Rakkaudesta markkinoihin

Reissuillani ympäri maailmaa yksi asia on tullut harvinaisen selväksi. Minne ikinä menetkin, törmäät markkinoihin. Ja minä rakastan markkinoita. Sen autenttisempaa kokemusta paikallisesta elämästä on vaikeaa hakea. Kaikenikäiset ihmiset ostamassa milloin mitäkin. Hälinä ja hyörinä, tuoksut, äänet. Kukot kiekuvat. Lapset kiljuvat. Joku kaupittelee tamaleja tai empanadoja. Tuoreen kalan tuoksu. Melkein ylikypsien mangojen makea tuoksu. Oaxacan juuston voimakas tuoksu, kun kävelen juustokaupan ohi. Lihaveitsi heilahtaa kanan ruhoon. Makkarat ja lihankimpaleet, jotka roikkuvat lihakauppojen edessä. Kuivatut katkaravut, kahvi, suklaa, heinäsirkat, mausteet. Tuoreet kukat kaikissa mahdollisissa väreissä. Blenderin hurina, joka surauttaa minulle tuoreen ananasmehun. Elämän tuntua!

Vaikka tällä hetkellä majailenkin Puerto Escondidossa, haluan palata takaisin Oaxacan markkinoiden pariin kuvien kera. Haluan jakaa teille pienen palan sitä tunnelmaa, joka tuolla vallitsee.

Oaxacassa markkinoita on lukuisia, osa suurempia ja osa pienempiä. Suurin on Tlacolulassa sijaitseva, samaa nimeä kantava markkinapaikka joka on itseasiassa koko etelä-Meksikon suurimmat markkinat! Ja suuret ne olivatkin, ja saatavilla oli ihan kaikkea elävistä kaneista ja kalkkunoista koriste-esineisiin, kukkiin ja vessapaperiin. Tlacolula on auki joka sunnuntai, ja sinne pääsee collectivolla tai taksilla Oaxacasta noin 25 minuutissa.

Oaxacan keskustassa taasen sijaitsee Mercado Benito Juarez sekä Mercado de 20 noviembre. Ensin mainittu on varsinkin turistien suosiossa, mutta toisin kuin Aasian markkinoihin verrattuna täällä ostoksia saa tehdä aika rauhassa. Myyjät todennäköisesti tervehtivät mutta eivät ole heti aggressiivisesti kimpussa tyrkyttämässä tuotteitaan sinulle. Ja hinnat ovat mielestäni hyvin maltillisia, ihan kaikesta ei edes tekisi mieli tinkiä kun hinnat olivat jo niin alhaalla. Mercado de 20 noviembre on taas enemmänkin keskittynyt ruokaan, siellä on keskellä runsaasti pöytiä ja reunoilla useita pieniä ravintoloita joista saa ruokaa, tuoremehua, leivoksia ja kahvia.

Lisäksi yksi suosikkimarkkinapaikkani oli Mercado de la merced, hyvin pieni ja intiimi paikka josta sai parhaat ja isoimmat tuoremehut! Litran pönttö appelsiinimehua maksoi tuolla 25 pesoa eli 1,25€. Ei ihan suomen hinnoissa haha. Täällä markkinoilla kaikki myös aina tervehtivät todella ystävällisesti ja ihmiset olivat muutenkin super ystävällisiä!

Myös täällä Puertossa on markkinapaikka, ylläripylläri nimeltään Mercado Benito Juarez (jos jollekin jäänyt epäselväksi niin Benito Juarez on siis suuri kansallissankari täällä Meksikossa, ja siksi monta paikkaa on nimetty hänen mukaansa). Sieltä on tullut muutaman kerran hostellin kavereiden kanssa haettua tuoreita mereneläviä. Niiiiiin tuoretta, että melkein sätkivät siinä tiskillä. Tämä yhdistettynä kahden italialaisen pojan kokkaustaitoihin, jotka majailivat hostellillamme…Viikon taisin elää ruokataivaassa, tulipa maistettua pastaa mustekalan musteella, kalakeittoa, valkosipulin ja rosmariinin kanssa paistettua kalaa, gnoccheja, cevicheä….oli autuutta!

Lisäksi täällä Puerton markkinoilla on todella mahtavat vihannes ja hedelmäosastot. Hostellilla kun on hyvä keittiö kokata niin mikä onkaan mukavampaa kun kokata herkullisista tuoreista raaka-aineista! Vaikka silloin tällöin täytyy kyllä jonnekin ravintolaan mennä kalatacoja syömään…

Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Seppo torstai, toukokuu 2, 2019 at 21:37

  Milloin runokirja ilmestyy, niin oli hieno kuvaus rantatunnelmasta 🙂

 • Reply auringonpaistetta lauantai, toukokuu 4, 2019 at 08:44

  Täällä myös toinen markkinoiden rakastaja🙋‍♀️ ihania kuvia😍

  • Reply anniinamau sunnuntai, kesäkuu 16, 2019 at 18:49

   Markkinat on parasta! Ja täällä Meksikossa on niitä niiiiin paljon😍

 • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, toukokuu 18, 2019 at 10:23

  Hola! Lueskelin näitä sun Meksiko-postauksia ja huomasin, että oltiin näemmä samaan aikaan Oaxacassa 🙂 Mä olin aiemmin käyny pari kertaa vaan Mexico Cityssä, mut nyt olin alkuvuodesta 2½ kuukautta reppureissaamassa muuallakin Meksikossa, kolme viikkoa Guatemalassa ja viikko per paikka Belizessä, Costa Ricassa ja Panamassa. Mun sydän on kyllä ehdottomasti jääny Meksikoon (ja palanen myös Guatemalaan) ja ootan vaan millon pääsen taas uudelleen matkaan <3

  Käy ihmeessä Mexico Cityssä, jos aikaa jää jossain vaiheessa. Valtavahan se paikka on, mutta siellä on todella paljon nähtävää. Metrolla on helppo liikkua paikasta toiseen ja pääkaupungissa on täysin erilainen fiilis, kuin vaikkapa Oaxacassa ja Chiapasissa. Sunnuntaisin Zocalolla on asteekki-tanssiesityksiä ja puhdistautumisrituaaleja. Jos pyramidit kiinnostaa, niin Mexico Cityn pohjoispuolella oleva Teotihuacán on käymisen arvoinen paikka. Oaxacan osavaltiossa taas on Monte Albanin rauniokaupunki, mikä oli myös kiinnostava. Suosittelen myös Chiapasin alueen pääkaupunkia San Cristobal de Las Casasia, aivan ihana pieni sympaattinen ja "vanhanaikainen" värikäs kaupunki. En osaa päättää, kummasta pidin enemmän, Oaxaca Citystä vai San Cristobalista. Adon busseja menee monta päivässä ja lippu maksaa muutaman kympin.

  Oikein mukavaa Meksiko-aikaa ja nautihan reissusta <3

  • Reply anniinamau sunnuntai, kesäkuu 16, 2019 at 18:50

   Moikka!
   Joo mexico city oli kyllä valtava mutta kuten sanoit, hirveästi nähtävää! Ja joo suuntaan chiapasiin ja sam cristobaliin tuossa ensi kuun puolella, kaikki on sitä kehuneet hirveästi!
   Kiitos paljon, meksiko on kyllä vienyt minunkin sydämen…♥

  Leave a Reply