja sekä hostelleja.

Long Streetin värikkäitä taloja

Long Streetin värikkäitä taloja

Long Streetin värikkäitä taloja

Long Streetin värikkäitä taloja

Long Streetilla on kiva vierailla päiväsaikaan ihastelemassa taloja ja nauttimassa päiväbisse, mutta en majoittuisi kuitenkaan kadun varrella. Jo päiväseltään kadulla oli vähän levottomampi tunnelma mitä muualla, illalla varmaan vielä enemmän. Toisaalta pluspuolena alueella majoittuessa kaikki olisi lähellä. Pubivinkkinä Long Streetille voisin mainita The Dublinerin, pubissa on hyvä palvelu ja tuoppi paikallista Castle Lageria maksaa n. 2,5€.

Bo-Kaapin väriloistoa

BO-KAAP – KAPKAUPUNGIN VÄRIKKÄIN KAUPUNGINOSA

Pienen kävelymatkan päässä Long Streetilta löytyy Kapkaupungin ehdoton väriläiskä, Bo-Kaapin kaupunginosa. Tämä Signal Hillin rinteellä sijaitseva kaupunginosa näkyy pitkälle. Bo-Kaap on verraten pieni alue, joten alueen läpikäymiseen ei tarvitse varata paljoa aikaa. Alueelle ei ole myöskään pitkä kävelymatka V&A Waterfrontista. Bo-Kaap tunnettiin aikaisemmin malaijilaisena korttelina (Malay Quarter) ja alue alkoi rakentumaan 1760-luvulla ja oli alkuvaiheessa mm. Indonesiasta ja Malesiasta tuotujen orjien asuinalue. Nykypäivänä alue on värikäs monikulttuurinen kaupunginosa ja ehdoton vierailukohde Kapkaupungissa lomaillessa.

Bo-Kaapin väriloistoa

Bo-Kaapin väriloistoa

Bo-Kaapin väriloistoa

Bo-Kaapin väriloistoa

Bo-Kaapin väriloistoa

Luin ennen reissua että Bo-Kaapin alueella olisi turvatonta liikkua ilman paikallisopasta. Ainakin päiväsaikaan alue oli turvallinen ja kaduilla pystyi kulkemaan huoletta valokuvia napsien ja nauttien alueen värikkyydestä. Tosin suurin osa alueella päivällä pyörivistä ihmisistä oli muutenkin turisteja.

Stellenboschin viinitiloja

TEKEMISTÄ PÄIVÄKSI: WINE TASTING TOUR STELLENBOSCHIIN

Tähän alkuun on pakko mainita, etelä-afrikkalainen viini (sekä puna- että valkoviini) on hyvää! Toisena kokonaisena reissupäivänä me otettiin suunnaksi Stellenbosch ja sen lukemattomat viinitilat. Varattiin jo etukäteen Suomesta päivän pituinen wine tasting tour Wine Flies – Wine Toursin kautta. Stellenbosch sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Kapkaupungista ja se on maan johtavia yliopistokaupunkeja. Mikäli aika antaa myöden, kaupunkia voisi suositella myös yöpymiskohteeksi.

Stellenboschin viinitiloja

Stellenboschin viinitiloja

Stellenboschin viinitiloja

Stellenboschin viinitiloja

Päivän ohjelmaan kuului vierailu viidellä eri viinitilalla, monien loistavien viinien maistelua sekä todella hyvä lounas viininmaistelun lomassa yhdellä viinitilalla. Matkaan kannattaa lähteä jo pelkästään upeiden maisemien takia, edustalla levittäytyvät viinitilat ja taustalla näkyvät vuoret luovat upean kontrastin maisemille. Mikäli Kapkaupunkiin matkustaa lomalle, kannattaa reissuun ehdottomasti yhdistää viininmaistelukierros!

Boalders Beachin Afrikanpingviinejä

RETKIVINKKI KAPKAUPUNKIIN: HYVÄNTOIVONNIEMI & BOULDERS BEACH

Ennen Kapkaupunkiin menoa olin päättänyt, että jos jotain pitää reissulla nähdä niin se on Boulders Beachin afrikanpingviinit. Ostettiin perillä City Sightseeing South African 49 euroa maksanut päiväretki Boulders Beachille, ja retkeen kuului myös Hyväntoivonniemi ja Cape Point. Päivän ensimmäisenä kohteena oli Cape Point, Kapin niemimaan eteläisin kärki. Huipulle pääsee joko kävellen (jota suosittelen) tai hammasratasjunalla. Maisemat kävellen ovat paljon paremmat! Ja sen voin sanoa että huipulla tuulee. Koko ajan oli pieni pelko, että kännykkä lentää tuulen mukana kädestä valokuvia ottaessa.

Cape Point

Cape Pointin maisemia

Cape Pointin maisemia

Cape Pointin majakka

Cape Pointilta oli mahdollista jatkaa edelleen kävellen alas Hyväntoivonniemelle, joka on Afrikan mantereen lounaisin paikka. Toinen vaihtoehto oli hypätä retkibussiin ja ajaa sillä alas. Tässä suosittelen myös ehdottomasti kävelemistä! Sillä maisemat matkalla ovat todella upeat. Ja reitti oli lopun aika kivikkoista laskua lukuunottamatta helppoa käveltävää.

Kävelymaisemia matkalla Cape Pointilta Hyväntoivonniemelle

Kävelymaisemia matkalla Cape Pointilta Hyväntoivonniemelle

Kävelymaisemia matkalla Cape Pointilta Hyväntoivonniemelle

Kävelymaisemia matkalla Cape Pointilta Hyväntoivonniemelle

Hyväntoivonniemeltä matka jatkui edelleen Simons Townin vieressä sijaitsevalle Boulders Beachille, jossa asustaa reilu 2000 suloistakin suloisempaa afrikanpingviiniä. Näitä pieniä söpöläisiä olisi tehnyt mieli katsella pidempäänkin. Ainoana miinuspuolena oli isot turistimassat, tosin itsekin olin siellä turistina. Alueelle on muutaman euron pääsymaksu, joka ei sisältynyt päiväretken hintaan. Liput myytiin kätevästi bussilla matkalla rannalle, joten paikan päällä niitä ei tarvinnut jonottaa.

Pingviinejä!

Pingviinejä!

Pingviinejä!

Ja lisää pingviinejä!

Retkipäivä oli kaikin puolin onnistunut ja jokaisen euron arvoinen. Ja vaikka retki tehtiin kaksikerrosbussilla ja mukana oli paljon porukkaa, ei se kuitenkaan menoa haitannut. Samanlaisen retken pystyy toteuttamaan myös vuokra-autolla omatoimisesti, mutta itselleni helpompaa oli osallistua järjestetylle retkelle. Kapkaupungin liikenne ei suuremmin herättänyt haluja vuokrata autoa.

Boulders Beachin rantamaisemia

REPPUREISSAAJAN PIKAVINKIT KAPKAUPUNKIIN

 • Suomen kansalainen ei tarvitse Etelä-Afrikkaan viisumia, mikäli matka kestää vähemmän kuin 90 päivää. Passin tulee olla voimassa kuusi kuukautta matkan jälkeen ja passissa pitää olla kaksi tyhjää sivua tulo- ja poistumisleimoja varten.
 • Kapkaupungissa kannattaa varautua adapterin ostoon. Toisessa majapaikassa pistorasiat olivat samoja kuin Suomessa, toisen pistorasioihin ei käynyt edes oma maailmanadapteri.
 • Ruokakaupoissa myydään ainoastaan viinejä. Oluet ja muut alkoholit on myynnissä erillisissä alkoholikaupoissa.
 • Parin rahanvaihtokerran kokemuksella matkavaluutta kannattaa vaihtaa jo ennen lähtöä kotimaassa Forexilla, palvelumaksujen jälkeen tämä tuli edullisemmaksi.
 • Paras aika matkustaa Kapkaupunkiin on kesällä, joka ajoittuu meidän talveen.
 • Yöt ovat tammi-helmikuussa viileitä mutta päivisin lämpötila voi nousta yli kolmenkymmenen asteen.

Kapkaupungin katumaisemia

REPPUREISSAAJAN BIG MAC/OLUT -INDEKSI KAPKAUPUNGISTA

 • 0,5l paikallinen olut kaupassa: 13 ZAR (Castle lager)
 • Tuoppi olutta terassilla: 28 ZAR (Beer Garden, V & A Waterfront)
 • Tuoppi olutta baarissa: 42 ZAR (The Dubliner, Long Street)
 • Big Mac ateria: 41,90 ZAR
 • 0,75l paikallinen viinipullo kaupassa: 38 ZAR
 • 1€ = n. 17 randia (ZAR)

Kapkaupungin katumaisemia

Kapkaupungin reissu oli kaikin puolin onnistunut, vaikka alkuperäisiin suunnitelmiin kuului päivän tai parin safari. Kävi ilmi, ettei kovin lähellä Kapkaupunkia pääse oikealle safarille. Myöskin kaupungin päänähtävyys Pöytävuori jäi valloittamatta, koska vuori oli suurimman osan ajasta pilviverhon alla mutta tämä antaa vaan syyn palata joskus tähän upeaan kaupunkiin.

-Ismo

Tykkäämällä reppureissaajan facebook-sivuista pysyt ajan tasalla blogin päivityksistä! Instagramiin @reppureissaajablog päivittelen lomakuvia aina matkan varrelta ja Twitter päivittyy silloin tällöin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply