Suomen suurin matkablogiyhteisö

Syysloma Kreetalla

Taisi olla viime kesäkuuta, kun vietin taas aikaa lempiharrastukseni eli lomamatkojen selailun parissa. Olimme jo aiemmin mieheni kanssa jutelleet, että seuraava rantalomamme voisi sijoittua syksyyn. Emme olleetkaan aiemmin matkailleet syksyisin, vaan aina talvi-kevät-kesä aikaan. Tähän hetkeen saimme sitten kutsun häihin Etelä-Suomeen ajoittuen juurikin lasten koulun syyslomaviikon alkuun ja siltä istumalta päätimme, että kun kerran joudumme matkaamaan jo Helsingin seudulle, niin tsekataan nyt samalla mahdolliset matkatarjoukset. Ainoa ehto oli, että lähtö ei olisi heti hääjuhlia seuraavana aamuna aikaisin…

Tämän kriteerin turvin valmismatkoista löytyi Apollomatkoilta viikon tarjouskohde, Kreeta, Rethymnon ja sieltä hotelli Summer Dream. Viikko neljälle hengelle syysloman aikaan, sisältäen aamiaisen, yhteensä 1756e. Pikaisella vertailulla muiden matkanjärjestäjien sivuilla, tämä paketti vaikutti varsin hyvältä hintansa puolesta. Olimme myös kerran käyneet päiväseltään Rethymnonissa Haniasta käsin autoillen ja ihastuneet kaupunkiin, joten kohdekin vaikutti varsin mukavalta. Varausmaksu piti suorittaa viikon sisään ja koska tuon viikon aikana ei parempaa tarjousta tullut vastaan, oli syyslomasuunnitelmamme lukkoon lyödyt.

Lento Kreetalle oli sunnuntai iltapäivänä 13. lokakuuta noin klo 17 aikoihin, laskeuduimme Iraklioniin noin klo 21, josta matkasimme vielä matkanjärjestäjältä varatulla bussikuljetuksella itse kohteeseen lähes parin tunnin ajan. Bussi jätti meidät ja pari muuta suomalaista Rethymnoniin johtavalle rantatielle, josta oli kujaa pitkin noin 100m matka hotellille. Hotellilla meidät toivotettiin tervetulleeksi mehulasien kera, saimme kaikki nopeasti huoneidemme avaimet ja huoneisiin toimitettiin myös vesipullot. Hotellin allasbaari oli vielä tuolloin auki ja saatuamme laukut huoneisiin, käväisimme vielä allasbaarissa syömässä toastit ja juomassa oluet/limut. Kello lähenteli tässä vaiheessa jo puolta yötä, olimme allasbaarin ainoat asiakkaat, lämpötila oli päälle 20 astetta ja baarityöntekijä tarjoili lapsille yllätyksenä jälkkärijäätelöt. Sanoisinpa, että yksi parhaimmista loman aloituksista ja muksuillekin varsin mieleenpainuva.

Hotelli Summer Dream

Hotellissa parasta oli äärimmäisen ystävällinen ja mukava henkilökunta. Avuliaisuus, hymyt ja toimiva palvelu tekevät tästä hotellista uniikin. Hotelli itsessään on suhteellisen pieni ja perheomisteinen, jonka asukkaat olivat lomaviikkomme aikaan pääosin pohjoismaalaisia lomailijoita.

Hotellin uima-allas ilta-aikaan huoneen parvekkeelta kuvattuna

 

Uima-allasalue on pieni, mutta toimiva. Aurinkotuoleja löytyi vapaana riittävästi, vaikka osa niitä varailikin. Uima-allasalueelta löytyi myös nurkkaus, jossa oli aiempien lomailijoiden jättämiä vesileluja, uimapatjoja ja -renkaita. Näistä olikin muksuille paljon iloa, eikä meidän tarvinnut ostaa vastaavia itse. Allasbaarin pitäjä vinkkasikin meille heti saapumisiltana, että älkää tuhlatko rahojanne, vaan lainatkaa heiltä jo löytyviä patjoja. Uima-altaan veden lämpötila oli arviolta noin 18-20 asteista. Irvistäen sinne laskeutui, mutta hyvin siellä aikansa sitten viihtyi.

Allasbaarista sai virvokkeita ja pientä snack-tyyppistä ruokaa. Tarjolla olisi ollut myös mm. pitsaa, kreikkalaista salaattia ym. ruokaisampaa, mutta näitä emme testanneet lomamme aikana, vaan söimme illallisen aina jossain muualla.

Kissoja hotellin liepeillä

Hotellin aamiainen

Huonehintaan kuului aamiainen, joka oli mielestäni varsin hyvä. Oli tuoreita vihanneksia, hedelmiä, leipää, leivoksia ja joka aamu jotain lämmintä, kuten munakasta, voileipiä tai pekonia. Aineksista sai halutessaan koottua esimerkiksi kreikkalaisen salaatin fetajuustoineen. Aamiaisnurkkaus oli toki pieni, mutta mitään siitä ei puuttunut. Lapsetkin saivat nutellaleipänsä, joita yleensä odottavat aina hotelliaamiaisilta. Hotellin automaattikahvia on monissa asiakaspalautteissa arvosteltu, mutta omasta mielestäni kahvi ei ollut normaalia automaattikahvia kummempaa. Se, että aamiainen kuului huonehintaan, oli pelkästään plussaa. Se ei tehnyt aamiaisesta yhtään sen huonompaa. Jos aamiainen olisi ollut lisämaksusta, olisimme sen todennäköisesti ottaneet erikseen ja olleet siihen siinäkin tapauksessa tyytyväisiä.

Hotellin sijainti

Hotellilta oli rantakadulle/meren rannalle noin 50-100 metriä. Rantakatua pitkin Rethymnonin keskustaan oli noin 2 kilometriä ja kävelimme tuon matkan lähes joka päivä. Kuusi- ja seitsemän vuotiaiden kanssa hissukseen taivaltaen tuo matka taittui meiltä vajaassa tunnissa. Takaisin ajelimme aina taksilla, joka maksoi aika tarkkaan 5e.

Hotellin pääovesta (respan vierestä) vasemmalle noin 20m löytyi paikallisten käyttämä ruokakauppa, josta löytyy hyvä valikoima ruokia, jos mielii itse kokkailla.

Rantakadulle laskeuduttaessa on vieressä heti ensimmäinen supermarket, jonka ruokavalikoima on suht rajallinen. Tästä kun kävelee pari sataa metriä Rethymnoniin päin löytyy hyvänkokoinen Hiperdino, jonka valikoima onkin jo paljon parempi ja, josta löytyy mm. turistikokoisia oliiviöljypulloja. Hotellin vieressä olevan marketin valikoima mm. oliiviöljyjen tai hillopurkkien osalta on suunnattu kokonsa puolesta enemmän paikallisille.

Merivesi lokakuussa

Koska merenranta oli niin lähellä hotellia, kävimme sielläkin päivittäin. Rannat ovat täynnä eri toimijoiden aurinkotuolialueita, mutta kun elettiin jo kauden loppua, oli hotellin kohdalla olevien aurinkotuolien ”vuokraus” jo päättynyt, mutta tuolit olivat yhä paikoillaan, joten niitä olisi voinut käyttää maksutta. Varjot ja tuolit olivat kuitenkin sen verta kaukana ”hiekkalinnahiekasta”, että pääosin istuimmekin pyyhkeiden päällä vedenrajassa. Merivesi oli vielä kesän jäljiltä hyvinkin uintilämpöistä, lämpimämpää kuin hotellin uima-altaalla, ja lapset polskivatkin meressä aina pitkään. Rannalta oli myös helppo juosta pyyhe päällä takaisin hotellille peseytymään.

Pilvisenäkin päivänä tarkeni hyvin vesileikkejä

Vanha kaupunki

Rantareitti hotellilta vanhaan kaupunkiin on täynnä ravintoloita, hotelleja ja marketteja. Osa palveluista oli laittanut jo lapun luukulle ja siirtynyt talven viettoon, mutta valtaosa palveluista oli yhä auki. Kauden loppu näkyi muutamien jo sulkeneiden hotellien/ravintoloiden lisäksi siten, että marketeista ei tahtonut millään löytyä mehujäätelöä. Jäätelövalikoimat olivat muutenkin rajalliset.

Itse vanhakaupunki on ihanan sympaattinen kapeine katuineen ja pienine matkamuistomyymälöineen. Kaupungissa kannattaa ehdottomasti viettää aikaa erityisesti ilta-aikaan,jolloin pimeys ja kujien valot luovat oman tunnelmansa. Lapset myös rakastivat mahdollisuutta syödä italialaista jäätelöä  pimeässä ”yöaikaan”.

Kaupunki on täynnä ravintoloita ja pieniä kauppoja. Itse tuon Kreikan reissuilta aina mukanani mausteita,hunajaa ja oliiviöljyjä, joita löytyikin kaupungista helposti. Yhdessä liikkeessä myyjä tarjoili myös maistiaisia itse tekemistään ouzo-coctaileista. Parasta oli kahvi-ouzo-sekoitus, jota täytyy ehkä joskus kokeilla  itsekin tehdä.

Sää lokakuussa

Joka päivä lämpötila kohosi noin 23 asteeseen, viikkoon mahtui yksi sellainen päivä, jolloin heti aamusta oli pilvisempää ja välillä sateli vettä. Kyseisen päivän iltana satoi vettä vähän rankemminkin, mutta vain hetken aikaa. Itse olimme tuossa vaiheessa ravintolassa sisällä, joten ei haitannut.

Ilta-aikaan lämpötila tipahti noin 20 asteen tietämiin. Ohuella neuletakilla pärjäsi oikein hyvin. Päiväsaikaan, kun aurinko porotti suoraan hotellimme parvekkeelle, nousi lämpötila niin, ettei parvekkeella voinut olla.

Olemme matkailleet useasti aiemmin toukokuun aikaan välimerellä ja lämpötiloiltaan vertaisin lokakuuta toukokuuhun sillä erotuksella, että lokakuussa merivesi oli huomattavasti toukokuuta lämpimämpää.

Neljän hengen illalliset juomineen kustansivat yleensä 50-60 euroa

Yhteenveto lomasta

Ihana hotelli, ihana lomakohde. Jos aiemmin epäröin lokakuuta ajankohtana välimerellä lomailuun, niin en epäröi enää. Toki täytyy muistaa ottaa huomioon, että sää voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta siltikin tulemme varmasti vierailemaan jatkossakin Välimerellä syyslomalla.

Mixed plate – valikoima kreikkalaisia erikoisuuksia

Yhtään pettymystä emme kohdanneet kohteen ravintolavalikoimassa

 

 

Berliini lasten kanssa – suosittelen!

Pari vuotta olin jo haaveillut kaupunkilomasta perheen kanssa, mutta vaihtanut sen aina lopulta rantalomaan lasten vuoksi. Kolme vuotta sitten kävimme Ranskassa, jossa lapsilla oli vielä mukana lastenrattaat menoa helpottamassa. Nyt, kun lapset ovat kasvaneet yli rattaista, olen odottanut että he kasvaisivat riittävän isoiksi kiertelemään kaupunkia. Nyt tänä keväänä päätin, että on se aika.

Edellisessä blogipostauksessani jo avasinkin matkan varaamiseen liittyviä ajatuksia, joten suunnataan nyt samantien itse lomaan. Lopussa myös lupaamani kululistaus – mitä se loma oikeasti maksoikaan.

Lentokentällä Berliiniin saavuttaessa

Lentomme Helsingistä Berliiniin kesti luvatun 2 tunnin sijaan vain 1,5h, mikä oli oikein positiivinen yllätys. Laskeuduimme Tegelin lentokentälle, jossa matkatavarahihnat odottavat heti rakennukseen sisäänkäynnin jälkeen. Katossa ja seinillä oli useita kylttejä, joissa muistuteltiin matkatavaroista – tässä kohtaa nimittäin helposti juoksee sisäänkäynnin jälkeen vain eteenpäin ja siirtyy seuraavaan tilaan, josta ei enää pääsekään takaisin matkatavarahihnalle. Näin meinasi käydä meillekin!

Tässä vaiheessa, jos on vessahätä, niin kannattaa yrittää juosta heti vessaan, koska alle 5 minuutin vessaan muodostui pitkä jono. Naisille ja miehille oli tarjolla vain yksi vessakoppi kummallekin. Tämä voi toki olla riippuvainen portista, jolle saavuimme.

Berlin Welcome Card

Matkatavarat saatuamme lähdimme etsimään Info-pistettä ostaaksemme Berlin Welcome Cardit. Berliinikortin olisi voinut tilata etukäteen myös netistä ja tulostaa mukaansa, mutta tulostimen puutteessa päätimme hankkia nämä kentältä. Hinta on sama, ostipa lipun netistä tai paikan päältä. Viiden päivän lippu maksoi 38e per aikuinen (lapset kulkevat mukana ilmaiseksi). Kortilla pääsee matkaamaan Berliinin alueella julkisilla kulkuvälineillä ilman muita lippuja ja lisäksi sillä saa alennusta sisäänpääsylipuista mm. nähtävyyksiin ja museoihin. Halutessaan kortin voi myös ostaa sisältäen Potsdamin alueen, jolloin matkustusalue on laajempi. Pelkästään Berliinin alueelle riittää tuo peruslippu. Berliinkikortin yhteydessä Info-pisteeltä sai mukana pienen oppaan, joka sisälti kortin sisältämät edut, sekä oikein loistavan Berliinin kartan. Lisätietoja Berliinikortista löydät täältä.

Matka lentoasemalta hotellille

Majoituimme hotellissa Scandic Potsdamerplatz. Hotellivarauksen tein suoraan Scandicin sivujen kautta jo toukokuun aikana. Olin valmiiksi googlaillut netistä sopivinta reittiä siirtyä julkisilla Tegelin kentältä hotellille, suoraan kun sieltä ei esim. U-bahnilla päässyt. Lentokenttäbussit 109 ja X9  matkaavat molemmat Berliinin eläintarhan Zoologischer Garten -asemalle, jonka kautta taas kulkee useita Berliinin U-bahn -linjoja, joten päätimme hoitaa kulkuvälineen vaihdon kyseisellä asemalla.

Lentokentällä seurasimme vain bussipysäkin merkkejä seinällä ja ulospäästyämme lähti busseja 109 ja X9 muutaman minuutin välein matkaan. Bussissa leimasin Berliinikortit bussin etuosassa, jonka jälkeen näitä kortteja ei enää koko loman aikana tarvinnut leimailla, ainoastaan kantaa mukana mahdollista tarkastusta varten. Busseissa (kuten myös junissakin) on selkeästi ilmaistuna pysäkkien nimet valotauluilla, sekä vielä puheena, joten kokemattomankin matkaajan on helppo matkustaa Berliinissä, kunhan vain tietää päätepysäkkinsä nimen.

Zoologischer Garten -asemalle päästyämme hyppäsimme pois bussista. Kello oli tässä vaiheessa noin 14 ja huoneen sai vasta klo 15, joten emme halunneet turhaan kiirehtiä hotellille ja vähän nälkäisinä vaelsimmekin aseman vierestä löytyvään pikaruokalaan syömään pitsa-slicet. Kaksi isoa slicea pitsaa ja juoma 4,90 €. Neljällä pitsa slicella 6,90 €.

Pitsojen jälkeen hyppäsimme Pankowin suuntaan menevään U2 -junaan, jolla matkasimme pysäkille Mendelssohn – Bartholdy -Park. Kyseinen pysäkki oli käytännössä melkein hotellimme Scandic Potsdamerplatzin alla, joten asemalta hotellin aulaan oli vain portaat kadulle ja noin 50m katua pitkin.

Hotelli Scandic Potsdamerplatz

Hotelli oli siisti ja iso, perus Scandic-tasoa. Huoneemme oli osittain epäsiisti, pölyiset tasot ja wc:ssä hammastahnaa peilin edessä. En jaksanut alkaa valittamaan, joten pyyhkäisin tasot kostealla paperilla  ja ongelma oli ratkaistu. Hotellissa emme paljoa aikaa viettäneetkään, vaan olimme pääosin koko ajan menossa. Normaalisti Scandicin hotelleihin ei kuulu Saksassa aamiainen, mutta varatessani tartuin johonkin kesäkampanjaan, jossa huonehinnassa oli mukana aamiainen. Hotellin aamiainen olikin oikein hyvä ja sillä jatkoi pitkälle päivään. Suosittelen ottamaan, jos kyseissä hotellissa tulee yövyttyä.

Kulkeminen Berliinissä lasten kanssa

Berliini-kortin ansiosta saimme matkata julkisilla mielin määrin ja tätä myös hyödynsimme. Käytännössä julkinen liikenne (pääosin U-bahn tai S-bahn) kattaa koko Berliinin keskusta-alueen ja näin liikkuminen paikasta toiseen oli helppoa. Toki myös kävelimme paljon, mutta koska 6- ja 7 -vuotiaiden kävelymatkakapasiteetti on rajallinen, päätimme säästää jalkoja aina, kun mahdollista.

Todella hyvin meidän muksut jaksoivat myös kävellä. Esimerkiksi eläintarha-päivänä sykemittarini näytti lähemmäs 10km kävelymatkaa päivän aikana, vietimmekin eläintarhassa yli 8 tuntia.

Vessahädän yllättäessä

Julkisia vessoja Berliinissä ei tarvitse karttaa tai pelätä etukäteen. Vessoja löytyy joka ostoskeskuksesta (joita Berliinissä on paljon!) ja vessoissa on pääsääntöisesti aina oma vessasiivooja, jolle maksetaan 0,50€ per henkilö per käynti. Ja tämän oman vessasiivojan ansiosta vessat ovat todella siistejä. Berliinin vessojen rinnalla suomalaiset huoltoasemien wc-tilat ovat aivan toista luokkaa. Eräässäkin vessassa siivooja syöksyi jokaisen käynnin jälkeen siivoamaan wc-koppia!

Berliinin TV-torni

Tänne kannattaa joutua aamusta. Itse satuimme ilman sen erityisempää suunnittelua saapumaan TV-tornille noin vartti sen avautumisen jälkeen ja pääsimme aika mukavasti sisään. Pois tullessa vajaa tuntia myöhemmin, jonoa olikin jo paljon. Jonotuksen lipunmyyntiin saa vältettyä ostamalla lipun ennakkoon, jolloin pääsee suoraan hissijonoon. Ilmeisesti myös turhaa jonotusta hissille voi välttää sillä, että lipun oston jälkeen tilaa lipussa olevien ohjeiden mukaan ilmoituksen puhelimeen, kun on oma vuoro päästä hissille. Tällöin jonotusajan voi viettää TV-tornin lähistöllä vaikka ostoksia tehden. En tutustunut tähän ominaisuuteen sen tarkemmin, koska kuten sanoin, pääsimme lähestulkoon suoraan ulko-ovelta hissille ja ylös maisemia katsomaan. Lipun hinnasta saa myös paikan päällä alennusta Berliini-kortin avulla. Normaalihinta meidän perheellemme oli yli 50e ja Berliini-kortin alennusten avulla saimme liput hintaan 38,80e.

Kannattiko maksaa? Kyllä kannatti. Kolmensadankuudenkymmenen (360) asteen näköala yli Berliinin yli 200m korkeudesta, olihan se vaikuttava. Ylhäällä tornissa oli myös baaritiski, josta olisi saanut ostettua juotavaa. Ylhäältä löytyi myös siistit vessat. Torniin olisi voinut ostaa erikseen (tai varata netistä ennakkoon) lipun ravintolaan, ravintolavarauksia sai tehtyä myös vielä tuolla näköalatasanteella. Itse ravintola sijaitsi vielä kerrosta näköalatasannetta korkeammalla.

Berliinin eläintarha(t)

Berliinistä löytyy kaksi eläintarhaa, Berlin Zoologischer Garten ja Tiergarten. Berlin Zoo sijaitsee Länsi-Berliinin puolella ja Tiergarten Itä-Berliinin puolella. Molemmat varmasti käymisen arvoisia paikkoja ja molemmat mainostavat itseään parhaimpana ja suurimpana. Erona, että Berlin Zoo:ssa on enemmän eläimiä ja Tiergartenissa neliömetrejä. Molemmista löytyy paljon samoja eläinlajeja.

Berlin Zoo lienee näistä se tunnetumpi pandojensa ja aikaisemmin Knut-jääkarhun ansiosta. Berlin Zoo on eläinmäärältään mitattuna jopa yksi maailman suurimpia. Berlin Zoon yhteydessä sijaitsee myös Aquarium, jonne saa ostettua yhteislipun samalla, kun ostaa lipun eläintarhaan.

Lähdimme jälleen aamusta liikenteeseen ja noin klo 9:30 olimmekin jo Berlin Zoon lippuluukulla. Eläintarhaan on kaksi sisäänkäyntiä, käytimme itse Elefanttiporttia, jonka vieressä sijaitsee myös tuo Aquarium. Eläintarhalle on erittäin helppo saapua esim. U-Bahnilla. Itsehän käytimme eläintarhan asemaa julkisen liikenteen vaihtopisteenä siirtyessämme kaupunkiin lentokentältä, joten alue oli meille jos sinällään osin tuttu. Eläintarha sijaitsee aivan juna-aseman vieressä.

Liput eläintarha+Aquarium maksoivat perheeltämme 51euroa. Lipuista olisi saanut Berliini-kortilla alennusta, mutta alennusta ei saanut yhdistelmälipusta. Halusimme kuitenkin käydä myös Aquariumissa, joten otimme tuon meille edullisimmaksi tulevan perhelipun alueelle.

Tähän aikaan aamusta ei eläintarhassa näkynyt vielä montaakaan ihmistä ja saimme rauhassa suunnata Panda-talolle, jossa oli hyvin tilaa ihmetellä kahta pandakarhua. Näitä veitikoita olisi kyllä voinut katsella vaikka kuinka pitkään.  Eläintarhasta löytyy eläimiä laidasta laitaan, ainoastaan leijona taisi olla eläin, jonka jälkikäteen tajusimme puuttuvan.

Lisäksi eläintarhasta löytyy kotieläinpuisto, jossa vuohet ja lampaat saavat tallustella vapaasti yleisön seassa. Kotieläinpuiston aitojen takaa löytyy myös poneja siliteltäviksi. Kotieläimiä sai myös ruokkia ostamalla alueella olevista automaateista 10-20c pieniä annoksia ”papanoita”. Lapset olivat aivan innoissaan päästessään ruokkimaan kilejä omista kämmenistään.

Keskellä eläintarhaa sijaitsi myös iso lasten leikkipuisto, jossa lapset viihtyivät. Leikkipuistossa oli paljon erilaisia kiipeilytelineitä ja rakennuksia, liukumäkiä ym. Vähän erilainen kuin, mitä Suomesta löytyy, mikä varmaan lapsia viehättikin.

Eläintarhassa käymiseen kannattaa varata koko päivä. Meillä meni tuolla alueella, akvaario mukaanlukien, yli 8 tuntia ja ihan kaikkia eläimiä ei käyty edes katsomassa. Eläintarha on myös yleisilmeeltään todella siisti, roskan roskaa en tainnut nähdä maassa.

Syöminen ja juominen eläintarhassa

Eläintarhaan olisi voinut tuoda mukanaan omat eväät ja syödä niitä alueelta löytyvillä picnic-paikoilla. Itse emme ottaneet eväitä mukaan, eikä syöminen paikanpäällä ihan mahdottomia maksanut. Bratwursti sämpylän välissä oli 3e ja suolarinkeli Bretzel 1,90e. Vesipullot sen sijaan suosittelen käymään ostamassa lähikaupasta mukaan ennen eläintarhaan menoa. Puolen litran pullo vettä alueella maksoi nimittäin 2,90e. En katsonut oluen hintaa, mutta todennäköisesti samaan hintaan, ellei jopa halvemmalla olisi saanut saman verran mallasjuomaa.

Aquarium

Eläintarhan yhteydessä (tänne voi ostaa myös erikseen oman lippunsa) sijaitseva Aquarium oli myös käymisen arvoinen paikka. Akvaariorakennus on jo itsessään näkemisen arvoinen ja ulkoapäin katsottaessa onkin vaikea hahmottaa, että rakennus sisältää kolmen kerroksen verran kaloja, liskoja ja hyönteisiä. Erikoisuutena verrattuna moniin muihin akvaarioihin Berlin Aquarium sisältää lisäksi liskoja, kaimaaneja, hämähäkkejä, erilaisia muita eksoottisia hyönteisiä, käärmeitä ja kilpikonnia. Rakennuksesta löytyy myös pieni kahvila, jossa oli samat hinnat kuin eläintarhassakin.

Brandenburgen portti, East side gallery ja juutalaisten muistomerkki

Kiersimme matkan aikana myös yllä mainitut nähtävyydet. U-bahnilla ensin Brandenburgin torille, josta on kävelymatka juutalaisten muistomerkille. Juutalaisten muistomerkin betonikuutiot ovat helposti lapsille hauska labyrintti ja meno saattaisi villiintyä, mutta yritimme selittää ennen paikalle saapumista mahdollisimman yksinkertaisesti vakavuuden muistomerkin taustalla ja pääsimmekin kulkemaan muistomerkin läpi ilman ylimääräistä juoksentelua. East side galleryyn suuntasimme U-bahnilla ja kävelimme nähtävyyden etelästä pohjoiseen. Muurinpätkää on reilu kilometri ja matka meni mukavasti maalauksia katsellen. Toki tunnetuimmat kuvat täytyi tallentaa itsekin kameraan.

Syöminen ja juominen Berliinissä

Berliini on täynnä ruokapaikkoja, joten nälkä tuossa kaupungissa ei tule. Löytyy ravintoloita, pikaruokapaikkoja, ruokakojuja ym.  Me löysimme mieluisimmat ruokapaikat ostoskeskusten ruokatoreilta, jotka sijaitsevat usein ostoskeskuksen ylimmissä kerroksissa. Ruokatoreilla on parhaimmillaan kymmeniä erilaisia ravintolapisteitä ja yhteinen iso ruokailutila. Matkan aikana maistelimme niin Döneriä kuin Bratwurstiakin, lisäksi lapset kaipasivat välillä pitsaa ja pastaa. Ruokajuomana olisi mennyt mielellään vesi, mutta eläintarhan tavoin vesi maksoi myös ravintoloissa mielestäni liikaa. Esimerkiksi yhdessä paikassa parin desin vesipullo maksoi 2,50e ja iso olut 3e. Kerran kävimme pitsalla ihan kunnon ravintolassa ja siellä iso vesipullo oli 5e. Pikkurahoja kokonaisbudjetissa, mutta kirpasi silti 🙂

Mitäs matka maksoikaan?

Listasin aiempaan blogipostaukseeni kuluja, joita oli tullut lennoista ja hotelleista. Matkan aikana merkkailin ylös vielä paikan päällä syntyneitä kuluja, ravintolaruokailuja, pääsylippuja  ja heräteostoksia. Perusvaatekauppaostoja, joita voisi syntyä normaalissakin arjessa, en merkkaillut ylös.

Alla yhteenvetoa ”budjettimatkasta”, joka kaikkine kuluineen meni kuitenkin yli 2000e.

Tarkennuksena vielä, että vaikka pyrinkin pysymään matkaa varatessa aina jonkinlaisessa budjetissa ja yritän löytää niitä edullisimpia vaihtoehtoja, en itse matkalla seuraa mitään tarkkaa budjettia. Olikin ihan mielenkiintoista merkitä menoja ylös ja katsoa jälkikäteen, miten paljon rahaa todella kului. Aion ehdottomasti tehdä vastaavaa seurantaa jatkossakin!

Kulut  €
Juomat ja välipalat 151,22
Majoitus ja kulkeminen 1324
Nähtävyydet ja sisäänpääsyt 94,8
Ravintolaruokailu 408,56
Tuliaiset ja muut ylimääräiset ostokset 63,66
Yhteensä 2042,24

Alla vielä jaoteltuina päivätasolle

Aika Kulutus Kategoria
Etukäteen Lennot 345 Majoitus ja kulkeminen
Etukäteen Hotelli 788 Majoitus ja kulkeminen
Etukäteen Autoparkki 35 Majoitus ja kulkeminen
Etukäteen Matkalaukku ruumaan 20 Majoitus ja kulkeminen
Päivä 1 ABC 40 Ravintolaruokailu
Päivä 1 Santa Fe Helsinki 76,5 Ravintolaruokailu
Päivä 2 Vesipullot Helsinki-Vantaa 4kpl 7 Juomat ja välipalat
Päivä 2 Berliinikortit 76 Majoitus ja kulkeminen
Päivä 2 Pitsa slicet + juomat Bahnhof Zoo Berliini 23,6 Ravintolaruokailu
Päivä 2 Currywurst -illallinen Mall of Berlin 31,8 Ravintolaruokailu
Päivä 2 Iltaherkut ja oluet 16,06 Juomat ja välipalat
Päivä 3 TV-torni 38,8 Nähtävyydet ja sisäänpääsyt
Päivä 3 Jääkaappimagneetti 3,99 Tuliaiset ja muut ylimääräiset ostokset
Päivä 3 Jäätelöt 10,5 Juomat ja välipalat
Päivä 3 Strabucks kahvi to go 1,99 Juomat ja välipalat
Päivä 3 Kanawrapit ja juomat lounaaksi 18,3 Ravintolaruokailu
Päivä 3 Lasten karuselli 5 Nähtävyydet ja sisäänpääsyt
Päivä 3 Juomaa hotellihuoneeseen 12 Juomat ja välipalat
Päivä 3 Vesipullot ja suklaa 5,4 Juomat ja välipalat
Päivä 3 Illalliseksi Dönerit ja juomat 27,8 Ravintolaruokailu
Päivä 4 Pääsylippu Zoo ja Aquarium 51 Nähtävyydet ja sisäänpääsyt
Päivä 4 Vesipullot eläintarhassa 5kpl 14,5 Juomat ja välipalat
Päivä 4 Bratwursti sämpylät 9 Ravintolaruokailu
Päivä 4 Bretzel 2kpl ja Pepsi 7,3 Juomat ja välipalat
Päivä 4 Matkamuistot lapsille eläintarhasta 12,98 Tuliaiset ja muut ylimääräiset ostokset
Päivä 4 Laastaria, vanupuikkoja ja kynsisakset 7,4 Tuliaiset ja muut ylimääräiset ostokset
Päivä 4 Illalliseksi pitsat ja pastat ravintolassa+5e tippi 60 Ravintolaruokailu
Päivä 4 Iltajuomat ja herkut hotellihuoneeseen 10,81 Juomat ja välipalat
Päivä 5 Vesi 4kpl 3,32 Juomat ja välipalat
Päivä 5 Heräteostokset vaate- ja koruliikkeessä 32,3 Tuliaiset ja muut ylimääräiset ostokset
Päivä 5 Lego store 6,99 Tuliaiset ja muut ylimääräiset ostokset
Päivä 5 Lounaaksi täytettyä leipää ja burgeria 12 Ravintolaruokailu
Päivä 5 Illalliseksi Dönerit ja juomat 33,6 Ravintolaruokailu
Päivä 5 Iltajuomat ja suklaa hotelliin 5,58 Juomat ja välipalat
Päivä 6 Jäätelöannokset 31,1 Juomat ja välipalat
Päivä 6 Burger King lentokentällä Berliinissä 27,36 Ravintolaruokailu
Päivä 6 Alepasta iltapalaa lentokenttähotelliin 21,66 Juomat ja välipalat
Päivä 7 Rax 48,6 Ravintolaruokailu
Päivä 7 Matkalle vesipullot 4 Juomat ja välipalat
Päivä 7 Bensat 60 Majoitus ja kulkeminen

 

Yhteenvetoa

Ehdottoman onnistunut matka, lähtisin heti uudelleen! Lapset (6 ja 7-vuotiaat) jaksoivat kulkea kaupungissa ihmeen hyvin. Toki vaativat aina kauppakeskuksissa etsimään ensimmäisenä leluliikkeen ja lastenvaatekaupat 🙂

Vinkkinä, sen lisäksi että vesipullot kannattaa ostaa kaupasta, voisin sanoa, että liikaa ei kannata etukäteen suunnitella paikkoja, joissa aikoo käydä. Meillä jäi välistä mm. Lego-center sekä kesämarkkinat huvipuistoineen, kun aika vain loppui kertakaikkisen kesken. Onneksi Berliiniin pääsee aina uudelleen!

 

 

Seuraavaksi matkalla Berliiniin – euroja ja suunnitelmia

Viimeisestä päivityksestä onkin jo tovi, mutta näin autoillessa jälleen kerran kohti Helsinki-Vantaata onkin hyvää aikaa päivitellä blogia.

Niinhän siinä kävi taas tammikuisen Teneriffan matkan jälkeen, että matkakuume iski päällensä heti kun päästiin takaisin Suomeen. Tällä kertaa mieli teki jotain muuta kuin perus rantalomaa, joten aloin etsimään sopivaa kaupunkikohdetta.  Maaliskuussa Finnairilla olikin kampanja, jossa oli edullisia lentoja Eurooppaan. Halusimme taas saada riittävää laatua rajatulla budjetilla ja näin kohteeksemme valikoitui Berliini. Tästä lomasta tulee myös ensimmäinen kunnon kaupunkiloma lasten kanssa, kun mukana ei ole enää rattaita.

Lennot Helsingistä saimme neljälle hintaan 345e (89e menopaluu per aikuinen). Toukokuussa Scandicilla oli jäsentarjouksia Euroopan hotelleihin ja päädyimme varaamaan Berliinistä neljäksi yöksi hotellin Scandic Berlin Potsdamer Platz. Kyseinen hotelli on kävelymatkan päässä Potsdamer Platzilta, lähellä paria ostoskeskusta ja julkisilla pääsee näppärästi ympäri Berliiniä. Halvemmallakin oltaisiin huone löydetty, mutta tässä maksoimme muutaman kympin ”varmistaaksemme” tietyn tason ja hyvän sijainnin. Aamiaisen kanssa ei kokonaishinnat eri hotellien välillä olleet kuitenkaan kovin suuria. Neljä yötä perhehuoneessa aamiaisineen teki yhteensä 528euroa.

Koska emme asu pk-seudulla, puuttui matkasta vielä siirtyminen Helsinki-Vantaalle ja mahdollinen majoitus siellä. Kesäkuussa aloin suunnitella tätä siirtymistä Itä-Suomesta Helsinkiin. Lennot Berliiniin olivat meillä aamusta ja paluu illasta, joten päätimme matkata pk-seudulle autolla ja yöpyä hotellissa mennen tullen. Neljän hengen huoneet olivat tässä vaiheessa jo osittain kortilla tai hinnat muuten vain pilvissä. Sokos hotellit tipahtivat pois hintavertailuissa, joten aloin kartoittaa Scandicin valikoimaa. Finnair-voucherilla lunastettavia huoneita ei ollut heillä enää tarjolla, mutta löysin Scandicin tarjouksista perheille suunnatun kylpylätarjouskoodin, jolla saimme lopulta huoneen Scandic Helsinki Aviacongress -hotellista hintaan 130e per yö. Kaupan päälle tulee liput Kylpylä Flamingoon, jotka jäänevät käyttämättä, mutta näin paketti oli edullisin. Lisäksi voimme jättää auton ko.hotellin pihaan matkan ajaksi (maksua vastaan)

Matkakulumme ovat siis tähän mennessä olleet seuraavanlaiset:

  • Lennot 345e
  • Hotelli Berliinissä 4 yötä 528e
  • Hotelli Suomessa 2 yötä 260e
  • Yht. 1116e

Nyt siis matkalla tuonne Scandic Aviacongressiin ja ajatuksena, että yritän pitää tämän reissun osalta jonkinlaista päiväkirjaa kokonaismatkakuluistamme, sisältäen ravintolaruokailut, pääsyliput, bensat ym.

Tänään käymme vielä pyörähtämässä Helsingin keskustassa ja huomenna lennämme kohti Berliiniä. Matkasuunnitelmissa ainakin Berliinin eläintarha, ostoksia, pari museota ja Berliinin Volksfestsommer 2019-tapahtuma, jonka toivon kattavan muksujen huvipuistonälän edes vähäksi aikaa. Mies on tyytyväinen, kun saa edullista olutta, makkaran sämpylän välissä ja maukasta kebabia. Itse haluan päästä vain fiilistelemään saksalaista eloa ja menoa useiden vuosien jälkeen.

 

Parga – ensikosketukseni Manner-Kreikkaan

Viime keväänä kaipasin taas Kreikkaa, sen paikallista ruokaa, ihmisiä ja ylipäätään sitä kreikkalaista tunnelmaa, johon rakastuin vuonna 2008, kun vietimme puolisoni kanssa kaksiviikkoisen Patmoksella ja Samoksella.

Tällä kertaa ehtona oli kohde, jossa emme ole aiemmin käyneet, josta löytyy paikalliselämää ja hotelli josta löytyy uima-allas. Aiemmin Kreikan matkamme ovat suunnanneet aina saarille ja aikani matkatoimistojen sivuja pengottua, löysin Apollomatkojen valikoimasta Pargan ja sieltä hyvän tarjouksen hotelli Alea resorttiin. Matka-ajankohdaksi tarkentui toukokuun toinen viikko.

Tykkään varailla matkoja valmismatkatoimistojen kautta, vaikka itse opaspalveluita emme yleensä käytäkään. Tunnen vain pääseväni helpommalla, kun saan sekä lennot, että hotellin yhdestä paikkaa. Lisäpalvelut, kuten lentokenttäkuljetukset otamme pakettiin vain, jos paikallista taksia käyttämällä ei pääse edullisemmin. Pargan kohdalla matka lentokentältä hotelliin oli sen verran pitkä, että otimme suosiolla valmiin kuljetuksen.

Lento kohteeseen taittui Finnairin sinivalkoisin siivin ja perille päästyämme koneen miehistö ilahdutti lapsia päästämällä heidät kurkkaamaan ohjaamoon ennen koneesta poistumista.

Hotelli Alea resort

Hotelli sijaitsi korkealla, varsinaisen keskustan ulkopuolella, ja matkaa lähimpään kauppaan tuli toista kilometriä. Hotellin allasravintolasta sai ruokaa aamusta iltaan, sekä ostettua jäätelöä ja vettä, joten hotellilla pärjää hyvin ilman markettiakin. Hotelli koostui useammasta eri tasolla olevasta rivitalosta, josta meille valikoitui päätyhuoneisto. Ulko-ovemme  ja terassimme vieressä kasvoi useita sitruunapuita, joista lapset tykkäsivät käydä hakemassa tuoreita hedelmiä ja paloitella niitä vesilaseihinsa.

Hotellin uima-allas oli tilava ja vapaista aurinkotuoleista ei tarvinnut tähän aikaan vuodesta vielä taistella. Lapsillekin löytyi oma pieni allas. Hotelli ei ollut mielestäni edes puolillaan, joten hotellissa oli ylipäätänsäkin ihanan rauhallista.

Hotellilta oli upeat näkymät merelle ja alapuolella avautuvaan laaksoon, joka oli vihreänään oliivipuita. Parasta hotellilla oli istua terassilla kuunnellen laaksosta kantautuvia ääniä, kuten moottorisahan pärinää, kukon kiekuntaa ja koirien haukuntaa.

Hotellilta käveli noin puolessa tunnissa (lasten kanssa) alas Valtoksen rantaan, tai niemekkeen toiselle puolelle, Pargan varsinaiseen keskustaan. Aamupäivisin hotellilta pääsi myös näppärästi shuttle-kyydityksellä Valtokselle, josta oli taas useita eri kyytiaikoja takaisin hotellille. Mikään pakko ei siis todellakaan olisi ollut kävellä hotellilta alas tai takaisin. Itse tykkäämme kävellä, joten usein kävelimme alas rannalle, söimme rannalla lounaan ja tulimme takaisin hotellille hotellin omalla kyydillä. Illalla taas kävelimme alas keskustaan illalliselle, kävimme ostamassa ruokaa/juomaa kaupasta ja palasimme viimeisellä kyydillä tai taksilla takaisin hotellille.

Hotellilta löytyi myös leikkikenttä, mutta se oli viime toukokuussa suht huonokuntoinen. Muksut kävivät siellä pari kertaa keinumassa, mutta eivät siellä muutoin erityisesti viihtyneet. Toisaalta, eivät myöskään kaivanneet leikkikenttää, kun vietimme päivät joko rannalla tai uima-altaalla.

Huoneet olivat perussiistit ja meitä ei niin haitannut, vaikka siivoojat unohtivat yhtenä päivänä luutunsa oven taakse tai, että yhteen nurkkaan oli jäänyt hämähäkinseittiä. Lapsia ilahdutti erityisesti siivoojien tekemät pyyhe – unileluasetelmat. Unilelut oli laitettu välillä nukkumaan ja välillä otettu mukaan pyyhkeistä tehtyjen hahmojen asetelmiin.

Keittiöstä löytyi tarvittavat ruokailuvälineet, sekä uuni, jossa saimme yhtenä päivänä lämmitettyä lounaaksi edellisiltana ravintolasta mukaanotettuja pitsanjämiä.

Parga lomakohteena

Rakastuin tähän ihanan pittoreskiin kaupunkiin, josta ei löydy suurten hotelliketjujen loistohotelleja, vaan hotellit ovat pääosin pieniä perheyrityksiä, jotka sijaitsevat pitkin kaupunkia paikallisten asuintalojen seassa.

Kaupunki ja sitä ympäröivät rinteet ovat täynnä tiheää oliivimetsikköä, joiden lomassa menee useita erilaisia lenkki- ja vaellusreittejä. Puolisoni kävi useana päivänä monen tunnin juoksulenkillä näillä poluilla ja välillä, kun polut olivat risteilleet vähän miten sattuu, olivat paikalliset auttaneet häntä oikeaan suuntaan ja toivotelleet tervetulleeksi luokseen juomaan kylmää, jos jano yllättää.

Valtos beach

Ihana valkoinen, hitaasti syvenevä hiekkaranta ja turkoosi, kirkas vesi. Huolimatta aikaisesta ajankohdasta (toukokuun toinen viikko), meressä pystyi hyvin uimaan. Kaikki rannan ravintolat tai kaupat eivät olleet vielä auki ja osa aurinkotuoleistakin oli vielä tuomatta rannalle, mutta meille riitti hyvin yksi hyvä ravintola, josta sai todella edullisesti hampurilaiset ja yksi marketti, josta ostimme rannalle juomaa ja suolaista naposteltavaa. Ja mikä parasta, sesonki oli vasta aluillaan, joten pitkällä rannalla oli vain kourallinen ihmisiä ja saimme nauttia päivistä rauhassa.

Pargan keskusta

Pargan sydän sijoittuu satamaan, venetsialaisen linnoituksen eteläpuolelle. Kadut ovat kapeita ja mutkaisia ja nousevat jyrkästikin ylöspäin poistuttaessa satama-alueelta. Ravintolat ja kaupat löytyvät joko satamasta tai satamasta ylöspäin lähtevien kujien varsilta.

Keskustasta löytyy ravintoloita jokalähtöön, on merenelävää, italialialaista, kreikkalaista, pitseriaa, kebab-paikkoja, jäätelöä ym..Kerron kokemukseni ruokapaikoista toisella kertaa, mutta sen verran voinen sanoa, että pettymään emme joutuneet. Kaikki ruoka mitä saimme oli aina erinomaisen hyvää ja palvelu siihen päälle joko hyvää tai liikuttavan erinomaista.

Kohde ei ole paras vaihtoehto, jos tykkää erityisesti shoppailla, mutta kaupungista löytyy kuitenkin useita pieniä vaateliikkeitä, perinteisiä matkamuistokauppoja, lelukauppa, useampi ruokamarket, hedelmäkauppa, leipomoita ym.  Ja nämä kaikki löytyvät ihanan tunnelmallisten pikkukujien varrelta, ravintoloiden läheisyydestä.

Kaupungin tunnelmaa on hankala tiivistä yhteen tai kahteenkaan lauseeseen. Kohteessa on niin paljon ihania pieniä yksityiskohtia; paikallisten asumukset aivan hotellien ja ravintoloiden kyljessä ja isännät istumassa talojensa edustalla tarkkailemassa elämää kaduilla, kissoja nukkumassa varjoissa, pyykkejä kuivumassa talojen terasseilla, kalastajia palaamassa satamaan, paikallisen ravintolan tarjoilija leikittämässä vapaailtana lapsiaan sataman aukiolla… Tuo tunnelma on vain koettava!

Pargan sää toukokuussa

Päivisin lämmin, jopa kuuma. Välillä oli pilvistä  ja parina iltapäivänä satoi rankastikin, mutta sateet eivät kestäneet kauaa (max 15 – 30 minuuttia), jonka jälkeen taas paistoi aurinko ja sateenjäljet kuivuivat pois pikavauhtia. Iltaisin heitin ohuen neuletakin päälleni ja sillä tarkeni hyvin istua iltaa sataman ravintoloiden terasseilla. En jättäisi tätä kohdetta väliin sen takia, että siellä saattaa sataa tai voi olla viileä. Toki, jos kaipaa varmoja helteitä ja paahtavaa kuumuutta, niin kannattaa suunnata kohteeseen vasta myöhemmin kesällä.

En osaa sanoa, minkälainen tuo kaupunki olisi pahimman sesongin aikaan, mutta voin suositella matkaa kohteeseen toukokuussa. Matkan jälkeen en ihmettele yhtään niitä ihmisiä, jotka palaavat tähän kohteeseen aina vuosi toisensa jälkeen ja haikailevat seuraavaa kesää netin Parga lovers -yhteisöissä.