Suomen suurin matkablogiyhteisö

Parga – ensikosketukseni Manner-Kreikkaan

Viime keväänä kaipasin taas Kreikkaa, sen paikallista ruokaa, ihmisiä ja ylipäätään sitä kreikkalaista tunnelmaa, johon rakastuin vuonna 2008, kun vietimme puolisoni kanssa kaksiviikkoisen Patmoksella ja Samoksella.

Tällä kertaa ehtona oli kohde, jossa emme ole aiemmin käyneet, josta löytyy paikalliselämää ja hotelli josta löytyy uima-allas. Aiemmin Kreikan matkamme ovat suunnanneet aina saarille ja aikani matkatoimistojen sivuja pengottua, löysin Apollomatkojen valikoimasta Pargan ja sieltä hyvän tarjouksen hotelli Alea resorttiin. Matka-ajankohdaksi tarkentui toukokuun toinen viikko.

Tykkään varailla matkoja valmismatkatoimistojen kautta, vaikka itse opaspalveluita emme yleensä käytäkään. Tunnen vain pääseväni helpommalla, kun saan sekä lennot, että hotellin yhdestä paikkaa. Lisäpalvelut, kuten lentokenttäkuljetukset otamme pakettiin vain, jos paikallista taksia käyttämällä ei pääse edullisemmin. Pargan kohdalla matka lentokentältä hotelliin oli sen verran pitkä, että otimme suosiolla valmiin kuljetuksen.

Lento kohteeseen taittui Finnairin sinivalkoisin siivin ja perille päästyämme koneen miehistö ilahdutti lapsia päästämällä heidät kurkkaamaan ohjaamoon ennen koneesta poistumista.

Hotelli Alea resort

Hotelli sijaitsi korkealla, varsinaisen keskustan ulkopuolella, ja matkaa lähimpään kauppaan tuli toista kilometriä. Hotellin allasravintolasta sai ruokaa aamusta iltaan, sekä ostettua jäätelöä ja vettä, joten hotellilla pärjää hyvin ilman markettiakin. Hotelli koostui useammasta eri tasolla olevasta rivitalosta, josta meille valikoitui päätyhuoneisto. Ulko-ovemme  ja terassimme vieressä kasvoi useita sitruunapuita, joista lapset tykkäsivät käydä hakemassa tuoreita hedelmiä ja paloitella niitä vesilaseihinsa.

Hotellin uima-allas oli tilava ja vapaista aurinkotuoleista ei tarvinnut tähän aikaan vuodesta vielä taistella. Lapsillekin löytyi oma pieni allas. Hotelli ei ollut mielestäni edes puolillaan, joten hotellissa oli ylipäätänsäkin ihanan rauhallista.

Hotellilta oli upeat näkymät merelle ja alapuolella avautuvaan laaksoon, joka oli vihreänään oliivipuita. Parasta hotellilla oli istua terassilla kuunnellen laaksosta kantautuvia ääniä, kuten moottorisahan pärinää, kukon kiekuntaa ja koirien haukuntaa.

Hotellilta käveli noin puolessa tunnissa (lasten kanssa) alas Valtoksen rantaan, tai niemekkeen toiselle puolelle, Pargan varsinaiseen keskustaan. Aamupäivisin hotellilta pääsi myös näppärästi shuttle-kyydityksellä Valtokselle, josta oli taas useita eri kyytiaikoja takaisin hotellille. Mikään pakko ei siis todellakaan olisi ollut kävellä hotellilta alas tai takaisin. Itse tykkäämme kävellä, joten usein kävelimme alas rannalle, söimme rannalla lounaan ja tulimme takaisin hotellille hotellin omalla kyydillä. Illalla taas kävelimme alas keskustaan illalliselle, kävimme ostamassa ruokaa/juomaa kaupasta ja palasimme viimeisellä kyydillä tai taksilla takaisin hotellille.

Hotellilta löytyi myös leikkikenttä, mutta se oli viime toukokuussa suht huonokuntoinen. Muksut kävivät siellä pari kertaa keinumassa, mutta eivät siellä muutoin erityisesti viihtyneet. Toisaalta, eivät myöskään kaivanneet leikkikenttää, kun vietimme päivät joko rannalla tai uima-altaalla.

Huoneet olivat perussiistit ja meitä ei niin haitannut, vaikka siivoojat unohtivat yhtenä päivänä luutunsa oven taakse tai, että yhteen nurkkaan oli jäänyt hämähäkinseittiä. Lapsia ilahdutti erityisesti siivoojien tekemät pyyhe – unileluasetelmat. Unilelut oli laitettu välillä nukkumaan ja välillä otettu mukaan pyyhkeistä tehtyjen hahmojen asetelmiin.

Keittiöstä löytyi tarvittavat ruokailuvälineet, sekä uuni, jossa saimme yhtenä päivänä lämmitettyä lounaaksi edellisiltana ravintolasta mukaanotettuja pitsanjämiä.

Parga lomakohteena

Rakastuin tähän ihanan pittoreskiin kaupunkiin, josta ei löydy suurten hotelliketjujen loistohotelleja, vaan hotellit ovat pääosin pieniä perheyrityksiä, jotka sijaitsevat pitkin kaupunkia paikallisten asuintalojen seassa.

Kaupunki ja sitä ympäröivät rinteet ovat täynnä tiheää oliivimetsikköä, joiden lomassa menee useita erilaisia lenkki- ja vaellusreittejä. Puolisoni kävi useana päivänä monen tunnin juoksulenkillä näillä poluilla ja välillä, kun polut olivat risteilleet vähän miten sattuu, olivat paikalliset auttaneet häntä oikeaan suuntaan ja toivotelleet tervetulleeksi luokseen juomaan kylmää, jos jano yllättää.

Valtos beach

Ihana valkoinen, hitaasti syvenevä hiekkaranta ja turkoosi, kirkas vesi. Huolimatta aikaisesta ajankohdasta (toukokuun toinen viikko), meressä pystyi hyvin uimaan. Kaikki rannan ravintolat tai kaupat eivät olleet vielä auki ja osa aurinkotuoleistakin oli vielä tuomatta rannalle, mutta meille riitti hyvin yksi hyvä ravintola, josta sai todella edullisesti hampurilaiset ja yksi marketti, josta ostimme rannalle juomaa ja suolaista naposteltavaa. Ja mikä parasta, sesonki oli vasta aluillaan, joten pitkällä rannalla oli vain kourallinen ihmisiä ja saimme nauttia päivistä rauhassa.

Pargan keskusta

Pargan sydän sijoittuu satamaan, venetsialaisen linnoituksen eteläpuolelle. Kadut ovat kapeita ja mutkaisia ja nousevat jyrkästikin ylöspäin poistuttaessa satama-alueelta. Ravintolat ja kaupat löytyvät joko satamasta tai satamasta ylöspäin lähtevien kujien varsilta.

Keskustasta löytyy ravintoloita jokalähtöön, on merenelävää, italialialaista, kreikkalaista, pitseriaa, kebab-paikkoja, jäätelöä ym..Kerron kokemukseni ruokapaikoista toisella kertaa, mutta sen verran voinen sanoa, että pettymään emme joutuneet. Kaikki ruoka mitä saimme oli aina erinomaisen hyvää ja palvelu siihen päälle joko hyvää tai liikuttavan erinomaista.

Kohde ei ole paras vaihtoehto, jos tykkää erityisesti shoppailla, mutta kaupungista löytyy kuitenkin useita pieniä vaateliikkeitä, perinteisiä matkamuistokauppoja, lelukauppa, useampi ruokamarket, hedelmäkauppa, leipomoita ym.  Ja nämä kaikki löytyvät ihanan tunnelmallisten pikkukujien varrelta, ravintoloiden läheisyydestä.

Kaupungin tunnelmaa on hankala tiivistä yhteen tai kahteenkaan lauseeseen. Kohteessa on niin paljon ihania pieniä yksityiskohtia; paikallisten asumukset aivan hotellien ja ravintoloiden kyljessä ja isännät istumassa talojensa edustalla tarkkailemassa elämää kaduilla, kissoja nukkumassa varjoissa, pyykkejä kuivumassa talojen terasseilla, kalastajia palaamassa satamaan, paikallisen ravintolan tarjoilija leikittämässä vapaailtana lapsiaan sataman aukiolla… Tuo tunnelma on vain koettava!

Pargan sää toukokuussa

Päivisin lämmin, jopa kuuma. Välillä oli pilvistä  ja parina iltapäivänä satoi rankastikin, mutta sateet eivät kestäneet kauaa (max 15 – 30 minuuttia), jonka jälkeen taas paistoi aurinko ja sateenjäljet kuivuivat pois pikavauhtia. Iltaisin heitin ohuen neuletakin päälleni ja sillä tarkeni hyvin istua iltaa sataman ravintoloiden terasseilla. En jättäisi tätä kohdetta väliin sen takia, että siellä saattaa sataa tai voi olla viileä. Toki, jos kaipaa varmoja helteitä ja paahtavaa kuumuutta, niin kannattaa suunnata kohteeseen vasta myöhemmin kesällä.

En osaa sanoa, minkälainen tuo kaupunki olisi pahimman sesongin aikaan, mutta voin suositella matkaa kohteeseen toukokuussa. Matkan jälkeen en ihmettele yhtään niitä ihmisiä, jotka palaavat tähän kohteeseen aina vuosi toisensa jälkeen ja haikailevat seuraavaa kesää netin Parga lovers -yhteisöissä.

 

 

 

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Riina tiistai, 2 huhtikuun, 2019 at 09:56

    Parga on ihana kohde, olemme olleet siellä kaksi kertaa. Elokuu ei ole paras aika matkustaa tuonne, vaikka sää kyllä hellii, kuuma on. Mutta siellä on silloin aivan liikaa turisteja. Elokuun puolenvälin jälkeen Pargan valloittavat Italialaiset lomailijat. Ja pikkurannoilla on ainakin tosi ahdasta ja hirveä hälinä. Eli toukokuu on sinänsä ollut hyvä valinta.

  • Leave a Reply