Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pohjois-Portugalin täydellinen Porto

Lomailin tänä kesänä kuukauden reppureissun loppupuolella neljä päivää Portugalin pohjoisosassa Portossa. Kaupunki on ehdottomasti parhaimpia kohteita missä kesällä vierailin. Todella kaunis ja suhteellisen pieni kaupunki Atlantin ja Douro-joen välissä ja rannoilla. Mikä parasta, Porto on vielä vähän edullisempi lomakohde verrattuna edullisena tunnettuun Lissaboniin.

Porto Portugal

Näkymä Dom Luis-sillalta Douro-joelle

Porto Portugal

Saint Ildefonson kirkko

Portoon ei ole suoria lentoja Suomesta ja itse matkustin kaupunkiin Lissabonista Ryanairin siivin. Lento kestää noin 50 minuuttia ja ei ole hinnalla pilattu, hyvissä ajoin ostettu lentolippu maksoi 18€. Välillä kulkee myös juna sekä muutama bussilinja. Lentokenttä on yhdistetty Portoon metrolinjalla jolla pääsee kätevästi ja edullisesti siirtymään kentältä keskustaan. Portossa törmäsin ensimmäistä kertaa lippuautomaattiin, jossa ei ole mahdollista valita englannin kieltä. Onneksi lentokentällä oli henkilökuntaa opastamassa automaattien käytössä. Jos haluat tutustua tähän kaupunkiin, TAP Portugal lentää Helsingistä suoraan Lissaboniin, josta on helppo jatkaa matkaa edelleen Portoon.

Porto Portugal

Dom Luis I – silta on vaikuttava näky joka suunnasta.

Portossa asuu alle 250 000 ihmistä, ja kaupungin suurimpiin nähtävyyksiin lukeutuu kaupungin koko historiallinen keskusta (lisätty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1996) ja teräksinen kaksitasoinen silta Dom Luis I. Porto tunnetaan Euroopan sateisimpana suurkaupunkina ja tämä tuli huomattua, sadetta tuli jokaisena päivänä vaikka elokuun pitäisi olla kuivin kuukausi. Kuvistahan sateisuutta ei huomaa, kuvattua tuli lähinnä vaan auringonpaisteessa.

Porto Portugal

Porto on täynnä ihania värikkäitä taloja ja kaunista arkkitehtuuria.

Portossa päivät kuluvat kuin siivillä kävellen Douro-joen rantaa, seikkaillen Ribeiran kapeilla kujilla, ihastellen upean värikästä arkkitehtuuria, nauttien välillä oluen terassilla ihmisvilinää seuraillen. Kaupungissa etäisyydet ovat suht pienet, joten kävellen pääsee käytännössä joka paikkaan rantaa lukuunottamatta. Porton korkeuserot tekevät kävelemisestä välillä raskasta, kaupungista löytyy paljon portaita ja korkeita nousuja ja laskuja. Toisaalta se tuo kuitenkin mukavaa vaihtelua kaupungilla kiertelyyn ja nostaa mukavasti sykettä.

Porto Portugal

Dom Luis I – silta

Yli kolmen viikon helleputken jälkeen (mm. Dubrovnik, Nizza ja Firenze) jälkeen Porton lämpötilat tuntuivat viileiltä. Päivisin lämpötila nousi elokuun loppupuolella vielä lähelle hellelukemia mutta iltojen ja öiden noin 10 asteen lämpötilat tuntuivat jo liian kylmiltä. Varsinkin kun kuukauden reissulle oli lähtenyt pienen repun kanssa pelkkien kesävaatteiden kanssa. Ainoalle pitkähihaiselle paidalle ja pitkille housuille oli täällä käyttöä! Se on aika jännä miten Portugalissa vajaan kolmensadan kilometrin matka muuttaa lämpötiloja niin radikaalisti. Lissabonissa oli öisinkin hellettä ja päivisin mittari kohosi lähemmäksi neljääkymmentä.

Porto Portugal

Taustalla näkyy vanhakaupunki Ribeira.

Porto Portugal

Vanhankaupungin (Ribeira) kaduilla on viihtyisää kävellä.

Porton nimikkojuomaa portviiniä myytiin myös pienistä siirreltävistä kojuista kaduilla. Tälläisestä sain ensituntuman portviiniin, lasillinen maksoi 2 euroa. 33. ikävuoteen mennessä en ollut koskaan edes maistanut portviiniä, ensijärkytyksen (makea jälkiruokaviini) jälkeen aloin tykkäämään viinistä. Harmi kun olin reissussa pelkän repun kanssa, muuten olisin voinut ostaa muutaman pullon portviiniä kotiintuomisiksi.

Porto Portugal

Ribeiran vanhoja taloja

Portosta jäi vielä paljon näkemättä ja kaupunki on sellainen kohde, minne palaan vielä mielellään uudestaan! Alunperin oli tarkoituksena lähteä päiväretkelle Dourojoen laaksoon viiniseuduille, tämä jäi ajanpuutteen takia väliin. En myöskään ehtinyt Atlantin rannalle ihastelemaan hiekkarantoja ja loputonta merimaisemaa. Kaikkialle kaupunkiin näkyvään 76-metriseen Clerigos-torniin oli myös tarkoitus kiivetä visiitin aikana, tämäkin jostain syystä jäi väliin. Puhumattakaan kaupungin monista viinikellareista. Toisaalta onpahan monia syitä palata tähän upeaan kaupunkiin joskus tulevaisuudessa.

Porto Portugal

Näkymä Douro-joelle

Porto Portugal

Porton vanhakaupunki on vaan niin kaunis!

REPPUREISSAAJAN PIKAVINKIT PORTOON

 • Lentokentällä paina mieleen paluumatkaa ajatellen miten metron lippuautomaatti toimii, kielenä on ainoastaan portugali. Z4-lippu riittää kentältä keskustaan ja hintaa tälle kertyy 2,45€. Lentokentän lippuautomaateilla oli onneksi ainakin kesällä henkilökuntaa auttamassa lipunostossa.
 • Pakkaa mukaan sateenvarjo ja lämmintä vaatetta, elokuussa oli jo aika sateista ja varsinkin illat/yöt oli todella kylmiä.
 • Portviinin makuun tottui muutaman maistelukerran jälkeen, ainakin näin ensikertalaisella ensikosketus portviiniin oli vähän plääh. Muutaman kerran jälkeen ah niin hyvää!
 • Kaupungista saa parhaiten kaiken irti kävelemällä, joten hyvät kengät jalkaan. Porto on täynnä portaita ja isoja korkeuseroja.
 • Jos paikallinen ruoka kyllästyttää niin McDonaldsissa maksaa Big Mac ateria 4,80€ ja juomaksi voi valita aterian yhteyteen kaljan.
 • Varaudu loistavaan asiakaspalveluun ja ystävällisiin ihmisiin. Kuukauden Välimeren reissulla Portossa sain ehdottomasti parhainta asiakaspalvelua.
Porto Portugal

Portossa on paljon korkeuseroja

REPPUREISSAAJAN HINTAESIMERKIT PORTOSTA

 • 0,5l Heineken kaupassa: 1,19€
 • 0,5l halvin olut kaupassa: 0,89€
 • Tuoppi terassilla: 2,50€
 • 0,75l viinipullo kaupassa: 0,60€
 • Big Mac ateria: 4,80€
 • 0,5l vesipullo katukioskissa: 0,50€
 • Lentokenttäkuljetus: 2,45€ (Metro, lippu: Z4, sisältäen 0,60€ kortin, lisää infoa täältä)
 • Hotellihuone: 41,50€/yö (3-tähden hotelli)

Porto on kaikinpuolin upea lomakohde, jota suosittelen lämpimästi! Ainoastaan viileät illat ja yöt ja välillä sateinen sää laskivat vähän Porton pisteitä.

-Ismo

Tykkäämällä reppureissaajan facebook-sivuista pysyt ajan tasalla blogin päivityksistä! Instagramiin @reppureissaajablog päivittelen lomakuvia aina matkan varrelta ja Twitter päivittyy silloin tällöin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Lissu 9.1.2019 at 07:55

  Hei,

  Missä hotellissa majoituit? Olen itse menossa tuonne toukokuussa 🙂

  • Reply Reppureissaaja 9.1.2019 at 12:16

   Porto on upea paikka, hyvää loman odotusta! 🙂 Selasin hotels.comin menneet varaukset läpi, eikä sieltä enää löytynyt noin vanhoja varauksia. Eli en pysty enää tarkastamaan missä hotellissa olin. Ja hotellin nimeä en enää muista.

  Leave a Reply