Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kaupunkilomat

Mitä Berliinissä syödään ja juodaan? Lisäksi muutama hyvä vinkki!

keskiviikko, 20 helmikuun, 2019

Kun ajattelee Saksaa ruokamaana, tulee ensimmäisenä mieleeni erilaiset makkarat, oluet ja rasvainen, tuhti ruoka. Aivan väärässä en ollut, mutta yllätyin miten vahvasti Berliini on profiloitunut kebabkaupungiksi! Suomessa tulee harvoin syötyä kebabia, Berliinissä sen sijaan useita kertoja eikä tarvinnut kertaakaan pettyä. Kebabia tarjoavia paikkoja on jokaisessa kadunkulmassa, vähän kauempana esimerkiksi Alexanderplatzilta tai Kudammista hintataso tippuu paljon. Kebabin kanssa juodaan mitäs muutakaan kuin olutta, valikoimaa löytyy laidasta laitaan.

Sushi platter for two. Tästä riitti ihan mainiosti taltuttamaan sekä sushinhimo että nälkä!

Ensimmäisenä iltana söimme sushia hotellimme lähellä Minh Quangissa, Winsviertelin kaupunginosassa. Oli pakko antaa tälle ravintolalle, palvelulle ja ennen kaikkea mahtavalle ja maistuvalle sushille täydet viisi tähteä TripAdvisorissa! (Huonosti rajatussa) kuvassa näkyykin 50 sushin lajitelma, josta me kaksi söimme kyllä itsemme ähkyyn saakka. Sushi valmistettiin avotiskillä, ravintolasta sai annoksia myös mukaan. Sushiravintoloita Berliinissä on useita. Samassa kaupunginosassa söin elämäni suurimman pitakebabin Mehas Döner und Pasta-ravintolassa, joka oli lauantai-iltana tupaten täynnä paikallisia nautiskelemassa jättimäisiä pasta-annoksia ja kebabeja. Nämä ravintolasuositukset siis minun reissultani.

Currywurst on paikallinen pikaruoka, nopeasti mukaan otettava tai seisaaltaan aseman kiireessä syötävä herkku.

Berliini on täynnä erilaisia pikaruokapaikkoja, joista pieni annos otetaan mukaan tai syödään nopeasti seisaaltaan tiskin vieressä. Currywurst lienee tunnetuin pikaruoka; mielenkiintoinen yhdistelmä wurstia ja currya. En ole suuri makkaran ystävä, mutta pitihän tämäkin annos maistaa. Se olikin juuri sopiva välipala kaupunkikierroksella. Oman annokseni ostin Hauptbahnhofista, Berliinin päärautatieasemalta, kun olimme matkaamassa sen kautta Potsdamer Platzille.

Päärautatieasemalla liikenne kulkee useassa kerroksessa.

Pikaruokaa, nopeaa välipalaa Berliinistä on helppo löytää. Aukioilla ja katujen kulmissa on kauppiaita, joilla kulkee pieni pikaruokamyymälä kätevästi selässä mukana; repussa virtalähde ja edessä pieni grilli josta nälkäinen voi ostaa itselleen bratwurstin, currywurstin tai vaikka hot dogin. Hinnat alkaen euron, eli hyvin nopea ja edullinen eväs. Harmittaa kun tästä erikoisuudesta ei tullut napattua kuvaa!

Oluen ystäville Berliini on varmasti mainio kohde, sekä paikallisen panimon että lukuisten muiden olutvalmistajien tuotteita löytyy kuppiloista laidasta laitaan. Käsittääkseni Berliinissä on ihan ok juoda suoraan pullosta esimerkiksi metrossa, junassa tai kadulla. Olut näytti olevan janojuoma siinä missä vesi tai limpparikin. Itse valitsin oluen sijaan paikallista rieslingiä tai tuttua omenasiideriä, niissäkin valikoimaa löytyy.

Suositus pienelle, kadulta käsin huomaamattomalle Krom-baarille! Cocktaileihin ja viineihin erikoistunut pieni, persoonallinen ja tunnelmallinen baari on hyvä paikka nautiskella illan viimeiset viinit.

Tiesitkös nämä asiat Berliinistä?

  • Berliini tuhoutui sodan jäljiltä lähes kokonaan. Puistot, kadut ja rakennukset rakennettiin uudelleen ja puistoistaan ja puistaan ylpeät berliiniläiset ovat numeroineet ja luetteloineet kaikki julkiset puut? Puiden rungoissa on siniset numerolaput.
  • Park Inn-hotellin näköalatasanteelle pääsee neljän euron hintaan ja mukaan voi ottaa omat eväät. Lippu on voimassa koko päivän, joten päivällä voi käydä katsomassa maisemia, alkuillasta auringonlaskua ja pimeän tullen kaupungin valoja.
  • Tv-tornissa on tasokas näköalaravintola. Ravintola pyörii hitaasti ja pöytävarauksella ikkunan vierestä varmistat hyvät näkymät.
  • Brandenburgin portin vieressä sijaitseva Hotel Adlon on yksi Saksan tunnetuimmista hotelleista. Hotelli on toiminut mm.kenttäsairaalana ja tuhoutunut täysin sodan aikana. Tunnettu hotelli on myös Michael Jacksonin erikoisesta tempauksesta, kun hän roikotti vauvaansa hotellin ikkunan ulkopuolella…
  • Berliini on graffitien täyttämä kaupunki. Niitä on kaikkialla: seinissä, tunneleissa, rakennuksissa katonrajaa myöten ja jopa puissa!
  • Monessa paikassa kelpaa ainoastaan käteinen raha, automaatteja on hyvin joka puolella joten pieni summa cashia kannattaa pitää aina mukana.

Alexanderplatz, Berliinin maamerkki tv-torni ja lauantai-ilta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.