Rantalomat

Fuengirolaan aina vaan uudestaan. Miksi?

sunnuntai, heinäkuu 1, 2018

 

Amo España. Si! Or do I love pain…?

Fuengirolassa elää suurin ulkosuomalaisten yhteisö ja täällä pärjää melko mukavasti lomaillessa suomen kielelläkin. Etenkin Los Bolichesin kaupunginosassa on paljon suomalaisia kahviloita, baareja ja muutama kauppakin. Jos iskee ruisleivän, salmiakin tai Juhla Mokan kaipuu niin suuntaa Centron puotiin ikävää hellittämään. Los Pacosissa asuu niin ikään paljon suomalaisia, sieltä löytyy jo suurehkoksi paisunut Aurinkorannikon Suomalainen koulu. Fuengirolaa on myös kutsuttu Suomen suurimmaksi vanhainkodiksi; sadat, ellei tuhannet seniorit ovat muuttaneet tänne eläkepäiviksi tai asuvat vähintään talven ajan Välimeren leppoisassa ja miellyttävässä ilmanalassa. Postauksen lopussa on koottu seitsemän kohdan vinkkilista Fugeen matkaaville, toivottavasti siitä on hyötyä!

Aurinko hellii varsinkin keskikesällä. Elokuu on eteläisessä Espanjassa jopa tukalan kuuma.

Onko sitten noloa matkustaa aina vaan tänne ulkomaille suomalaisten keskelle? Eikö ole typerää palata samaan kohteeseen toistamiseen, jopa useita kertoja? Mikä siinä Costa del Solin suomalaiskeskittymässä niin viehättää? Tässä omat perusteluni, jotka kirjoitan erään Fuengirolassa eläkepäiviään viettävän seniorin parvekkeelta:

1. Kohteen helppous viehättää

Fuengirolaan tullaan lentämällä Malagaan. Moni lentoyhtiö lentää Malagaan suoraan Helsingistä, mutta edullisemmin liput saa välipysähdyksen (usein Kööpenhamina) kautta. Joskus yhdistimme Fuengirolan lomaan päivän pysähdyksen Kööpenhaminassa ja kiersimme siellä tärkeimmät nähtävyydet. Lentokentältä Fuengirolaan pääsee kätevästi ja edullisesti Renfellä, paikallisjunalla. Lentohinnoista ja muusta vinkkilistassa tämän postauksen lopussa.

Kuten jo aiemmin kirjoitin, on täällä helppoa lomailla suomen kielellä, eli kielitaidottomille kohde sopii varsin mainiosti. Englantia toki puhutaan lähes kaikissa paikoissa. Kulttuurishokki ei ole niin suuri kun saat lähes suomalaista ruokaa ja palvelua. Toki paikallisia ja etnisiä ravintoloita ja kahviloita löytyy myös aivan laidasta laitaan. Lääkäri, apteekki, kampaamot, kauneushoitolat – kaikkia löytyy suomen kielellä. Asiointi kaupoissa on helppoa, julkinen liikenne toimii mainiosti ja sillä pääsee kiertelemään lähikylissä ja -kaupungeissa ilman auton vuokrausta (joka sekin on vaivatonta, tosin vapaita parkkipaikkoja täällä ei kesäaikaan juuri ole). Julkinen liikenne toimii espanjaksi, joten kuten englanniksikin,  mutta googlesta hakemalla saa hyvät vinkit kuinka maksaa ja asioida.

Majoittuminen apartementoksiin tai hotelleihin on se perinteinen tapa. Apartementoksissa on usein hyvät ruuanlaittomahdollisuudet ja huoneistot kenties hieman hotelleja isompia, kun taas hotellit sijaitsevat pääsääntöisesti Paseo Maritimo Fuengirolan varrella eli aivan rannan tuntumassa. Moni vuokraa nykyisin asunnon yksityiseltä tai välittäjien kautta, tarjontaa on runsaasti!

Auringonlasku erään vuokra-asunnon parvekkeelta ihailtuna.

2. Asuminen ja oleminen halpaa

Hotellien ja apartementoksien hinnat ovat varsinkin kesäkuukausina kohonneet, mutta yksityiseltä tai välityksen kautta asunnon vuokraaminen on varsin hyvä ja hieman edullisempi vaihtoehto. Vuokrahinta riippuu luonnollisesti ajankohdasta ja asunnon koosta ja sijainnista. Täällä on tavallista laskuttaa sähkömaksu erikseen, sähkö on kallista ja usein viikon sähkömaksu asunnosta voi olla samansuuruinen kuin kuukauden sähkölasku kotimaassa. Hintoja ja asuntoja kannattaa vertailla mikäli haluaa pitää kuluja vähän kurissa.

Ruoka (ja juoma) on huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa. Mercadonasta eli paikallisesta supermarketista saa viikon ruuat ja juomat nelihenkiselle perheelle reilusti alle 100 eurolla. Jos kokkaaminen ei lomalla kiinnosta, on tarjolla ravintoloita aivan laidasta laitaan ja hintaluokasta toiseen. Ulkona syöminen ns. perusravintoloissa ei ole kallista, mutta laadukkaampia bistrojakin löytyy. Suosittelen tutustumaan TripAdvisoriin ja etsimään sieltä suosituksia paikallisista makuelämyksistä.

Hedelmä- ja vihannestori houkuttelee tuoreilla, paikallisilla kasviksilla ja hedelmillä.

3. Nähtävää riittää

Vaikka olen matkaillut Fuengirolassa useita kertoja, minulla on käymättä useita lähialueen kohteita. Lomani ovat tainneet mennä rannalla makailuksi suurelta osin… Tässä pieni lista niistä paikoista joihin pääset helposti julkisilla kulkuvälineillä tai kävellen.

Benalmadena

”Benskun” satama on ilta-aikaan ruuhkainen turisteista ja satama-alueen ihailijoista. Täällä kannattaa kyllä vierailla sillä arkkitehtuurisesti satama on upea. Mukava tapa matkata Benalmadenaan on ottaa laivamatka Fuengirolan satamasta, laiva matkaa aina kahden tunnin välein. Benalmadenaan pääsee myös Renfellä, pysäkiltä on reilun kilometrin kävelymatka alas rantaan. Samalla reissulla kannattaa tutustua Parque de la Palomaan, Lintupuistoon, jossa kanat, kanit ja kissat juoksentelevat sulassa sovussa. Lammessa uiskentelevat kymmenet kilpikonnat.

Benalmadenan satama ilta-auringossa.

Benalmadenasta pääsee myös ylös vuorille, patikoimalla tai kabiinihissillä. Vuorilta ihailet upeita näköaloja alas rantaan! Vuoren huipun tuntumassa on myös kotkapuisto, jossa järjestetään esityksiä yleisölle.

Mijas

Mijaksen kylään pääsee paikallisbussilla M-122, bussit lähtevät Fuengirolan asemalta (jonne myös Renfen reitti päättyy). Mijas on kaunis pieni kylä hienoine näköaloineen. Kylässä on myös vanha härkätaisteluareena, joka nykyisin on museona. Mijaksen kylän kiertää vaivatta kävellen. Innokkaimmat reippailijat voivat kävellä alhaalta Los Pacosista ylös Mijakseen asti, toki kesäkuumalla tämä ei liene monenkaan lenkkeilijän vaihtoehto.

Mijaksesta avautuu kauniit näköalat alas Los Bolichesiin ja Välimerelle saakka.

Mijaksesta löytyy paljon kiinnostavia yksityiskohtia.

Mijas, pueblo blanco, valkoinen kylä.

Vesipuistot ja Bioparc

Kesäkaudella auki olevia vesipuistoja löytyy kaksikin: pienempi ja ehkä pikkuväelle sopivampi Aquamijas kaupungin reunalta sekä Torremolinoksen hieman isompi Aqualand Torremolinos. Kumpaankin pääsee paikallisbussilla, Torremolinoksen puistoon myös Renfellä joskin kävelymatkaa pysäkiltä tulee jonkin verran. Itselläni kokemusta on Torremolinoksen Aqualandista, jonne suosittelen ostamaan vähän kalliimmat Fast Pass-liput ja näin välttymään jonottamiselta. Ruuhka-aikana jonotus vesiliukuun voi kestää kymmeniä minuutteja, jopa tunnin…!

Bioparc on eläinpuisto melkein Fuengirolan keskustassa. Vaikka eläinpuistoista ollaankin montaa mieltä, tämä on mielestäni käymisen arvoinen. Bioparcissa oikeasti näkee eläimiä ja tilat on siistit. Bioparciin pääsee esimerkiksi ilmaisella katujunalla Paseo Maritimon varrelta, sataman kohdalta.

Bioparcissa näkee eläimiä tosi läheltä, vaikuttaisi että ne tykkäävät esiintyä yleisölleen.

 

Flamingot lepotauolla Bioparcissa.

Shoppailua

Fuengirolan läheltä löytyy monta isompaa ostoskeskusta, joista lähin on Miramar kaupungin laitamilla (melkein vesipuisto Aquamijaksen vieressä). Miramarista löytyy niin 160 putiikin joukosta niin merkkiliikkeitä kuin halpakauppojakin, busseilla 1, 4 ja 5 pääset aivan ovelle saakka. Pieniä paikallisia kauppoja löytyy Fuengirolan ja Los Bolichesin keskustasta, tarjontaa on niin halpistuotteissa kuin vähän hintavammissa ja laadukkaammissakin.

Suuri kauppakeskus La Cañada löytyy Fuengirolasta Marbellaan päin, siellä myös merkkiliikkeitä ja ei-niin-merkkiliikkeitä.

4. Rannat!

Costa del Sol, aurinkorannikko, se pitää paikkansa! Fuengirolaa reunustaa pitkät vaaleat hiekkarannat jotka kesäaikaan voivat olla hyvinkin ruuhkaisat, täynnä auringonpalvojia ja Välimereen pulahtelijoita. Rannoilla on hyvät palvelut; aurinkopedit varjoineen (5e/päivä), ilmainen wifi, ihan siistit wc:t ja palvelut lähellä. Siestan aikaan iltapäivällä rannat tyhjenevät paikallisista mutta täyttyvät taas alkuillasta kun paikallisetkin perheet tulevat viettämään iltaa aurinkoon ja pitävät isoja piknikkejä monen perheen kesken.

Fuengirolan hiekkarannat ovat auringonpalvojan ja meriuimarin unelmia!

Rantaelämä on osa Costan arkea. Hyvät bileet rannoilla on etenkin juhannuksena, jota Espanjassa vietetään keskikesän juhlana 23.6. Silloin kaikki kerääntyvät rannalle (suomalaisilla on oma ”tukikohtansa”) ja grillaavat, nauttivat seurasta ja viileistä juomista. Hyvän onnen takaamiseksi täytyy hypätä nuotion yli seitsemän kertaa sekä peruuttaen hypätä rantaan tulevan aallon yli saman verran. Keskiyöllä alkaa ilotulitus, erittäin näyttävä ja hieno! Jos Suomen juhannussäät kyllästyttävät niin Aurinkorannikolla paistaa aurinko ja tunnelma on hilpeä.

Juhannus Costa del Solilla; ihmisiä ranta täynnä, grillailua ja yhdessäoloa sekä näyttävä ilotulitus vuorokauden vaihtuessa.

Mitä muuta?

Auton vuokraamalla tai julkista liikennettä hyödyntämällä pääsee esimerkiksi Rondaan (kuuluisa syvistä rotkoistaan), Marbellaan (Puerto Banuksen satama ja valkoinen hienostunut vanha keskusta ovat upeita) tai vaikkapa Gibraltarille. Hieno kokemus on myös yksi maailman vaarallisimmista vaellusreiteistä, Caminito del Rey! Lähikohteisiin järjestetään paljon retkiä varsinkin kesäaikaan, kannattaa kysäistä turisti-infosta tai esimerkiksi facebookissa Costalla mitä tahansa ja koska tahansa-palstalta. Suomalainen Sofia-opisto järjestää erilaisia päiväretkiä ympäristöön ja tarjoaa liikunnannälkäisille myös jumppaa ja kuntoilua joka päivä. Kävele myös aamulenkillä Sohailin linnalle ja ihaile maisemia alas rannalle. Golfareille lähialueilla on useampia kenttiä, oma suosikkini on Miraflores Golf.

Fuengirolassa on joka tiistai isot markkinat feria-alueella (Los Bolichesin ja Fuengirolan välissä), sieltä teet edulliset hankinnat tuliaisiksi tai reissun ajaksi. Myynnissä tavaraa laidasta laitaan: vaatteita, tarpeellista tavaraa, mausteita, tuliaisia, asusteita… Jos osut kaupunkiin feria-aikaan syksyllä, on markkina-alueella isot noin viikon kestävät festivaalit. Silloin paikalliset pukeutuvat näyttävästi perinteisiin espanjalaisiin juhla-asuihin, kaduilla järjestetään kulkueita ja feria-alueella on koko perheelle sopiva tivoli jonka itse luokittelisin kyllä jo melkein huvipuistoksi.

Ferioiden aikaan Fuengirolan feria-alue muuttuu isoksi tivoliksi, josta löytyy hurjia laitteita aikuiseenkin makuun.

Joka tiistai klo 10-14 feria-alueella järjestetään markkinat, joista voit tehdä hyviä löytöjä niin tuliaisiksi kuin itsellesikin.

Tässä vielä seitsemän kohdan vinkkilista Aurinkorannikolle matkaaville:

1. Ole ajoissa liikkeellä niin lentojen kuin majoituksen suhteen! Costa kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta, etenkin kesäkuukausina majoituksissa on ruuhkaa ja lennot ovat melko hintavia.

2. Lue facebookissa Costalla mitä tahansa ja koska tahansa-palstaa tai Aurinkorannikon palvelut-palstaa. Sieltä saa avun ja tiedon tilanteeseen kuin tilanteeseen. Joskus valitettavasti myös kettuilun kaupan päälle…

3. Matkaile omatoimisesti. Mielestäni pakettimatkat Aurinkorannikolle ovat valitettavan ylihintaisia.

4. Suosi julkista liikennettä. Liput maksavat 1,55e-2e riippuen matkasta. Bussit lähtevät Fuengirolan asemalta, Renfen päätepysäkki on myös siellä. Auton vuokrauskin on halpaa, mutta liikenne voi olla osin kaoottista ja parkkipaikkoja on varsinkin ruuhkaisaan kesäaikaan vähän. Väärin parkkeeratut tai ilman maksua pysäköidyt autot hinataan pois, sen poislunastaminen onkin sitten noin sadan euron ja monen kielimuurin ylittämisen juttu…

5. Varaa liput nähtävyyksiin ennakkoon netistä. Etenkin Caminito del Rey on niin suosittu, että lippujen suhteen kannattaa olla liikkeellä jo muutama kuukausi ennen matkaa.

6. Tutustu Tripadvisoriin. Vaikka en itse tykkää suunnitella matkojani aikataulultaan liian tiiviiksi tai ruokapaikoiltaan valmiiksi, selaan usein Tripadvisorista käyttäjäkokemuksia niin nähtävyyksistä kuin ravintoloista ja kahviloistakin. Uskoisin että olen säästynyt usealta harhalyönniltä vähän vertailemalla paikkoja. Annan myös itse usein palautetta käymistäni paikoista, niin hyvässä kuin pahassakin.

7. Poikkea pois turistirysistä. Paseo Maritimon laidalla on hyviä spotteja, mutta valitettavan usein ne ovat turisteja täynnä. Sitä varten ehkä tehtykin! Poikkea vähän syvemmälle kaupunkiin niin löydät enemmän espanjalaisia, paikallisia paikkoja.

Fuengirolaa reunustaa upeat vuorimaisemat. Ylös pääsee autolla tai ottamalla bussin lähimmälle pysäkille ja patikoimalla ylös.

Suosittelen lämmöllä aurinkorannikkoa helpon matkan kohteeksi, lämmintä täällä nytkin ilta-auringossa on lähes 30 astetta!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply kallistaon keskiviikko, heinäkuu 4, 2018 at 23:52

  Fuengirolan ja lähialueiden vuokrien hinnat nousevat kesää kohden pilviin, paikalliset tienaavat alle vuokrasumman jotkut kehtaavat pyytää jopa 2000e/kk vuokraa kalustetuista loma-asunnoista kesällä noilla seuduilla. Onneksi muualla Espanjassa voi löytää majoituksia kesälläkin 30-80e yö alueesta riippuen ja on enemmän tilaa eli majoituksia löytää kohtuuhinnalla esim. Katalonia ja Costa Blanca

  • Reply reissulissu torstai, heinäkuu 5, 2018 at 20:30

   Olet aivan oikeassa, hintojen nousu näkyy myös lentohinnoissa jotka kesä-heinäkuussa jopa triplaantuvat (suorat lennot etenkin). Me ei olla ”uskallettu” vielä vaihtaa tuttua ja turvallista kohdetta muuhun 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.