Lumoavan kaunis Islanti

Islanti pääsi yllättämään upeudellaan, vaikka odotukset olivat jo ennen reissua valmiiksi korkealla. Islanti on todellinen luontokohde, saaren luonto on jotain todella vaikuttavaa. Jo Reykjavikissa ensimmäisenä iltana aistii maan ainutlaatuisuuden ja kauneuden. Reykjavik on tosin vasta alkua.

Vietin syyskuun alussa pidennetyn viikonlopun tässä tulen ja jään maassa. Kolme yötä ja kolme täyttä päivää on väistämättä liian vähän Islantiin, mutta siinäkin ajassa ehtii kokemaan paljon. Olin jo ennen reissua ostanut kaksi päiväretkeä Reykjavikista käsin, Kultaiselle kierrokselle ja Etelä-Islantiin. Jos joku olisi voinut olla reissulla paremmin, se olisi sää. Sadetta ja tuulta riitti mutta se oli jo etukäteen tiedossa. Aurinkoisella ilmalla maisemat olisivat varmasti päässeet vielä enemmän oikeuksiinsa.

Skógafossin vesiputous

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

PITKÄN VIIKONLOPUN BUDJETTI

 • Lennot: Icelandairin suorat menopaluulennot Reykjavikiin 177€
 • Majoitus: Reykjavik Hostel Village, oma huone yhteiskylppärillä 3 yötä 205€
 • Lentokenttäkuljetukset: Flybus, menopaluu 36€
 • Retket: Golden Circle 56€ & Etelä-Islanti 77€ (Grey Line Iceland) yht. 133€
 • Ruokailu ja muut kulut: n. 120€

Kolmen yön lennot+hotellipaketti pidennetylle viikonlopulle yhdelle hengelle maksoi 382€ ja kaikkinensa matka kustansi yhteensä 671€.

PÄÄKAUPUNKI REYKJAVIK

Reykjavik on Islannin pääkaupunki saaren luoteisrannikolla ja kaupungissa asuu noin 120 000 asukasta. Kaupungilla kävellessä ei uskoisi Reykjavikin olevan pääkaupunki. Monilta osin kaupunki näyttää idylliseltä pikkukaupungilta puutaloineen ja puistoineen. Kaupunki on kokonsa puolesta suhteellisen pieni, joten kävellen pääsee kätevästi joka paikkaan ja näin myös näkee eniten. Reykjavikissa kulkee myös paikallisbussit, mutta näitä en käyttänyt ollenkaan.

Solfar (the Sun Voyager)

Reykjavikin keskustaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Katumaisemia Reykjavikin keskustasta

Harpan musiikkitalo

Idyllinen taukopaikka rantapatikoinnilla

Näkymä Perlanin museolta Reykjavikiin

Pyörähdin jo perjantai-iltana Reykjavikin ympäri ja ei siinä montaa tuntia mennyt. Sunnuntain jätin myös Reykjavikille kahden retkipäivän välissä ja sunnuntain aikana Reykjavik tuli joka puolelta tutuksi. Keskustassa on pari viihtyisää kävelykatua ja luonto on joka puolella lähellä. Kaupungissa saa hyvin kulumaan yhden päivän kaupungilla kierrellen mutta pidempää aikaa en välttämättä Reykjavikissa viettäisi.

Se todellinen Islanti avautuu kuitenkin heti Reykjavikin ulkopuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

ETELÄRANNIKON VESIPUTOUKSET JA LAAVARANNAT

Ehkä parhaimmat maisemat lähellä Reykjavikia löytyvät saaren etelärannikolta. Alueella sijaitsevat mm. upeat vesiputoukset Skógafoss ja Seljalandsfoss. Osallistuin viimeisenä päivänä ennen yölentoa takaisin kotiin Grey Line Icelandin 10 tunnin retkelle Etelä-Islannin vesiputouksille. Vaikka päivä oli pitkä ja bussissa sai istua paljon, mahtui päivään myös paljon upeita kohteita ja maisemia, jatkuvasta vesisateesta huolimatta.

Skógafoss ylhäältäpäin

Skógafoss

Retken ehdottomat huiput olivat vesiputoukset Skógafoss ja Seljalandsfoss. Muita päivän kohteita oli Eyjafjallajökullin jäätikkö, Reynisfjaran musta hiekkaranta sekä Islannin eteläisin asuttu kylä Vik. Vikin kylässä oli lounastauko, ja viereinen ranta on yllättävän upea. Reynisfjaralla on paljon söpöjä lunneja (puffin) joiden lentämistä oli kiva seurata rannalla. Lunnit pesii vieressä olevalla rinteellä.

Vikin kylän rantaa. Päivän ainoa auringon pilkahdus.

Reynisfjaran laavaranta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Reynisfjaran laavaranta

Seljalandsfossin vesiputouksen taakse on mahdollista kävellä polkua pitkin, mutta jatkuvien sateiden takia polku oli suljettu turvallisuussyistä edellisenä päivänä. Vesiputous on kuitenkin vaikuttava näky myös edestäpäin.

Seljalandsfoss

Seljalandsfoss

Eyjafjallajökullin jäätikkö. Rankkasateen vuoksi paikka ei päässyt ihan oikeuksiinsa.

Bussissa istuessa ja maisemia ihaillen tuli väistämättä mieleen, että oma vuokra-auto olisi ollut parempi vaihtoehto. Matkalla näkyi niin paljon mielenkiintoisia ja kauniita paikkoja. Toisaalta useammilla pysähdyksillä en olisi päivän aikana ehtinyt joka paikkaan.

KULTAINEN KIERROS (GOLDEN CIRCLE)

Kultainen kierros eli Golden Circle on suosituin nähtävyyskierros Islannissa ja sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Reykjavikista. Alueen isoimmat nähtävyydet ovat Þingvellirin kansallispuisto, Haukadalur jossa sijaitsevat kuumat lähteet Geysir ja Strokkur sekä Gullfoss, näyttävä vesiputous. Kultainen kierros on ehkä helpoin päiväretki Reykjavikista ja reitille on myös eniten tarjontaa. Kävin kultaisella kierroksella heti ensimmäisenä täytenä päivänä Grey Line Icelandin kautta ja retki oli kaikin puolin onnistunut.

ÞINGVELLIR

Þingvellirin kansallispuisto sijaitsee Euroopan ja Amerikan mannerlaattojen törmäyspisteessä. Kansallispuisto on iso ja kultaisen kierroksen visiitillä puistosta ei nää kuin pienen osan. Þingvellirin käräjäkivillä on kokoontunut aikanaan yksi Euroopan vanhimmista parlamenteista, allting. Islanti on myös julistautunut samalla paikalla itsenäiseksi valtioksi 17. kesäkuuta vuonna 1944.

Þingvellirin kansallispuiston maisemia

Þingvellirin kansallispuiston maisemia

Þingvellirin kansallispuiston maisemia

HAUKADALUR

Haukadalurin geoterminen alue on toinen kierroksen nähtävyyksistä, jossa sijaitsee Geysirit eli kuumat lähteet. Alueen ainoa aktiivinen geysir Strokkur purkautuu muutaman minuutin välein suihkuttaen vettä 10-20 metrin korkeudelle, joskus jopa korkeammalle. Pakko sanoa että onhan se vaikuttavan näköinen!

Strokkur

Blesi

Haukadalurin aluetta

GULLFOSS

Gullfossin vesiputous on ehdottomasti kierroksen upein nähtävyys. Ja omalla kierroksella paikka oli ainoa missä ei satanut. Gullfoss tarkoittaa kultaista putousta ja on Euroopan toisiksi isoin vesiputous heti Islannin Dettifossin jälkeen.

Gullfoss

Gullfoss

Gullfoss

Molemmat päivän retket olivat ehdottomasti rahansa arvoisia ja yksin matkustaessa tulivat vähän halvemmaksi kuin auton vuokraus koko reissun ajaksi polttoaineineen. Ja olihan retket tietty helpompi tapa tutustua Islantiin. Jos aikaa on vain yhdelle päivän retkelle, ainakin itse valitsisin Etelä-Islannin vesiputoukset. Retkellä näkee enemmän kuin kultaisella kierroksella ja maisemat ovat joka paikassa paremmat.

REPPUREISSAAJAN PIKAVINKIT ISLANTIIN

 • Lentokenttäkuljetukset ovat kalliit, kätevin on Flybus (4500ISK/menopaluu), Flybussin terminaali on kävelyetäisyydellä Reykjavikin keskustasta.
 • Islanti on kallis maa. Vaikka lentoja saa monesti edullisesti, kannattaa ennen lentojen ostamista tarkastaa hotellien hintataso.
 • Harpan musiikkitalossa Reykjavikissa on nopea ja ilmainen wifi ja yleisiin osiin pääsee tutustumaan ilmaiseksi.
 • Kortti käy kaikkialla, itse en käyttänyt käteistä ollenkaan.
 • Gore-tex takille ja villapaidoille oli käyttöä syyskuun alussa. Sateenvarjolla ei tehnyt mitään tuulen takia.
 • Bonus on kohtuuhintainen kauppa Islannissa, josta voi ostaa evästä matkalle.
 • Aikaero Suomeen on kesäisin kolme tuntia ja talvisin kaksi tuntia.
 • Kaupoissa myydään max. 2,7% olutta ja muita alkoholijuomia. Vahvempia juomia myy Islannin Alkon vastine – Vinbudin.
 • Vesijohtovesi on Islannissa juomakelpoista ja hyvää.
 • Kuuma vesi haisee mädäntyneelle kananmunalle, itselle tuo tuli täysin yllätyksenä. Tosin siihenkin tottui nopeasti.

Maisemia Vikin kylästä

Kolmen päivän reissu Islantiin on auttamatta liian vähän, mutta siinäkin ajassa ehtii näkemään jotain. Islannista jäi niin paljon näkemättä ja kokematta. Ilman retkiä ja pelkästään Reykjavikissa lomaillen reissu olisi jäänyt aika vajavaiseksi, eli suosittelen lyhyelläkin reissulla tutustumaan muuhunkin Islantiin joko retkien tai autonvuokrauksen muodossa.

-Ismo

Tykkäämällä reppureissaajan facebook-sivuista pysyt ajan tasalla blogin päivityksistä! Instagramiin @reppureissaajablog päivittelen lomakuvia aina matkan varrelta ja Twitter päivittyy silloin tällöin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply