Vappu helteisessä Ateenassa

Tänä vuonna juhlistin vappua Ateenassa. Lentodiilien kautta löytyi reilulla sadalla eurolla meno-paluulennot Aegean Airlinesilla ja pian oli ostettu lennot, meno perjantaina ja paluu maanantaina. Aegean oli uusi tuttavuus, ja miellyttävä sellainen. Yllätyksekseni lentoyhtiöllä kuului hintaan ilmaiset juomat sekä ruoat. Olen ollut Ateenassa kerran aikaisemmin vuonna 2009 ja nyt oli kiva nähdä miten kaupunki on muuttunut viimeisen seitsemän vuoden aikana.

WP_20160430_199

Gate of Athena Archegetis – Taustalla Acropolis

Ateenan lentokentälle päästyäni suuntasin suoraan kohti metroasemaa. Kentältä oli opasteet vain junille, mutta metrokin löytyi lopulta samasta paikasta. Metrolippu Ateenan keskustaan (metrolinja 3) lentokentältä maksaa 10e ja metrosta voi hypätä pois mm. Monastiraki-aukiolla tai Syntagma-aukiolla. Jatkoin noin 1,5km matkan hotellille kävellen Monastirakin asemalta ja samalla sain ensiotteen Ateenasta. Ensivaikutelma Ateenasta ei vaikuttanut. Likainen ja grafiittien täyttämä kaupunki.

WP_20160430_093

Parthenon

Ensimmäisenä aamuna halusin jo päästä pois kaupungista meren rannalle. Ateenasta pääsee vajaassa puolessa tunnissa metrolinja ykkösellä satamakaupunki Pireukseen, josta on lauttayhteys monille Kreikan saarille. Metron kertalippu maksoi keväällä 2016 1,40e ja päivälippu 4,50e. Metrolta oli noin puolen tunnin kävelymatka rauhalliseen venesatamaan, jota ympyröi leveä kävelykatu sekä monia ravintoloita ja kahviloita.

WP_20160430_015

Pireuksen pienvenesatama

Täällä pääsin viimein muutaman vuoden tauon jälkeen syömään lounaaksi aitoa kreikkalaista salaattia rantaravintolassa. Niin raikasta ja hyvää, täydellinen lounas upeissa maisemissa. Ja tottakai ruokajuomaksi oli pakko ottaa pullo Mythosta. Pireuksessa tuli käveltyä paljon pitkin rantoja meri-ilmasta nauttien ja kerran piti lounaan lisäksi pysähtyä terassille nauttimaan yksi Amstel.

WP_20160430_040

Uimaranta Pireuksessa

WP_20160430_063

Pireus

Iltapäivällä oli vuorossa vierailu Acropolis kukkulalla. Alunperin olin suunnitellut meneväni sinne sunnuntaina, mutta hotellilla kuulin että toukokuun ensimmäinen päivä on paikallinen pääsiäinen ja kaikki paikat olisivat kiinni. Pääsymaksu Acropolikselle on nykyisin 20e, joka on mielestäni jo aika suolainen hinta. Kukkulalta löytyy mm. Parthenonin temppeli ja muutama muu antiikin ajan raunio. Sieltä on myös upeat näkymät yli Ateenan, mutta pelkästään näkymien vuoksi 20 euroa ei kannata maksaa, sillä lähellä on monia muita hienompia ja mikä parasta, ilmaista näköalapaikkaa.

WP_20160430_090

Erekhtheion

Acropoliksen jälkeen pyörin illan pitkin Plakan kapeita katuja ja fiilistelin paikallista elämää pysähtyen välillä nauttimaan joko Mythoksen tai Amstelin. Viimeistään täällä itse Ateena alkoi vaikuttaa paikalta, jossa viihtyy.

WP_20160430_146

Graffitteja Plakan alueella

WP_20160430_004

”Koristeellinen” talo

WP_20160430_013

Metro Monastirakin asemalla

WP_20160430_071

Plaka

Vappupäivänä kaupungille lähtiessä huomasin, että Ateenassa tosiaan kaikki on kiinni pääsiäisenä. Metrot ei kulkenut, kaikki kaupat ja nähtävyydet oli kiinni. Ainoastaan muutama katukioski ja muutamat ravintolat oli auki. Ensitöikseni suunnistin kohti Lykavittos-kukkulaa (Lycabettus), joka kohoaa kaupungin keskellä 277 metriin ollen Ateenan korkein paikka. Ylös kiipeäminen on varsinkin kuumalla säällä aikamoinen ponnistus, mutta näkymät ylhäältä Acropolikselle, merelle ja kaupungin ylle ovat henkeäsalpaavat.

WP_20160501_066

Matkalla ylös Lykavittos-kukkulalle

WP_20160501_076

Näkymä ylhäältä oli upea!

Loppupäivä meni kaupungilla kierrellessä. Varsinkin Ateenan Kansallispuutarha (National Garden) oli hieno ja vehreä paikka keskustassa lähellä Syntagma-aukiota, jossa oli kiva hengähtää hetki ja nauttia vehreästä ympäristöstä.

WP_20160430_164

Kansallispuutarha

WP_20160501_088

Kansallispuutarha

Vieressä sijaitsee myös Ateenan parlamentti, jonka jokatuntinen vahdinvaihto on hauskaa katsottavaa jota ei kannata missata Ateenassa käydessä. Pelkästään puvut ovat mielenkiintoiset.

WP_20160430_175

Parlamentin vahdinvaihto menossa

WP_20160501_033

Hadrian’s arch

Myöhemmin muisteltuna Ateena on paikka, jonne voisi vielä suunnistaa uudelleen halpojen lentojen osuessa kohdalle. Kaupungissa on paljon nähtävää, hotellit on edullisia ja ruokailu sekä juomat on halpoja. Ja kreikkalaista ruokaa ei voita mikään. Ensi kesälle on alustavissa suunnitelmissa pidempi saarihyppelyreissu Kreikan saarille, jolloin viimeistään tulee palattua Ateenaan. Nyt pitäisi malttaa nauttia Suomen keväästä muutama viikko ja loppukuusta seuraavana matkakohteena on unelmien kaupunki Pariisi.

-Ismo

Tykkäämällä reppureissaajan facebook-sivuista pysyt ajan tasalla blogin päivityksistä! Instagramiin @reppureissaajablog päivittelen lomakuvia aina matkan varrelta ja Twitter päivittyy silloin tällöin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply jossus 16.2.2018 at 20:02

    Minäkin olen viettänyt vapun Ateenassa, viime vuonna. Tosi ihana kaupunki!

    • Reply Reppureissaaja 17.2.2018 at 16:38

      Kuulostaa hyvältä! 🙂 Ateena on, alkujärkytyksen jälkeen todella ihana kaupunki.

    Leave a Reply